הם שוחררו ממשמורת ביום 20.09.2019 בהסכמת ב"כ הרשות, לאחר שהופקדו הערבויות שנדרשו לכך, וניתן צו זמני למניעת הרחקתם עד להכרעה בעירעור.
דיון והכרעה
טיעוני הצדדים ומהלך הדיון
ראשית, אשוב ואדגיש, כי החלטה זו אינה עוסקת בעניינים האחרים הכלולים בעירעור, אלא נוגעת לשאלת טובת הילדים בהקשר עריכת השימוע בלבד, שיש טעם לידון בה כל עוד הם קטינים, ובמהירות יחסית, שכן עצם ההמתנה שנים ארוכות בצל הגירוש עלולה לגרום להם נזק כפי שיפורט בהמשך.
אשר להתאמת השימוע או הריאיונות לקטינים ציין כב' השופט פוגלמן במפורש, בפס' 15 לפסק דינו:
"אלו הן הסוגיות העומדות להכרעתנו, ועל כן בגדרה לא נדרש לטענות שהועלו בעיקר מצד הקליניקה לייצוג (ואף על ידי המערערים בתגובתם לתשובת הרשות) בנוגע לפגמים במאפייני השימוע בכל הנוגע לשמיעת הקטינים, ייצוגם ואופן קבלת ההחלטה בעיניינם. אדגיש כי טיעון המערערים ביחס למעורבותם של קטינים בהליכים מן הסוג שלפנינו הוגבל לארבעת הנדבכים ששורטטו לעיל (ראו בין היתר סעיפים 75-74 ו-80 לבקשת הרשות לערער). להיבטים אלה נתייחס במהלך דיוננו ואולם טיעוני המבקשות להצטרף באשר להתאמות הנדרשות בהליך השימוע כאשר נדון עניינם של קטינים, שבחשיבותם איני מקל ראש כלל ועיקר, חורגים מגבולותיו של ההליך, וניתן להותירם לעת מצוא."
על אף הדברים הללו, עמד כב' השופט פוגלמן באריכות על פרקי הזמן הנדרשים כאשר אדם נמצא במשמורת ומיועד להרחקה והוסיף דברים היפים למקרה שלפניי (פס' 34 לפסק דינו):
"שונים הם פני הדברים כאשר עסקינן בעיניינם המיוחד של נתינים זרים וילדיהם הקטינים המתגוררים בישראל שנים ארוכות. נוכח הפגיעה הפוטנציאלית בקטינים כתוצאה מהרחקתם, יש להבטיח כי בטרם תיתקבל החלטה בעיניינם – תנתן להם ולהוריהם אפשרות הולמת להשמיע את קולם לפני ההחלטה ולהציג תשתית עובדתית מתאימה, הכרוכה לעתים ומטבע הדברים בקבלת עמדותיהם של גורמים מקצועיים שונים".
בפס' 36 עמד כב' השופט פוגלמן על חשיבות הייצוג ומתן זמן להתארגנות לשימוע, כשמדובר באוכלוסייה מוחלשת:
"בשים לב לכך שעסקינן באוכלוסייה מוחלשת של מהגרי עבודה אשר שירותי ייצוג משפטיים אינם בהכרח זמינים לה ובהנתן עוצמת הפגיעה הפוטנציאלית כאשר מדובר בהרחקת נתינים זרים וילדיהם הקטינים שנולדו וגדלו בישראל (אף בהליך דנן מתבצע הייצוג במתכונת "פרו בונו").
...
טרם סיום אבהיר נקודה אחרונה - הרשות טוענת כי פגישות ילדים עם עובדת סוציאלית במקרים שנסיבותיהם כבמקרה שלפניי, נערכות במסגרת פיילוט שנערך בהנחיית מנכ"ל הרשות, המקביל את מתכונת עריכת פגישות אלה לפגישות שנערכות במתקן המסורבים בנתב"ג לפי סעיף ו.1.8 לנוהל הרשות מספר 10.3.0001 "נוהל הוצאת צווי הרחקה ומשמורת לפי חוק הכניסה לישראל, התשי"ב – 1952". אכן, מטרת הנוהל היא להסדיר הרחקה של מי ששוהים בישראל שלא כדין, לרבות ילדים כמתואר בו, והוא כשלעצמו ממילא אינו עומד לבחינה בהחלטה זו. אני סבורה כי הסתמכות על נוהל זה אינה מתאימה לבירור מצבם וטובתם של ילדים המתגוררים בישראל, וודאי שלא את טובתם של מי שנולדו, גדלו והתחנכו כאן כל חייהם, אף שאינם אזרחי המדינה, דוגמת הילדים בעניין שלפניי, שכן מיצוי זכויות הילדים והוריהם במקרים אלה שאינם מוחזקים במתקן המסורבים אינו קצר מועד, אלא הוא כרוך בהליכים משפטיים מתמשכים שבמהלכם הילדים ממשיכים לגור ולהתחנך בישראל, והמדינה כפופה להתחייבויותיה כלפיהם בהתאם לאמנה, כל עוד הם שוהים בתחומה.
אני סבורה כי טובתם של הילדים, במובן של דרך הפעלת הכלים לבירור הנוגעים לילדים של מבקשי מעמד ומערבים גורמי טיפול שונים כמו עובדים סוציאליים, מחייבת כי פגישות כאלה יתקיימו בתנאים שעליהם המליצו המומחים מטעם המערערים.
סוף דבר
טובת הילדים מחייבת, לפיכך, כי הריאיון עמם יתקיים על ידי עובדת סוציאלית לחוק נוער המוכשרת לטפל בילדים; תיערך בסביבתם הטבעית, בנוכחות אמם או מלווה אחר לבחירתם, בנפרד מפגישות עם האם לצרכים אחרים; תארך זמן סביר לצורך יצירת אמון לאור החרדה שתוארה בחוות הדעת מטעם המערערים; ויימסר לגביה מידע מוקדם לגבי מטרתה, מיקומה, משכה, המשתתפים בה וכל פרט אחר שיכול להפחית את החרדה ולאפשר לשמור על טובת הילדים במסגרת הליך הבירור עצמו.