מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לביטול צו הריסה מינהלי - פגמים מהותיים בבקשה המקורית

בהליך בקשות עירייה אחרות (בע"א) שהוגש בשנת 2021 בעניינים מקומיים רמת גן נפסק כדקלמן:

נראה שעדות המבקש ובת זוגו משמיטות את הקרקע מתחת כל טענה לעניין זה וטוב עשה ב"כ המבקש כאשר לא היתמקד בנושא זה. ב"כ המבקש ביקש להיתמקד בפגמים מינהליים מהותיים שנפלו בצו ההריסה שנחתם.
אך לעניין זה הנטל הוא על המבקש להראות ששבירת הקיר המקורית נעשתה תחת היתר בנייה ובכך כשל המבקש.
אינני מוצא שטענותיו של המבקש בנוגע לפגמים בצו ההריסה המינהלי יש בהם ממש ,וגם אם ניתן להצביע על פגם זה או אחר עדיין אין בהם כדי להגיע לכדי " פגם חמור" שרק הוא מבסס טעם לביטול צו הריסה מינהלי.
...
לטעמי במקרה זה העובדה שהבנייה האסורה נעשתה ללא אישור מהנדס או קונסטרוקטור , כך אישר המבקש בעדותו (עמ 17 שו 14) , מגמדת את עוצמתו של פגם זה. אני מקבל את דברי מפקח הבנייה לגבי הסיכון הרב הנשקף מהבנייה האסורה במקרה זה. ניתן לראות בבירור שמדובר בבניה שלמה הנשענת על לוח ברזל היוצא מרצפת הבניין.
לעניין מקומה של טענת אכיפה בררנית בהליך המנהלי אפנה לפסיקה הקובעת: "אף טענות המערער בעניין האכיפה הבררנית דינן להידחות. כידוע, על-פי ההלכה הפסוקה על הטוען להגנה מן הצדק בשל אכיפה בררנית להניח תשתית ראייתית מבוססת להוכחת טענתו, ואין די בהעלאת הטענה בעלמא. המערער לא הביא הן בפניי והן בפני בית משפט קמא ולו ראשית ראיה, ולו לכאורה, לאכיפה בררנית והטענה נטענה באופן כללי וללא ביסוס עובדתי, על כן היא לא הצריכה דיון לעומק ובדין נדחתה. מעבר לאמור, כפי שנקבע לא אחת בהלכה הפסוקה, קביעת בטלותו של צו הריסה מנהלי, בשל אכיפה בררנית, תיעשה במקרים חריגים ויוצאי דופן, זאת על מנת לא לסכל את התכלית החקיקתית העומדת בבסיסו של צו ההריסה המנהלי." עפ"א (חיפה) 9646-01-20 נסים אבו מוך נ' ועדה מקומית לתכנון ובנייה עירון ( פורסם בנבו) עיון בעפ"א 67346-07-19 פלד נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו ) דן בהרחבה במיקומן של טענות הגנה מן הצדק ואכיפה בררנית במסגרת ההליך המנהלי ונאמר בו : "יחד עם זאת אציין כי, ככלל, קיימת מחלוקת בפסיקה האם יש מקום להעלאת הטענה של הגנה מן הצדק ואכיפה בררנית, בכל הקשור לצווי הריסה מנהליים." ובהמשך פסק הדין צוין: "באותם מקרים בהם בוטלו צווים בשל אכיפה בררנית, היו מקרים בהם היה קיים דמיון מוחלט בין שכן לגביו הוצא צו הריסה, לבין שכן באותו בניין שביצע במדויק את אותו דבר, ולא הוצא לגביו צו הריסה (עיין לדוגמא ב-עפ"א 4551-12-16 הוועדה המקומית לתכנון ובניה ערד נ' מלי וקס (25/5/17) בפסק-דינו של כב' השופט אינפלד, שהתייחס לדיירים שכולם פתחו חלונות לחזית הבניין באופן זהה)." לפיכך דינה של טענת אכיפה בררנית במקרה זה נדחית.
בקשתו לביטול צו ההריסה המנהלי- נדחית.
אני מאשר את צו ההריסה המנהלי לביצוע ומעכבו לביצוע למשך 45 ימים מהיום.

בהליך ערעור פלילי אחר (עפ"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

וכאשר בוחנים אנו את האמור לעיל לגבי אותו המקרה על שלל פגמיו, למול הפגם שעליו הצביע המערער בתיק הנוכחי– הדברים יפים לעניינינו על דרך של "קל וחומר". עוד אפנה, על דרך ההשוואה לרע"פ 6175/17 זבן נ' יו"ר הוועדה המקומית לתיכנון ובניה ירושלים (7.9.2017), אשר אף שם התקבלה בקשה למתן ארכה דומה לזו שהתבקשה כאן, אשר הוגשה באיחור יחסית למועדים הקבועים בתקנה 2 לתקנות, וראו בנוסף את ע"פ (ירושלים) 65563-03-15 שקיראת נ' יו"ר הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה ירושלים (1.5.2015), שם נדחה ערעור על החלטה בית משפט השלום ליתן ארכה לבצוע צו הריסה – אף שהוגשה אחרי שחלפה התקופה לבצוע, לאמור: "נקבע לא אחת, כי בית המשפט מוסמך להאריך את מועד תחילת מניין שלושים הימים לביצועו של הצוו, אף אם הבקשה מוגשת בחלוף תקופת שלושים הימים שנקבעו בצו או בהחלטת בית משפט, וזאת על רקע תכליתו של צו ההריסה המינהלי, שהנה סילוק בנייה בלתי חוקית על אתר, במטרה למנוע קביעת עובדות מוגמרות בשטח. עם זאת יודגש, כי אין מקום להעתר לבקשות מסוג זה על דרך של שגרה ויש לבחון כל מקרה לגופו ...
ערעור שהוגש לבית המשפט המחוזי נדחה, ובקשת רשות ערעור נדחתה אף היא, כאשר בית המשפט העליון מדגיש כי גם בבקשה השלישית מעבר לפרטים מהותיים שהמבקש החסיר, הוא נימנע בעיקר מלהצביע על זיקתו למקרקעין, ובמצב דברים זה לא נפל כל דופי בהחלטת בית משפט השלום, לדחות את הבקשה לביטול צו ההריסה, ללא דיון בה, וזאת לאחר שניתנו למבקש מספר הזדמנויות לתקן את בקשתו.
עוד נקבע כי: "תכליתן של התקנות לאפשר בחינה יעילה ומהירה של הבקשות לביטול צוי הריסה מינהליים, והן מאזנות בין האנטרס הצבורי שעניינו אכיפה יעילה של צוי ההריסה לבין מתן מענה מיידי וממצה למי שרואה עצמו נפגע מהצו המינהלי שניתן בעיניינו. לפיכך, נודעת חשיבות רבה להקפדה על מילוי נכון ומפורט של כל סעיפי הבקשה. כאמור, למבקש ניתנו לא פחות משלוש הזדמנויות לתקן את בקשתו, ולמלא בה פרטים, שהם בסופו של יום פשוטים למדי. פרטים אלו נועדו לאפשר לבית המשפט, הבוחן את הבקשה לביטול צו ההריסה המינהלי, לקבוע האם מדובר בבקשה מבוססת על פניה, המצדיקה דיון במעמד הצדדים, או שמא מדובר בבקשת סרק שמטרתה לדחות, ככל האפשר, את מועד ביצוע צו ההריסה. המבקש לא פעל כנדרש, ומשכך לא היה מנוס מדחיית בקשתו על הסף." משמע, שאכן – בית המשפט העליון הדגיש את החשיבות שיש בהקפדה על התקנות, אך הפרת התקנות בעיניין אבו רומי לא דומה להפרה במקרה דכאן.
אם המשיבה הייתה מבקשת ארכה של שבועיים בלבד – ניתן היה לומר שהיא "ביזבזה" את השבועיים "המבוקשים" עת ישבה בחוסר מעש ולא פנתה אל המישטרה אלא לאחר שבועיים ומחצה; אלא, שהתבקשה ארכה משמעותית יותר, שכן המישטרה הודיעה למשיבה שלא רק שהיא לא תצליח להעמיד את הסיוע הנידרש עד תום התקופה המקורית לבצוע הצוו, אלא שהיא אף זקוקה לארכה של 60 ימים.
...
כפי שעולה מהפסיקה שכבר אוזכרה מעלה, בתי המשפט הכירו בכך שעומס משימות ומיעוט במשאבים המאפשרים הענקת סיוע לביצוע צווי הריסה מבחינת המשטרה עולים בגדר נימוק ענייני המצדיק להיעתר לבקשות לארכה כפי שהתבקשה כאן, וראו לדוגמא את רע"פ 5646/16 רג'בי נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה בירושלים (14.8.2016), לאמור: "כאמור, במקרה דנן, הבקשה להארכת תוקפו של צו ההריסה הוגשה לאחר המועד שנקבע לביצוע הצו. ואולם, העניין לא נעלם מעיניהן של הערכאות הקודמות, אשר נימקו, באורח ממצה, את החלטתם לדון בבקשה, חרף האיחור. בין היתר נאמר, כי האיחור נבע מ"סיבה עניינית", הנעוצה בצורך לקבלת סיוע ממשטרת ישראל לביצוע הצו.
סיכום – אשר על כן, ונוכח כל האמור מעלה במצטבר, הערעור נדחה.
מצאתי להיעתר לבקשה זו ולאפשר שהות קצרה מתאימה.

בהליך ביטול/עיכוב צו הריסה מינהלי (בצה"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

במסגרת הסיכומים, טען המבקש לפגמים מהותיים היורדים לשורשם של הצוים, בכך שלטענתו הוצאו ללא כל ביסוס ותשתית עובדתית ראויה וכללו רכיבים שאינם דורשים היתר.
כן, צורף מיסמך שכותרתו "חוות דעת הנדסית של המבנה ברחוב הבנים 5 בנס ציונה גוש 3637 חלקה 480", במסמך נכתב: "לא מצאתי סדקים או דפורמאציה בקורות הבטון או בקורות הפלדה...מצאתי כי המבנה עומד בדרישות התקן ועומד בעומסים הנדרשים...אינו מהוה סכנה מבחינה הנדסית...לאחר סיור ובחינה הריני לקבוע כי בעת הזו לא בוצעו כל עבודות פגיעה בשלד המבנה או ניסור וכי המדובר בצלעות שנוסרו לפני שנים רבות ואינה מעידה על יציבות המבנה היום...לכן אני שב וקובע כי המבנה המקורי אינו מסוכן כלל...ואני מוצא כי לא בוצע כל שינוי קונסטרוקטיבי ביחס להיתרי הבניה הקיימים של המבנה וכל אשר בוצעו הן עבודות פנים ויציקת בטון להנחת דק מתחת לקירוי קיים...כמו כן בחנתי האם במסגרת עבודות השפוץ נהרו פתחים קיימים ואני מוצא כי לא בוצע כל שינוי בפתחים ...". דיון והכרעה: בפתח הדיון יובהר, כי אין בכוונת בית המשפט להדרש לצוו ההריסה השפוטי שניתן בעבר ביחס למקרקעין בתיק תו"ב 26283-06-17 (כפי שעלה מדו"חות הפיקוח ומטיעוני הצדדים).
סעיף 229 לחוק התיכנון והבניה קובע, כי: "לא יבטל בית המשפט צו מנהלי, אלא אם כן הוכח לו, שהעבודה או השמוש בוצעו כדין או שלא היתקיימו הדרישות למתן הצוו כאמור בסימן זה, או אם שוכנע כי נפל הצוו פגם חמור שבשלו יש לבטל את הצוו". הינה כי כן, מהוראות סעיף 229 לחוק עולה בבירור, כי המבקש ביטול צו ההריסה מינהלי צריך להוכיח לבית המשפט שהעבודה שבגינה הוצא צו ההריסה, בוצעה כדין, או שלא היתקיימו התנאים להוצאת הצוו או שנפל פגם חמור שבשלו יש לבטל את הצוו.
...
לאחר שעיינתי בכלל הראיות, ופרט בדו"חות המפקח ושמעתי עדותו, נחה דעתי כי דינה של טענה זו להידחות.
סוף דבר: מכל הנימוקים המפורטים לעיל, אני קובעת כי לא עלה בידי המבקש להוכיח שעבודות הבניה בוצעו על ידו כדין, וכי נפל פגם חמור בצווים המנהליים.
לפיכך ומשהמבקש לא עמד בנטל הוכחת הנדרש בסעיף 229 לחוק התכנון והבנייה הרי שאין להיעתר לבקשה לביטול הצווים המנהליים, ועל כן הבקשה נדחית.

בהליך ביטול/עיכוב/הארכת צו הריסה מינהלי (בצה"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

האם היתה רשאית המשיבה להוציא צו הריסה מינהלי לאחר שצו קודם בוטל ? לטענת המבקש מנועה המשיבה להוציא צו מינהלי נוסף לאחר שהצו הקודם בוטל בשל פגמים שנפלו בו. אין חולק כי הצוו הקודם שהוצא בוטל על ידי בית המשפט לאחר שנקבע כי נפלו בו פגמים.
לעניין זה אפנה גם לרע"פ 3187/15 חטיב נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה לב הגליל (22.2.2016), שם הוצא צו הריסה שני לאחר שצו הריסה קודם בוטל, וכך נפסק (פסקה 14 ואילך): "למעלה מן הצורך, אף שהדבר לא נטען על ידי המבקש, ראיתי לשקול את האפשרות שמא הוצאת צו ההריסה השני היתה נגועה בחוסר סבירות, או בחוסר מידתיות, אך הגעתי למסקנה שלא כך הדבר. מהחלטתו של בית משפט השלום הנכבד ... עולה כי הסיבה הבלעדית בבסיס ההחלטה לבטל את צו ההריסה הראשון – היתה פגם פרוצידוראלי שנפל בהתייעצות שנערכה בין יו"ר הועדה לראש הרשות המקומית. בהעדר טעם נוסף ומהותי לביטולו של צו ההריסה המקורי – אין להגביל את המשיבה מלהוציא צו הריסה חדש לאחר ריפוי הפגם האמור, ומשכך הוצאתו של צו ההריסה השני היתה סבירה ומידתית בנסיבות. יפים לעניין זה דברי הנשיא (דאז) מ' שמגר ברע"פ 47/92 אבו טיר נ' יושב-ראש הועדה המקומית - ירושלים, פ''ד מו(1) 699 (1992), לפיהם, עצם קיומו של צו הריסה קודם שלא בוצע, אינו מונע הוצאת צו הריסה חדש, ובילבד שהתקיימו כל ההליכים הנדרשים על פי הדין: "מובן הוא, כי אין להוציא צו חדש, אלא אחרי שמבצעים את כל ההליכים הנ"ל מראשיתם; אולם אם ההליכים הללו בוצעו מחדש, אין סיבה לפסילת התוקף של צו שני או שלישי רק בשל כך שהיה צו אחר שקדם לו ולא בוצע" (שם, בעמ' 702).
...
כאמור, אני סבורה כי המשיבה רשאית היתה להוציא צו הריסה גם בהינתן העובדה שהצו הקודם בוטל בשל פגמים שנפלו בו וזאת לאחר שתוקנו הפגמים ולפיכך, אני סבורה כי יש לדחות את טענת המבקש.
בענייננו, המדובר בצו הריסה, אשר חלות עליו הוראות סעיף 229 לחוק, שזו לשונן: "לא יבטל בית-המשפט צו מנהלי אלא אם כן הוכח לו שהעבודה או השימוש בוצעו כדין או שלא התקיימו הדרישות למתן הצו כאמור בסימן זה, או אם שוכנע כי נפל בצו פגם חמור שבשלו יש לבטל את הצו". במקרה זה נוכח כל האמור אף לא שוכנעתי שיש מקום לעכב ביצוע הצו.
סיכום אשר על כן לאחר ששוכנעתי כי לא נפל כל פגם בהוצאת הצו ומהנימוקים המפורטים לעיל אני דוחה את הבקשה לביטול צו הריסה .

בהליך ביטול/עיכוב/הארכת צו הריסה מינהלי (בצה"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

תמצית טענות הצדדים לטענת המבקש בצו החדש נפלו פגמים מהותיים שיש בהם כדי להביא לבטלותו כדלקמן: · הצוו החדש הוצא בנגוד להוראות הדין החל בשים לב לכך שחלפו יותר מששה חודשים מיום מתן צו ההריסה המינהלי הראשון ביחס לאותו מבנה וכי לא ניתן לתת צו על בסיס אותן עבודות שלטענת המבקש הסתיימו לפני אותו מועד בהסתמך על תמונות שהוצגו על ידו ממועד הצוו הקודם; · נטען להפרות שונות באופן הוצאת הצוו לרבות העדר תשתית עובדתית, העדר בסיס לייעוד המקרקעין, קיומם של תצהירים סותרים ביחס לאותו מבנה ועוד.
כדי שניתן יהיה להלחם בנגע זה ביעילות, העניק המחוקק את הסמכות הקיצונית של הריסת ביניין – סמכות שחוק התיכנון והבניה בנוסח המקורי לא העניק אלא לבית המשפט – ליושב-ראש הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה.
...
ברע"פ 709/09 דוויק נ' יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובניה ירושלים (פורסם בנבו, 12.2.09), נקבע כדלקמן: "אכן הפסיקה קבעה כי ככלל אין להיענות לבקשה להאריך מועד לביצוע צו הריסה, אולם בבוא בית המשפט לבחון אם להיעתר לבקשה מסוג זה, עליו לשקול את פעולותיו של המשיב לקיום הצו, ואם סיבת אי הביצוע מקורה במחדל או בנסיבות שאינן בשליטתו....במקרה דנן, פעל המשיב לביצוע צו ההריסה, אולם הביצוע נמנע עקב העומס המוטל על משטרת ישראל, גורם אשר מטבע הדברים אינו נתון לשליטת המשיב. על רקע זה, אינני סבור כי נפל פגם בהחלטתן של ערכאות קמא לדחות את מועד ביצוע הצו". (ראה לעניין זה עוד: רע"פ 9430/08 עתיק נ' יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובניה ירושלים (פורסם בנבו, 8.1.09) ; רע"פ 3988/13 חוסין חמודה נ' הוועדה המקומית לתכנון ולבניה גבעות אלונים (פורסם בנבו, 5.6.2013)).
מכאן, לאחר שנתתי דעתי לעקרונות שהותוו בפסיקה ולעובדות המקרה שבנדון, שוכנעתי כי יש מקום להיעתר לבקשת המשיבה בפעם זו ולא מצאתי איזה נזק ייגרם למבקש כתוצאה מאישור הארכה, שהוא ממילא לא הגיב לה. סוף דבר בקשת המבקש לביטול צו ההריסה המינהלי - נדחית.
במקביל, אני נעתרת לבקשת המשיבה ומאריכה את המועד לביצוע צו ההריסה כמבוקש ועל פי הוראות כל דין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו