בבקשה להכרה בהמצאה נטען כי למבדא היא נציגה ומורשית לקבלת כתבי בי דין של TDK, בהתאם לתקנות 163(א) ו-(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי.
תקנה 163(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי כוללת שני תנאים, המקבילים לאלו שנקבעו בתקנה 482 לתקנות הקודמות: תנאי אחד הוא כי התביעה תומצא ל"נציג" של הנתבע הזר ("מבחן הנציג").
אכן, המונח "עניין" הוא לכאורה רחב יותר מהמונחים "עסק" ו"עבודה", אולם מכיוון שהפסיקה ממילא פירשה בהרחבה את מבחן העסק לפי תקנה 482 לתקנות הקודמות, הרי שלמעשה לא חל שינוי בעיניין זה. כך או אחרת, הנקודה החשובה לענייננו היא שתקנה 163(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי פוסעת בעקבות התיקון משנת 2013 של תקנה 482 לתקנות הקודמות, ומחדדת כי התביעה צריכה להיות ב"אותו עניין" (ההדגשה הוספה) שהנציג מייצג בו את הנתבע הזר באופן קבוע.
הבקשה לקבוע כי לא בוצעה המצאה כדין ל-NHK
רקע ועיקר טענות הצדדים
בהחלטת כב' השופט שני מיום 11.12.2021 נקבע, כי על המבקש להמציא את "כתבי הטענות (לרבות הבקשה לאישור התובענה כתובענה ייצוגית), ההזמנה לדיון" ומסמכים נוספים "באמצעות חברת שילוח בינלאומית". בהמשך ההחלטה נקבע, כי "ככל שמקום מושבה של המשיבה 2 הוא מדינה שהיא צד לאמנת האג, תבוצע ההמצאה בדרך הקבועה באמנת האג 1965, התשל"ו-1975, לרבות שפת התרגום".
המבקש שלח ל-NHK את בקשת האישור כשהיא מתורגמת לאנגלית, באמצעות חברת השליחויות DHL.
לשיטת המבקש, יש לדחות את טענותיה של NHK ממספר סיבות: ראשית, היא לא הוכיחה כי בהתאם לדין היפני לא ניתן לשלוח את כתבי הטענות ישירות כשהם מתורגמים לאנגלית; שנית, היא הסכימה מרצונה לקבל את המסמכים, ורק כשבועיים אחר כך, בעצת עורכי דינה, חזרה בה מהסכמתה; שלישית, מכיוון שאין מחלוקת ש-NHK קיבלה בפועל את כתבי הטענות, ואנשיה יודעים אנגלית, הרי שמתקיימת תכלית ההמצאה, ובנסיבות אלו יש להעדיף את כלל הידיעה על פני כלל ההמצאה, וזאת הן מטעמי יעילות והן מטעמי תום לב.
דיון והכרעה
אמנת האג, אשר אומצה לדין הישראלי במסגרת תקנות האג, קובעת את האופן בו יש לבצע המצאה מחוץ לתחום השיפוט, למדינה החברה באמנה.
...
המסקנה היא, אפוא, כי לא בוצעה המצאה כדין ל-NHK.
סוף דבר
הבקשה להכיר בהמצאה ל-TDK באמצעות המצאה ללמבדא נדחית, ונקבע בזאת כי לא בוצעה המצאה כדין ל-TDK.
הבקשה לקבוע כי בוצעה המצאה כדין ל-NHK נדחית, ונקבע בזאת כי לא בוצעה לה המצאה כדין.