בית משפט השלום ברמלה
ת"א 74645-12-20 מנסור נ' הפניקס חברה לביטוח בע"מ
בפני
כבוד השופט זיוון אלימי
תובע
נאדר מנסור ת"ז 040979833
באמצעות ב"כ עוה"ד אלירן ג'נח
נתבעת
הפניקס חברה לביטוח בע"מ חברות 520023185
באמצעות ב"כ עוה"ד משה עובדיה ואח'
פסק דין
דיון והכרעה
קיומו של ביטוח חסר
סעיף 60 לחוק חוזה הביטוח, תשמ"א-1981 (להלן: "חוק חוזה הביטוח") קובע כך:
"היה בשעת כריתת החוזה סכום הביטוח פחות משוויו של הנכס המבוטח, תפחת חבות המבטח בשיעור יחסי שהוא כיחס שבין סכום הביטוח לבין שווי הנכס בשעת כריתת החוזה".
בהתאם להוראה זו, מקום בו בחר מבוטח לבטח את רכושו בסכום נמוך משוויו במועד עריכת הפוליסה, הרי שיהיה זכאי רק לחלק יחסי מהפצוי בגין הנזק אשר נגרם לו בפועל.
עמד על העקרון המגולם בסעיף 60 הנ"ל המלומד ירון אליאס בספרו 'דיני ביטוח', מהדורה שלישית, בעמוד 1329:
"ביסוד הוראת סעיף 60 לחוק מונח עיקרון המיצוע. לפי עיקרון זה, ככל שסכום הביטוח קטן ביחס לשווי הנכס המבוטח, כך קטנה זכאותו של המבוטח לפיצויים. הראציונאל העומד בבסיס עיקרון המיצוע, כפי שיובהר להלן, הוא אקטוארי, ואילו תכליתו היא ציבורית. גזירת שיעור השיפוי מעיקרון המיצוע נועדה למנוע מצב בו מבוטחים שיבטחו את רכושם לפי ערכו המלא יסבסדו, באמצעות הפרמיה, את המבוטחים הנמצאים בסיטואציה של תת ביטוח".
הנטל להראות כי עסקינן בביטוח חסר מוטל כמובן על המבטחת, המבקשת להפחית באמצעות עקרון זה את נטל הפצוי המוטל עליה מכח הפוליסה, כדין כל סייג בטוחי שעל המבטחת להוכיחו (ירון אליאס, 'דיני ביטוח', מהדורת שלישית, עמודים 1,351-1,352).
לטעמי, במקרה כזה חלה חובה על סוכן הביטוח להבהיר למבוטח את המשמעות והנפקות של ביטוח חסר באופן ברור וממצה, וחובה על המבטחת לוודא כי הדבר אכן נעשה או לעשות זאת בעצמה.
...
המחלוקות המצריכות הכרעה
לאחר שעיינתי בכתבי הטענות מטעם הצדדים ושמעתי אותם ואת העדים מטעמם בדיון שהתקיים בפניי, אלו הן השאלות המצריכות הכרעה:
האם הנתבעת הוכיחה את עצם קיומו של ביטוח חסר במקרה דנן.
כאמור, אני סבור שהפיצוי המגיע לתובע הינו לפי ערכי שיפוי בלבד.
שנית, אינני מקבל את טענת התובע בסיכומיו (סעיפים 35-44), לפיה אי תשלום מלוא תגמולי ביטוח המבנה מנע ממנו את האפשרות לחזור לפעילות במבנה.
לאחר ששקלתי את השיקולים הרלבנטיים השונים, לרבות העובדה שטענתה המרכזית של הנתבעת נדחתה, היקף התיק והוראות תקנה 152 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018, המורות לפסוק הוצאות סבירות והוגנות, אני סבור כי ראוי להעמיד את רכיב שכר טרחת עו"ד על סך של 14,000 ש"ח כולל מע"מ.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע סך של 45,833 ש"ח, ובנוסף את שכר העד מטעמו כפי שנפסק על ידי, את אגרת המשפט כפי ששולמה על ידו בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין ממועד תשלום כל חלק ממנה ועד היום, ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 14,000 ש"ח.
כל הסכומים האמורים ישולמו תוך 30 יום מהיום, שאם לא כן ישאו הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד למועד התשלום בפועל.