ההורים פנו למשיבים על מנת לקבל את מנות הזרע ואולם בקשתם סורבה.
לפיכך, ביום 11.11.19 הם הגישו תביעה לבית המשפט קמא ועתרו למתן פסק דין הצהרתי לפיו יש להם זכות "מכוח אפוטרופסותם הטבעית – לקבוע מה יעשה בזרע בנם המנוח...". בנוסף, עתרו ההורים לקבל את מנות הזרע של בנם, "על מנת לעשות בהן שימוש ולהפרות אשה אשר תחפוץ להרות מזרעו".
ההורים טענו שהם, כמי שהיו אפוטרופסים על הקטין, מוסמכים לקבוע מה ייעשה בזרעו.
כל מטרת שימור הזרע והקפאתו היה לצורך הבאת ילדים וגם "לטובת סיפוק הוריו". פסק הדין פוגע באופן לא מידתי בזכויות יסוד של המנוח, של אפוטרופסיו ושל משפחתו "וכל זאת בהעדר תשתית חוקתית אשר יכולה לאפשר פגיעה כזו" ולכן יש לבטל את פסק הדין ולאפשר למערערים שימוש בזרע של בנם לצורך הפריית אשה.
דיון והכרעה
שתי שאלות עומדות להכרעה בעירעור זה.
הראשונה: האם צדק ביהמ"ש קמא כשקבע שעצם העובדה שהמנוח היה קטין בעת פטירתו שוללת את האפשרות לתת לרצונו של הקטין תוקף משפטי אף אם יוכח שרצונו היה שיעשה שימוש בזרעו לאחר פטירתו?
השנייה: גם אם ניתן להכיר ברצונו של קטין בהמשכיות לאחר מותו, האם צדק ביהמ"ש קמא כשקבע שלא הוכח שהקטין רצה שיעשה שימוש בזרעו על מנת שייוולדו לו ילדים לאחר מותו?
(א) האם אין תוקף משפטי לרצונו של קטין להמשכיות לאחר מותו?
סעיף 3 לחוק הכשרות קובע שאדם שלא מלאו לו 18 שנה הוא קטין וסעיף 4 קובע שפעולה משפטית של קטין טעונה הסכמת נציגו.
. הלכה זו, שדורשת הוכחה "ברמה גבוהה", חזרה ונשנתה בבע"מ 1943/17 שחר ואח' נ' מדינת ישראל (15.8.17) שבה קבע כב' השופט מזוז, כי:
"ההלכה שקבענו בענין פלונית נועדה לשים קץ לאי-הבהירות באשר למצב המשפטי בסוגיה רגישה זו ולמנוע פריצת גבולותיו של העקרון - שהונח ביסוד הנחיית היועץ המשפטי לממשלה משנת 2003, דו"ח הועדה הציבורית משנת 2012 ותזכיר חוק בנקי הזרע משנת 2016 - לפיו ככל שהנפטר לא ביטא את רצונו המפורש לענין נטילת זרע ממנו לאחר מותו והשמוש בו, השמוש בזרע יתאפשר רק לפי בקשת בת זוגו - ולא איש זולתה - ולצורך הפרייתה היא".
ראו גם: בע"מ 378/20 פלונית נ' בית החולים אסף הרופא (3.6.20), דנ"א 3949/20 פלונית נ' בית חולים אסף הרופא (6.7.20) ועמ"ש 4379-11-19 מדינת ישראל נ' פלוני (7.4.20).
...
לפיכך, אני סבור שאין לקבוע קטגורית שלרצון של קטין כבן שבע עשרה, כמו במקרה דנן, אין תוקף משפטי.
סיכומו של דבר: אציע לדחות את הערעור, תוך שאת השאלה העקרונית האם יש ליתן תוקף משפטי לרצונו של קטין לעשיית שימוש בזרעו לאחר פטירתו, נותיר בצריך עיון.
משאין מקום להבחין בין בגיר לקטין בכל הנוגע לצורך בקיומן של "אינדיקציות ברורות וראיות משמעותיות" בדבר רצונו של מנוח להביא מזרעו ילדים לעולם גם אם אינו בין החיים; ילדים שלא יכיר ולא יגדל; ילדים שיגדלו בחברת אם שאינו מכיר; אם שאחרים, גם אם אלו הוריו, יבחרו במקומו להיות אם לילדיו; משראיות שכאלה לא הונחו לפני בית משפט קמא, גם לא לפנינו, במקרה מושא פסק דינו של בית משפט קמא - אין מנוס אלא לדחות את הערעור ודי בטעם האמור לשם כך. השאלה הנכבדה, בה הכריע בית משפט קמא, בדבר הכרה ברצון של קטין להורות אינה צריכה הכרעה במקרה שלפנינו ואני מסכים עם חברי, הש' שילה, כי ניתן להותירה בצריך עיון, מנימוקיו.