מבוא ורקע עובדתי
לפניי בקשתו של עו"ד אביחי ורדי, הנאמן על נכסי החייב תומר קאירי (בפשיטת רגל) (להלן: "הנאמן" ו"החייב", בהתאמה), להורות על ביטול הענקה לפי סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם – 1980 (להלן: "הפקודה").
בסעיף 26 להסכם (נספח 1 לבקשה), הצהירו הצדדים כי הדירה בבעלותם וכי הזכויות בה הן משותפות לשני בני הזוג בחלקים שוים.
לפי הנאמן, המשיבה ידעה היטב על הקשיים הכלכליים של החייב, כעולה מהנסיבות הבאות: על הדירה היו רשומים מספר עיקולים; ישנה חזקה בדבר ידיעה כזו לאור קירבתם המשפחתית; הודבקה אזהרה על דלת הדירה בדבר פתיחת תיק הוצאה לפועל מטעם נושה ביום 23.2.2015; בעדותה בדיון שנערך באולם ביום 7.9.2020 הודתה המשיבה כי ידעה שהחייב מצוי בחובות עוד בטרם החתימה על הסכם הגירושין; בתצהיר שהגישה בבקשה מס' 21 בתיק פשיטת הרגל ביום 7.3.2017, הסבירה המשיבה כי "היתנהלותו של החייב הביאה אותו להזניח את עסקיו, והוא הפסיק להיתמקד במשפחה ובניהול ענייניו העיסקיים והמקצועיים, עד כדי הסתבכות כלכלית של ממש". מכאן ניכר שהמשיבה ידעה בדיוק מה מצבו הכלכלי של החייב, ידעה מדוע היא נוטלת את זכויותיו בדירה ולא לחינם יצרה קשר טלפוני עם ב"כ הנושה עוה"ד אדירי וביקשה ממנו בדמעות למחוק את העיקול שרשם על הדירה.
לאחר שהגענו למסקנה כי ההסכם הוא הסכם גירושין כן ואמיתי, אזי לצורך קביעה שהתמורה שניתנה על ידי המשיבה לחייב במסגרת הסכם הגירושין אינה מהוה תמורה בת ערך, נדרשים רכיבי ויתור חריגים או בלתי סבירים מצדו של החייב, או תמורה שהיא בבחינת נזיד עדשים באופן מובהק מצידה של המשיבה:
"התמונה הכוללת העולה מהעובדות בעניינינו אינה מצביעה איפוא על נסיבות שיש בהן כדי לבסס הענקה פסולה או הענקה בכלל. אין מדובר בגירושין פקטביים ואף לא בנכס שניתן במתנה, אלא בויתור הדדי על זכויות במסגרת הסכם גירושין שיגרתי, סביר ומאוזן לכאורה. תוכן ההסכם אינו מצביע על רכיב חריג או בלתי סביר או לא מקובל בהסכמי גירושין. כנזכר לעיל, מרכיב הויתור על זכויות החייב בדירה היה בשווי כלכלי מוגבל, ולכך יש להוסיף שהאשה (המערערת) נטלה על עצמה את חוב המשכנתא, ושזו דירה שנועדה לשמש קורת-גג לאשה ולשלושת ילדיהם הקטינים המשותפים." (שמיר, פס' 18.
...
טענות המשיבה
לטענת המשיבה, דין הבקשה להידחות.
לאחר שהגענו למסקנה כי ההסכם הוא הסכם גירושין כן ואמיתי, אזי לצורך קביעה שהתמורה שניתנה על ידי המשיבה לחייב במסגרת הסכם הגירושין אינה מהווה תמורה בת ערך, נדרשים רכיבי ויתור חריגים או בלתי סבירים מצידו של החייב, או תמורה שהיא בבחינת נזיד עדשים באופן מובהק מצידה של המשיבה:
"התמונה הכוללת העולה מהעובדות בענייננו אינה מצביעה אפוא על נסיבות שיש בהן כדי לבסס הענקה פסולה או הענקה בכלל. אין מדובר בגירושין פיקטיביים ואף לא בנכס שניתן במתנה, אלא בוויתור הדדי על זכויות במסגרת הסכם גירושין שגרתי, סביר ומאוזן לכאורה. תוכן ההסכם אינו מצביע על רכיב חריג או בלתי סביר או לא מקובל בהסכמי גירושין. כנזכר לעיל, מרכיב הוויתור על זכויות החייב בדירה היה בשווי כלכלי מוגבל, ולכך יש להוסיף שהאישה (המערערת) נטלה על עצמה את חוב המשכנתא, ושזו דירה שנועדה לשמש קורת-גג לאישה ולשלושת ילדיהם הקטינים המשותפים." (שמיר, פס' 18.
סיכומו של דבר, מכל הטעמים שפורטו לעיל, חל החריג הקבוע בסעיף 96(ג)(2) לפקודה ולכן לא מדובר בהענקה אסורה.
משכך, בקשת הנאמן נדחית.