עקיבא גרינצייג (ניתן פסק דין בהיעדר)
גירש אלימלך
פסק דין
לפני תביעה כספית שהגיש בנק המזרחי טפחות בע"מ (להלן" "הבנק") כנגד הנתבעים בסדר דין מקוצר– לקוחות הבנק, בגין חוב כספי.
תמצית ההליכים הרלוואנטיים שהתקיימו בתיק:
ביום 30.10.2019 ניתן פסק דין בהיעדר כל בקשה למתן רשות להגן כנגד הנתבעים 1-3.
כב' הרשמת הברפלד כתוארה אז קבעה ביום 6.2.20 כי תנתן לנתבע רשות להגן בכפוף להפקדת סך של 150,000 ₪ בקופת בית המשפט ובכפוף לתשלום הוצאות המשפט בסך של 5,000 ₪ , עם ביצוע האמור לעיל יבוטל פסק הדין בהיעדר הרשות להגן.
גם בעניינינו, יש לזכור כי התביעה הוגשה במקור כנגד הנתבעת 1 והנתבע 2 וניתן כנגדם פסק דין בהיעדר רשות להגן וזאת בנוסף למכתב ההתראה שנשלח על ידי הבנק לחייבת העיקרית הנתבעת 1 ולערבים, ראה נספחי התביעה ותצהיר טולדנו.
...
יפים לעניין זה הדברים שנקבעו בע"א 7451/96 אביבה אברהם ואח' נגד בנק מסד בע"מ –סניף ראשון לציון:
" משמע, תכליתו של החוק היא להגן על המתקשר עם הבנק. אכן ניתן להצביע על קשת רחבה של שיקולים המובילים למסקנה כי המדיניות המשפטית מחייבת הכרה באחריות הבנק גם כלפי ערב. יחסי הכוחות בין הבנק ללקוח או הערב אינם שווים. הבנק הוא גוף גדול ומקצועי האמון על פעולות כנתינת הלוואות כמו גם גיבוין בביטחונות. הערב הבא במגע עם הבנק הוא לעתים אדם, שאינו בקיא בהילכות ערבות ובעיסקאות פיננסיות. לבנק נגישות למידע באשר למצבם הכספי של לקוחותיו וניסיון המאפשר לו להעריך רמות סיכון שונות בכל התקשרות והתקשרות. הערב, להבדיל, חסר את המידע בקשר לסיכון שאותו הוא נוטל על עצמו, במתן הערבות. חוץ מהמידע הנמסר לו על-ידי החייב ואשר לרוב הוא "אופטימי" מטבעו, קשה לערב להעריך את ההשלכות הכספיות העשויות לנבוע כתוצאה מחתימתו כערב.
נוכח האמור לעיל, לא מצאתי לפטור את הנתבע מחובו לבנק אך מאידך, אני סבור שיש להעמיד את ערבותו בגובה החוב שהיה נכון ערב מתן ההלוואה השנייה .
לפיכך, אני קובע שעל הנתבע לשלם את גובה החוב בסך של 129,608 ₪ (פ' עמ' 9 ש' 15) ללא ריבית פיגורים ממועד זה.
נוסף על כך, אני מחייב את הנתבע בהוצאות משפט בסך 20,392 ₪ במעוגל , כך שסך החיוב שעל הנתבע לשלם הוא 150,000 ₪ .