בקשה לביטול איסור שימוש מינהלי ברכב מסוג קיה נירו מ"ר 271-83-503 (להלן: "הרכב").
דיון והכרעה
המבקשים אמנם לא טענו בעיניין ראיות לכאורה, אך עדיין מצאתי לעיין בחומרי החקירה ונחה דעתי כי קיימות די ראיות לשלב זה שלך ההליך וביניהן- דין וחשבון על בדיקת שכורת באמצעות ינשוף; מיזכר בדיקת נשיפון אלקטרוני; דו"ח פעולה באכיפת איסור נהיגה בשיכרות (לרבות דבריו של המבקש 1 כי שתה 3 כוסות וודקה); עותק מפלט הינשוף ועוד.
מכל הטעמים האמורים מצאתי כי לא עומד לזכותה של המבקשת הסייג הקבוע בסעיף 57 ב לפקודה וכי צדק הקצין המשמע עת אסר מנהלית את השמוש ברכב.
באשר לטענה בדבר הפגיעה הכספית במבקשת עצמה והעדר טעם אמיתי להמשך החזקת הרכב, מצאתי להעיר, כי סעיפי החוק בדבר השבתה מנהלית של רכב נועדו להגביר את הפיקוח של בעלי הרכב על השמוש שנעשה ברכבים וכך צוינו הדברים בהצעת החוק שעניינה השבתת רכב: "רכב הוא כמו כלי נשק ומי שמוסר אותו לשימוש האחר צריך לוודא שמדובר באדם נורמאטיבי שאינו נוהג בפסילת רישיון או בשיכרות וכדומה... השבתת רכבים תביא לכך שנהגים יהיו יותר מודעים לאופן נהיגתם והורים ובעלי רכבים יתנו יותר תשומת לב והקפדה לאופן בו ילדיהם או אנשים להם נימסר הרכב, נוהגים ברכבים" (הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (השבתת רכב בשל עבירות חמורות), התשס"ד – 2004).
...
דיון והכרעה
המבקשים אמנם לא טענו בעניין ראיות לכאורה, אך עדיין מצאתי לעיין בחומרי החקירה ונחה דעתי כי קיימות די ראיות לשלב זה שלך ההליך וביניהן- דין וחשבון על בדיקת שכורת באמצעות ינשוף; מזכר בדיקת נשיפון אלקטרוני; דו"ח פעולה באכיפת איסור נהיגה בשכרות (לרבות דבריו של המבקש 1 כי שתה 3 כוסות וודקה); עותק מפלט הינשוף ועוד.
במקרה דנן, גם שיקולים אלה מביאים אותי למסקנה כי דין הבקשה להידחות.
מעבר לאפשרות של המבקשת לפנות בדרישת שיפוי לנהג על הנזק שנגרם לה (ואיני מכריע כלל בנושא זה), הרי שמדיניות משפטית ראויה שבסיסה במטרת המחוקק למנוע נהיגה בשכרות, מחייבת אותנו ללכת בדרך אשר תוביל את מי המשכירים רכבים, מוסרים רכבים לעובדים, נהגים מטעמם וכו' להזהיר את הנהגים בצורה ברורה הולמת ותכופה ואם צריך לבטח את עצמם (בתוך החוזה), מפני אירועים דומים, להטיל את הנזק לפתחו של העבריין ולתרום למלחמה בתופעת נלוזה זו. יפים לעניין זה, בשינויים המחויבים, דבריו של כב' הש' בנג'ו בבפ"מ 1987-02-15 ארגון המובילים אטיאס משה בע"מ נ' מ"י:
"הנני ער למחיר הכלכלי אותו משלמת המבקשת עקב השבתת הרכב, אך סבורני כי נוכח מחדלי המבקשת, ובכדי ליישם את כוונת המחוקק ולהטמיע בקרב המבקשת וציבור המסיעים בכלל, את חובת נקיטת הזהירות, שתמנע הישנות הסיכון הבא, יש לאשר את הסנקציה המנהלית בה נקט הקצין הפוסל, על מנת שתדע המבקשת, וידע כל בעל חברה המחזיק בצי רכבים, ובמיוחד בעלי חב' של רכבי הסעים, שחיי אדם בידם מדי יום, כי לא די בהבל פיו של אותו בעל חברה, כדי לפרוק עצמו מעול האחריות הכבדה שעל כתפיו. עליו לעשות מעשה של ממש כדי לצמצם ככל האפשר את היתכנותו של סיכון לנוסעיו, וככל שיחדל מכך, ישלם מחיר כלכלי כבד. העדפת האינטרס הכלכלי של המבקשת על פני מחדליה, הינה החטאה גמורה של כוונת המחוקק והפיכת הסנקציה המנהלית לתלוית מחיר כלכלי, תוך התעלמות ממחיר הדמים שכפסע היה בינו לבין האירוע דנן".
לאור כל האמור לעיל, מאחר והאזהרה היא כללית ורחוקה ומאחר והפגיעה בחברה אינה שונה מפגיעה בכל בעל רכב אחר, הנני מורה על דחיית הבקשה.