מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לביטול צו קיום צוואה בשל צוואה מאוחרת

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

במקביל, הגיש התובע לרשם לעינייני ירושה תביעה לביטול צו קיום הצוואה המאוחרת (להלן – הבקשה או כתב התביעה).
האחת, המנוח היה נתון תחת לחץ כבד ביותר והשפעה לא הוגנת מצד הנתבעת לערוך צוואה לטובתה (סעיפים 15, 84-73 לבקשה); השנייה, המנוח לא היה כשיר לערוך צוואה עקב מצבו הרפואי הרעוע (שם, סעיף 20); והשלישית, הצוואה המאוחרת נכתבה בנגוד לאנטרס ההסתמכות של המנוחה והמנוח היה צריך לבטל את הצוואה בכתב, ולא עשה כן (שם, סעיפים 72-71).
...
לאור כל הנ"ל, שוכנעתי כי, כל העובדות ו/או הטענות היו בידיעת התובע לכל אורך הדרך, ואילו היה התובע מעוניין באותה עת לרדת לעומקם של הפרטים לא הייתה מבחינתו כל מניעה לעשות זאת.
סוף דבר לפיכך אני קובעת כדלקמן: התובענה נדחית.
התובע ישלם לנתבעת הוצאות משפט בסך של 15,000 ₪.

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לטענת המבקש רק לאחר הפטירה של המנוחה ועם הגשת הצוואה המאוחרת לקיום על ידי המבקשות, התברר לו כי ניתן צו קיום מתוקן לצוואת המנוח, והוא הגיש ביום 1.5.2019 את הבקשה לביטול הצוו המתוקן.
...
לאחר בחינה של טענות הצדדים וראיותיהם – אין בידי לקבל טענה זו. המנוח ציווה בצוואתו כי בעת פטירתו יעברו כל נכסיו לאשתו, ורק לאחר פטירתה יחולקו נכסיו בין הילדים בצורה לא שוויונית.
אשר על כן טענת המבקש כי היה על הרשם לקבוע כי החלוקה לאחר ההסתלקות הינה על פי החלק השני בצוואת המנוח – נדחית.
סיכום אשר על כן ולאור כל האמור לעיל אני מורה כי הבקשה לביטול צו קיום (מתוקן) לצוואת המנוח מיום 2.9.2014 שהוגשה על ידי המבקש במסגרת ת"ע 69027-07-19 – נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

דיון על פי החלטה דיונית, תחילה יש לקבוע האם היה באפשרות המנוח לבטל את הצוואה המוקדמת והאם יבוטל צו קיום הצוואה שניתן ורק לאחר מכן, במידה ויבוטל הצוו, תיבחן הבקשה לקיום הצוואה המאוחרת וההתנגדות שהוגשה.
לנוכח ההוראה המגבילה באשר לנכסי המקרקעין ניתן לומר שבסופו של דבר לא שינה המנוח לגמרי את ההוראות של הצוואה המוקדמת ולפיכך, ספק באם היה על המנוח לפעול כמי ששינה צוואה משותפת ולהשיב את מה שקבל ביתר בגין הצוואה ההדדית.
...
מבחינה משפטית, טענו התובעות כי הנתבעת לא הגישה כתב טענות במענה לבקשה לביטול צו קיום הצוואה המוקדמת ומשכך, יש להיעתר לבקשה זו. הטעון המשפטי לפיו יש לבטל את צו הקיום על פי עמדת התובעות הינו מכוח הוראת סעיף 72 (א) לחוק הירושה התשכ"ה - 1965 (להלן: " חוק הירושה").
לנוכח ההוראה המגבילה באשר לנכסי המקרקעין ניתן לומר שבסופו של דבר לא שינה המנוח לגמרי את ההוראות של הצוואה המוקדמת ולפיכך, ספק באם היה על המנוח לפעול כמי ששינה צוואה משותפת ולהשיב את מה שקיבל ביתר בגין הצוואה ההדדית.
אני סבור כי אישה זו זקוקה למינוי אפוטרופוס לדין ולרכוש".
₪ הנתבעת תשלם לכל אחת מהתובעות הוצאות משפט בסך של 10,000 ניתן היום, ה' באב תשפ"א, 14 יולי 2021 , בהעדר הצדדים.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עולה מטיעוניהם בדיון כי למעשה בנגוד לאמור בבקשתם, במהלך כל השנים ידעו דבר קיום הצוואה ודבר מתן הצוו ולא פעלו בענין זה. עובדה זו, נוכח פרק הזמן הארוך שחלף ממועד מתן צו קיום הצוואה, שעה שהזוכה על פי הצוואה (האח אלמוני ז"ל) הסתמך על צו הקיום והם למעשה פעלו בענין צו קיום הצוואה רק לאחר פטירתו אינה יכולה לאפשר בירור הטענות ומביאה לסילוק התובענה לבטול צו קיום הצוואה על הסף.
יתר על כן, גם אם היתה נכונה טענת המבקשים כי לא ידעו דבר קיום הצוואה בשנים הראשונות לאחר פטירת אביהם, הרי שהמבקשת טענה בדיון כי למעשה לכל המאוחר, כבר לפני שנתיים וחצי בעת ששוחחה עם חברה במקום עבודתה אמרה לעורך דין שהשתתף בשיחה כי יש במשפחתה סיכסוך והיא יודעת הרבה זמן שיש צוואה, אך גם אז למעשה המבקשת לא פעלה כנדרש והמתינה עוד מס' שנים עד שפעלה להוצאת העתק צו קיום צוואה ואת הבקשה עצמה כאמור בחרה להגיש רק לאחר פטירת אחיה .
...
על פני הדברים, דין הבקשה להידחות בשל השיהוי בו נקטו המבקשים.
(377 ( 516/80 לשינסקי נ' שפירט פ"ד ל"ו( בתיק זה שוכנעתי כי המבקשים נהגו בשיהוי קיצוני ובלתי מוצדק של שלוש עשרה שנים, כאשר ההסבר שלהם בדיון חושף גרסה הסותרת את הנימוק שאותו ציינו בבקשה בענין השיהוי.
לאור האמור הבקשה לביטול צו קיום צוואה נדחית על הסף.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ראה ידיעתו הפוזיטיבית של המבקש על כך שהרכב הונחל לו במסגרת הצוואה (ציטוט ההודעה מיום 6.3.2019 הלקוחה מהתכתבות של המבקש עם אחותו ש'): "יש לי חדשות בשבילך. אבא נתן לי הרכב באופן אישי וגם כתב בצוואה...". ראה גם ההתכתבות בין המבקש לבין היורשת ש' ל' מיום 12.5.2019: "אגב, ביום העליה לבית הקברות כשיצאתי מהבי"ח אחרי בקור אצל **** המכונית שבקה. היה חשש שהלך האלטרנטור. הצלחתי להתניע והגעתי ממש בס"ד עד הבית. למחרת ביום הזיכרון חשמלאי הרכב בא לחלץ ובמוסך שלו התברר למרבה המזל שהיה צריך רק להחליף רצועות. ב"ה עלה לי רק 350 ₪ ונחסכה ממני הוצאה כבדה של הרבה יותר מאלף שקל". אם כן, יש להורות על סילוקה על הסף של הבקשה לביטול צו קיום צוואה, וזאת הן בשל הגשתה המאוחרת מאוד, בחלוף שנה ממועד מתן הצוו והן משום חלוקת הכספים והמיטלטלין בהתאם לצוואה, בהסכמת כלל היורשים, לרבות המבקש ומעורבותו האקטיבית בהליך.
בעיניין זה אין די בטענות לאקוניות בדבר "נהג ראשי ונהג משנה", בייחוד כאשר יתר ילדי המנוחים ומרבית הנכדים מתנגדים לביטול צו הקיום ושוללים טיעון זה. · בע"א 1212/91 קרן לב"י נ' פליציה בינשטוק, פ"ד מח(3) 705 [פורסם במאגרים המקוונים] (28.8.1994) הובהר כי יש להקפיד הקפד היטב ולא לפסול צוואה בשל טענות בשל העדר כשרות או השפעה בלתי הוגנת: "מושג הרצון החופשי - והוא חופש הבחירה - הוא אבן היסוד, והצורך בקיומו הוא כה מובן מאליו עד שאין צורך לקרוא בשמו...לעתים, אפשר שאנטרס נוגד למשל: אינטרס ההסתמכות - יתמודד עמו, ואפשר אף יכריעו, אך בהעדר שיקולים שכנגד, יתפוס הרצון החופשי את מקומו ויעצב פניהם של כללי משפט. אמנם כן: נקפיד הקפד היטב ולא נפסול צוואה בשל העדר כשרות, אלא אם נוכל לקבוע בבירור כי לא רצונו החופשי של הצווה הוא שהכתיב לו את דברו האחרון. רק אם נשתכנע כי דעתו של המצווה טולטלה בחוזקה בידי מחשבות-שוא ובכוחם של תעתועי הזיה, נורה על ביטולה של צוואה, ובמקום של ספק נקיים צוואה ולא נבטלה. ואולם בהשתכנענו כי ידו של המצווה הונעה שלא בידי רצונו החופשי, לא נהסס להורות על ביטולה של צוואה מעיקרה...כללם של דברים: דעתנו היא זו, שלא נכיר בצוואה אלא אם נדע כי פרי היא לרוחו החופשית של המצווה, ואילו צוואה שמחברה כמו הונע בידי כוחות שמעבר לו כוחות שהציבו לפניו מציאות מעוותת שאינה בנמצא - לא נכיר בה ונורה על ביטולה מלמפרע כהוראת סעיף 26 לחוק הירושה...להכרזת צוואתו של פלוני כבטלה, אין די בהוכחה כי אותו פלוני נרדף בידי מחשבות-שוא ותעתועי הזיה. הוכחת קיומן של מחשבות-שוא ושל ראיית מציאות מעוותת הנה תנאי הכרחי, אמנם, אך אין די בה; יש להוסיף ולהוכיח כי אותן מחשבות-שוא והזיות תעתועים הן שהוליכו, הלכה למעשה, לכתיבתה של הצוואה כפי שנכתבה. בהעדר קשר סיבתי בין הזיות מעוותות מציאות לבין תוכנה של צוואה, לא תפגם כשרותו של מצוה וצוואה לא תוכרז בטלה". · טיעון המבקש בדבר היות המנוחה נתונה להשפעה בלתי הוגנת, אינו מתיישב עם הודעת הטקסט של המבקש בעצמו מיום 5.9.2018, על פיה אמו המנוחה, הנה אשה דעתנית אשר עומדת על קיום רצונותיה: "אף זקנה בגילה או במצבה היא לא פאציינטית קלה. תפסיקו להאשים את אימא. דווקא טוב שהיא כזו שעומדת על דעתה ועל זכויותיה ולא ניכנעת ולא מתרשמת מהתנחמדויות...". לעניין הפגמים הצורניים להם טוען המבקש (אשר גם אם קיימים, אלה פגמים זניחים אשר אינם יורדים לגופו של עניין), דובר רבות בפסיקה כי יש להעדיף השלמה ופירוש אשר יקיים את הצוואה, מאשר עריכת תיקון אשר יוביל לביטולה של הצוואה (השווה: דנ"א 7818-00 יוסף אהרן נ' אמנון אהרוני, פ"ד נט(6) 653 [פורסם במאגרים המקוונים] (22.3.2005).
...
במקרה זה כאמור, לא שוכנעתי כי המבקש היה מנוע מלהתנגד לבקשה (לה הסכים במפורש פעמיים!) בזמן אמת או בסמוך אחרי הינתנה.
נוכח המסקנה אליה הגענו, אין מקום לדון בטענות המבקש ביחס לפגמים כאלה או אחרים בצוואה ההדדית אשר פוסלים אותה, כטענתו.
סוף דבר, הנני מורה על סילוקה על הסף של הבקשה לביטול צו קיום צוואתה של המנוחה מיום 27.7.2016.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו