ראיות לעונש:
המאשימה הגישה רישום פלילי סומן ג/1 ובו הרשעה מ-18/11/15 שכבר היתיישנה.
תסקיר שירות המבחן:
לאחר שמיעת הטיעונים לעונש ניתן צו לקבלת תסקיר בעיניינו של הנאשם.
דבר הנאשם בטרם מתן גזר הדין:
הנאשם עצמו טען שהוא מתבייש בכל הארוע, והטיח ביקורת הן בבית המשפט, והן בתביעה אשר החליטה להעמידו לדין בגין ארוע זה. הוא הדגיש את העובדה שהוא פועל יומם וליל להגנת המדינה, מסכן את חייו, הפנה לצל"שים שקבל.
דיון והכרעה עונשית:
שאלת אי ההרשעה:
הכלל בפלילים הוא, כי משהוכח ביצועה של עבירה, יש להרשיע את מבצעה, והחריג הוא המנעות מהרשעה, השמור למקרים הבודדים והחריגים, בהם אין יחס סביר, בין הנזק הצפוי לנאשם, לבין חומרתה של העבירה.
עוד אפנה בהקשר זה לעניין שנידון בע"פ (מחוזי-חיפה) 42146-02-15 בכר נ' מדינת ישראל (6.5.15 – להלן: "עניין בכר"), בו התקבלה, בדעת רוב, בקשה לסיום ההליך ללא הרשעה, במקרה חמור בהרבה מהמקרה שלפנינו, תוך הדגשת התכליות העומדות ביסוד המנעות מהרשעתו של נאשם שביצע עבירה.
לנאשם אמנם הרשעה קודמת מלפני כ-9 שנים, על רקע המהומות בירושלים, אך הרשעה זו היתיישנה לפי החוק, בינואר השנה, והיא עתידה להמחק מהמרשם, לכן אין ליתן לה משקל לצורך הדיון.
על פי הנטען בכתב האישום, הנאשם, במסגרת עבודתו כסייר, הורה למתלונן ולחברו לעצור את רכבם, החל לבצע חפוש על גופו של חברו של המתלונן, ולאחר מכן הורה למתלונן לצאת מהרכב, וכשיצא החל להכותו באמצעות סטירות לפניו ובבעיטות.
...
ערעור שהגישה המדינה נדחה ע"י ביהמ"ש המחוזי דכאן, תוך שכב' הנשיא ד"ר ר. שפירא, עומד, בין היתר, על תכליות סיום הליך פלילי ללא הרשעה, ואלה דבריו:
"סבור אני כי בנסיבות המקרה שבפנינו הימנעות מהרשעה משרתת מספר תכליות:
שירות המבחן המליץ על ביטול ההרשעה, ובית המשפט מצא לבטל את ההרשעה, תוך שהוא מציין: "נוכח האמור לעיל, מצאתי כי הרשעתו של הנאשם, אשר עשה ימים כלילות בהגנה על אזרחי המדינה, במסגרת תפקידיו השונים במסגרת ישראל, תגרום לנזק בלתי סביר עבורו ובוודאי כזה שאינו עומד ביחס סביר מול חומרת העבירה בה הורשע" (עמ' 94 לפסק הדין שורות 24 – 26).
בית המשפט (כב' השופט י. ליפשיץ) קבע, כי מדובר באותם מקרי גבול הן של המעשה הלא חמור באופן יחסי אל מול נתוני העושה – שוטר ותיק שהרשעתו עלולה להביא לפיטוריו ובסופו של דבר נמנע מהרשעתו של הנאשם.
סוף דבר:
אני מקבל אפוא את המלצת שירות המבחן, מבטל את ההרשעה, וגוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
הנאשם יבצע 160 שעות שירות לתועלת הציבור, כענישה חינוכית והרתעתית, באמצעות תרומה חברתית, לפי תכנית שיגבש שירות המבחן עבורו בתוך 45 יום מהיום.