בית המשפט אשר דן [לפי תקנה 201 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, להלן: "התקנות")] בבקשה לביטול פסק דין בהיעדר הגנה יבחן אם כתב התביעה הומצא כדין, מדוע לא הוגש כתב הגנה במועד, ובעיקר - מהם סכויי ההגנה: "על בית המשפט שדן בבקשה לביטול פסק הדין, כאשר איננו פגום, וכשבוצעה המצאה כדין של כתב התביעה, לשקול מהו הטעם למחדל שבגינו לא הוגש כתב הגנה במועד, האם נבע מזלזול בבית המשפט או שמא קיים נימוק ראוי לכך, ומהם סכויי ההצלחה של הגנת המבקש לגופו של עניין אם יבוטל פסק הדין, כאשר יש להעניק לסכויי ההצלחה משקל רב יותר (ע"א 10152/07 פדידה נ' רפאלי, [פורסם בנבו] בפיסקה 10 (15.12.2010) (להלן: עניין פדידה); רע"א 8940/05 חממי נ' חדאד, [פורסם בנבו] פסקה ו (13.12.2005) (להלן: עניין חממי); אורי גורן סוגיות בסדר דין אזרחי 675-678 (מהדורה אחת עשרה, 2013))" (עניין עובדיה, פסקה 12)
בעירעור בזכות על מתן פסק דין בהיעדר הגנה, על בית המשפט שלערעור לבחון האם היה מקום לתת פסק דין על פי החומר שהיה קיים, אותה עת, בתיק בית המשפט ואין דנים בטענות שהועלו בבקשה לביטול פסק הדין: "על פסק דין שניתן בהיעדר הגנה, ככל פסק דין, ניתן לערער בזכות. השאלה שתבחן היא האם היה מקום למתן פסק דין בהיעדר הגנה, בשים לב לחומר שהיה בתיק בית המשפט עובר למתן פסק הדין (עניין משרד הבינוי והשיכון, בפיסקה 4 לחוות דעתו של השופט (כתוארו אז) א' גרוניס). לעניין זה, אין מקום להדרש לטענות שהועלו במסגרתה של הבקשה לביטול פסק הדין".
אין להסיק מפסקי הדין הנ"ל את המסקנה אשר מסיק ב"כ המשיבה.
...
בע"א 31/88 מוחמד סביחאת נ' פקיד השומה - נצרת, מה(3) 262 (1991), אליו הפנה ב"כ המערער, ציין בית המשפט, כי הגשת ערעור במקום בקשה לביטול פסק הדין שניתן בהעדר "נחשבת כ'נוהג נפסד', אם כי לא בלתי תקין. בית המשפט בדק ומצא, שם, כי החלטת בית משפט קמא "אינה החלטה שניתנה 'שלא כהלכה', לא נשקלו במסגרתה שיקולים פסולים ולא נלקחו בחשבון נתונים מוטעים, ונראה כי מן הדין היה שלא להתערב בה".
חרף זאת מצא בית המשפט, כי אי ביטול פסק הדין עלול לגרום למערער עוול בכך, שבשל רשלנות בא כוחו, הוא יחויב בסכומי כסף גדולים, מבלי שתישמענה טענותיו.
לפיכך, התקבל הערעור, תוך חיוב המערער בהוצאות ותוך שבית המשפט מציין (בהפניה לפסיקה) כי "אכן ראוי, כי בהתקיים נסיבות מיוחדות ומסוימות יעדיף בית המשפט, חרף מחדלי בעל הדין, את השגת מטרתו העיקרית לעשות משפט וצדק על מגמתו לשמור על כללי הפרוצדורה בקפדנות וללא פשרנות מוגזמת [...] לדעתי, צדק ייעשה כאן, אם יתקבל הערעור באופן שהעניין יוחזר לדיון לגופו בבית המשפט המחוזי".
לאחר שבחנתי את טענות ההגנה של המערער, נגד התביעה ואת טיעוני המשיבה בעניין זה, סבורה אני שיש לקבל את הערעור ולהחזיר את הדיון לבית משפט קמא, על מנת שידון בתובענה לגופה וזאת בתנאי שהמערער יפקיד בקופת בית משפט קמא את כל סכום פסק הדין.
התוצאה היא, שאני מקבלת את הערעור ומורה על ביטול פסק הדין (השני) שניתן ביום 26.1.20, בכפוף לכך שהסכום הכולל שיתקבל על פי האמור בסעיף 25 לעיל, יופקד בקופת בית משפט השלום עד לא יאוחר מיום 9.8.20 ושעד לאותו מועד - 9.8.20 גם יוגש כתב הגנה.