לשם כך הם הגישו בשנת 2014 בקשה להיתר להרחבת הדירה, הן על ידי תוספת בנייה בקומת הדירה (קומה א') והן על ידי תוספת בנייה בשתי קומות נוספות (קומה ב' וקומה ג'), סה"כ תוספת בנייה כ-226 מ"ר, ובאופן שצרוף הבנייה החדשה לבנייה הקיימת מביאה לכך ששיטחה הכולל של הדירה (כולל שטחי שירות,להם אתייחס בהמשך) הוא 284.58 מ"ר (להלן – "בקשת ההיתר").
"הינה כי כן" – אמר בית המשפט קמא – "התכנית קבעה במפורש כי השטח שייחשב שנכלל בגדרי אותם 200 מ"ר לדירה הנו "שטח למטרות מגורים, מחסן דירתי ומרחב מוגן דירתי", היינו, שטח עקרי וכן מתוך שטחי השרות, אך ורק מחסן דירתי וממ"ד. התכנית יכולה היתה לכלול בשטח להרחבה שטח עקרי ושטחי שירות (מכל סוג), מבלי לפרט את השטחים הנכללים בגדרי שטחי השרות, אולם משמצאה התכנית לנכון לפרט ולציין שטחי שירות מסוג מסוים בלבד (מחסן דירתי וממ"ד בלבד), בגדרי אותו שטח להרחבה ולא צוינה המילה "כגון" או דומה לה, אלה שטחי השרות היחידים שייחשבו כחלק מאותם 200 מ"ר, גם אם יהיו שטחי שירות נוספים שהתבקש היתר בגינם" (סעיפים 46 ו-47 לפסק הדין, הדגשה בקוו במקור).
באשר לשימוש שהמשיבים עושים ברכוש המשותף, מלבד זאת שהמערער אינו יכול לתבוע יותר מחמישית הפצוי הנובע מכך, אילו היה נקבע כך, הרי שצדק בית המשפט קמא בקביעתו כי הרוב הנידרש של בעלי הדירות, לפי סעיף 71ב(א) לחוק המקרקעין , הסכים לשימוש זה בנותנו את הסכמתו לבקשת ההיתר שהגישו המשיבים ,כשהיה ברור ממנה כי הם יבנו חלק מההרחבה בגג וכי גרם המדריגות החדש יוצב בחצר.
...
על סמך מסקנותיו אלה, דחה בית המשפט קמא גם את תביעתו של המערער בעילה זו.
סבורני, כי בית המשפט קמא לא היה יכול להגיע למסקנתו האמורה, לפני שאפשרות ההרחבה על ידי בניית המרתף, אם מתחת לבניין ואם מתחת לחצר הסמוכה, לובנה בחוות דעת מתאימות ובראיות מתאימות.
לפיכך אני סבור כי יש להחזיר את התיק לבית המשפט קמא כדי לברר את סוגיית ההיתכנות ההנדסית והכלכלית של ההרחבה בדרך של חפירת מרתף, כשלשם כך בית המשפט יוכל לתת הוראות לצדדים להמציא לו חוות דעת מומחים, או למנות מומחים מטעמו, או להביא ראיות נוספות, הכל על פי טוב שכלו.
ירדנה סרוסי, שופטת
התוצאה
הערעור מתקבל באופן חלקי, בסוגיית הפגיעה ביכולת ההרחבה של דירת המערער עקב הצבת גרם המדרגות החדש ושאלת ההיתכנות של ביצוע הרחבת דירת המערער באמצעות בניית מרתף, עלותה ושווייה.