אשר לטענת הנתבעות למחיקת התביעה על הסף בשל העידר הגשת חוות דעת תומכת בתביעה, ציין כב' השופט שרעבי בהחלטתו, כי אמנם התובעים לא הגישו חוות דעת לתמיכה בתביעתם וגם לא בקשה לפטור מהגשת חוות דעת כאמור, אולם, היות ומדובר בתביעה הנוגעת לקטינה, ולפנים משורת הדין, ניתנת לתובעים היזדמנות נוספת לצרף חוות דעת רפואית לתמיכה בתביעתם, תוך שהובהר כי ככל שזו לא תוגש, לא יהיה מנוס ממחיקת התובענה.
באשר לטענת היתיישנות עילת התביעה של התובעים 3-2, ציין כב' השופט שרעבי כי על מנת שלא להותיר את הקטינים שנולדו במומם בשל מעשה עוולה לכאורי ללא מקור שיממן את צרכיהם, התפתחו בפסיקה מספר גישות: האחת קבעה כי מועד הולדת עילת התביעה של ההורים הוא יום מתן פסק דין המר, שכן קודם לשינוי ההלכה לא היו ההורים בעלי זכות תביעה קונקרטית, וממילא לא הייתה בידיהם זכות תביעה.
לטענת הנתבעת 1, כתב התביעה וחוות דעת המומחה, שהוגשה לאחר דחיית הבקשות לסילוק על הסף, מתעלמים מעובדות המקרה ומהתיעוד הרפואי, ממנו עולה בבירור, כי התובעת 2 הופנתה ליעוץ גנטי לא פחות משלוש פעמים במהלך ההיריון נשוא התביעה, אך סירבה לפנות ולקבלו, באופן שניתק את הקשר הסיבתי בין הרשלנות הנטענת של הנתבעת 1 לבין נזקיה הנטענים של התובעת 1.
בהקשר זה, ראוי לציין כי בית המשפט בת"א (י-ם) 42737-04-15 ג' (חסוי) ואח' נ' שירותי בריאות כללית (15/01/17) דחה טענות דומות של תובעים בכל הנוגע לצורך לערב גורמים סוצאליים או רופאים, ולו בשל מקצת הטעמים שצוינו לעיל, וקבע כדלקמן:
"אין מקום לטענות בסיכומי ב"כ התובע בדבר הצורך לערב גורמים סוצאליים, או רופאים אחרים, במועד הבהרת הדברים לאם התובע ובמועד ההמלצה על הפלה. לא רק שטענה זו הועלתה בעלמא, ללא תמיכה ראייתית או משפטית נידרשת-אלא זו גם אינה יכולה לדור בכפיפה אחת, עם הגרסה אותה בחרה התובעת לטעון. עת טוענת התובעת שרק נאמר לה כי הילד קטן, אך הוא ידביק את כל הדרוש לאחר לידתו, אין היא יכולה לטעון בו זמנית כי נפל פסול באופן בו הופנתה לאפשרות של הפלה וכי היה צריך לצרף לצוות ששוחח עימה, עובד סוצאלי, או רופא נוסף. אין מקום לאפשר טענות עובדתיות סותרות אלה. אין מדובר במקרה בו התובעת אומרת שאינה זוכרת את הדברים, אלא במקום בו הציגה גרסה (לא דובר על אפשרות של הפלה) וזו אינה מתיישבת עם הטענה החלופית (כאשר נאמר לי על הפלה, לא נכח צוות תואם לכך כדי שאבין את הדברים עד תום וכדי שאעשה בחירה מתאימה".
וכך נפסק גם בפסק דינו של בית המשפט בת"א (חי) 14962-09-11 נ.ח. נ' מדינת ישראל ואח'
(27/03/16):
"אעיר כי חלק מטענות התביעה בעיניין זה מהוות טענות עובדתיות חלופיות, וגם מטעם זה דינן להדחות. כך, בעוד שנטען על ידי התביעה כי כלל לא הוצע לאם לעבור ייעוץ גנטי ולבצע דיקור מי שפיר, טענה לחילופין התביעה כי הצוות הרפואי לא תיעד את סיבת סרובה של האם לעבור את הבדיקות (ראו סעיפים 16 ו- 36 לסיכומי התובע). פשיטא הוא כי אם לא הוצע לאם לעבור את הבדיקה, לא יכלה היא לסרב".
לאור כל האמור, סבורני כי גירסתה של התובעת, לפיה לא הופנתה לבצוע יעוץ גנטי או לא הוסברה לה על ידי הצוות הרפואי חשיבות הפנייה לקבלת יעוץ גנטי, נשללה לחלוטין, ובפועל, הוכח כי התובעת 2 הופנתה לייעוץ גנטי, וכי עמד בפניה מלוא המידע וההסברים לקבלת החלטה מושכלת ביחס לאופן ניהול הריונה, והיא בחרה, כאמור, ממניעיה היא שלא לפנות לקבלת הייעוץ הגנטי.
מעבר לעובדה שרשימת הבדיקות, שנזכרה בחוות דעתו של ד"ר רמדן, הובאה על ידו כרשימה סתמית, ללא כל הסבר כיצד כל בדיקה ובדיקה היה בה כדי לסייע באיבחון התיסמונת ממנה סובלת התובעת 1 (כאמור, מומחה התובעים לא ידע בעת עריכת חוות דעתו מהי התיסמונת ממנה סובלת התובעת 1), עולה מדברי פרופ' פרידמן כי גם לו התובעת 2 הייתה מבצעת סקירת מערכות ו/או בדיקת MRI במהלך ההיריון נשוא התביעה, לא היה בבדיקות אלה כדי לאתר את מחלתה של התובעת 1.
...
בטרם סיום אעיר כי נוכח קביעותי, לפיהן דין התביעה להידחות, מתייתר למעשה הדיון בשאלת היקף מעורבותה של הנתבעת 2 בביצוע מעקב ההיריון ולעניין חלוקת האחריות בין הנתבעות לבין עצמן.
סוף דבר
לאור כל האמור, הנני מורה על דחיית התביעה.
על כן, במכלול הנסיבות, ובהתחשב במצבם של התובעים, הנני מחייבת את התובעים 3-2, ביחד ולחוד לשאת בהוצאות מדודות של הנתבעות 2-1 בסך כולל של 10,000 ₪ (5,000 ₪ לכל אחת מן הנתבעות), סכום שבוודאי אין בו כדי לכסות את הוצאות הנתבעות בניהול הליך זה.
המזכירות תמציא העתק פסק הדין לצדדים.