מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה להקלה חריגה מקו בנין הסכמת שכנים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

לפיכך, הגישו הנתבעים ביום 28.7.2013 בקשה לשינויים בהיתר הבניה (ראה את עדות נתבע מס' 1 בעיניין בישיבה מיום 14.11.18, עמ' 23, שורות 21-22), לשם הרחבה של המבנה מזרחה והעברה של מרפסות, שבגינן נוצרה חריגה בקוו הבניין הפונה אל השביל שממזרח לחלקה.
נתבע מס' 1 העיד כי הם ביצעו את הבניין על בסיס ההיתר המקורי משנת 2011 שם היו מרפסות לכיוון השכן שושן.
בתגובת הנתבעים לערר שהגישה מישפחת שושן (מיסמך ת/3), ב"כ הנתבעים כותב בסעיף 27 כי למרות שבידי הנתבעים היה היתר בניה מאושר, הסכימו הנתבעים לקיים פגישה יחד עם מהנדס הבניין במשרדו ובמסגרת פגישה זו הושגה הסכמה לגבי הכנסת מספר שינויים במבנה שאושר וזאת על פי דרישת מישפחת שושן.
במקרה דנן, על פי ההסכם, התחייבו הנתבעים למסור את הדירה לתובע ביום 1.10.2013, והנסיבה שהובילה לאיחור במסירת הדירה היא חריגה בבניה שבוצעה על ידי הנתבעים ואשר הביאה להגשת הבקשה להקלה לרשויות התיכנון והבניה, לעיכוב בקבלת טופס 4 ובהתאם, ולעיכוב באיכלוס הבניין (להלן: "הנסיבה המעכבת").
...
באשר לבקשת התובע לחייבם בתשלום אגרות התביעה, טענו הנתבעים כי דינה להידחות, וגם לו תתקבל, הרי שאגרת התביעה נגזרת מסכום התביעה, והתובע חזר בו מחלק גדול של התביעה בסך 78,868 ₪ ויש לתת משקל נאות לכך.
לסיכום, אני מחייבת את הנתבעים ביחד ולחוד לשלם לתובע פיצוי בסך 166,740 ₪ בגין האיחור במסירה.
כן ישלמו הנתבעים ביחד ולחוד לתובע פיצוי בגין הליקויים בדירתו בסך 28,980 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 20.9.16 (לפי קביעת המומחה) ועד יום התשלום בפועל, וכן פיצוי בגין עוגמת הנפש שנגרמה לו בגין הליקויים בסך 9,000 ₪ מהיום ועד יום התשלום בפועל, וכן שכ"ט עו"ד בסכום כולל של 32,000 ₪ והוצאות משפט בסך כולל של 5,500 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לעניין בקשתו שך היזם לחריגה של שני מטרים למרווח אחורי עבור מרפסות קונזוליות – העותרת קבעה כי יש מקום לקבל את היתנגדות השכנים מאחר וחריגה בשיעור של שני מטרים תצמצם את המרווח האחורי ל-4 מטר בלבד, ועל כן אין להתיר הקלה זו כפי שהתבקשה.
נקבע כי בריכות שחייה הן שימוש אינטגראלי בייעוד למגורים, אשר ניתן להתירו במסגרת היתר בניה למגורים, אך עם זאת - בריכות שחייה נידרשות לעמוד בקוי הבניין הקבועים בתוכנית וככל שמבקש היזם הקלה כך שתותר חריגה מקוו הבניין הקבוע בתוכנית, יש לבחון את עצימות ההקלה וכן לבחון האם קיימת הצדקה תכנונית להקלה.
לכן, החלטת ועדת הערר היתמקדה ביישום אותם העקרונות עליהם הסכימה עם העותרת, על הנסיבות הפרטניות של בקשת ההיתר בה עסקינן – והחליטה את שהחליטה.
...
משמע, שקיומה של דעת המיעוט ותוכנה במקרה הספציפי, אינם מביאים למסקנה כי נפל פגם בהחלטה, וודאי שלא פגם המצדיק התערבות של בית המשפט.
סיכום - לאור כל האמור מעלה, העתירה נדחית.
העותרת תשלם לוועדת הערר הוצאות בסך 7,500 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בחודש נובמבר 2020 פורסמה הבקשה כאשר הפירסום כלל אך ורק הקלה מקוי הבניין.
נטען שלא יכולה להיות מחלוקת שעסקינן בבקשה לתוספת מרפסות שבחלקן בחריגה מקוו הבניין הקידמי בחזית הרחוב וחלקן בחריגה מקוו הבניין הצדי ולפיכך, רשאים מוסדות התיכנון לשקול שיקולים רבים בעת הדיון בבקשה.
בסופו של עניין התקבלה החלטה הדוחה את הבקשה "מאחר ומדובר במבנה מעוצב תכנונית בצורה שכל תוספת בניה תיפגע בחזות הבניין. המרפסות המוצעות חלקן כלולות בגוף הבניין ויוצרות קרבה מוגזמת לדירות שכנות. המרפסות שמוצעות במרווחים שוברות את הקו האחיד של המבנה, כפי שאושר במקור. ובנוסף, עלולה להוות פגיעה בפרטיות הדיירים גם בהווה ובעתיד. בקומה העליונה מוצעות מרפסות שמבטלות את האלמנט העיצובי המעוגל בגג המבנה". בדיון בפני ועדת הערר שני הצדדים – הועדה המקומית המשיבה והעוררים – מיקדו חלק מטיעוניהם בשאלת תחולת סעיף 23 לתכנית.
ועדת הערר החליטה שאין היא נידרשת להכריע בסוגיות האמורות "מאחר והתרשמותנו מהתכנון המוצע היא שהבקשה להיתר דנן אכן פוגעת בנראות ובאחידות הבניין". היא המשיכה וקבעה ש"אין השאלה כאן רק אם כלל הדיירים נתנו הסכמתם למרפסות, אלא השאלה היא מה התוצאה התכנונית המתקבלת, כאשר ביניין רב קומות כולל 102 יח' דיור מוסיף מרפסות בכמחצית מהדירות במקומות שונים, בקומות שונות, בתצורות שונות.
...
העותרים, 41 בעלי דירות בבניין ברח' שונית 4 בחיפה, ביקשו לבטל החלטת ועדת הערר המחוזית לתכנון ובניה - מחוז חיפה מיום 18.10.21 בערר חי/1044/0521, לפיה נדחה הערר שהגישו העותרים על החלטת הוועדה המקומית לדחות את בקשתם להיתר מס' 96/1104/21 להוספת 53 מרפסות לבניין בגוש 12721 חלקה 25 בחיפה.
באשר לטענה שלא היה מקום לאפשר לאדריכלית של התכנית להגיש התנגדות להקלה שהתבקשה, אין בידי לקבלה.
מכל מקום, על בסיס האמור לעיל אין מקום להתערבות בהחלטת וועדת הערר והעתירה נדחית.
העותרים ישלמו יחד ולחוד שכ"ט עו"ד בסך 5,000 ₪ למשיבה 1.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

משנדחתה בקשתם לסעד הצהרתי לא נותרה בפני המוכרים ברירה והם נאלצו להסכים לביטול החוזה והשבה על מנת שיוכלו למכור את דירתם אותה מכרו, בסופו של יום, מתחת למחיר השוק על מנת לצמצם את נזקיהם.
עם זאת, בעוד המוכרים מבקשים להגדיר את התוספות כסגירת מרפסת ללא אישור המוגדרת "בניה קלה", וטוענים טענות מהן משתמע כי מדובר בבנייה שאינה מצריכה היתר, הקונים טוענים כי מדובר ב"תוספות בניה משמעותיות בחריגה מהיתר הבניה הקיים" (ס' 10 לתצהיר הקונים).
בחלק הקידמי בוצעה סגירה דומה בפרגולת עץ עם קירוי "סנטף". בעדותו הבהיר השמאי כי לדעתו יהיה קושי להכשיר את תוספות הבניה מאחר והקבלן אשר בנה את הדירה ביקש הקלות וניצל את אחוזי הבניה הנוספים במסגרת "תקנות שבס", ככל שהתב"ע מאפשרת.
בהמשך הסביר כי, על אף שהפרגולה עצמה ניבנתה בהיתר, סגירת השטח משמעותו שינוי מחצר שאיננה מקורה לשטח עקרי ומהוה חריגה מקוו הבניין.
במטרה להוכיח את גירסתם לפיה לא ידעו כי לא היתקבל היתר עבור סגירת החדר הנוסף הזמינו הקונים את אחת השכנות בבניין לעדות.
...
סוף דבר הצדדים התקשרו בהסכם פסול בו הסתירו דבר קיומן של חריגות בניה בנכס ואף הפחיתו מהתמורה שסוכמה בפועל.
על כן אני מחייב את המוכרים, הנתבעים, לשלם לתובעים 285,023 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום 1.1.20.
התביעה שכנגד נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עסקינן בתביעה שהוגשה למתן צו עשה להריסת קיר תומך, ולפצוי כספי על סך 560,000 ש''ח. התובע והנתבע, שניהם שכנים תושבי העיר אום אלפחם, כאשר התובע הוא המחזיק והבעלים הרשום של חלקת קרקע בשטח של 500 מ''ר בנכס הידוע כגוש 20324 חלקה 25 ואילו הנתבע בעלים ומחזיק במיגרש הידוע כ 100/1 בחלקה 25 גוש 20324.
הסכמת הצדדים הוכתבה לפרוטוקול הדיון בזו הלשון: " לאחר שנחקרו התובע והנתבע בישיבת היום, לאחר שהתקיים דיון לא פורמאלי, ובהמלצת בית המשפט, אנו מסכימים למינוי מומחה מטעם בית המשפט, הן בעיניין ירידת הערך של דירת התובע, כפי שנטען על ידו, והן בשאלת חוזק הקיר התומך ויציבותו......אין בהסכמה זו כדי להוות וויתור של מי מהצדדים על חוות הדעת מטעמו". בהתאם להסכמה זו מונה כמומחה מטעם בית המשפט, מר מהדי אחמד אבו ריא למתן חוות דעתו, כפי ההסכמה שצוטטה לעיל.
באשר לסוגיית לגבי רשוי הקיר- מציין המומחה כי הוולת''ב יכולה לאשר את הקיר, בין אם במסגרת הקלה, ובין אם במסגרת תב''ע נקודתית, והעובדה שגם אגבריה קיבל הכשר לקיר התומך שהוא בנה, בגובה של כ- 5.5 מטר, מחזקת את המסקנה שגם קיר זה ניתן לאישור, בכפוף להגשת הבקשות המתאימות, ובכפוף לקביעות והחלטות מוסדות התיכנון.
על פי עדות המומחה מטעם בית המשפט, מר אבו ריא, הרי שאין כל הפרעה לכניסת אויר או אור אל תוך הבניין, ואין להיתעלם מכך, שאגבאריה, כאמור, בנה את ביתו תוך סטייה מההיתר שהוא קיבל, כשהוא חורג מהמגבלות, לרבות קו הבניין, כך שביתו ניבנה בקירבה יתרה אל אותו קיר.
...
כב' השופט ח' כהן, בפסק דינו שניתן בתיק ע''א 269/74, בוקובזה נ' הממונה על המרשם( פורסם בנבו) , קובע , ביחס לאותה הגדרה של בעלות, והכפיפות להגבלות לפי דין, את הדברים הבאים: " הגבלות לפי דין כיצד, לא רק שאף הבעלות אינה מצדיקה עשיית דבר הגורם נזק לאחר ... אלא שהזכות להשתמש במקרקעין ולעשות בהם כל דבר כפופה לדיני התכנון והבניה, לדיני רישוי למיניהם, לאיסורים מסויימים שבדיני העונשין, ולהוראות פקודת הנזיקין; ועוד. בכל הענינים האלה נדחית זכות הבעלות מפני ההגבלות והאיסורים אשר החיקוקים מטילים על הבעלים; ובמקום שהגבלות ואיסורים כאלה עומדים, אין זכות-בעלות עומדת לבעליה להפרם". מכאן, שזכויות ג'יהאד לעשות שימוש במגרש שלו, מכוח היותו הבעלים, איננה מוחלטת, כי אם כפופה, כאמור בהגדרת הבעלות בחוק המקרקעין, וכפי המצוטט לעיל מדבר כב' השופט כהן.
בהעדר אמדן של ירידת הערך של הנכס, ובהנתן הקביעה כי נוסף לכך נגרם נזק של פגיעה בהנאה של אגבאריה מהנכס שהוא בנה, כאשר אין בידי לקבל את קביעת המומחה מטעם אגבאריה בעניין זה, גם בשל קביעות המומחה מטעם בית המשפט, מר אבו ריא, את הפיצוי לאגבאריה ניתן לקבוע על דרך האמודנה, תוך התחשבות, בין היתר, גם בשאלת האשם התורם של אגבאריה, כפי שפורט לעיל.
באשר לעתירה של אגבאריה למתן צו הריסה לקיר נשוא הדיון, לא מצאתי מקום להורות על מתן הצו, מהנימוקים שפורטו לעיל, וקביעות המומחה, מר אבו ריא, כאשר, אגבאריה עצמו בנה קיר בגובה רב, ללא היתר, כאשר כל הסביבה בה מצוי הנכס דנן משופעת בקירות תומכים דומים, כאשר, עדיין, קיימת האפשרות כי ג'יהאד יקבל היתר ליגליזציה לאותו קיר, ועת נושא אכיפת חוקי התכנון והבניה עדיף להותיר לרשויות התכנון, ולא למסור זאת לאכיפה פרטית, לא מצאתי, כאמור, מקום להעתר לבקשת אגבאריה למתן הצו, ועל כן, דין תביעתו בנקודה זו להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו