מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לדחיית תובענה לתיקון לוח זכויות במקרקעין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בכתב ההגנה שהגיש, ביקש האפוטרופוס לדחות את התביעה משום שהזכויות במקרקעין הוקנו לו, ותיקון פנקס הזכויות בדרך של רישום הבעלות בהם על שמו של הנתבע, נעשה בלא ידיעת האפוטרופוס ומבלי שנתן הסכמתו לכך.
מפסק הדין העומד במרכזה של תביעה זו שבפניי, עולה כי בחודש נובמבר 2012 הגיש הנתבע תובענה בדרך של המרצת פתיחה כנגד משרד המשפטים – אגף מקרקעין, בגדרה התבקש בית המשפט להורות על תיקון לוח הזכויות, כך שבמקום מוחמד אבראהים סאלח כבהא יוסף (להלן: "המנוח מוחמד אבראהים"), אשר נרשם בפנקס הזכויות כבעלים של המקרקעין, ירשם אביו של הנתבע - מחמוד איבראהים כבהא (להלן: "המנוח מחמוד כבהא"), שהנו מורישו של הנתבע על פי צוואה, לגביה ניתן צו קיום ביום 1.12.12.
...
במה דברים אמורים? במסגרת שמיעת הראיות בתיק הוכח, וכך שוכנעתי, כי התובע היה מודע להליכים המשפטיים המתנהלים בין האפוטרופוס לבין הנתבע ואחרים בכל הנוגע לזכויות הבעלות במקרקעין.
טענה זו דינה להידחות ולו מן הטעם שאותה הגנה אינה חלה על מקרקעין אלא על מכירת נכס נד. יפים לעניין זה הדברים שנאמרו בע"א 4052/19 י.ש.מ לבניין בע"מ נ' תדביק בע"מ (13.9.20), שם צוין כי: "נפנה את תשומת לבו של הקורא לכך שתקנת השוק בסעיף 34 לחוק המכר מתייחסת למכירת "נכס נד". בספרות הוסבר כי "נכס נד" הוא שם נרדף למיטלטלין מוחשיים (יהושע ויסמן דיני קניין – חלק כללי 368 (1993)).
סוף דבר על יסוד מקבץ הנימוקים שמניתי לעיל, אני מורה על דחיית התביעה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

אז הגישו המערערים לבית המשפט המחוזי חיפה בקשה לפי סעיף 59 לפקודת הסדר זכויות במקרקעין [נוסח חדש], התשכ"ט-1969, לתיקון לוח הזכויות במקרקעין כך שיירשמו על שמם חלקים מחלקה 3 ומחלקה 8 בגוש 18915 (להלן: חלקה 3 ו-חלקה 8, בהתאמה).
עוד טוענים המערערים, כי בית משפט קמא טעה בהחליטו לדחות את טענתם שקשרה את ויתורם על רישום זכויותיהם בחלקה 8 למימושו של הסדר החליפין, ובאופן ספציפי יותר, לציפייתם לקבל, כחלק מאותו הסדר, את חלקה 7 בגוש 18749 (להלן: חלקה 7) – בדומה לחילופי קרקעות אשר נעשו בין הצדדים בעבר ואשר כללו החלפת מקרקעין מגוש 18915 במקרקעין המהוים חלק מגוש 18749.
אם כך הוא הדבר, כיצד ייתכן שהמערערים היו נכונים לוותר על פיסת אדמה אשר משתרעת על פני 55.5 דונם כדי לזכות באפשרות להחליף שטח אחר של 15 דונם באדמה חקלאית מאותו סוג וטיב בכפר ג'ת?! ברי הוא, כי מדובר במהלך אבסורדי מבחינה כלכלית, אשר יש בו כדי ללמד על כך שהמערערים עצמם לא תלו תקוות של ממש בתביעתם לזכויות בחלקה 8.
...
אם עילת ההפרה בענייננו היא של החובה לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב בקיומו של חיוב הנובע מחוזה – בהתאם לסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 (להלן: חוק החוזים), או מכוח ההיקש שבסעיף 61(ב) לחוק החוזים (לגבי ההתחייבות שעוגנה בפסקי הדין השני והשלישי) – מקובלת עליי מסקנתו של חברי, השופט נ' הנדל כי בעת שחוסר תום הלב בהתנהלות של רמ"י, במשמעותו ובנפקותו המשפטית, הוביל לכך שמימושו של ההסדר כלשונו איננו אפשרי עוד – בית המשפט רשאי, בנסיבות המיוחדות כאן – לצוות על אכיפה בקירוב (עיינו והשוו: פרידמן וכהן כרך ג' (בשותפות עם ברק מדינה), עמ' 466-462).
לנוכח כל האמור לעיל, סבורני שבין אם המדינה הפרה בענייננו את ההסדר עם המערערים בשל כך שהתנהלה בחוסר תום לב, במשמעותו ובנפקותו המשפטית של מושג זה, ובין אם ההפרה של החיוב הייתה נעוצה בכישלונה מלפעול במאמץ סביר לשם ביצוע עסקת החליפין – ההפרה צריכה לזכות את המערערים באכיפה בקירוב.
כמו כן, מקובלת עליי מסקנתו של חברי השופט נ' הנדל ומנימוקיו, כי יש להגביל את האפשרות לביצוע החליפין כנ"ל לתקופה של שלוש שנים.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט ע' גרוסקופף: לפנינו ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה (כב' השופט **** פיש) מיום 17.6.2019 בת"א 42607-12-16, בגדריו נדחתה תביעת המערער לתיקון לוח זכויות בנוגע למקרקעין המצויים בכפר פסוטה.
ובמקום אחר נאמר כי "אם לא יידרש אדם למתן הסבר כאמור [...], ייוצר מצב לא הגיוני, על פיו קל יהיה יותר להגיש בקשה לתיקון על-פי סעיף 59 [לפקודת ההסדר], אף שהליכי ההסדר למעשה הסתיימו, מאשר להגיש בקשה להצטרף ללוח התביעות עוד בטרם הדיון בזכויות המשפטיות במקרקעין לגופו של עניין" (ע"א 827/86 סלמאן נ' מדינת ישראל, פ"ד מה(1) 23, 25 (1990) וראו גם: ע"א 265/83 חמזה נ' מדינת ישראל, פ"ד לט(4) 53, 55 (1985)).
...
סבורני כי אין ענייננו נמנה עם אותם מקרים חריגים.
במצב דברים זה, סבורני כי בצדק קבע בית המשפט כי אמיל לא סיפק כל הסבר המניח את הדעת לכך שהמתין עד לשלב כה מאוחר בהגשת תביעתו, ודי היה בכך כדי לדחותה.
סוף דבר: אם תישמע דעתי, אציע לחבריי לדחות את הערעור, ולהותיר את פסק הדין של בית המשפט קמא על כנו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 10.9.16 הגישו המבקשים תביעה בה עתרו למתן צו המורה על תיקון לוח זכויות למקרקעין בהליכי הסדר.
סנקציות אלה כוללות מחיקת כתבי טענות, חסימת תביעות, דחיית בקשות ותובענות, פסילת ראיות, חיוב בתשלום הוצאות, ועוד כהנה וכהנה.
...
בפני בקשה להורות על ביטול החלטתי מיום 4.2.19 בה הוריתי על מחיקת התביעה (להלן: ההחלטה).
לאחר העיון בבקשה ובתגובות לה, לא מצאתי מקום להיעתר לה. התביעה נגד המשיבים הוגשה בשנת 2016, כ-45 שנים לאחר רישום המקרקעין על שם אביהם המנוח אצל פקיד ההסדר הישראלי.
מקובלת עלי טענת המשיבים שלפיה אין לאלצם להמתין זמן בלתי ידוע נוסף, מעבר לזמן שחלף זה מכבר, עד השלמת ההליך בבית הדין השרעי.
התוצאה היא, שהבקשה לביטול ההחלטה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

אף לגופה דין התביעה להדחות - רשות הפיתוח בעלת המקרקעין כדין, אגד אינה זכאית לבקש תיקון זכויות מכוח הוראות סעיף 59 בפקודת ההסדר, אינה זכאית לערעור מכוח הוראות סעיף 88, וכך גם יש לדחות את טענותיה לרכישת בעלות מכוח הוראות סעיפים 51 – 54 לפקודת ההסדר.
          ובמקום אחר נאמר כי "אם לא יידרש אדם למתן הסבר כאמור [...], ייוצר מצב לא הגיוני, על פיו קל יהיה יותר להגיש בקשה לתיקון על-פי סעיף 59 [לפקודת ההסדר], אף שהליכי ההסדר למעשה הסתיימו, מאשר להגיש בקשה להצטרף ללוח התביעות עוד בטרם הדיון בזכויות המשפטיות במקרקעין לגופו של עניין" (ע"א 827/86 סלמאן נ' מדינת ישראל, פ"ד מה(1) 23, 25 (1990) וראו גם: ע"א 265/83 חמזה נ' מדינת ישראל, פ"ד לט(4) 53, 55 (1985)).
...
עיקר טענות הנתבעים - המדינה דין התביעה סילוק על הסף בשל היעדר עילה, שכן לתובעת לא קמה עילה כלפי המדינה לקבלת סעד של בעלות ו/או כל זכות אחרת בחלקות שעברו הליך הסדר ונרשמו כדין בבעלות רשות הפיתוח.
ואם לא היה די באמור, מן החקירות עלה כי התחנה המרכזית עתידה לעבור למתחם חדש, ומשום כך, סבורני כי אף מן הצדק שלא להיעתר לסעד המבוקש.
כפי שטענו הנתבעים, אף טענה זו מהווה הרחבת חזית, ולא נתבעה במסגרת כתב התביעה, בשים לב לאמור, ומשלא בכך עסק ההליך שלפני, איני סבור שיש מקום להיעתר לכך.
סיכום לנוכח כל האמור לעיל, ראיתי לדחות את התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו