מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה להכרה בחסינות עובד ציבור בתביעת לשון הרע ופרטיות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בקשה להכיר בחסינות עובדי ציבור של המבקשים 1 ו-2 בהתאם להוראת סעיף 7א(א) לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן – הפקודה).
הבקשה הוגשה בגדרי תביעת לשון הרע שהגיש המשיב – התובע, כנגד הנתבעים – המבקשים, שעניינה פרסומים הקשורים לדו"ח ביקורת שערך המבקש 2, מבקר הפנים של המועצה האזורית עמק הירדן (להלן – המועצה), בעיניין היתנהלות ועד מקומי פורייה עלית, שהמשיב עמד בראשו.
תמצית טענות הצדדים בבקשה טענות המבקשים בבקשה לטענת המבקשים, יש להורות על דחיית התביעה נגדם ועל כניסת המועצה כבעלת דין תיחתם, וזאת מכוח החסינות הסטאטוטורית המוקנית להם כעובדי ציבור לפי סעיף 7א לפקודה.
את השאלה האם נעשו מעשי העובד במסגרת עבודתו יש לבחון בהתייחס לאינדיקציות שונות, לרבות המטרה בבצוע מעשיו והאם זו קשורה לעבודתו, או שמא לסיפוק תכלית אישית, ולעניין זה נפסק כי יש להזקק למבחן "המטרה הדומינאנטית". בדומה, אף בהקשר של חסינות עובדי ציבור, ניתן בפסיקה משקל להבחנה בין מטרה פרטית לבין מטרה ציבורית, בגדר שיקול בהבחנה בין מעשה שעשה עובד הציבור תוך כדי תפקידו הצבורי, ושבגינו הוא ראוי לחסינות, לבין מעשה החורג מכך ולפיכך איננו חוסה תחת החסינות (ת.א. 4079-10-10 בית יורב 1997 בכ"מ נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה תל אביב (פורסם במאגרים) (2011)).
...
המסקנה היא אפוא, כי התנאי האמור להכרה בחסינות, מתקיים בענייננו.
לשון אחר – אף בהנחה כי יש בסיס לטענות בדבר פגמים, ואף פגמים חמורים, שנפלו בפעולות עובד הציבור, אין נגזרת מעצם הדבר מסקנה בדבר התקיימות היסוד הנפשי הנדרש בסעיף 7א(א) סיפא.
סיכומם של דברים: בקשת המבקשים להכיר בחסינותם מתקבלת בזאת, ובהתאמה נדחית התביעה כנגדם.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2017 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

כתב התביעה והבקשה להכרה בחסינות בפני תביעה שהגיש התובע כנגד הנתבע על סך של 33,500 ₪ בגין לשון הרע.
חסינותם של עובדי הציבור חלה גם על תביעות בגין עילת לשון הרע כשעל התובע הנטל להראות כי חל החריג להכרה בחסינות עובד ציבור, דהיינו, שהמעשה נעשה ביודעין, מתוך כוונה לגרום נזק או בשויון נפש לכך.
לפיה "אין מקום לשלול מעובד ציבור, הממלא תפקיד שילטוני, את החסינות מפני תובענה אישית בנזיקין, בגין מעשה שעשה במילוי תפקידו האמור – אלא במצב מובהק שבו עובד הציבור פעל – לכאורה ממטרה אישית ובאי חוקיות בעליל; שלאורן יש לראותו כמי שלכאורה כלל לא פעל במילוי תפקידו הצבורי, ולפיכך אינו ראוי לחסינות המוענקת, ככלל, לעובדי ציבור כאמור....רק גרימת נזק מכוונת כתכלית לעצמה, למטרה פרטית ובלתי חוקית של עובד הציבור, תיחשב לחריגה ממילוי התפקיד הצבורי המפקיעה את הזכאות לחסינות". התובע העלה טענות לעניין פגמים שנפלו לדידו בהליך שיקול הדעת המינהלי אותו הפעילה עו"ד פרץ עת נתנה את עמדתה.
...
על כך הגיב התובע וכתב: " לא הצעתי לבטל את שירותי השמירה, אלא הצעתי לבטל את המימון הכפול של פעולה אשר מחובתה של המדינה לספק באמצעות משטרת ישראל. אלא אם סבור אתה שמשטרת ישראל לא מבצעת כראוי את תפקידה. אזי תפעל למען תושבי העיר לשיפור תפקוד המשטרה במקום גביית אגרה למימון שיטור פרטי נוסף על משטרת ישראל". בהמשך לאחר מספר תגובות נרשם על ידי הנתבע: " אלי, למה לא תתלה באילן ששמו בית המשפט העליון שאישר את הגביה וחוקיותה ולא ראה בה מימון כפול (יש שופטים בירושלים) אלא אתה נתפס לאמירה של חברת כנסת חדשה שמחפשת כותרת לרגע. שיכולה להגיד מה שהיא רוצה ואין לה כל אחריות. אין בכוונתי להיעתר לבקשתך לפגוע בביטחון האישי של תושבי העיר". בתגובה נוספת שכתב התובע נרשם: " צר לי ראש העיר שלמרות שציינתי וחזרתי וציינתי פעם שנייה שאינני מציע לבטל את שירותי השמירה והאבטחה, אלא את ביטול המימון הנוסף על התושבים. למרות זאת אתה חוזר ומייחס לי רצון לפגוע בביטחונם האישי של תושבי העיר – סבורני שבמקום להתייחס לגופו של עניין (מקור המימון) אתה עושה מעשה שיש בו משום הסתה אישית נגדי...". בהמשך נכתב על ידי הנתבע : "...לא אלך שבי אחר ניסיונך הפתטי להביא לפגיעה בביטחון האישי של תושבי העיר. נמשיך להפעיל שירותי שמירה וביטחון, נמשיך להפחית את שיעור העבריינות ונמשיך לפעול בהתאם לפסיקות בתי המשפט ודבר החקיקה של הכנסת גם אם הדבר לצנינים בעיניך. חן חן לך על השיח. לאחר שהצגתי את עמדתי שוב ושוב בסטטוס זה הדיון בעניין זה מוצה מבחינתי". התובע מציין כי למרות שביקש מהנתבע לחזור בו ולהתנצל הנתבע לא חזר בו וסירב להתנצל ולהסיר את הפרסום וכי רק מאוחר יותר הבחין כי נערכה עריכה על ידי התובע לחלק מהניסוחים בתגובותיו של הנתבע וכי לטענת התובע מדובר במעשה שהינו מאוחר מידי ומועט מידי.
גם אם לשונה של התגובה בעיני התובע לא ראויה (שאלת הוכחת התגובה במבחנים משפטיים של לשון הרע תתברר בהמשך), הרי שאין בכך כדי להביא להחלת החריג לחסינות ולפיכך, אני דוחה את התביעה כנגד הנתבע.
בנסיבות העניין, ולאחר שקיבלתי את בקשת הנתבע להכיר בחסינות, החלטתי לדחות את התביעה כנגד הנתבע ללא צו להוצאות.
משמעות הדבר, אני מורה על צירוף עירית קריית ביאליק כנתבעת והתביעה תמשיך ותתנהל כנגד הנתבעת עירית קריית ביאליק וכתב התביעה יתוקן בהתאם.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד ציין המערער כי הוא "סבר כי יהיה זה נכון" להגיש את בקשת הפסלות רק לאחר הגשת בקשת רשות ערעור על החלטת החסינות, על מנת שלא ליצור את הרושם שבקשת רשות העירעור מוגשת "רק מאחר וכב' המותב לא פסל עצמו או לא הכריע 'במהירות' בבקשת פסלות המוגשת לו". המשיב היתנגד לבקשת הפסלות וטען, בין היתר, כי ההתבטאויות שאליהן הפנה המערער נכתבו ב"זיקה ישירה" לקריטריונים הפסיקתיים להכרה בחסינות עובד ציבור.
בפתח פרק הדיון וההכרעה בהחלטת החסינות, הדגיש המותב כי לשם הכרה בחסינות "מוטל הנטל על כתפי [המערער והמשיבה 2] להוכיח, כי פעלו במסגרת תפקידם השלטוני ובתום לב ושלא מתוך כוונה לגרום לנזק [למשיב]". עוד ציין המותב כי כאשר "המזיק עסק הן במילוי תפקידו כעובד ציבור והן בסיפוק האנטרס הפרטי שלו", תוקנה לו חסינות רק אם "בולט לעין כי המטרה השלטת שעמדה לנגד עיניו של העובד בשעת המעשה היתה קשורה בשליחות שהטיל עליו מעבידו". על רקע אמות המידה הללו פנה המותב לנתח את הפרסומים שבגינם הוגשה התביעה, והגיע למסקנה כי המערער אינו זכאי לחסינות, מכיוון שתוכן הפרסומים אינו מעיד על זיקה חזקה דיה לתפקידו ומכיוון שניכרת מהם כוונה לגרום נזק למשיב.
ואולם, מערך הכללים המשמש להכרעה בשאלת החסינות המוקנית לעובדי ציבור, שונה ממערך הכללים המשמש לקביעת אחריות בנזיקין, או חבות בפיצויים, בגין פרסומים שעולים כדי לשון הרע כמשמעותם בחוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965.
...
המשיב טוען בתגובתו כי דין הערעור להידחות.
בסופו של יום, ואף שההחלטה נוקטת בלשון קשה כלפי המערער אשר בהחלט היה מקום לנסחה באופן מתון יותר, לא שוכנעתי כי האמור בהחלטת החסינות מעיד על חשש ממשי למשוא פנים מצד המותב, ומשכך לא קמה בענייננו הצדקה לפסילתו, אף לא מטעמים של מראית פני הצדק.
עם זאת, נוכח מסקנתי לפיה לא קם בענייננו חשש ממשי למשוא פנים מצד המותב, אין בטענה זו לבדה כדי להצדיק את קבלת הערעור (ראו בהקשר זה: ע"א 4483/21 עמישב שירותים בע"מ נ' מדינת ישראל - משרד האוצר, פסקה 13 (12.8.2021)).
אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עסקינן בתביעה נזיקית/ כספית, בגין עוולה של לשון הרע והפרת חובה חקוקה, שהגישו התובעים נגד הנתבעים.
שם נקבע נקבע: "... כאשר התובע אינו מסכים לבקשה אך זו מוגשת על-ידי הרשות הציבורית הסבורה כי מתקיימים באותו המקרה התנאים הנדרשים להכרה בחסינות כי אז רשאי בית המשפט להניח כנקודת מוצא שהתנאים היתקיימו והנטל יעבור אל התובע להראות מדוע אין לקבל את עמדתה של הרשות בעיניין זה. גישה זו משרתת את התכליות שביסוד מוסד החסינות הנתנת לעובדי ציבור עליהן עמדנו לעיל והעיקרית שבהן היא - מתן מענה לחשש מפני הרתעת יתר של עובדי ציבור בגין תביעות אישיות המוגשות נגדם וצמצום הטירדה הנגרמת להם בשל עצם הצורך להתדיין על סוגיית החסינות מקום שהרשות מוכנה להכיר בה".   עוד נקבע בפס"ד פלקסר  באשר לחסינות עובדי רשויות ציבוריות לפי סעיפים 7ג(א)-7ג(ב) לפקודה, בימ"ש לא יפעיל ביקורת שיפוטית לפי כללי המשפט המנהלי.
ב-ת"א (ב"ש) 4079-10-10 בית יורב 1997 בע"מ נ. הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה תל-אביב (פורסם בנבו, 27.8.11) נקבע שם בפיסקה 23 כי (להלן:"פס"ד בית יורב"): "אין מקום לשלול מעובד ציבור, הממלא תפקיד שילטוני, את החסינות מפני תובענה אישית בנזיקין, בגין מעשה שעשה במילוי תפקידו האמור – אלא במצב מובהק שבו עובד הציבור פעל – לכאורה ממטרה אישית ובאי חוקיות בעליל; שלאורן יש לראותו כמי שלכאורה כלל לא פעל במילוי תפקידו הצבורי, ולפיכך אינו ראוי לחסינות המוענקת, ככלל, לעובדי ציבור כאמור." כעולה המאמור לעיל, לסור אחורי משמעות מעשיו או מחדליו של עובד הציבור ואיך מתבטאים מעשים או מחדלים אלה, המטרה מאחורי ביצוע אותם מעשים, האם זה קשור לעבודתו או לתכלית אישית בלבד, היינו מבחן "המטרה הדומינאנטית". על פי מבחן זה "המעביד ישא באחריות שילוחית כאשר ברורה המטרה 'השלטת', מבין שתי המטרות שעמדו לנגד עיניו של העובד בשעת מעשה, היתה זו הקשורה בשליחות שהטיל עליו מעבידו". דומה כי, בהקשר של חסינות עובדי ציבור, ניתן בפסיקה משקל להבחנה בין מטרה פרטית לבין מטרה ציבורית, בגדר שיקול בהבחנה בין מעשה שעשה עובד הציבור תוך כדי תפקידו הצבורי, ושבגינו הוא ראוי לחסינות, לבין מעשה החורג מכך ולפיכך איננו חוסה תחת החסינות.
...
כן, אני סבורה כי לא הוכח בפניי שהתקיים החריג של מצב מובהק בו פעל המבקש ממטרה אישית ובאי חוקיות בעליל, במיוחד לאור טענותיה של הרשות הציבורית.
  סוף דבר:  נוכח כל האמור לעיל, אני מקבלת את הבקשה וקובעת, כי עומדת לנתבע חסינות בהתאם לסעיף 7א(א) לפקודה.
משכך, ובהתאם לסעיף 7ג(ב) אני מורה על דחיית התביעה כנגד הנתבע .

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת הנתבע להכרה בחסינותו כעובד ציבור, ולדחיית התביעה מטעם זה; רקע עובדתי ותמצית הטענות עסקינן בתביעה שעניינה פירסום לשון הרע, בהתאם לחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965.
בעיניין ת.א. (מחוזי-ב"ש) 4079-10-10 בית יורב 1997 בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבניה תל אביב (נבו, 27.8.2011) קבע ביהמ"ש ביחס לתנאי זה כי "רק גרימת נזק מכוונת כתכלית לעצמה, למטרה פרטית ובלתי חוקית של עובד הציבור, תיחשב לחריגה ממילוי התפקיד הצבורי המפקיעה את הזכאות לחסינות." (פס' 13).
...
אשר לטענת התובעים כי קבלת הבקשה תביא לתוצאה אבסורדית, שכן מתן חסינות לנתבע יביא לכך שהעירייה תבוא בנעליו ותנהל את ההליך נגד עצמה; בעניין רוככברג קובע בית המשפט העליון כי מהוראות סעיפים 7א ו-7ו לפקודה עולה מסקנה ברורה שהחסינות המוקנית לעובד הציבור חלה גם במערכת היחסים שבינו לבין הרשות הציבורית וכי "הכרה בזכות בלתי-מסויגת של הרשות לתבוע את עובדיה עלולה לגרום להרתעת-יתר שהמחוקק ביקש למנוע, ולפגוע באיזון שביקש המחוקק לקדם, בין העלויות שראוי להשית על הרשות הציבורית לבין העלויות שראוי להשית על עובד הציבור" (פס' 24).
לסיכום; הבקשה להכרה בחסינות הנתבע בהתאם לסעיף 7א לפקודת הנזיקין - מתקבלת.
התביעה נגד הנתבע- נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו