מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לביטול פסק הדין החלטה מטעמי צדק ובחלוף זמן רב

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים התובע טען כי מיד לאחר קבלת הודעת המזכירות פעל על מנת לבצע מסירה של הבקשה למתן פסק דין והודעת המזכירות.
יחד עם זאת, חריג לכך נקבע כאשר מדובר בבקשה לביטול פסק דין שניתן במעמד צד אחד, בהתאם לתקנה 201 לתקנות סדר הדין האזרחי ולמועדים הקבועים בה, לפיה: "ניתנה החלטה על פי צד אחד או שניתנה באין כתבי טענות מצד שני, והגיש בעל הדין שנגדו ניתנה ההחלטה בקשת ביטול תוך שלושים ימים מיום שהומצאה לו ההחלטה, רשאי בית המשפט או הרשם שנתן את ההחלטה – לבטלה, בתנאים שייראו לו בדבר הוצאות או בענינים אחרים, ורשאי הוא, לפי הצורך, לעכב את ההוצאה לפועל או לבטלה; החלטה שמטבעה אינה יכולה להיות מבוטלת לגבי אותו בעל דין בלבד, מותר לבטלה גם לגבי שאר בעלי הדין, כולם או מקצתם.
בבר"ע (ארצי) 17182-04-16 פרץ דן נ' בטחון אזרחי ש.ק. בע"מ נקבע כי: "בבוא בית הדין לבחון את שאלת ביטולה של החלטה שניתנה במעמד צד אחד על בית הדין לבחון ראשית, האם יש לבטל את ההחלטה מחמת הצדק, קרי מחמת שנפל פגם בהחלטה; ואם לא נפל פגם – לבחון האם יש לבטל ההחלטה מחמת שקולי הדעת, קרי סיבת מחדלו וסכוייו בהליך". ביטול מחמת הצדק בטרם ניתן פסק הדין, ניתנה התראה.
התובע ציין כי השקיע זמן וכסף רב, והסכים למחיקת הליך קודם שהגיש, במקום לתקן את כתב התביעה, וזאת בהמלצת כבוד השופטת רחל בר"ג – הירשברג.
...
מתקבלת טענת התובע לפיה גם משיקולי יעילות, יש לקבל את הבקשה, לבטל את פסק הדין ולאפשר לנהל את ההליך כסדרו כנגד כלל הנתבעים, ולא להאריך את ההליך שלא לצורך, על ידי הגשת הליך נוסף חדש.
בשים לב לכלל נסיבותיו של הליך זה כמפורט לעיל, הסעדים הנתבעים, טיעוני הצדדים ביחס לבקשה זו, וכן בהתאם למגמת הפסיקה לפיה יש להעדיף בירור התביעה לגופה, מצאנו כי דין הבקשה להתקבל.
נוכח כל האמור לעיל, אין צו להוצאות, אולם אלו יישקלו בכל שלב בהתאם להתנהלות לא נעלמה מעינינו ההתנהלות מטה.

בהליך הארכת מועד להישפט (המ"ש) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

"אין חובה לקיים דיון במעמד הצדדים, כל אימת שמתבקש ביטולו של פסק דין שניתן בהיעדר. קיום דיון כאמור הוא החריג ולא הכלל, ובית המשפט יזמן את הצדדים לדיון בנסיבות חריגות, שבהן ניתן להצביע על טעמים של ממש לביטולו של פסק דין שניתן בהיעדר. עם זאת, כל בית המשפט הדוחה בקשה לקיים דיון בנוכחות הצדדים, לנמק ולו בקצרה את החלטתו לדחות את הבקשה" בעיניינו של המבקש, המחלוקת העולה מטיעוני הצדדים אינה מצריכה בירור עובדתי במעמד הצדדים.
דומני כי הצדק עם המשיבה ויש לדחות הבקשה גם בשל השהוי הניכר, כימעט 3 שנים מיום ביצוע העבירה.
וראה לעניין דברי כבוד השופט שוהם ברע"פ 7018/14 מיכאל טיטלבאום נגד מדינת ישראל (30.10.14) שם נקבע כי גם איחור של חמישה חודשים מהוה שהוי : "מעבר לנדרש אוסיף, כי גם לגופו של עניין, אין כל ממש בטענותיו של המבקש. המסגרת הנורמאטיבית לדיון בבקשה להארכת רשות להשפט, קבועה בסעיף 230 לחוק סדר הדין הפלילי, התשמ"ב-1982 (להלן: החסד"פ), לפיו: "בית המשפט רשאי, לקיים את המשפט גם אם אותו אדם ביקש להשפט באיחור, ובילבד שהתקיימו התנאים האמורים בסעיף 229(ה), בשינויים המחויבים, או מנימוקים מיוחדים אחרים שיפרט בהחלטתו". סעיף 229(ה), מורה כי ניתן לידון בבקשה שהוגשה באיחור, בתנאי "שהבקשה לא הוגשה במועד בשל סיבות שלא היו תלויות במבקש ושמנעו ממנו להגישה במועד והיא הוגשה מיד לאחר שהוסרה המניעה." בקשתו של המבקש להארכת מועד להשפט, הוגשה בחלוף זמן רב מן המועד שנקבע בחוק לשם הגשת בקשה להשפט (סעיף 229(א) לחסד"פ).
...
המשיבה התנגדה לבקשה, לדבריה אין להיעתר לבקשה לאור השיהוי הניכר (כשנתיים וחצי), לאור העובדה שהדו"ח שולם, ומאחר ולא נפלו בדו"ח פגמים העולים כדי עיוות דין.
ראו רע"פ 8927/07 אבו עסב נ' מדינת ישראל 29.1.08); רע"פ 9543/10 זועבי נ' מדינת ישראל (8.3.11); רע"פ 2937/17 פלדמן נ' מדינת ישראל (2.4.17); רע"פ 641/19 מילר נ' מדינת ישראל (10.4.19); לאור האמור, משלא שוכנעתי כי היתה סיבה מוצדקת להימנעותו של המבקש מלהגיש את הבקשה להישפט במועד, מששולם הדו"ח, לאור השיהוי הניכר בהגשת הבקשה ומשלא לא שוכנעתי כי יגרם למבקש עיוות דין במידה ותידחה בקשתו אני דוחה את הבקשה.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום הרצלייה נפסק כדקלמן:

רק ביום 3.8.23 זמן רב לאחר ביצוע האזהרה וקיום שיחת טלפון עם משרד התובעת הוגשה הבקשה לביטול פסק דין.
" בפר"ק (מרכז) 45345-10-13 מועצה מקומית באר יעקב נ' עו"ד מרדכי שלו – מנהל מיוחד לעמותה (פורסם, 14.1.2015) נקבע כי שקולי ביטול פסק דין מושתתים על שני אדנים, ביטול מן הצדק או בהתאם לשיקול דעתו של בית המשפט: "26. בית המשפט ייעתר לבקשה שעניינה ביטול פסק דין שניתן במעמד צד אחד אם מצא כי ביטול כאמור מתחייב מן הצדק (קרי, כאשר נפל פגם דיוני היורד לשורשו של עניין, כשלרוב מדובר בפגם בהמצאה או פגם אחר שפגע ביכולת להשמיע טענות) או בהתאם לשיקול דעת בית המשפט בשים לב לסיבה בגינה ניתנה ההחלטה במעמד צד אחד ולסכויי ההגנה של הצד המבקש את הביטול. ראו: רע"א 2582/13 גריפאת נ' רשות הפיתוח מינהל מקרקעי ישראל – צפון, מ- 2.6.2013, פורסם בנבו; ע"א 1782/06 משרד הבינוי והשיכון נ' סולל בונה בע"מ, מיום 6.4.2008, פורסם בנבו." וראו לעניין זה גם רע"א 1000/17 ‏ ‏פלוני נ' פלוני, פסקה 9 (פורסם, 12.9.2017): "ביטול כאמור יכול להעשות באחד משני מסלולים שונים: האחד, ביטול מחמת הצדק בשל פגם היורש לשורשו של ההליך; השני, ביטול פסק הדין על פי שיקול דעתו של בית המשפט (רע"א 4487/15 פלוני נ' פלוני, [פורסם בנבו] פסקה 3 (9.2.2016); רע"א 5736/15 ‏עובד נ' פקיד שומה טבריה, [פורסם בנבו] פסקה 5 (8.10.2015)). בשים לב לזכות להליך הוגן שעומדת על הפרק, בבקשות לביטול פסק דין שניתן בהעדר הגנה נקוטה בבית משפט זה גישה "ליבראלית, תוך ריפוי הנזק שניגרם לבעל הדין שכנגד עקב המחדל הדיוני, בפסיקת הוצאות" (רע"א 2158/15 עיסא נ' סרסור, [פורסם בנבו] פסקה 3 (2.6.2015) (להלן: עניין עיסא)).
...
יוטעם, כי אכן הנתבעת 2 לא הגישה תצהיר מטעם בתה לתמוך בטענתה כי למרות החתימות הנחזות לא קיבלה את המסמכים בפועל ומקובלת עליי טענת התובעת בתגובתה בהקשר זה. בנוסף, הנתבעת 2 לא הגישה כל ראיה לתמיכה בטענתה כי לפני כשנה עברה להתגורר בבאר גנים.
לאור האמור, שוכנעתי כי בנסיבות דנן, לאחר בחינת כלל שיקולי בית המשפט, פסק הדין שניתן כנגד הנתבעת 2 יבוטל משיקולי בית משפט בכפוף לתשלום הוצאות התובעת בסך של 1,000 ₪.
מובהר שלאור כך שסכום ההוצאות מובטח אני מורה על ביטול מידי של פסק הדין והעיקולים שהוטלו במסגרתו בתיק ההוצל"פ וכן על סגירתו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

הבקשה, הנתמכת בתצהיר חתום ע"י מר מייק שנהב, הבעלים והמנכ"ל של הנתבעת, הוגשה לבית המשפט רק ביום 10/9/23, קרי זמן רב לאחר המועד הקבוע בתקנה 131 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט, 2018 (להלן: "התקנות") המקנה זכות להגיש בקשה לביטול החלטה שניתנה במעמד צד אחד.
בתגובתו טוען התובע כי בנגוד לנטען על ידי הנתבעת כתב התביעה הומצא לה כדין ואין לקבל את טענות הנתבעת בעיניין זה שאף סותרות את "חזקת המסירה". עוד טוען התובע בתגובתו כי הבקשה לא הוגשה במסגרת התקופה המנויה בדין לביטול פסק הדין, אלא רק כעבור 4 חודשים לאחר שהיתקבל פסק הדין במשרדי הנתבעת וגם מטעם זה יש לדחות הבקשה.
בעיניין זה אפנה לרע"א 8570/21 אבועזיז דוד נ' עו"ד ארנון אפרים ז"ל 27.12.2021) שם קבע בית המשפט העליון: "הסמכות להורות על ביטול החלטה או פסק דין שניתנו במעמד צד אחד קבועה בתקנה 131 לתקנות שעניינה ביטול החלטות שניתנו במעמד צד אחד ובכלל זה פסק דין שניתן בהיעדר הגנה (תקנה 130 לתקנות). בהקשר זה יש להבחין בין שני אפיקים אפשריים. הראשון – ביטול 'מחמת הצדק', השני – ביטול 'בשקול דעת בית המשפט'. כאשר ההליך פגום מעקרו ולא בוצעה המצאה כדין, יבוטל פסק הדין מבלי לייחס משקל לעוצמת טענות ההגנה ולסכוייה. כאשר אין מחלוקת שבוצעה המצאה כדין, על בית המשפט להדרש לסיבת המחדל ולסכויי ההצלחה של המבקש בהליך העקרי (ראו: רע"א 1119/05 גולדסיל בע"מ נ' ביליה רוברט נכסים ובניין בע"מ, פסקה ז(2) [פורסם בנבו] (27.2.2005) (להלן: עניין גולדסיל); וכן אורי גורן סוגיות בסדר דין אזרחי כרך א' 920-916 (מהדורה 13, 2020) (להלן: גורן)). " (הדגשה אינה במקור- א.ב).
...
מכל האמור לעיל, ובאיזון האינטרסים בין הצדדים, סבורתני כי יש לבטל את פסק הדין.
התיק נקבע לתז"פ ליום 1/1/24 למעקב אחר הגשת כל האמור לעיל.
המזכירות תמציא החלטתי זו לידי הצדדים ותשלח זימונים בהתאם.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 7229/23 לפני: כבוד השופט ד' מינץ כבוד השופט י' אלרון כבוד השופט א' שטיין העותרת: פלונית נ ג ד המשיבים: 1. בית הדין הרבני האיזורי בפתח תקווה 2. בית הדין הרבני הגדול 3. פלוני עתירה למתן צו על תנאי בעיניין פסק דינו של בית הדין הרבני הגדול בתיק 1236965/5 מיום 14.6.2023 בשם העותרת: עו"ד מוטי רגב; עו"ד יצחק ברקוביץ בשם המשיב 3: עו"ד מירה סייג ][]פסק-דין
בכללם, נטען כי העתירה אינה נמנית עם המקרים החריגים שבהם יתערב בית משפט זה בהחלטות בתי הדין הרבניים; העתירה הוגשה בחוסר ניקיון כפיים, שכן העותרת נימנעה מלפרוס תשתית עובדתית מלאה בפני בית המשפט; חל שהוי בהעלאת הטענה ביחס לתחולת סעיף 8(2) לחוק יחסי ממון, משזו נטענה לראשונה כשנתיים וחצי לאחר אישור ההסכם שערכו הצדדים, וממילא הטענה מנוגדת לבררת המחדל שקובע חוק יחסי ממון; וכי הלכה למעשה, העותרת מבקשת לבטל את פסק הדין שמבוסס על הסכמות הצדדים מבלי לעמוד על עילות לביטול ההסכם.
הלכה מושרשת היא כי בית משפט זה אינו יושב כערכאת ערעור על החלטות בתי הדין הרבניים, והתערבותו בהן תיעשה במשורה ובמקרים קצוניים בלבד של חריגה מסמכות, סטייה מהוראות החוק, פגיעה בעקרונות הצדק הטבעי או כאשר נידרש סעד מן הצדק (בג"ץ 4963/23 פלונית נ' בית הדין הרבני הגדול בירושלים, פסקה 4 (3.8.2023)).
אם כן, המדובר בטענה המבקשת לסטות מברירת המחדל הקבועה בחוק, אשר מטילה כאמור נטל כבד על הטוען לה; שאינה עולה בקנה אחד עם הסכמות הצדדים שקבלו תוקף של פסק דין; ושהועלתה לראשונה זמן ניכר לאחר שניתנו אותן הסכמות.
...
מנגד, לטענת המשיב 3 בתגובתו המקדמית, דין העתירה להידחות הן על הסף והן לגופה מכמה טעמים.
לאחר שעיינתי בעתירה ובתגובת המשיב 3, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות על הסף.
העתירה נדחית אפוא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו