בית המשפט המחוזי מרכז-לוד
ת"צ 25061-09-16 מרקמן את טומשין - חברת עורכי דין נ' בזק בנלאומי בע"מ ואח'
בפני
כבוד השופטת הדס עובדיה
מבקשת
מרקמן את טומשין - חברת עורכי דין
באמצעות עו"ד דוד שוורצבאום
משיבות
1.בזק בנלאומי בע"מ
באמצעות עוה"ד אייל בליזובסקי וגיא רשף
2.סלקום תיקשורת קוית (בנעלי 013 נטוויז'ן בע"מ)
באמצעות עוה"ד ברק טל, רותה לובן ואלעד אופק
3. 012 סמייל טלקום בע"מ
באמצעות עוה"ד ירון רייטר, דנה אמיר ואסף עמרם
פסק דין בבקשה לאישור תובענה כייצוגית
בנוסף הורתה כבוד השופטת בלטמן על העברת פרוטוקול הדיון בו נטענו טענות ב"כ הצדדים וכתבי טענותיהם למאסדר.
מבדיקה שערך המשרד נמצא כי השר הפעיל את סמכותו בהתאם לסעיף 17 לחוק פעמיים בעת האחרונה וכי לאחרונה פירסומו בנוסף שני שימועים בנושא:
בשנת 2009 עובר לתיקון 17 לחוק התיקשורת, הפעיל השר את סמכותו בהחלטה כנגד חברת בזק החברה הישראלית לתקשורת בע"מ. בבסיס ההחלטה עמד הצורך בהורדת המחירים של שירות צירי קווים .
בהקשר זה אציין בנוסף כי במסגרת החלטה שדחתה בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי לאשר תובענה כייצוגית, בית המשפט העליון, מפי כבוד השופטת ברון, מצא לנכון להעיר כי בעת שנדונה מחלוקת פרשנית בעיניין רישיון חברת סלולאר ולא התבקשה עמדת המאסדר, היה מקום להדרש לעמדת משרד התיקשורת בשאלות הפרשניות שהעלתה בקשת האישור.
...
הדברים נאמרו תוך הסתמכות על פסק הדין בעניין זליגמן, אך זאת ביחס למשקל שיש לייחס לעמדת הרגולטור בפרשו את הנחיותיו ולא ביחס לעצם ייחוס המשקל לעמדתו, שעליו אין עוררין בפסיקה:
"אציין בנקודה זו כי לטעמי היה מקום להידרש לעמדת משרד התקשורת בשאלות הפרשניות המתעוררות בבקשת האישור – בהיותו לא רק מנסח הרישיון, אלא אף הגורם האמון על אכיפת הוראותיו; והדברים אמורים במיוחד שעה שההוראות הרלוונטיות ברישיון תוקנו לאחרונה על ידי משרד התקשורת עצמו, והצדדים חלוקים בנוגע למשמעות התיקון. הרישיון הוא מסמך ארוך וסבוך, הכולל מגוון הוראות מתירות ואוסרות, בשורה של נושאים מקצועיים, צרכניים ואחרים; ומשרד התקשורת הוא הגורם בעל המומחיות הדרושה על מנת להשקיף על הרישיון כמכלול, ובהתאם נודע גם משקל לפרשנותו את ההוראות הרלוונטיות בהקשרן. בע"א 9778/16 זליגמן נ' הפניקס חברה לביטוח בע"מ (31.5.2018) (להלן: עניין זליגמן), נקבע כי "אם מצא בית המשפט כי עמדתו של המאסדר סבירה ומתיישבת עם לשון הנחיותיו, ברירת המחדל תהיה לאמץ עמדה זו. סטייה מברירת המחדל האמורה, תתאפשר מקום בו ימצא בית המשפט כי קיימים טעמים כבדי משקל לדחיית עמדת המאסדר ואימוץ פרשנות חלופית תחתיה" (שם, בפסקה 40).
התוצאה
מהטעמים המפורטים לעיל הגעתי למסקנה כי לא מתקיימים התנאים הקבועים בסעיף 8(א) (1)ו-(2) לחוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006 שכן לא מצאתי שיש אפשרות סבירה שהשאלות שמעוררת בקשת האישור יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה ולא כי זו הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת.
בקשת האישור נדחית.