מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה להיתר בנייה במסגרת תמ"א 38 להריסה עם תוספות בנייה

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העותר עצמו בחר להגיש את בקשתו להיתר במסלול של הריסת מבנה והקמתו מחדש (תמ"א 38/2), בשונה ממסלול של תוספת בנייה לצורך חזוק (תמ"א 38/1).
בין היתר, נקבע בהחלטת הועדה כי ניתן לפרש את סעיף 14(א)(ו) לתמ"א 38, המונע את תחולת מסלול ההריסה והבנייה מחדש על מבנים "בעלי ערך הסטורי ואדריכלי", כך שהוא מתייחס רק למקרה בו הערך ההסטורי והאדריכלי אינו מתיישב עם הריסת המבנה (סעיף 5 להחלטה).
הליך לפי תמ"א 38 ותוכנית 10038 מקנה למגיש הבקשה זכויות בהקף רחב מאלה שיכול היה לקבל במסגרת בקשה להיתר בנייה שלא מכוח תוכניות אלה[footnoteRef:3].
...
יוצא, כי גם אם אניח כי יש ממש בטענותיו הנזכרות של העותר בדבר האפשרויות שמקנים מסלולי הפעולה הנזכרים, אין בכך כדי לשנות מהמסקנה לפיה לא ניתן לתת את ההיתר המבוקש מכוח תוכנית 10038.
משקבעתי כי יש להותיר על כנה את החלטת ועדת הערר, לפיה דין הבקשה להיתר להידחות, אין עוד רלוונטיות לטענה האמורה.
לנוכח כל האמור, דין העתירה להידחות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אציין כי באשר למספר יחידות הדיור – במלל הבקשה נכתב כי מתבקשת בניית 26 יחידות דיור ואולם, בתשריט שורטטו 28 יחידות דיור – 2 דירות בקומת הקרקע, 4 דירות בכל קומה טיפוסית ו-2 דירות גג. במסגרת הבקשה עתרה המבקשת - לשם ביצוע בנייה בהקף כאמור - להקלות שונות ובין היתר: ביטול מרפסות שירות, תוספת שתי קומות, תוספת 6% לשטח עקרי, תוספת 5% לשטח עקרי עבור מעלית, חריגה מקוי הבניין בגין מרפסות, תוספת יחידות דיור בהקף של 30% ממספר הדירות המותר בתב"ע והקלות לשם הוספת מרתף חניה.
על יתרונותיה של תמ"א 38 ועל התמריצים הקבועים בה, עמד בית המשפט בעיניין דורפברגר ובכללם – תוספת הבנייה, הריסת הבניין והקמתו מחדש, חזוק הבניין, שיפור פני העיר, תוספת ממ"דים ומעליות ופתרון אפשרי למחסור הקיים בדירות למגורים, וזאת ללא צורך בהשקעת משאבים מהקופה הציבורית (שם. בעמוד 18 לפסק הדין).
קביעות והתוויות אלו, הן המשמשות מצע להמשך הדיון בכל הנוגע לשאלת סמכותה של הועדה המקומית לקביעת מדיניות להחלת והקניית התמריצים בהתאם לתמ"א 38 במסגרת בקשה להיתר בנייה, כמו גם לעניין בחינת השיקולים הרלוואנטיים הקונקרטיים אשר ישמשו בסיס לסטייה ממדיניות כללית במקרים פרטניים.
...
בהינתן שבסיכומו של דבר אומצה ההמלצה המפורטת, המנומקת והמקצועית של אדריכלית הוועדה, גם ככל שבמסגרת הדיון בוועדה נקטו חלק מהדוברים במילים שראוי היה שלא להשתמש בהן, אינני סבורה כי מדובר בפגם היורד לשורשם של דברים שיש בו בכדי להוביל לבטלות ההחלטה.
כיוון שכך, הרי שממילא לא הרימה העותרת את הנטל ולו הראשוני להראות כי מדובר באותה בקשה שכבר נדונה ובהתאמה דין טענתה זו - דחייה.
סוף דבר; לאור האמור והמפורט – העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת הבקשה הראשונה להיתר, טענה העותרת לתחולתה של תמ"א 38 על המבנה ובהתאמה, כללה בבקשה להיתר, תוספות בנייה בהתאם לתמריצים המוקנים במסגרת תמ"א 38 ובכלל זה – תוספת למילוי קומת עמודים, תוספת 25 מ"ר ליחידה, תוספת קומה טיפוסית וחריגה מקוי ביניין מותרים עד 10% לצדדים.
על יתרונותיה של תמ"א 38 ועל התמריצים הקבועים בה, עמד בית המשפט בעיניין דורפברגר כדלקמן: "רעידות אדמה. התמריצים הכלכליים אשר מוענקים במסגרת תמ"א 38, הנם שונים ומגוונים, וכוללים, בין היתר: תוספות בניה; הריסת הבניין והקמתו מחדש; הוספת זכויות בניה למגרשים פנויים שבבעלות היזם, או לבניינים אחרים הדורשים חזוק, ואשר מצויים במיגרש; ניצול זכויות בניה בבנייני מגורים, לשם הוספת דירות חדשות; אפשרות לחרוג ממספר יחידות הדיור, מספר הקומות, ומקווי הבניין הקבועים בתכניות החלות על המיגרש, ועוד (גדרון ונמדר, עמ' 39). מלבד חזוק הבתים מפני רעידות אדמה, ישנם יתרונות נוספים לבניה הנעשית במסגרת תמ"א 38, כמו: שיפור המראה החצוני של מבנים קיימים, תוספת ממ"דים, מרפסות, ומעליות. כמו כן, תמ"א 38 מהוה כלי תיכנוני להוספת יחידות דיור במרכזי הערים, שם קיימים, בדרך כלל, מבנים שאותם נידרש לחזק. בשל כך, מהוה תמ"א 38 גורם מרכזי בהתחדשות העירונית, ופתרון אפשרי למחסור הקיים בדירות למגורים, וזאת ללא צורך בהשקעת משאבים מהקופה הציבורית (גדרון ונמדר, עמ' 38; רע"א 1002/14 שומרוני נ' קופמן [פורסם בנבו] (9.7.2014) (להלן: עניין שומרוני))." (שם. בעמוד 18 לפסק הדין).
...
לאחר שבחנתי את עמדות הצדדים לעניין פרשנות התקן, נחה דעתי כי האופן בו פירשה ועדת הערר את התקן עולה בקנה אחד והוא קוהרנטי עם לשון התקן.
זאת ועוד, אין בידי לקבל טענת העותרת ובהתאם לה יש לאפשר לה עריכת סקר ספציפי למקרקעין עליהם נמצא המבנה ובהתאמה לתוצאותיו של זה לקבוע האם המבנה נשוא הדיון עונה או אינו עונה אחר הגדרת התקן.
סוף דבר; לאור כל האמור והמפורט – העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במרכז הדיון בעתירה לפני – השאלה האם בדין הוחלה על הבקשה לקבלת היתר לפי תמ"א 38, שהוגשה בנוגע לבית משותף ובו דירות העותרים, מדיניות הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה גבעתיים הנסבה על האופן (המכפיל) בו תחושב ותאושר תוספת יחידות במסגרת בקשה להיתר לפי תמ"א 38 ובהתאם לה, מקום בו מבוקש היתר לחזוק לפי תמ"א 38, תאושר תוספת יחידות במכפיל 1.8.
על יתרונותיה של תמ"א 38 ועל התמריצים הקבועים בה, עמד בית המשפט בעיניין דורפברגר כדלקמן: "התמריצים הכלכליים אשר מוענקים במסגרת תמ"א 38, הנם שונים ומגוונים, וכוללים, בין היתר: תוספות בניה; הריסת הבניין והקמתו מחדש; הוספת זכויות בניה למגרשים פנויים שבבעלות היזם, או לבניינים אחרים הדורשים חזוק, ואשר מצויים במיגרש; ניצול זכויות בניה בבנייני מגורים, לשם הוספת דירות חדשות; אפשרות לחרוג ממספר יחידות הדיור, מספר הקומות, ומקווי הבניין הקבועים בתכניות החלות על המיגרש, ועוד (גדרון ונמדר, עמ' 39). מלבד חזוק הבתים מפני רעידות אדמה, ישנם יתרונות נוספים לבניה הנעשית במסגרת תמ"א 38, כמו: שיפור המראה החצוני של מבנים קיימים, תוספת ממ"דים, מרפסות, ומעליות. כמו כן, תמ"א 38 מהוה כלי תיכנוני להוספת יחידות דיור במרכזי הערים, שם קיימים, בדרך כלל, מבנים שאותם נידרש לחזק. בשל כך, מהוה תמ"א 38 גורם מרכזי בהתחדשות העירונית, ופתרון אפשרי למחסור הקיים בדירות למגורים, וזאת ללא צורך בהשקעת משאבים מהקופה הציבורית (גדרון ונמדר, עמ' 38; רע"א 1002/14 שומרוני נ' קופמן [פורסם בנבו] (9.7.2014) (להלן: עניין שומרוני))." (שם. בעמוד 18 לפסק הדין).
...
טענותיהם אלו של העותרים מתמקדות בחלק בהחלטת ועדת הערר במסגרתו פנתה הוועדה לבחון את המקרה הפרטני וקבעה: "לאחר שבחנו את טענות הצדדים ואת נסיבות הבקשה, מספר הדירות טעונות החיזוק, ההשלכה של תוספת הדירות על הסביבה, לרבות העמסה על תשתיות ציבוריות קיימות וקיומן של בקשות נוספות מכוח התמ"א, השתלבות הבניין המאושר בבינוי המאושר בסביבה הקרובה, איכות הדירות המוצעות במסגרת הבקשה להיתר בקומת הכניסה, מצב הבניין והדירות נוכח הפסקת העבודות, לרבות הסכנה הנשקפת ממצב זה לדיירים ולסביבה, באנו לכלל מסקנה שאין להתערב בהחלטת הועדה המקומית לעניין היקף הזכויות, מספר הקומות ומספר הדירות, שיעמוד בסה"כ על 5.5 קומות ו-18 דירות. כמו כן אנו סבורים שאין להתערב בהחלטת הועדה המקומית, שדרשה שהפחתת הדירות תעשה על ידי ביטול דירות הקרקע. מקובלת עלינו טענת הוועדה המקומית שהדירות הנוספות המוצעות בקומת הכניסה, הינו דירות קטנות ביותר, ונחותות מבחינת איכותן באופן יחסי ליתר הדירות בבניין. לטעמנו, יש בהכרעה של הועדה המקומית ביחס לתוספת שטחי הבניה, מספר הקומות והדירות כדי להוות איזון ראוי בין האינטרסים הרלוונטיים בעניין, המביאה לתוצאה תכנונית ראויה וסבירה" כאמור לטענת העותרים חלק זה בהחלטה לא נומק הואיל ואין במסגרתו פירוט – מלבד כותרות, בדבר הנתונים שנבחנו לכאורה על ידי וועדת הערר אשר, על אף ששימשו כביכול בסיס לקביעתה נותרו עלומים באופן שאינו מאפשר בחינתם ותקיפתם.
יפים לעניין זה, דברי בית המשפט העליון בבג"ץ 2159/97 מועצה אזורית חוף אשקלון נ' שר הפנים, נב(1) 75, בעמוד 89 לפסק הדין: "היעדר הנמקה הוא פגם בהחלטה. עם זאת, בדרך-כלל אין די בו, כשלעצמו, כדי שבית-המשפט יבטל את ההחלטה. כך, בין היתר, משום שבפני בית-המשפט מתגלים הנימוקים להחלטה, ובית-המשפט יכול וצריך לבקר את ההחלטה לגוף העניין. גם כאשר חובת ההנמקה מוטלת לפי החוק לתיקון סדרי המינהל (החלטות והנמקות), הפרת החובה אינה פוסלת את ההחלטה, אלא רק מעבירה את נטל הראיה, בביקורת שיפוטית על חוקיות ההחלטה, אל הרשות המינהלית, להוכיח שההחלטה התקבלה כדין." הנני סבורה כי החלת הכללים כפי שנקבעו על המקרה לפני יש בה בכדי להוביל לכדי מסקנה ולפיה החלטת ועדת הערר אמנם לא נומקה כדבעי ובשל כך, יש מקום להשיב את הדיון לוועדת הערר וזאת, על מנת שזו תפרט נימוקיה.
סוף דבר; לאור האמור והמפורט אינני מוצאת לקבל איזה מטענותיהם של העותרים וזאת, למעט הטענה בדבר העדר הנמקה מספקת להחלטת ועדת הערר כפי שפורטה בסעיף 54 לעיל ומשכך, הנני קובעת כי הדיון יושב לוועדת הערר על מנת שזו תנמק החלק בהחלטתה אשר נקבע כי לא נומק כדבעי.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המערערת הגישה בקשה להיתר בנייה במסגרת פרויקט של הריסה ובנייה מכוח תמ"א 38.
סעיף 4.1.2 (ח) לתוכנית קובע כדלקמן: "במקרים של הריסת מבנה ובניית מבנה חדש תחתיו... בהקמת המבנה החדש, ניתן יהיה לנצל את זכויות התכניות התקפות והחלות על המיגרש בתוספת הזכויות מתמ"א 38 ובתוספת זכויות לקומה נוספת בשטח קומה טיפוסית (סה"כ 3.5 קומות) כל זכות במגבלת קוי הבניה של התוכנית החלה במקום". כלומר, התוכנית קובעת, כי ניצול הזכויות במקרקעין ייעשה בהתאם לתוכניות החלות על המיגרש, בתוספת הזכויות לפי תמ"א 38, וכן בתוספת קומה בשטח קומה טיפוסית.
...
השמאי המכריע הגיע למסקנה כי ישנה השבחה של 353 מ"ר. המערערת הגישה את הערר על השומה המכרעת.
לפיכך, דין טענת המערערת להידחות, בין אם מדובר במימוש חלקי, כפי שנטען על ידה, ובין אם מדובר במימוש מלא, כבענייננו.
בענייננו כאמור, המסקנה, כי מדובר בהשבחה על כלל שטחי הקומה השלישית, נכונה בין אם מדובר במימוש חלקי ובין אם מדובר במימוש מלא.
עם זאת, אין בכוונתי לקבוע מסמרות בעניין זה, שכן ייתכן שיהיו מצבים בהם תהיה משמעות לפעולה חשבונית זו. סיכומם של דברים, הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו