במסגרת עבודתו, התובע היה מבצע פעולות קבועות, המאופיינות בהתכופפויות, ישיבה על הבירכיים, הרמת דליים של בטון, מרצפות, שקי בטון, ושפיכה לתוך מערבל וערבוב של חומרים לצורך ביצוע העבודה.
וגם בבדיקות הדימות לא נמצא ממצא חבלתי מובהק כמו שבר.
בהמשך הועבר התיק למותב בית הדין למתן פסק דינו, אלא שבהחלטתו מיום 26.12.12, מצא בית הדין לנכון, בטרם מתן פסק דין בתיק, לבקש מהמומחה להבהיר את עמדתו בהקשר לעניין הבא, ולהשיב על השאלה הבאה -
בחוות דעתך השבת בחיוב לשאלה בדבר הווצרות הליקוי ממנו סובל התובע בגבו על דרך המקרוטראומה, בדברים הבאים -
"כן. בתנאי עבודתו של התובע נמצא מרכיב המתאים למקרוטראומה של עמוד השידרה המתני – הפעלת הגב התחתון בתנועות חוזרות לצורך העמסת חומרים ונשיאתם (עומס גבוה בתדירות בינונית)".
בחוות דעתך המשלימה ציינת, בין היתר, כי להערכתך "תנאי עבודתו של התובע הקדימו כנראה את הביטוי של מחלתו במספר שנים"(ההדגשה איננה במקור).
כמן כן נקבע במקרים אחרים כי די בהוכחת השפעה של העבודה על מחלה הגורמת להחמרתה בשיעור של 20% על מנת להכיר בה כפגיעה בעבודה בין במקרה של מחלת מיקצוע ובין במקרה של מקרוטראומה (עבל 521/06 משה קורין נגד המוסד לביטוח לאומי (ניתן ביום 07.10.07); עב"ל 148/07 רון קמפינסקי נגד המוסד לביטוח לאומי (14.07.08); עבל 659/06 המוסד לביטוח לאומי נגד חיין עפיף טנוס (ניתן ביום 10.03.07).
...
בהמשך הועבר התיק למותב בית הדין למתן פסק דינו, אלא שבהחלטתו מיום 26.12.12, מצא בית הדין לנכון, בטרם מתן פסק דין בתיק, לבקש מהמומחה להבהיר את עמדתו בהקשר לעניין הבא, ולהשיב על השאלה הבאה -
בחוות דעתך השבת בחיוב לשאלה בדבר היווצרות הליקוי ממנו סובל התובע בגבו על דרך המיקרוטראומה, בדברים הבאים -
"כן. בתנאי עבודתו של התובע נמצא מרכיב המתאים למיקרוטראומה של עמוד השדרה המתני – הפעלת הגב התחתון בתנועות חוזרות לצורך העמסת חומרים ונשיאתם (עומס גבוה בתדירות בינונית)".
בחוות דעתך המשלימה ציינת, בין היתר, כי להערכתך "תנאי עבודתו של התובע הקדימו כנראה את הביטוי של מחלתו במספר שנים"(ההדגשה איננה במקור).
יחד עם זאת, הפסיקה האמורה סויגה בפסק הדין שניתן בעניין משה אבן ז"ל. באותו עניין נפסק כדלקמן:
"ככל שהמדובר בפגיעה בדרך מיקרוטראומה, תחילה, יש לקבוע במידת סבירות העולה על 50%, כי בכלל קיים קשר סיבתי בין עבודת המשיב לבין מחלתו, ורק לאחר שנקבע הקשר במידת סבירות העולה על 50% (דהיינו, שהמומחה יחווה דעתו כי סביר יותר שקיים קשר כזה, מאשר כי לא קיים קשר כזה), יש לעבור לשלב הבא ולבדוק, גם אם קיים קשר, מה מידת תרומתו בהשוואה ליתר הגורמים שגרמו למחלת המשיב, ובעניין זה, די בכך, שתרומת העבודה תהא בשיעור העולה על 20%".
יישום ההלכות למקרה שבפנינו, אם כן, ולתמונת המצב, בכללותה, העולה מחוות דעת המומחה והשלמתה בדרך של מתן מענה לשאלות ההבהרה, מוביל אותנו למסקנה לפיה התובע עמד בתנאים להוכחת קיומו של קשר סיבתי במידה הנדרשת בין הליקוי ממנו סובל בגבו לבין תנאי עבודתו על דרך המיקרוטראומה, וזאת בדרך של החמרת מצב.
בנסיבות המקרה שבפנינו, מחוות דעתו של המומחה ותשובותיו לשאלות ההבהרה עולה כי מחלת הגב ממנה סובל התובע נגרמה משילוב של שני גורמים: מחלה ניוונית שחיקתית הקשורה לגילו של התובע ולנטייה תורשתית, וכן "החבלות בעברו, ועבודתו, שחלקה יכול להתאים למנגנון מיקרוטראומה (רכיב נשיאת המשאות הכבדים)". אומנם המומחה העריך כי מידת ההשפעה של תנאי העבודה על הופעת המחלה הגבית הייתה פחותה מהגורמים הטבעיים האחרים, עם זאת, כאשר נשאל המומחה האם ניתן לקבוע כי קיים קשר סיבתי בין הליקוי ממנו סובל התובע בגבו לבין תנאי עבודתו, וזאת במידת סבירות העולה על 50%, קבע באופן שלא משתמע לשתי פנים כי "ניתן לקבוע בוודאות גבוהה, ובמידת סבירות שמעל ל – 50%, כי מחלתו נגרמה ע"י שילוב של 2 הגורמים, הווה אומר - החמרה של מצב מחלה טבעי ע"י תנאי עבודתו (ההדגשה אינה במקור, ו.ש)".
על כן, אנו סבורים כי בנסיבות אלה יש בחוות דעתו של המומחה בשילוב עם תשובתו לשאלת ההבהרה כדי לבסס את הקשר הסיבתי הנדרש בין תנאי עבודתו של התובע לבין מחלת הגב ממנה הוא סובל בדרך של החמרת מצב.
אשר על כן מקבלים אנו את התביעה בחלקה, במובן זה שאנו קובעים שתנאי עבודתו של התובע גרמה להחמרה, על דרך המיקרוטראומה, של מחלת הגב ממנה הוא סובל.