בית משפט השלום בתל אביב - יפו
בפני כב' השופטת נאוה ברוורמן
העתק החלטת בית משפט מיום 22 פברואר 2021
בפני בקשת התובעים לביטול פסק דין שניתן ביום 01.02.21 בהיעדר התייצבות והיעדר תשלום מחצית האגרה השניה, במסגרתו התביעה נמחקה, ללא צו להוצאות. יודגש, מועד הדיון היה קבוע להוכחות והתובעים עמדו על זימון בעל המשרד.התובעים טוענים כי סברו בשגגה כי הדיון מיתקיים בבית המשפט במשכנו החדש, בשוקן. עם הגעתם, גילו שהמקום בשיפוצים.
באשר לסיבת המחדל; אכן, אין די בטענה בעלמא בדבר שגגה; על מבקש הביטול רובץ נטל השיכנוע להראות כי לא החמיץ את זכות הגישה לבית המשפט ויש טעם בבירור התובענה.
בחנתי את הטענות ואת הנסיבות בהן הגיעו התובעים ובא כוחם לאולם באיחור ביום מתן פסק הדין, והתרשמתי כי נפלה שגגה ולכן מדובר בטעות שמקורה בתום לב. יחד עם זאת, יש לשים לב כי מדובר היה בדיון הוכחות, אליו התייצבו עדי הנתבעת.
וכן, עולה כי טרם שולמה המחצית השניה של האגרה, לפיכך פסק הדין יבוטל, בכוף להשלמת המחצית השנייה של האגרה, בהתאם להוראות הדין.בהתאם, המזכירות תפתח את התיק והנני משריינת מועד לשמיעת ראיות בהתאם ליומן בית המשפט ליום 8.3.22 שעה 9:30.
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, הנני מורה על ביטול פסק הדין, תוך חיוב בהוצאות.
ר' הדברים הבאים -
"אשר לתובע: תובע זכאי ליומו בבית המשפט, אך זכות זו נטל בצדה, והוא, שלא יכביד שלא כראוי לא על בית המשפט ולא על הנתבע, ושלא יטריח את אלה מעבר למידה ולצורך. תובע אין זכותו בידו לפגום בניהולו התקין של המשפט. ועוד ייאמר, שתובע אשר אינו מתייצב לדיון שנקבע -ובלא שנתן טעם ראוי למחדלו - מעלים עליו כי מוותר הוא על תביעתו, והרי באי-התייצבותו למשפט הוכיח בעליל כי אין הוא מעוניין בהמשכה התקין; התובע הוא שיזם את ההליכים, ובהפגינו אדישות כלפי אותם הליכים, מסקנה נדרשת היא כי דעתו נתפנתה מהם.אינטרס הנתבע נגזר בחלק עיקרי בו מאינטרס התובע: זכאי הוא שלא יטלטלוהו שלא לצורך בבית המשפט, שלא יטריחוהו מעבר לראוי, וכי משפטו לא יימשך מעבר לצורך. אשר לבית המשפט: בית המשפט מייצג את אינטרס הכלל, ומוסיף ומגן הוא על אינטרסים ראויים הן של תובע הן של נתבע. אינטרס הכלל הוא, שבית המשפט לא יבטל זמנו לריק, וכי יעשה כמיטב יכולתו לסיומם של משפטים שהוחל בשמיעתם. תובעים חדשים לבקרים עומדים ומתדפקים על שערי בית המשפט, וישן מפני חדש נוציא. תובע שאינו מתייצב לדיון - ובאין טעם ראוי לדבר - פוגע באינטרס הכלל, ובית המשפט יאמר את דברו. דומה אף זאת, שדחיית תביעה מחמת אי-התייצבות לדיון יש בה משום תגובה על זלזול שתובע מפגין כלפי בית-משפט בהתנהגותו הבלתי ראויה. נזכיר עוד שיקול על ידוע, והוא, שבית-משפט לא ינקוט סנקציה דיונית חריפה -כדחייתה של תביעה - מקום שניתן לתקון פגם דיוני על דרך של הטלת הוצאות". עא 32/89 חיים גולן נ' אורי עלוני, פ"מ מו(3) 665, 670-671.
סבורני כי מלפנים משורת הדין, ניתן לרפא את המחדל בהוצאות; יחד עם זאת, עליהן להיות ביחס סביר לנזק שנגרם.