בצו מתואר כי : "בשנת 2021 החלו בחפירה, יציקת יסודות ובנייה של 2 קומות ללא היתר בשטח שייעודו מגורים ג' כמסומן בתשריט. בנו קומת מרתף/חניה המסומנת במספרים 1-2-3-4-5-6-7-1 ובצבע אדום מקווקוו בשטח של כ-680 מ"ר. מעל הקומה הנ"ל בנו קומת כניסה המסומנת במספרים 8-9-10-11-12-12-14-15-16-8 ובצבע אדום מקווקוו בשטח של כ-340 מ"ר. מצב הבנייה שלד בלבד ובקומת הקרקע מבצעים מחיצות פנים מבלוקים. טרם ביצעו: ריצוף, טיח, משקופים לדלתות ולחלונות, כלים סניטריים. העבודות במקום טרם הסתיימו, המבנה אינו מאוכלס ואינו ראוי למגורים. סה"כ שטח העבירה כ-1,020 מ"ר. צו מנהלי זה הונפק לאחר שצו קודם בוטל בבב"נ 2002-05-21. מצ"ב תרשים סביבה ותרשים העבודה האסורה". כעולה מאישור הדבקת הצוו (המשך נספח א' לבקשה) הודבק הצוו במקרקעין ביום 13.6.21.
בהחלטה מיום 22.6.21 נדחתה הבקשה לביטול הצוו מהטעמים המפורטים בה תוך שצוין כי "אין מקום לביטולו של הצוו רק משום שלטענת המבקש הוצא צו הריסה מנהלי נוסף לאחר דיון ומתן החלטה. ככלל, אין מניעה כי המשיב יוציא צו הריסה מנהלי נוסף ביחס לאותו מבנה וזאת כל עוד מתקיימים התנאים הנדרשים לכך בחוק. לפיכך דין הבקשה למחיקה על הסף- להדחות" יחד עם זאת, ניתנה למבקש ארכה להגשת בקשה לביטול הצוו ערוכה כדבעי.
עם זאת, היות שהוקמה "ועדת בעלויות" שנועדה לידון במקרים במזרח ירושלים בהם המעוניין בהיתר אינו רשום כבעלים בשל הקשיים הקיימים ברשום במזרח העיר, עניינו יכול להיפתר במסגרת זו ואז דרכו לקבלת ההיתר תהיה סלולה.
מכל מקום, נטען, כי הסמכות לעב את ביצוע הצוו היא בעת שהיתר נמצא בהשג יד מיידי ורק עיכוב פורמלי וחסר משמעות מעכבו זמנית וכי לא זה המצב בענייננו.
באשר לדיון בבקשה לביטול הצוו, יצויין שבהוראת סעיף 229 לחוק נקבעה הוראה מיוחדת ומצמצמת לענין הקף שיקול דעת בית המשפט בדיון בבקשה, שלפיה "לא יבטל בית המשפט צו מנהלי אלא אם כן הוכח לו שהעבודה או השמוש בוצעו כדין או שלא היתקיימו הדרישות למתן הצוו כאמור בסימן זה, או אם שוכנע כי נפל בצו פגם חמור שבשלו יש לבטל את הצוו".
עם זאת ובהתאם להלכה הפסוקה, ניתן להעלות טענות נגד חוקיות הצוו ובהן גם טענות במישור המשפט המנהלי המצדיקות זאת, "ובילבד שמדובר בפגמים חמורים העושים את הצוו לבטל מעקרו". בהקשר זה הודגש בפסיקה כי "הסמכות לביטול צו הריסה צריכה להישמר למקרים חריגים, ויוצאי דופן". כמו כן צוין בפסיקה כי "צו הריסה מנהלי הנו אקט מנהלי, ולא אקט עונשי, ומשום כך עומדת למשיבה חזקת התקינות המינהלית, היינו, חזקה כי פעולתה המינהלית של הרשות נעשתה כדין" (רעפ 1639/16 מוחמד עבאסי נ' יו"ר הוועדה המקומית לתיכנון ובניה בירושלים [פורסם בנבו] 23.1.2018).
...
בהחלטה מיום 22.6.21 נדחתה הבקשה לביטול הצו מהטעמים המפורטים בה תוך שצוין כי "אין מקום לביטולו של הצו רק משום שלטענת המבקש הוצא צו הריסה מינהלי נוסף לאחר דיון ומתן החלטה. ככלל, אין מניעה כי המשיב יוציא צו הריסה מינהלי נוסף ביחס לאותו מבנה וזאת כל עוד מתקיימים התנאים הנדרשים לכך בחוק. לפיכך דין הבקשה למחיקה על הסף- להידחות" יחד עם זאת, ניתנה למבקש ארכה להגשת בקשה לביטול הצו ערוכה כדבעי.
יתרה מכך, בתצהירו של עו"ד חיים נרגסי, ראש התביעה הכללית מיום 1.7.21 (נספח כ' לתגובת המשיב) צוין כי "אני נכחתי במעמד החתימה והצגתי בפני ראש העיר את מלוא התיקים והמסמכים לרבות חוו"ד תכנונית וכן עדכנתי אותו כי בגין העבירה כבר הוצא צו אשר בוטל ומה היה הטעם בביטול". משכך, שוכנעתי כי בפני נותן הצו עמד מלוא המידע הרלוונטי טרם חתימתו על הצו וכי חובת ההיוועצות קוימה כנדרש.
בעניין חג' יחיא דן בית המשפט בשאלה אחרת, היא מהי דרך הארכת המועד או ביטולו של צו הריסה מינהלי ובא לכלל מסקנה כי " כאשר ההחלטה המקורית התבססה על התייעצות – שינויה חייב להיעשות בהתייעצות, וכאשר ההחלטה המקורית התבססה על קבלת דרישתו של יו"ר הוועדה המחוזית – שינויה חייב להיעשות על דעתו של האחרון. מסקנה זו מבוססת לא רק על לשונו של סעיף 15 לחוק הפרשנות אלא גם על תכליתו. ..."במקרה הנדון, בניגוד לעניין חג' יחיא, אין מדובר בהחלטה מינהלית בדבר ביטול צו הריסה מינהלי או הארכת תוקפו, אלא בהוצאת צו הריסה מינהלי ולפיכך מדובר בהחלטה מינהלית חדשה ולא בהמשכה של החלטה מינהלית קיימת. לפיכך אין ללמוד גזירה שווה מקביעות פרשת חג' יחיא לעניינינו. יתרה מכך, בית המשפט העליון בעניין חג' יחיא מדגיש את החשיבות הקיימת בנקיטת אותם ההליכים של קבלת ההחלטה המקורית לעת שינויה- ובנסיבות המקרה שם - כי אם נעשתה באמצעות התייעצות עם יו"ר ועדה מחוזית יש לחזור על ההתייעצות עמו גם כאשר שינוי ההחלטה עומד לדיון. לא נקבע ולא בכדי, כי יש להתייעץ עם אותו אדם פרטני אלא עם נושא התפקיד (שם- יו"ר ועדה מחוזית). לפיכך, גם אם היה ממש בטענה (ולא מצאתי כי יש בה), הרי שדי בכך שבוצעה התייעצות עם תובע ואין צורך שיהיה מדובר דווקא באותו התובע.
סיכומו של דבר הוא כי הבקשה לביטול צו ההריסה המינהלי- נדחית.