ההקדש, בית הכנסת וקורותיו
הנכס נושא תביעת הפינוי הנמצא ברחוב קלישר 27 בתל-אביב, (להלן - הנכס) שייך להקדש בית הכנסת ציון (להלן- ההקדש ו/או המשיב) כפי שהוכרז עוד ביום 31.01.1943 ע"י הרבנות הראשית למחוז יפו ות"א, ב"פסק-דין ואכרזת הקדש" לפיו:
"הופיעו ה"ה אנואר דוד בן ציון עבודי..., ציון בן צאלח דלאל..., ואהרן בן עזרא שמש... בעלי קושאנים רישמיים על רכוש קרקעי מסוג מולק בתל-אביב ברחוב קלישר 27... והנזכרים הצהירו... שהם מקדישים הקדש מוחלט ברצונם הטוב את הנכס הנזכר... על יסוד הנ"ל הננו מצהירים ומכריזים... הקדש עולם למטרת בית כנסת בשם 'ציון' לקהל קדש עולי ארם נהריים (עיראק) לתורה ותפלה ולשאר תשמישי קדושה ולא ימכר ולא יגאל ולא ימושכן ולא יוחלף לעולמי עד מקדושתו ויתנהל לפי התקנות שסדרו... תחת פיקוח כללי של הרבנות הראשית למחוז יפו ותל-אביב".
חמישים שנה לאחר מכן, וברקע ההליך- מינויו של עו"ד יוסף שחור (להלן- עו"ד שחור) כנאמן ההקדש בהחלטת בית הדין הרבני בירושלים (שבעת ההיא טיפל במרבית תיקי ההקדש) מיום 17.06.1998 לפיה:
"...(ב) ממנים את עו"ד י. שחור נציג חברת באמונה לנאמן לצורך רישום ההקדש כאמור, והוא גם ירשם כנאמן זמני עד להוראה אחרת של ביה"ד".
מינוי זה היה תוצר של פנית חברת "באמונה החברה לניהול נאמנויות והקדשות בע"מ", שעו"ד שחור היה בא כוחה, לבית הדין האיזורי הרבני בת"א, בה טענה כי "מזה עשרות שנים לא מונו נאמנים כדין נאמנים ולא ברור כיצד מנוהל ההקדש ואם לא נעשה חלילה שימוש לרעה בנכסי ההקדש". בדיון שהתקיים ביום 16.06.1998 בבית הדין הרבני בירושלים לבקשתה, התייצבו בין השאר נציגי בית הכנסת לרבות ה"ה ששון סופר ושמואל גבאי ואשרו כי קיימת ירידה ממשית במספר המתפללים כך ש"בכיפור יש לפחות 3 מניינים, בחגים יש מנין, בשבתות אין מניין", וזאת כי "פיתאום עשו מסחר", וכי "האנשים האחרים מתו שהיו קודם".
עשור קודם למינויו של עו"ד שחור כנאמן ההקדש, ניתנה ע"י בית הדין הרבני האיזורי בתל אביב ביום 19.12.1988 החלטה "בענין מינוי הנהלה להקדש" לפיה מונו שלושת חברי ועד בית הכנסת ה"ה ששון סופר, רחמים לוי ושמואל דלל כמנהלים והוסמכו להיתקשר בשם ההקדש גם ללא מינויים כנאמני ההקדש:
" אחרי העיון בנידון ולאור החומר שבתיק מחליט ביה"ד לאשר את ההחלטה של מתפללי ביהכנ"ס ציון רח' קלישר 27 תל אביב לפיו נתמנו האדונים ששון סופר... רחמים לוי... דלל שמואל... למנהלי ביהכנ"ס וחברי הוועד של ביהכנ"ס הנ"ל חברי הוועד הנ"ל הם ביחד וכל אחד מהם לחוד רשאים לגבות את התרומות מהקהל וכן לגבות את השכירות מהחנויות אשר להקדש הנ"ל. המנהלים ינהלו את כל עניני ההקדש, ישכירו את החנויות ויעשו כל פעולה שברכוש ההקדש לטובת ההקדש הנ"ל. השכרת החנויות והשקעת הכספים תעשה עם שלשה המנהלים הנ"ל ועל דעת שלשתם ביחד לרבות משיכת כספים מהבנקים... המנהלים יגישו דו"ח לביה"ד כל אימת שתידרש לכך".
החל ממינויו של עו"ד שחור, הוגשו לבית הדין הרבני בירושלים בקשות כאלו ואחרות למתן הוראות בהקשר להשכרת הנכס או מכירתו לגורמים בעלי אופי דתי או אחר, לרבות המערערת 1 (להלן- המערערת) והמערער 2 (להלן –המערער) שעמדו על טענתם להיותם דיירים מוגנים.
בהחלטת בית הדין הרבני בירושלים מיום 28.09.1998, בעתירת המערערים למתן צו האוסר למכור את הנכס לאחר, ולא להם, בין השאר בטענות מצרנות, נקבע כי:
"כאשר בית כנסת עומד שומם רוב ימות השנה ואין בו מניין אפילו במועדים ובשבתות, אין הוא ממלא את מטרות ההקדש. וכאשר בסביבתו הקרובה מתמעטים התושבים והאזור כולו הופך למרכז של עסקים ובתי מלאכה, ואין שום סיכוי הנראה לעין שמצב זה ישתנה בקרוב, חייבים הנאמנים לראות שמטרות ההקדש ימומשו, ולא – הם מועלים בתפקידם".
כן צוין כי בית הדין אינו רואה פגם בפעולות לצורך מימוש הנכס, וכי "המבקשת [המערערת] עדיין יכולה לשפר הצעתה".
עם זאת, אף אחת מההצעות שהוגשו לא התגבשה לכדי מכירה, עת בהמשך חזר בית הכנסת אט אט לפעילות ממשית, כפי עדותו של עו"ד שחור בבית משפט קמא: "נושא של מכירת הנכס ירד מהפרק דומני עוד בשנת 2014 או 2015... ההקדש לא הולך למכירה, כרגע, לפחות על פי הנראה בעין, אז אין כל סיבה... היום שיש במקום פעילות והמקום משמש את ייעודו, אז ההקדש מתפקד מבחינתי מצוין" (עמוד 64, שורות 8-15).
לאחר שבית משפט קמא קבע כי "אין צורך בקבלת ראיות נוספות, אלא בניתוח סדור של הראיות הקיימות", נקבע בבקשת רשות העירעור שהוגשה ע"י המערערים כי יש לאפשר להם "להגיש תצהיר עדות ראשית מלא ומסודר בנוגע לגירסתם העובדתית ביחס למסמכים שהם מבקשים לצרף וכן לאפשר צירוף מסמכים רלוואנטיים נוספים... גם אם לא היו בתיק ב'סבב' הראשון", אף לאפשר הגשת תצהירים עובדתיים שיאפשרו את קבלתם כראיה בתיק, ככל שיש בכך צורך" (רע"א 54679-03-21, 03.05.2021).
...
שלומית יעקובוביץ, שופטת
התוצאה
הערעור מתקבל.
תביעת הפינוי שהגיש המשיב נגד המערערים נדחית, למעט החדר המפורט בסעיף 34 לפסק הדין, לרבות ההוראות שבו.
המשיב ישלם למערערים הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 45,000 ₪.