במסגרת ההסכם, נקבע - לענייננו - כי האישה תוסיף להתגורר בדירת המגורים המשותפת בתל אביב (להלן: הדירה) עד הגיע הבת הצעירה לגיל 18 שנים (מועד זה חל ביום 16.5.2012), שאז הדירה תוצא למכירה ותמורתה, בנכוי יתרת המשכנתא והוצאות המכירה, תחולק בין הצדדים בחלקים שוים, כאשר מתוך חלקו של האיש ייפרע חוב לאישה בסך של $15,000 (ר' סעיף 16 להסכם הגירושין).
למחרת היום, ביום 9.6.21, הגישה האישה לתיק ההוצאה לפועל בקשה לביטול הסכם ההוצל"פ. האישה שבה והגישה בקשות נוספות באותו עניין עד אשר החליטה הרשמת כי הדבר אינו בסמכותה וכי על האישה לעתור בתביעה מתאימה לבית משפט זה, וכך היה.
· תלה"מ 18595-09-21: תביעת האישה לביטול הסכם ההוצל"פ.
במסגרת ההליכים שבפני, הוריתי על מינוי מומחה (שמאי) לבחינת דמי השמוש הראויים בדירה, אשר הגיש את חוו"ד ממנה עולה כי דמי השכירות החודשיים לתקופה הרלוואנטית לתביעה, הם כדלהלן:
שנה דמ"ש חודשיים שנה דמ"ש חודשיים
2012 5,470 ₪ 2017 5,970 ₪
2013 5,600 ₪ 2018 6,180 ₪
2014 5,700 ₪ 2019 6,360 ₪
2015 5,800 ₪ 2020 6,580 ₪
2016 5,880 ₪ 2021 7,000 ₪
הצדדים נשמעו בפני ארוכות וכל ניסיונותי להביאם להסדר שיעצור את הסיכסוך רב השנים, עלו בתוהו ולאחר שהוגשו אחרונים הסיכומים, בשלה העת ליתן פסק דין זה. להלן אדון בתביעות לפי סדר הגשתן.
יוצא, אפוא, כי ממועד הגשת הבקשה ועד למועד מתן ההחלטה המתירה לו להגיש את התביעה, הייתה מניעה אובייקטיבית מהגשת התביעה ומשכך, יש לראות את המועד העוצר את ההתיישנות ביום 4.6.2020, כך שכל עילת תביעה שקודמת ל 7 שנים טרם המועד הנ"ל, למעשה, היתיישנה.
...
תחת נסיבות אלה, אני סבור כי האשה מושתקת מלטעון דבר ורבע דבר באשר לאי ידיעתו ו/או לאי אישורו של הנאמן עובר לגיבוש ההסכם.
בעניין האחרון אבקש להעיר בשלוש: (1) האשה הגישה תחשיב של יתרת החוב כשהוא צמוד למדד ונושא ריבית, ואולם תחשיב זה לא הוגש על ידי מומחה שמונה על ידי בית המשפט; (2) האשה יוצאת מנקודת הנחה שבכל מקרה היא הייתה זכאית למלוא הריבית בגין החוב, זאת כאשר היא מנעה במשך שנים ארוכות את חלוקת התמורה בגין הנכס וייתכן והתנהלות זו הייתה נמצאת כחסרת תום לב שהיה בה כדי להפחית או לבטל חיובי ריבית, ואינני מביע דעתי על העניין אלא מציין זאת רק על מנת להראות כי עניין הריבית יכול היה להיות שנוי במחלוקת; (3) בין הצדדים היו קיימות התחשבנויות וטענות, לרבות בעניינים שהוגשו לגביהם הליכים בתיק ההוצאה לפועל (ובלשון הצדדים לפרוטוקול תיק ההוצאה לפועל: "...בכך יש לסתום את הגולל על כל טענות הצדדים בנוגע להחלטות שיפוטיות שהוגשו לביצוע בתיק זה עד היום..." (ר' לעיל)) – כך שיהיה זה לא רציני לערוך תחשיב של החוב הנטען בהתעלם מהויתורים שעשה האיש במסגרת ההסכמות דלעיל, אלא אם כן חפץ מי שחפץ "לפתוח" לדיון משפטי את מלוא תיק ההוצאה לפועל על קרביו ואיבריו ברבות השנים, ואנא אנו באים?!
בטרם אחתום את הפרק הדן בביטול ההסכם, אני רואה חובה להביא מדברי כב' השופטת (כתוארה אז) א' חיות בע"א 11750/05 יעל שמר נ' בנק הפועלים בע"מ (פורסם בנבו, 15.11.2007), לאמור: "... אף שניתן לבטל הסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין אם נפל פגם בכריתתו, על בית המשפט לנהוג משנה זהירות בעניין זה ולהשתכנע כי קיימים טעמים כבדי משקל המצדיקים את הביטול. זאת בשל החשיבות הרבה שיש לייחס לערך של סופיות הסכם הפשרה כהסדר המסיים את הסכסוך בין הצדדים... אכן, גישה אחרת, גמישה יותר, שתאפשר ביטול הסכם פשרה כל אימת שמי מן הצדדים יסבור בדיעבד שהפשרה לא הייתה מוצלחת או כדאית מבחינתו, אינה מתיישבת עם דיני החוזים הכלליים לפיהם טעות בכדאיות העיסקה איננה עולה כדי פגם בכריתת החוזה ואינה מזכה את הצד שטעה בביטולו... גישה כזו אף חותרת תחת יסודותיו של מוסד הפשרה. היא מערערת את הוודאות ואת הסופיות שהן מסימניו המובהקים של המוסד ועלולה להרתיע מתדיינים מלסיים בדרך זו את המחלוקות שביניהם. בכך יצא נפסד האינטרס הציבורי המחייב לפעול, ככל שהדבר ניתן, לקידום ולעידוד פשרות בהליכים משפטיים... ייתכן שהמערערים התקשרו בהסכם הפשרה לאחר התלבטות וכי עשו זאת לא בלב קל, כפי שהעידה המערערת, אך זה טיבן של פשרות ועל אחת כמה וכמה פשרות שבהן נוטל על עצמו בעל דין התחייבויות לא פשוטות. בכך בלבד אין כדי לבסס עילה לביטול הסכם בכלל והסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין בפרט, בשל עושק, כפיה או הטעיה... המערערים היו מיוצגים על ידי עורך דין לאורך כל ההליך שבסופו נחתם הסכם הפשרה ואושר על ידי בית המשפט ואין חולק כי קדם לחתימת ההסכם משא ומתן ממושך למדי שהתנהל בין הצדדים. המערערים אף החלו לבצע את ההסכם ואת הטענות בדבר הפגמים בכריתתו העלו רק שנים מספר לאחר שנחתם ולאחר שהפרו אותו וחדלו מלבצע את התשלומים על פיו. כל העובדות הללו מחזקות בעיני את המסקנה אליה הגיע בית המשפט המחוזי כי אין ממש בטענות שהעלו המערערים לעניין פגמים כביכול שנפלו בכריתת הסכם הפשרה." (שם, סעיף 9 לפסק הדין, הדגשות לא במקור).
אשר על כן ומכל המקובץ לעיל, הריני להורות כי:
התביעה לביטול הסכם נדחית בזאת.