מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לביטול כתב אישום או המרה לקנס מנהלי בעבירות חוק עובדים זרים

בהליך ערר אחר (ע"ח) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לגישת ב"כ העורר הסכויים לכך "אפסיים". במסגרת הערר התבקש בית המשפט להורות על ביטול התפיסה, ולחילופין על המרת החיוב בהפקדת ערובה בערבות צד ג' שיהיה בה להבטיח את התנאים הנוספים שנקבעו בהחלטה.
עוד ציינה כי לאחרונה הוגש כנגד העורר כתב אישום המייחס לו ביצוע עבירות של דיג והחזקה של דגים בגודל קטן מן המותר, ודיג בתקופת רבייה.
בדוננו, פעילות המשיבה לא נעשתה משיקולים זרים, בשרירות או מתוך גחמה רגעית, ובדיון אף הבהירה המשיבה את מערך שיקוליה.
לכול האמור יש להוסיף כי העורר נעדר הרשעות קודמות בתחום עבירות הדיג, ואיני סבור כי בנסיבות ארועי העבר, כפי שפורטו לעיל, ניתן לסבור כי אי תשלום הקנסות המינהליים מצביע על קיומו של "עבר פלילי" בתחום זה. זה המקום להזכיר כי בית המשפט העליון בבש"פ 6686/99 עובדיה  נ' מדינת ישראל פ"ד נד (2) 464 קבע כי תפיסת חפץ והחזקתו כרוכה בפגיעה בזכות הקניין של הבעלים וזו הרי מעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו.
...
בנסיבות אלו החליט בית משפט קמא לאזן בין תכליות התפיסה ובין הפגיעה בקניינו ויכולתו של העורר להתפרנס ולכן נעתר לבקשה.
לצד זאת, הוסיף בית המשפט וקבע: "[...] יש ובנסיבות מסוימות נועדה תפיסתו של חפץ לקדם תכליות  חשובות וראויות מבחינה חברתית ומשפטית. בין השאר, מיועדת התפיסה למנוע מבעליו להשתמש בחפץ לשם ביצוע עבירה; לשלול מבעלי החפץ, זמנית, או לצמיתות, חפץ שנעברה בו עבירה; להבטיח כי החפץ יוכל לשמש כראיה בהליך משפטי עתידי; לאפשר את חילוטו של החפץ על-ידי בית המשפט – בין השאר – כאלמנט מניעתי או עונשי במצבים המצדיקים זאת, ועוד". כשלעצמי סבורני כי שיקולים אלו הנחו את המשיבה בפעולותיה כלפי העורר, כפי שפירטו זאת באי כוחה בדיון, גם אם לא הציגו מסמך רשמי המצביע על מדיניות המשיבה.
נוכח כל האמור לא מצאתי עילה להתערב בהחלטה, אלא שנקפו הימים והעורר לא הצליח לגייס את הסכום הכספי להפקדת העירבון עליו הורה בית משפט קמא.
הכרעה משאלו הם פני הדברים, סבורני כי על מנת לקיים את החלטת בית משפט קמא יש צורך בהפחתה ממשית של סכום ההפקדה, אותו אני מעמיד על 7,500 ₪.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 17.11.19 הגישו הנאשמים בקשה לביטול כתב האישום בשל העילות הבאות: (1) פגם או פסול בכתב האישום העדר פירוט - בנגוד לכתב האישום הראשון, בו צויין, כי הנאשמת 1 העסיקה לכאורה 25 עובדים, בהתאם לרשימה השמית שפורטה בסעיף 5 לכתב האישום, הרי שבכתב האישום השני, שהוגש כ- 6 חודשים לאחר מועד הגשת כתב האישום הראשון, צוין, כי הנאשמת העסיקה לכאורה 100 עובדים לכל הפחות, וזאת מבלי שצויינו פרטיהם, שמותיהם, מספרי הדרכונים שלהם, מדינות המוצא שלהם ותקופת העסקתם הנטענת.
העדר הפרוט העובדתי הבסיסי בכתב האישום השני, מהוה פגם מהותי הפוגע באפשרותם של הנאשמים להשיב לכתב האישום ולהכין את הגנתם כראוי; חוסר סמכות - כתב האישום הראשון הוגש בחוסר סמכות ובנגוד לחוק העסקת עובדים, שכן בהעדר פירוט של אותם עובדים זרים לכאורה, אין לנאשמים האפשרות לדעת האם מדובר בעובדים זרים או שמא במסתננים – הבחנה מהותית וחיונית העולה מהוראות סעיף 10 לחוק העסקת עובדים, המחריג מתן שירותי כוח אדם של עובדים שהם מסתננים, כהגדרתם בחוק עובדים זרים, תשנ"א-1991.
מעיון בכתב האישום הראשון, עולה, כי 6 מקרב העובדים הם עובדים זרים, מבקשי מקלט מדיני מסרילנקה, אשר ניכנסו למדינת ישראל דרך נמל התעופה בן גוריון.
הואיל ומדובר בעבירות קנס, חל סעיף 22א(א) לחוק סדר הדין הפלילי, [נוסח משולב], תשמ"ב-1982 (להלן – חוק סדר הדין הפלילי), הקובע כי בחלוף שנה מיום ביצוע עבירת קנס, לא יוגש עליה כתב אישום ולא תוצא בעיניינה הודעת תשלום קנס לפי סעיף 228(ב) לאותו חוק.
ביום 01.01.20 הגישה המאשימה את תגובתה לביטול כתב האישום וטענה כדלקמן: (1) כתב האישום השני הוגש ביחס ל- 100 יחידות עבירה לנוכח עדויות נוספות, לפיהן כמות עובדי הקבלן שסופקו לנאשמים היתה לכל הפחות 100 עובדים, ואף יותר מכך.
אין המדובר בעבירות קנס, שכן העבירות המיוחסות לנאשמים אינן מנויות בתוספת לחוק העבירות המנהליות, תשמ"ו-1985.
כך או כך, הנאשמים אינם עומדים בתנאי הסף הדרושים להמרת האישום בהסדר מותנה, ובהם: עבירה יחידה המהוה כשל נקודתי והודאה מפורשת באשמה.
...
לשאלת הסמכות אין בידי לקבל את טענת הנאשמים, ואנמק.
אחרית דבר הבקשה לביטול כתב האישום נדחית.
לאור מועד הגשת כתב האישום, ובהתאם למדיניות בית הדין בנוגע להחשת הטיפול בתיקים פליליים, אני מורה לסניגור להגיש עד ליום 03.02.21 את תשובתם המפורטת בכתב של הנאשמים לעובדות כתב האישום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

לבסוף בא כוח הנאשם ביקש מבית המשפט להסתפק בפסילה שהוטלה על הנאשם עד לתום ההליכים מתאריך 27.12.21, להמנע מחילוט הרכבים ומהטלת קנס ולהסתפק בעבודות השרות עליהם הסכימו הצדדים.
ברע"פ 3674/04 אבו סאלם נ' מדינת ישראל (12.02.06) שניתן אמנם לפני תיקון מספר 113, אך הדברים שנאמרו שם הנם טובים ונכונים גם היום ביתר שאת, נכתב: "הוראת סעיף 12א לחוק נתגלגלה גלגולים אחדים עד שהגיעה למתכונתה הנוכחית. בפרשת ח'טיב עמד בית-המשפט על אותם גלגולים (שם, 774-771) בציינו כי העונשים החמירו והלכו עם השנים. ואמנם, בתחילתה סיווג החוק עבירה זו כעבירה מינהלית שעונשה היה קנס מנהלי קצוב, אלא שבשנת תש"ס-2000 הוחמר העונש: העבירה הפכה להיותה עבירה מן-המניין והעונש שבצידה נקבע לשנתיים מאסר או קנס. הכול מסכימים כי תכלית החוק תכלית היא של בטחון תושבי ישראל, ו"עקב ההחרפה בפיגועי הטרור בתחומי ישראל על ידי תושבי האיזור נוצר צורך דחוף להיתמודד באופן אפקטיבי והרתעתי יותר בשיתוף הפעולה של אלו מתושבי ישראל המסייעים לתושבי האיזור הנכנסים לישראל שלא כדין ובכך פוגעים ביכולתם של גורמי הבטחון לפעול לסיכול כניסתם של גורמים עוינים לישראל" (דברי ההסבר להצעת חוק שהייה שלא כדין (תקוני חקיקה) (הוראת שעה) (תיקון מס' 7), תשס"א-2001, ה"ח תשס"א, 786).
אם אין עומדות לעבריין נסיבות יוצאות מגדר הרגיל, יש לגזור עליו - ואפילו הוא אדם מן הישוב שעשה מעשיו מתוך תמימות או מחמת צורך דוחק כלשהוא - עונש מאסר לריצוי בפועל בלי מתן אפשרות להמירו בעבודות שירות.
עם זאת, הנאשם נתפס מסיע מספר לא מבוטל של שוהים בלתי חוקיים פעמיים לאורך מספר חודשים באופן המצביע לכל הפחות על עצימת עיניים לעניין הדרישה לאישורי כניסה.
המאשימה טענה שיש לחלט את שני הרכבים אשר שמשו לבצוע העבירה נשוא כתב האישום בטענה שגם הרכב הרשום על שמה של אישתו, נרשם למעשה באופן דקלראטיבי בלבד ולמעשה הוא בבעלותו של הנאשם והוא זה אשר עושה בו שימוש.
כאמור, בעת שמדובר בעבירה של הסעת תושבים זרים שלא כדין, קיימות שתי הוראות חוק מקבילות לצורך חילוט הרכב ששמש לבצוע העבירה ובעניינינו ניתן לחלט את הרכבים הן לפי סעיף 12א(ד2)(1) לחוק הכניסה לישראל אשר מותנה בקיומה של הרשעה קודמת באותה עבירה בשלוש השנים שחלפו והן לפי סעיף 39(א) לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש] תשכ"ט 1969 ואשר קובע כדלקמן: "על אף האמור בכל דין, רשאי בית משפט, בנוסף על כל עונש שיטיל, לצוות על חילוט החפץ שנתפס לפי סעיף 32, או שהגיע לידי המישטרה כאמור בסעיף 33, אם האדם שהורשע במעשה העבירה שנעשה בחפץ או לגביו הוא בעל החפץ; דין צו זה כדין עונש שהוטל על הנאשם". בפסיקה נקבע כי סמכות החילוט על פי סעיף 12א(ד2)(1) לחוק הכניסה לישראל וסמכות החילוט על פי סעיף 39(א) לפקודת סדר הדין הפלילי, הן שתי סמכויות מקבילות, ולא מדובר במתח בין הוראה כללית לבין הוראה ספציפית.
עם זאת, לא שוכנעתי שרכב הרנו נרשם באופן דקלראטיבי בלבד על שמה של אישתו של הנאשם ולכן אינני מורה על חילוטו של רכב זה.  כאמור, מדיניות הענישה המחמירה עדיין תקפה וביתר שאת בתקופה בה אנו מצויים וישנם מקרים מתאימים שבהם ניתן לשרת את האנטרס הצבורי בעונשים שאינם דוקא של מאסר בפועל, אלא תמהיל של אמצעים אחרים כגון קנס כספי משמעותי, מאסר על תנאי, שלילת רישיון נהיגה ותפיסה וחילוט של רכב שבו בוצעה עבירת ההסעה שלא כדין וכפי שנכתב בהילכת אבו סאלם בהתאמה מצערת לתקופתנו אנו: "טרם בשלה העת לשינוי מדיניות הענישה המחמירה בעבירות נושא הדיון ברוח הלכת ח'טיב. מעשי הטרור הקשים עדיין מכים במדינה; הסיכון הטמון בהסעתם, בהלנתם ובהעסקתם של שוהים בלתי חוקיים המגיעים לישראל משיטחי יהודה, השומרון וחבל עזה לא נתפוגג; ומכאן ששיקולי הרתעה - הרתעת היחיד והרתעת הרבים - עדיין שיקולים הם ממעלה עליונה. מסתבר כי הפרות החוק נמשכות, ונדרשים אנו למיצוי הענישה במקרים המתאימים, מתוך תקווה כי יעלה בידינו להרתיע מי שמוּעדים לדבר מבצוע עבירות שאפשר נראות הן קלות ופשוטות אך טמון בהן סיכון לחיי אדם. "המעשים שפורטו בסעיף 12א לחוק הכניסה - הלנה, העסקה והסעה של תושב האיזור שניכנס לישראל, יושב בה או עובד בה, שלא כדין - הוגדרו מעשי עבירה שענשם בצידם כדי למנוע הגשת סיוע - ואפילו מתוך תמימות - למי שעלולים להיות מפַגעים" (פרשת ח'טיב, 774-773); ומשנמצא לנו כי חרף סכוני הבטחון הקשים ממשיכים ישראלים רבים לעבור על החוק ולסכן את חיי הזולת ואף את חייהם שלהם, נדרשים אנו להמשיך במדיניות המחמירה שנועדה להרתיע מפני ביצוע העבירות.
...
בנסיבות אלה, מקובלת עליי הענישה עליה הסכימו הצדדים בדמות 6 חודשי מאסר בעבודות שירות וסבורני שהיא מאזנת כראוי את נסיבות העבירות.
עם זאת, לא שוכנעתי שרכב הרנו נרשם באופן דקלרטיבי בלבד על שמה של אשתו של הנאשם ולכן אינני מורה על חילוטו של רכב זה.  כאמור, מדיניות הענישה המחמירה עדיין תקפה וביתר שאת בתקופה בה אנו מצויים וישנם מקרים מתאימים שבהם ניתן לשרת את האינטרס הציבורי בעונשים שאינם דווקא של מאסר בפועל, אלא תמהיל של אמצעים אחרים כגון קנס כספי משמעותי, מאסר על תנאי, שלילת רישיון נהיגה ותפיסה וחילוט של רכב שבו בוצעה עבירת ההסעה שלא כדין וכפי שנכתב בהלכת אבו סאלם בהתאמה מצערת לתקופתנו אנו: "טרם בשלה העת לשינוי מדיניות הענישה המחמירה בעבירות נושא הדיון ברוח הילכת ח'טיב. מעשי הטרור הקשים עדיין מכים במדינה; הסיכון הטמון בהסעתם, בהלנתם ובהעסקתם של שוהים בלתי חוקיים המגיעים לישראל משיטחי יהודה, השומרון וחבל עזה לא נתפוגג; ומכאן ששיקולי הרתעה - הרתעת היחיד והרתעת הרבים - עדיין שיקולים הם ממעלה עליונה. מסתבר כי הפרות החוק נמשכות, ונדרשים אנו למיצוי הענישה במקרים המתאימים, מתוך תקווה כי יעלה בידינו להרתיע מי שמוּעדים לדבר מביצוע עבירות שאפשר נראות הן קלות ופשוטות אך טמון בהן סיכון לחיי אדם. "המעשים שפורטו בסעיף 12א לחוק הכניסה - הלנה, העסקה והסעה של תושב האזור שנכנס לישראל, יושב בה או עובד בה, שלא כדין - הוגדרו מעשי עבירה שענשם בצדם כדי למנוע הגשת סיוע - ואפילו מתוך תמימות - למי שעלולים להיות מפַגעים" (פרשת ח'טיב, 774-773); ומשנמצא לנו כי חרף סיכוני הביטחון הקשים ממשיכים ישראלים רבים לעבור על החוק ולסכן את חיי הזולת ואף את חייהם שלהם, נדרשים אנו להמשיך במדיניות המחמירה שנועדה להרתיע מפני ביצוע העבירות.
" בנסיבות אלה, אני סבור שנסיבות העבירות שבוצעו בסמיכות זמנים, שיקולי הרתעת היחיד והרתעת הרבים, כמו גם המספר הרב של השוהים שהוסעו, מחייבים את חילוט הרכב הרשום על שם הנאשם וכך אני קובע.
אני מורה על חילוט רכב מסוג פורד מ.ר. 77-820-65 לטובת אוצר המדינה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת הנאשמים להורות על ביטול כתב האישום שהוגש כנגדם, ולחלופין להמירו בקנס מינהלי.
ג להנחיות רשות האוכלוסין וההגירה מיום 18.1.2012, המונים את השיקולים הרלבאנטיים להחלטה אם להגיש כתב אישום או להסתפק בקנס מינהלי, ובהם - ביצוע חוזר ונשנה של עבירות מנהליות מאותו הסוג חרף הקנסות המינהליים המוטלים על החשוד; אי תשלום קנסות מיהנליים קודמים שהוטלו על החשוד בעבר; ונסיבות ביצוע עבירה חמורות במיוחד.
בנוסף, מקובלת עליי טענת המאשימה, כי העובדה שהסנקציה המרכזית בגין ביצוע עבירות לפי חוק עובדים זרים היא הטלת קנס מינהלי, אינה מקנה לנאשמים זכות שלא יינקט כנגדם הליך פלילי, ואין בכך כדי לגרוע מסמכותו של תובע להגיש כתב אישום, מקום בו סבור שנסיבות המקרה מצדיקות זאת.
...
טענת הנאשמים כי יש מקום להורות על ביטול כתב האישום בשלב זה של ההליך מחמת אכיפה בררנית, אף היא דינה להידחות.
עם זאת, ככל שהנאשמים יורשעו בסופו של דבר (ובשלב זה, אין בית הדין יכול, כמובן, להביע דיעה לכאן או לכאן), הרי שהנאשמים יהיו רשאים לשוב ולהעלות טענותיהם בהקשר זה, והדבר יישקל במסגרת גזר הדין.
סוף דבר הבקשה נדחית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לאחר שנתתי את דעתי לטענות הצדדים ולראיות שהוגשו, החלטתי לזכות את הנאשם מהעברות המיוחסות לו בגין העסקה שלא כדין ובגין העסקה ללא היתר, בנגוד לחוק עובדים זרים, תשנ"א-1991 ולהורות על ביטול כתב האישום כנגדו ביחס לעבירה של אי עריכת ביטוח, וזאת מחמת הגנה מן הצדק מסוג אכיפה בררנית.
בדיון שהתקיים בפניי ביום 03.05.22 הודיע ב"כ המאשימה, כי הנאשם הציג בפניו צלומי מסמכים הנחזים להיות אשרות ביחס לעובד במשך תקופת העסקתו, ובקש שהות של 30 יום על מנת לבחון האם יש מקום, בנסיבות העניין, לתקן את כתב האישום, או לסיים את ההליך בהמרה להליך מינהלי.
יחד עם זאת, מרגע שהתברר, הגם שבאיחור ניכר, כי עומדת לנאשם הגנה טובה מפני שני האישומים המתייחסים להעסקה שלא כדין וללא היתר, מן הראוי היה שהגורם האחראי במאשימה יפעיל שיקול דעת ויורה על ביטול כתב האישום ויטיל על הנאשם קנס מינהלי בגין עבירת הביטוח, כמקובל.
...
לאור כל האמור לעיל, אני פוסק כי מקרה זה בא בגדר אותם מקרים חריגים בהם חוש הצדק אינו יכול להשלים עם השארתו של כתב האישום על כנו, ובהתאם לכך, אני מורה על ביטולו ביחס לעבירת הביטוח.
אחרית דבר אני מורה על זיכויו של הנאשם מהעבירות של העסקה שלא כדין והעסקה ללא היתר.
אני מורה על ביטולו של כתב האישום כנגד הנאשם בעבירה של העסקה ללא ביטוח רפואי, וזאת מחמת טענת הגנה מן הצדק מסוג אכיפה בררנית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו