מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לחיוב בהוצאות עתירה בגין אי מתן החלטה לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בנסיבות אלה, קיימת הצדקה עניינית מלאה להחזרת העניין לועדה, על מנת שתידון בעיניין זה, לאחר שתאפשר לצדדים להשלים את טיעוניהם בעיניין זה, ותשלים את החלטתה בנקודה זו. דברים אלה אמורים אף בסוגיית מקדם השווי לשצ"פ (פסקה 19 לעתירה), אשר טיעוני העותרים לגביו נשענים, בין היתר, על תכנית 2000 הנ"ל. שנית, במקביל להליך הנידון בפני הועדה, הגישו העותרים תביעה לפיצויים לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה–1965 (להלן – חוק התיכנון והבניה).
עמדת הועדה היא, כי הדיון בתביעה לפי סעיף 197 יכול ויתמשך פרק זמן ממושך, בערכאות שונות, וכי בשל כך לא נפל פגם בהחלטה זו. לשיקול זה, שעניינו יעילות הדיון, יש משקל.
חריג לכך נקבע בתקנה 11(א), המאפשרת מתן החלטה על פי חומר כתוב.
במהלך תקופה זו, אין כל אינדיקאציה לכך שהעותרים פנו בבקשה לקיים דיון בעל פה, להתיר להם להגיש תגובה לתגובה, או להגיש חומרים שהוגשו בתביעה לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה.
בה בעת, ברי כי מדובר בקביעה שאין לה תוקף מחייב, ואף אין בה כדי לחייב את נת"י בתשלום פיצויים בגין השטח השנוי במחלוקת.
הועדה תישא בהוצאות העותרת בשיעור האגרה ששילמה, ובשכר טירחת עורך דין בסך של 20,000 ₪, המשקף את הקף העבודה שנדרשה בהליך, ואת הקביעות לעיל.
...
הוועדה לא קיימה דיון בהשגה המתוקנת, בלא שקיבלה את עמדות הצדדים לעניין זה. לא שוכנעתי כי לעניין זה נפל פגם המצדיק התערבות.
דברים דומים אמורים גם בקביעות הוועדה בסעיף 13.5 להחלטתה, אשר לא הביאו לשינוי במסקנה אליה הגיעה.
נוכח כל האמור, העתירה מתקבלת באופן חלקי, בהתאם למפורט לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הליכים משפטיים מקדמיים טענות הוועדה המקומית להעדר סמכות עניינית והתיישנות עוד בטרם הוגש כתב הגנה, הוגשה ע"י הוועדה המקומית בקשה לדחיית התביעה על הסף בטענה כי התובעים היו צריכים להגיש תביעה לפיצויים לועדה המקומית, בהתאם לסעיף 197 לחוק התיכנון ובניה, בתוך שלוש שנים מיום אישור התכנית, דהיינו עד 15.1.07, ולכן אין לבית משפט שלום סמכות עניינית.
כב' השופטת ד. ברק ארז דחתה הבקשה מהטעמים הנוגעים למדיניות בנוגע לרשות ערעור שניה ואי היתערבות ערכאת העירעור, במיוחד כאשר מדובר בהחלטת ביניים המורה על המשך בירורו של ההליך לגופו, אולם הוסיפה הערה כדלקמן: "למעלה מן הצורך, אני מבקשת להוסיף כי טענתה של המבקשת כי השאלה המתעוררת במקרה דנן הוכרעה בעיניין סבן תצטרך להבחן לגופה. אכן, בעיניין סבן (ע"א 4595/06 –מ.ק.) נקבע כי תביעה בגין ירידת ערך של מקרקעין בשל תוכנית פוגעת ניתן להגיש לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה בלבד, ולא ב"דרך עוקפת" של תביעה בנזיקין.
· לגבי הטענה כי יש לחלוק האחריות עם היזם השני השיבה הוועדה כי מדובר בחיוב ביחד ולחוד, כאמור בסעיף 54 בחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג-1973 טענות הוועדה המחוזית הוועדה מצטרפת לטענות בדבר העדר עילת תביעה (ייחוד העילה לפי סעיף 197 לחוק התיכנון ובניה), העידר התרשלות גם אם היה פגם בפירסום, העידר נזק לתובעים, או קשר סיבתי בין הנזק למחדלים הנטענים, ואשם תורם שבא לידי ביטוי בשיהוי בן שנתיים ממועד הידיעה אודות התכנית ועד להגשת בקשה לארכה להגשת היתנגדות.
", דהיינו לעמדתה של הועדה המקומית יש משקל רב. אי הגשת עתירה מנהלית על החלטת משרד הפנים, או עתירה מנהלית אחרת, אינה מחדל שניתן לכנותו "אשם תורם". המעשה נעשה, התכנית אושרה, ניסיונות מאוחרים לבטלה לא צלחו, ואין מקום לידרוש מהתובעים לנקוט בפעולות מנהליות נוספות שסכוייהן להצליח אינם גבוהים.
אני דוחה את התביעה נגד נתבעת 2 ומחייבת את התובעים בהוצאות משפט בסך 20,000 ₪.
...
לפיכך אני קובעת כי שווי הפגיעה בנכס בעקבות תב"ע 7035 עומד על 117,180 ₪ ( 6% X 1,953,000 ₪), נכון ל-30.1.2004.
על אף האמור לעיל, דין הטענה להפחתת הפיצוי כדי חלקם של התובעים בנכס להידחות משום שמדובר בהרחבת חזית אסורה.
סוף דבר אני מחייבת את הועדה המקומית לשלם לתובעים סך של 117,180 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בפניי עתירה מינהלית בת שני ראשים: האחד - למתן צו עשה המורה למשיבה, הוועדה המקומית לתיכנון ובניה שומרון (להלן: "המשיבה") לשלם להם לאלתר את הסכום שקבע השמאי המכריע בשומה המכרעת 1559/1016 מיום 5.3.17.
ביום 8.4.16 הגישו העותרים תביעה כנגד המשיבה לפצוי לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן "החוק"), בגין הפגיעה הנטענת במקרקעי העותרים בעקבות אישור התכנית.
ב"כ המשיבה טען כי הכרעת השמאי בועז קוט, אינה מסיימת את ההליך ולא ניתן לחייב את המשיבה לפעול על פיה, שהעררים הנוגעים לשאלת אי חוקיותה של השומה המכרעת, לא הוכרעו.
ב"כ העותרים טען עוד כי גם אם המשיבה לא היתה מגישה ערר על החלטת השמאי ולא משלמת על פי פסיקתו, הדרך היחידה להפוך את ההכרעה לפסק דין שניתן להוציא בהוצאה לפועל היא הגשת עתירה מינהלית לצוו עשה.
השאלות "לעניין המסגרת הדיונית והקף ההליך בפני ועדת הערר לאחר מינויו של השמאי המכריע ולאחר קבלת שומה מכרעת שלא הוגש עליה ערר" נידונו על ידי בית המשפט העליון בבר"מ 9547/10 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה מודיעין- מכבים- רעות נ' יצחק גונן (28.4.13) ונקבע שם כי : "יתרה מכך, והוא עיקר - לשמאי המכריע אין סמכות להורות על תשלום הפצוי שאותו קבע בשומה. הסמכות הנתונה לו מיתמקדת, כאמור, בהכרעת הסוגיות השמאיות המובהקות הצריכות להליך בפני ועדת הערר שבמסגרתו מונה. אולם כדי לסיים הליך זה נידרשת בכל מקרה הוראה אופראטיבית לתשלום הפצוי שנקבע בשומה המכרעת, וזאת גם אם לא הוגש ערר לפי סעיף 198(ה)(4) וגם אם איש מן הצדדים אינו מבקש להעלות סוגיות משפטיות עקרוניות נוספות בפני ועדת הערר לאחר הינתן השומה. במאמר מוסגר אציין עם זאת כי ככל שאין בפי מי מהצדדים טענות או השגות שיש לבררן, ניתן לצפות מן הועדה המקומית, כרשות ציבורית, שתבצע את התשלום הנידרש על פי השומה המכרעת גם בלא הוראה אופראטיבית כזו של ועדת הערר.
מהאמור לעיל גם ברור כי כל עוד לא ניתנה החלטת ועדת הערר בענין – עסקינן בעתירה מוקדמת ודינה להמחק.
...
דיון לאחר שעיינתי בטיעוני הצדדים, נחה דעתי כי מדובר בעתירה מוקדמת.
לפיכך, אני מורה על מחיקת העתירה בהיותה מוקדמת.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

העובדות והשתלשלות העניינים: ראשיתו של ההליך הוא בהגשת בקשה למתן צו מניעה זמני על ידי המבקש כנגד המשיב, למניעת כניסתו של המבקש למאסר בגין אי תשלום קנס אשר הוטל עליון במסגרת הליך פלילי 3438/03.
המבקש מפנה לסעיף 10 (2) לחדס"פ. המבקש נשען בית היתר על פסק דינו של כב' השופט (כתארו אז) ס' ג'ובראן ברע"פ 1553/15 ח'ליל דיב עיסא נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובנייה "השומרון" (ניתן ביום 31.10.2017).
זכות זו הוכרה בפסיקת בית המשפט העליון, בפסק הדין אשר זכה מאז ניתן לכינוי "הילכת נסייר" (רע"א 187/05 נעמה נסייר נגד עירית נצרת עילית, פ"ד ס"ד (1), 215), שבו נקבע, בין היתר, כי: "דעתי היא, שנישום אשר הרשות מפעילה כלפיו הליך גבייה מנהלי רשאי להיתגונן בטענה שחוב המס התיישן. טענת היתיישנות זו נותרת טענת הגנה, הגם שאופן השמעתה הוא על דרך יזימת הליך – כיום, עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים." (ההדגשות אינן במקור).
כב' השופט רובנשטיין קבע כי, מניין תקופת ההתיישנות של העונש מתחיל במועד שבו פסק דינו של המורשע נעשה חלוט, דהיינו במועד שבו קיבל המורשע את הודעת הקנס ולא ביקש לבטל את הקנס או הודיע שברצונו להשפט, וכל דרישה חוזרת לתשלום הקנס שנשלחת בתוך תקופת ההתיישנות מחזירה את מרוץ ההתיישנות לנקודת ההתחלה (פסקה ו' להחלטה), כך שברע"א 10200/07 מאמץ כב' השופט רובינשטיין את ההלכה שנקבעה בעיניין סצ'י. חזוק נוסף לאותה מגמה ניתן למצוא בבג"צ 7281/09 שרגא רוזנבאום נ' עריית הרצליה- לישכת היועץ המשפטי (ניתן ביום 03.01.2020).
לסיכום, אני דוחה את ההמרצה, מורה על ביטול צו המניעה הזמני, ומחייבת את המבקש לשלם למשיב הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 6,000 ₪.
...
גזר דינו של המבקש ניתן ביום 01.09.2004 (להלן: "גזר הדין") בבית המשפט השלום בנצרת כדלקמן: "אני דן את הנאשם לתשלום קנס בסך 150,000 ₪ או 18 ימי מאסר תמורתו". בהתאם לגזר הדין , הורשע המבקש ב-44 עבירות לפי סעיף 117(א)(6) לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו- 1975 (להלן: "חוק המע"מ) בקשר עם סעיף 67 לחוק מע"מ וביחד עם תקנה 20 לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו- 197 (להלן: "תקנות מע"מ).
הדברים דלעיל מדברים בעד עצמם, ומתאימים במדויק למקרה בו עסקינן, כך שבמכלול הנתונים, המסקנה היא שיש לדחות את טענות המבקש בדבר אי מסירה כדין.
לסיכום נקודה זו - כאשר מדובר בהמצאת מסמך במסגרת הליכי גבייה לפי פקודת המיסים (גבייה), כללי ההמצאה מקלים עם הרשות, ודי אם הראתה ששלחה ההודעה למקום מגוריו או למקום עסקו של הנישום.
לסיכום, אני דוחה את ההמרצה, מורה על ביטול צו המניעה הזמני, ומחייבת את המבקש לשלם למשיב הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 6,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

ביום 8.3.2024 הגישו העותרים עתירה לבטל את החלטת ועדת הערר המחוזית לתיכנון ובניה במחוז דרום (להלן: "משיבה 1") מיום 06.02.2024 במסגרתה נדחה ערר העותרים על החלטת הועדה המקומית לתיכנון ובניה אבו בסמה (להלן: "משיבה 2") מיום 23.01.2018 לדחות את התביעה לפיצויים שהגישו העותרים בהתאם לסעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן: "חוק התיכנון והבניה").
בנוסף נטען, כי קבלת הבקשה תהווה צעד דראסטי אשר נהוג לנקוט בו במשורה ועל-פי אמות מידה מחמירות שאינן מתקיימות במקרה זה. בסופו של דבר, העותרים ביקשו לדחות את הבקשות ולחייב את משיבה 1 בהוצאות.
בעע"מ 4597/01 הועדה המקומית לתיכנון ובניה שורקות נ' גרמנוב (פורסם בנבו, 4.12.2002), פסקה 3 (להלן: "עניין שורקות") אליו הפניתה גם משיבה 1, קבע בית המשפט העליון בעיניין זה כי: "במחלוקת זו דעתנו היא כי הדרך לתקיפת החלטתה של ועדת הערר שניתנה לפי סעיף 198 לחוק היא הדרך הקבועה בסעיף 198(ח) (סעיף 198(ז) דהיום, י' ל'), דהיינו על-ידי הגשת ערעור לבית-המשפט לעניינים מנהליים. איננו מקבלים את הגישה שלפיה ניתן לתקוף החלטה כאמור של ועדת ערר גם באמצעות עתירה מינהלית. הדרך הקבועה בסעיף 198(ח) היא דרך ייחודית שהיא בבחינת הסדר מיוחד הגובר על ההסדר הכללי שלפיו ניתן לתקוף החלטות של מוסדות התיכנון על דרך של הגשת עתירה מינהלית כנגדן. פרשנות אחרת, שלפיה ניתן להשיג על החלטת ועדת הערר שניתנה על-פי סמכותה לפי סעיף 198 לחוק גם בדרך של עתירה מינהלית, מרוקנת מתוכן את סעיף 198(ח) ואת תכליתו" בהמשך ציין בית המשפט העליון כי: "המסקנה היא כי משנקבע על-ידי המחוקק מסלול מוגדר ומצומצם לתקיפת החלטת ועדת הערר, שהיא ועדה מעין-שיפוטית, אין לעקוף מסלול זה על דרך של הגשת עתירה מינהלית. הכרה בשני ערוצים מקבילים לתקיפת החלטת ועדת הערר עלולה להביא לסירבול ההליכים ולריבוים. היא עלולה ליצור מצב של פגיעה בשויון היזדמנות הגישה לבית-המשפט ולהביא לתוצאות סותרות בעניינים דומים בשל השוני בהליכים. יודגש כי מסקנה זו נתמכת בגישתו של המחוקק כפי שהיא באה לידי ביטוי בחוק בתי משפט לענינים מנהליים. סעיף 5 לחוק האמור הבחין בין המסלולים השונים שבין עתירה לערעור, והפירוט בתוספת השניה לחוק, שנקבעה בהתאם להוראת סעיף 5(2), מלמד על הבחנה ברורה בין ערעורים לאחר דיון בפורום מעין-שפוטי לבין עתירות שמתקיימת בהן ביקורת שיפוטית. הבחנה זו נועדה, בין היתר, להגביל את מספר הערכאות השיפוטיות אשר יבחנו החלטות מן הסוג האמור". כן ראו עע"מ 2775/01 ויטנר נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה "שרונים" (פורסם בנבו, 4.9.2005) פסקה 32: "בשולי הדברים ראינו להעיר בעיניין סוג ההליך שהיה על הצדדים לנקוט לשם תקיפת החלטותיהן של ועדות הערר בעיניינם. חלק מן התיקים שלפנינו התבררו בפני בתי משפט קמא כערעור מנהלי על החלטת ועדת הערר, ועל כן הובאו לפנינו כבקשות רשות ערעור, ואילו חלקם התבררו בפני בתי משפט קמא כעתירה מינהלית נגד החלטת ועדת הערר, ועל כן הובאו בפנינו כערעורים.
אכן, כאשר הביאו מרבית הצדדים שלפנינו את עניינם בפני בתי משפט קמא, שררה אי-בהירות בשאלת ההליך הנאות לתקיפת החלטה שקבלה ועדת ערר מכוח סעיף 198 לחוק התיכנון והבניה, ובתי המשפט לעניינים מנהליים נחלקו בשאלה זו. אולם בנתיים הכרענו בשאלה וקבענו כי הדרך לתקיפת החלטתה של ועדת הערר שניתנה לפי סעיף 198 הנ"ל היא הדרך הקבועה בסעיף 198(ח), דהיינו על ידי הגשת ערעור לבית המשפט לעניינים מנהליים, וכי אין ניתן לתקוף החלטה כאמור של ועדת ערר גם באמצעות עתירה מינהלית (עע"מ 4597/01 הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, "שורקות" נ' גרמנוב [41], בעמ' 335).
עם זאת נוכח אי-הבהירות ששררה בשאלה זו בשעה שפנו הצדדים לבתי משפט קמא, ובהיתחשב בשלב שבו אנו מצויים, אין לידרוש מן הצדדים שלפנינו לתקן את ההליכים שנקטו.
...
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את טיעוני הצדדים ואת האסמכתאות אליהן הפנו, מצאתי לקבל את בקשת המשיבות ולהורות על מחיקת העתירה על הסף.
בעע"מ 4597/01 הוועדה המקומית לתכנון ובניה שורקות נ' גרמנוב (פורסם בנבו, 4.12.2002), פסקה 3 (להלן: "עניין שורקות") אליו הפנתה גם משיבה 1, קבע בית המשפט העליון בעניין זה כי: "במחלוקת זו דעתנו היא כי הדרך לתקיפת החלטתה של ועדת הערר שניתנה לפי סעיף 198 לחוק היא הדרך הקבועה בסעיף 198(ח) (סעיף 198(ז) דהיום, י' ל'), דהיינו על-ידי הגשת ערעור לבית-המשפט לעניינים מינהליים. איננו מקבלים את הגישה שלפיה ניתן לתקוף החלטה כאמור של ועדת ערר גם באמצעות עתירה מינהלית. הדרך הקבועה בסעיף 198(ח) היא דרך ייחודית שהיא בבחינת הסדר מיוחד הגובר על ההסדר הכללי שלפיו ניתן לתקוף החלטות של מוסדות התכנון על דרך של הגשת עתירה מינהלית כנגדן. פרשנות אחרת, שלפיה ניתן להשיג על החלטת ועדת הערר שניתנה על-פי סמכותה לפי סעיף 198 לחוק גם בדרך של עתירה מינהלית, מרוקנת מתוכן את סעיף 198(ח) ואת תכליתו" בהמשך ציין בית המשפט העליון כי: "המסקנה היא כי משנקבע על-ידי המחוקק מסלול מוגדר ומצומצם לתקיפת החלטת ועדת הערר, שהיא ועדה מעין-שיפוטית, אין לעקוף מסלול זה על דרך של הגשת עתירה מינהלית. הכרה בשני ערוצים מקבילים לתקיפת החלטת ועדת הערר עלולה להביא לסרבול ההליכים ולריבוים. היא עלולה ליצור מצב של פגיעה בשוויון הזדמנות הגישה לבית-המשפט ולהביא לתוצאות סותרות בעניינים דומים בשל השוני בהליכים. יודגש כי מסקנה זו נתמכת בגישתו של המחוקק כפי שהיא באה לידי ביטוי בחוק בתי משפט לענינים מינהליים. סעיף 5 לחוק האמור הבחין בין המסלולים השונים שבין עתירה לערעור, והפירוט בתוספת השניה לחוק, שנקבעה בהתאם להוראת סעיף 5(2), מלמד על הבחנה ברורה בין ערעורים לאחר דיון בפורום מעין-שיפוטי לבין עתירות שמתקיימת בהן ביקורת שיפוטית. הבחנה זו נועדה, בין היתר, להגביל את מספר הערכאות השיפוטיות אשר יבחנו החלטות מן הסוג האמור". כן ראו עע"מ 2775/01 ויטנר נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה "שרונים" (פורסם בנבו, 4.9.2005) פסקה 32: "בשולי הדברים ראינו להעיר בעניין סוג ההליך שהיה על הצדדים לנקוט לשם תקיפת החלטותיהן של ועדות הערר בעניינם. חלק מן התיקים שלפנינו התבררו בפני בתי משפט קמא כערעור מינהלי על החלטת ועדת הערר, ועל כן הובאו לפנינו כבקשות רשות ערעור, ואילו חלקם התבררו בפני בתי משפט קמא כעתירה מינהלית נגד החלטת ועדת הערר, ועל כן הובאו בפנינו כערעורים.
מכל מקום, בשים לב להכרעות של בית המשפט העליון בסוגיה שבמחלוקת, יש לבכר את עמדת המשיבות, ולפיכך אני מורה על מחיקת העתירה על הסף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו