ברקע הבקשה, תביעה לתשלום עמלות תיווך שהגישה התובעת 1, חברת גיא 11 השקעות בע"מ (להלן: "גיא 11") והתובעת 2, חברת שגיא דורון יזמות ופרויקטים בע"מ (להלן: "דורון יזמות", וביחד: "התובעות") - חברות פרטיות, המעניקות בין היתר שירותי תיווך - נגד הנתבע 1, מר אלירן טויטו (להלן: "אלירן") והנתבעת 2, חברת תדיראן סולאר בע"מ (להלן: "סולאר", וביחד "הנתבעים") - העוסקים בסחר מוצרים להרכבת מערכות סולריות בישראל.
בכתב התשובה שכנגד (סעיף 12), הוסיף אלירן וטען כדלקמן:
"בנסיבות העניין מדובר בהפרת הסכם ובהתנהלות בחוסר תום לב של אורגאנים בחברה, בנגוד בין היתר לחובתם מכוח סעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973, אשר מקימות אחריות אישית לאותם אורגאנים (ר', בין היתר, סעיף 54(א) לחוק החברות, תשנ"ט-1999). כידוע, היותו של אדם אורגן בחברה, אינו מקנה לו חסינות אוטומאטית מתביעות בשל פעולות שביצע, לרבות פעולות של הפרת חוזה. האמור נכון במיוחד, כאשר מדובר בשתי חברות אשר לכל אחת מהן בעל שליטה ודירקטור יחיד אשר משמש כאורגן היחיד בהן. במצטבר או לחלופין, יש להורות על הרמת מסך ולהטיל אחריות אישית על שגיא וגיא, מכיוון שהם עשו וממשיכים לעשות שימוש באישיות המשפטית הנפרדת של הנתבעות שכנגד על מנת להונות את אלירן ולגרום לו נזקים חמורים.".
עינינו הרואות, כי בכתב התביעה שכנגד מעלה אלירן עילות תביעה נגד גיא ושגיא בשני מישורים: האחד - מכוח אחריות אישית של האורגנים בחברות;
השני – טענה חילופית לחיוב מכוח דוקטרינת הרמת מסך.
בנוסף, בע"א 10362/03 א. ברזני שירותים בע"מ נ' אחים בן רחמים (צפון) בע"מ (נבו 20.10.09) נקבע כי המבחן להטלת אחריות אישית על אורגן בחברה בגין ניהול משא ומתן בחוסר תום לב בשלב הטרום חוזי, יפה גם לעניין חובת תום הלב בשלב קיום החוזה לפי סעיף 39 לחוק החוזים (שם, בפיסקה 17 לפסק הדין).
אף טענות גיא ושגיא לפיהן הטענות המפורטות בכתב התביעה שכנגד אינן מקימות עילות להרמת מסך נגדם – מאחר וכתב ההיתחייבות נחתם על ידי גיא 11 ודורון יזמות ואין בו כל התחייבות אישית של גיא ושגיא; וכי בנסיבות המקרה, לא הייתה כל הונאה, או קפוח וכי אלירן אינו צד להסכם התיווך שכתב ההיתחייבות נחתם בהתבסס עליו; וכי אלירן הסכים להותיר חלק מהתמורה בנאמנות, לרבות הטענה כי אלירן היה אמור לקבל מחצית מהתמורה לאחר המועד שכביכול הושאר סך של 9 מש"ח בנאמנות – כל טענות אלה הן טענות עובדתיות המצריכות ליבון ואין בהן בשלב זה כדי להצדיק דחיית התביעה על הסף.
...
אני סבור כי בשלב מקדמי זה של ההליך, די בכך כדי לשלול מחיקת טענות אלה על הסף.
אני סבור, כי בשלב זה של כתב התביעה שכנגד, אין התובע שכנגד נדרש לפרט איזו מן החלופות בסעיף 6 לחוק החברות מתקיימות בנסיבות העניין ודי בפירוט העובדות, המזכות אותו, לטענתו, בקבלת הסעד (ראו: ת.א. (מחוזי ת"א) 48946-12-20 קרן הגשמה בע"מ נ' רז חיים קארו ואח' (נבו 8.6.2023)).
סוף דבר
לאור מכלול האמור לעיל, הבקשה נדחית.