המל"ל הגיש בקשה למחיקת התביעה על הסף בשל העידר סמכות של בית משפט זה לקבוע שהתובעת אינה ידועה בציבור, והיעדר עילה לחייבו לשלם לה על אף היותה ידועה בציבור.
אלא שעל פסק דינו של בית המשפט המחוזי הגישה התובעת בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון (רע"א 4802/17), במסגרתו הסכימו הצדדים להמלצת בית המשפט לביטול המחיקה על הסף, ולקיום דיון בפני לגופה של התביעה.
על פי ההלכה שנקבעה בפס"ד בוארון "אלמנה שהפכה להיות "ידועה בציבור" אינה זכאית עוד לתשלום קצבת שאירים בגין פטירת בעלה המנוח, וזאת החל מן המועד שבו הפכה להיות "ידועה בציבור"."
חודשיים לאחר שניתן פסק הדין של הערכאה המבררת, הודיע המל"ל לניזוק שעקב גירושיו תופחת קצבת הנכות המשולמת לו. לפיכך, ביקש הניזוק את רשות ערכאת העירעור להוסיף כראיה, הן את פסק הדין של הגירושין, והן את מכתב המל"ל בדבר ההפחתה בגימלאות, הפחתה אשר הצדיקה, לטענת הניזוק שם, את הפחתת הנכוי מהפצוי שנפסק לו. בית המשפט העליון דחה את הבקשה:
"על מנת להפיס את דעת המערער אוסיף, כי גם בהנחה שהראיות האמורות הן ראיות שנולדו לאחר מתן פסק הדין, לא היה מקום להעתר לבקשה לגופה. אסביר בקצרה במה דברים אמורים.
במקרה שם לא עלתה כלל השאלה של הפסקת תשלום הקיצבאות על אף שהמל"ל קיבל מראש תשלום בגינן מהמזיק.
...
לסיכום, הלכה היא שאין חובה על המל"ל לשלם לניזוק את שקיבל מהמזיק על פי זכותו מכח ס' 328 לחוק הביטוח הלאומי, ואין בסירובו לעשות כן משום התעשרות שלא כדין.
"
במאמר מוסגר אציין שבית הדין הארצי העיר שם, בדומה לפסיקת בית המשפט העליון שהובאה לעיל, שגם לגופו של עניין אין לניזוק עילת תביעה כנגד המל"ל, הנשענת כל כולה על הטענה שהמל"ל קיבל מהמזיק סכומים בהנחה שהוא ישלמם לניזוק:
"הסכום שקיבל המוסד מחברת הביטוח אבנר על פי ההסכם ביניהם, אינו רלבנטי כלל כלפי המערער..."
מכל מקום, כאמור בפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה, אני דוחה את טענת המל"ל בדבר העדר סמכות עניינית לבית משפט זה. מעבר לצריך אציין, שברע"א 454/09 שנזכר לעיל התברר ערעור על תביעה בעילה דומה שהתבררה במערכת בתי המשפט האזרחיים, ובית המשפט העליון לא העלה שאלה בדבר סמכותו של בית המשפט האזרחי להיזקק לתובענה, אף שככלל, בית המשפט יעלה שאלת סמכות עניינית מיוזמתו.
לסיכום
התובעת הייתה זכאית לקצבאות תלויים מיום מותו של בעלה הראשון בתאונת עבודה, ועד לנישואיה השניים בשנת 2014.