עניינה של החלטה זו הוא בקשת שניים מנושי החייב לקבלת הפרישי הצמדה וריבית בנוסף לדיבידנד שהיתקבל בידם אגב סיום ההליך דנא ומתן צו הפטר לחייב מכוח סעיף 81 בפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם-1980 (להלן: "הפקודה").
ביום 02.03.2023 הוגשה תגובה משלימה של הנאמן, על דעת הכונ"ר, במסגרתה מתח ביקורת, ובצדק, על היתנהלות החייב, אשר לאחר הגשת התחשיב ע"י הכונ"ר ומשראה גובהם של הריבית והפרשי ההצמדה, הגיש תגובה ובה טענות מהותיות חדשות (בנוגע למימוש הנכס שהיה בבעלות משותפת שלו ושל הנושה והעברת חלקה של הנושה בתמורה לידיה מיד לאחר השלמת העסקה והכרעת הנאמן בתביעת החוב), אשר היה מקום להעלותן בשלב מוקדם יותר טרם הגשת התגובות על ידו וע"י הכונ"ר.
לגופו של עניין פוצלה תגובת הנאמן לשני חלקים: האחד, בהתייחס לתביעות החוב הרגילות שהוגשו כנגד החייב והוכרעו, לרבות תביעת המזונות של הנושה, במסגרתו שב הנאמן על עמדתו באשר הובאה לעיל לפיה אין כל נימוק בתגובת החייב לדחיית הבקשה לפסיקת ריבית והפרשי הצמדה ויש להורות כן בהתייחס לכלל הנושים שתביעות החוב שלהם אושרו ובהתייחס לתקופה שמיום מתן צו הכנוס – 10.04.2016 ועד ליום חלוקת הדיבידנד – 05.06.2020; והשני, בהתייחס לגובה הסכום מתוך תמורת המכר של נכס המקרקעין אשר הועבר לנושה במסגרתו טען הנאמן, כי לשיטתו אין הנושה זכאית לריבית ולהפרשי הצמדה כלשהם בגין רכיב זה. לדידו, ביום 05.12.2016 הוגשה ע"י הנושה תביעת חוב מותנית הנוגעת לחוב מזונות שנוצר טרם מתן צו הכנוס וסעד כללי בעיניין חלקה בנכס מקרקעין שהיה בבעלות משותפת שלה ושל החייב.
לשיטת הנאמן, מדובר בהליך של פירוק שתוף בנכס מקרקעין, וגם לו היה מבוצע באופן רגיל ולא תחת הליכי פשיטת רגל, ספק אם ניתן היה להשלימו קודם לכן או אז לא הייתה זכאית הנושה לקבלת ריבית או הפרישי הצמדה כלשהם.
במקרה דנא נקבע בצו ההפטר שניתן לחייב ביום 03.12.2020, כאמור, בהאי לישנא: "היתרה שבקופת פשיטת הרגל תחולק לנושים שתביעותיהם אושרו, בצרוף ריבית והצמדה על פי סעיף 81 לפקודה".
לכאורה, אין מקום לדיון, שעה שצו ההפטר חלוט והוראותיו בעיניין ברורות על פיהן זכאים הנושים לקבל לידיהם סכום בגובה תביעות החוב המאושרות בתוספת ריבית והפרשי הצמדה.
...
ביום 20.10.2022 הוגשה עמדת הנאמן לפיה, בהעדר תגובת החייב למבוקש ובשים לב לעמדת שני הנושים, יש להיעתר לבקשה.
ב- רע"א 7814/18 הנ"ל קובע עוד בית המשפט העליון, כי קריאת שני הסעיפים יחד מובילה למסקנה, שבית המשפט של פשיטת הרגל אינו רשאי להורות על תשלום היתרה בקופת הנשייה לפושט הרגל בלא ששולמו לנושים הפרשי ריבית, הפרשי הצמדה או שני רכיבים אלה יחד בנוסף לערכם הנומינלי של החובות המאושרים.