מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לביטול החלטת בורר ומינוי רואה חשבון ליישוב סכסוך כספי

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הצדדים אף קבעו מראש מנגנון יישוב סכסוכים למקרה שלא יגיעו להסכמה בדבר שיעור ההפחתה/ התוספת שתדרש לאור מימצאי הבדיקה: "במידה ולא יגיעו הצדדים להסכמה על גובה ההפחתה הנדרשת או ההפחתה או התוספת בגין המלאי, יפנו בצוותא, לבורר מוסכם, בעל יכולות חשבונאיות, אשר קביעתו בעיניין תחייב את הצדדים. לא הסכימו הצדדים על בורר מוסכם בתוך 14 יום מדרישת אחד מהצדדים, יוכל אותו צד לפנות ליו"ר לישכת רואי החשבון, למנות בורר מטעמו, ויראו בבורר זה, בכפוף לטענות בדבר ניגוד עניינים, כבורר מוסכם על הצדדים". המחלוקת לאחר חתימת ההסכם השלימה המבקשת את בדיקותיה שתוצאותיה הצביעו, לשיטתה, על הפחתה אותה היא רשאית לנכות מהתמורה המוסכמת, ששיעורה כה גדול עד כי הוא שולל את זכותה של המשיבה לתשלום כל יתרת התמורה המוסכמת, מעבר לסך של 18,000,000 ₪ ששולם לה, ואף מחייבה בהשבת כספים, באופן המעמיד את התמורה בגין העסקה על "נזיד עדשים". המשיבה דחתה את טענת ההפחתה, ומשהמבקשת סירבה לשלם לה את יתרת התמורה המוסכמת, אף חלק ממנה, הגישה נגדה המשיבה תובענה לביטול ההסכם.
יתרה מכך, המבקשת כבולה בשתי החלטות שניתנו על ידי בית המשפט המחוזי מרכז ואשר אינן עולות בקנה אחד עם פרשנותה המצמצמת של המבקשת: האחת – מיום 22.04.2011 בה נאמר כי: "עצם העובדה שבחוזה נקבע כי הבורר יהיה בעל 'יכולות חשבונאיות' וכי אם לא יגיעו הצדדים להסכמה על זהותו ימונה הבורר ע"י יו"ר לישכת רואי החשבון, אינה מלמדת כי כל המחלוקות שהוסכם להעביר לבוררות חייבות להיות להן היבט חשבונאי. עדיין עסקינן במחלוקת על 'גובה ההפחתה הנדרשת' מהתמורה, וזו בדיוק המחלוקת שהוסכם למסור לבוררות. הוא הדין במחלוקת על הפחתת התמורה בדין תביעות נגד מילוז... בורר, גם אם הוא בעל 'יכולות חשבונאיות', אינו נעדר סמכות ויכולת להכריע במחלוקות עובדתיות ומשפטיות. נהפוך הוא. חזקה על הצדדים כי ישכילו לבחור בבורר שבנוסף ליכולות החשבונאיות שלו יהיה מצויד גם בכלים הדרושים להכריע במחלוקות משפטיות ועובדתיות". והשנייה - מיום 07.03.12 בה חזר השופט מנהיים על החלטתו הקודמת וקבע: "בהחלטה בדבר עיכוב הליכים...כל שנקבע שם הוא כי המחלוקת בדבר התאמת התמורה, על כל חלקיה והיבטיה- החשבונאיים ואלו שאינם חשבונאיים- מועברת לבוררות...". גם המומחה מטעם המבקשת, רו"ח עוזיאל שמואלי "שביצע את ההתאמות החשבונאיות והכלכליות הדרושות" (פסקה 245 לתשובה להמרצת הפתיחה בה"פ 28150-08-10), לא סבר כפי שהמבקשת טוענת כיום, ואף לעמדתו כאשר קיים מידע אמת כלשהוא, אף שהתברר לאחר חתימת ההסכם, אין ניתן להיתעלם ממנו.
...
משהעסקה נכרתה "בבהילות", כלשון הבורר, ובסד זמנים צפוף על רקע הליכים שהוגשו על ידי הממונה על ההגבלים העסקיים נגד המשיבה שמנעו את שליטתה בחברת מילוז, בלא שהיה סיפק בידי המבקשת להשלים את בדיקת הנאותות, קבעו הצדדים מנגנון להתאמת היקף התמורה הסופית שתשולם בסופו של דבר, לאחר שהבדיקה תושלם: "עובר למועד פדיון התשלום הראשון, תבצע הקונה בדיקת נאותות של הממכר. בדיקת הנאותות תשווה בין מצגי החברה בהסכם זה (נספח ח'), ובין ספירת המלאי ומצב החברה כפי שהינו בפועל. במידה וימצאו ערכים נמוכים יותר בין מצגי המוכרת לגבי מצב מניות מילוז ומצב מילוז בפועל (על פי אותם מדדים ושווים שנערכו לצורך עריכת המאזן ליום 31.1.2010), תתבצע הפחתה של סכום התמורה... דהיינו התמורה תקטן לפי מצב מילוז בפועל לפי ערכי 'רצפה' (כולל פחת) בספרי הנהלת חשבונות של מילוז... על אף האמור בסעיף זה, היה וימצא כי המלאי גדול יותר מהמלאי שהוצהר עליו במועד חתימת חוזה זה תוסיף הקונה את ההפרש לסכום התמורה לפי חוזה זה" (סעיף 7 להסכם).
התוצאה הבקשה לביטול פסק הבוררות נדחית.
בהתאם לסעיף 28 לחוק הבוררות, אני מורה על אישורו של פסק הבוררות.
המבקשת תשלם למשיבה את הוצאות ההליך בסך 75,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 14/7/21 הגישו המבקשים תובענה, שעניינה "בקשה דחופה ביותר לביטול החלטת הבורר כב' השופט בדימוס יעקב שמעוני מיום 8/7/21 ובקשה לביטול מינוי כב' השופט יעקב שמעוני כבורר, ומתן החלטה למינוי רואה חשבון ליישוב המחלוקת הכספית בין הצדדים כמוסכם". כן ביקשו המבקשים לבטל את ההחלטה של הבורר השופט בדימוס יעקב שמעוני מיום 8/7/21 שניתנה בהעדרם, למתן סעד זמני במעמד צד אחד המחייב את המבקשים לשלם למשיבים סך של 350,000 ₪ בתוך 7 ימים, וכן הוצאות משפט בסך 7,000 ₪ בתוספת מע"מ. לאחר בחינת התביעה, לא נמצא כי יש בה דחיפות מיוחדת המצדיקה דיון בפגרת בתי המשפט.
אשר לטענתו של נוהאד כי ההסכמים המאוחרים ביטלו את סעיף 6 ו- 7 להסכם הפשרה, לא נעלם מעיני כי בהסכם הפיצול הסכימו הצדדים ש"כל מחלוקת ו/או בירור שלא יקבל מענה הדדי בין הצדדים יופנה למגשר מר זאיד עטאללה אשר ייתן מענה לכל בירור"; דא עקא, שב"הסכמה ההדדית", המאוחרת להסכם הפיצול, חזרו ואשררו מפורשות את ההסכמים שקבלו תוקף של פסק דין, ללא סייג, משכתבו "מוסכם כי אין במסמך זה על מנת לגרוע את לפגוע בפסקי הדין ובהסכמות שניתנו וגובשו בין הצדדים או בטענות ו/או זכויות הצדדים... על מנת לקדם את הוראות פסקי הדין מוסכם בשלב זה כי הצדדים יפעלו אופן מיידי כדלקמן...". יתר על כן, לכאורה, על אף המחלוקות בין הצדדים, אין ראיה לכאורה כי נוהאד הציע לאליף, עובר למינויו של הבורר שמעוני, או לאחריו, להפנות את המחלוקות לגישור; גם בטיעוניו בבקשה זו ביקש למנות רואה חשבון ולא להפנות את הסיכסוך למגשר עטאללה; לא זו אף זו, מטיעוני אליף שלא נסתרו לכאורה בטיעוני נוהאד, עולה כי עו"ד נאמן פנה לעו"ד פראג' בהודעה כי הוא מתכוון לפנות לבוררות, ולא נענה.
...
נוהאד הגיש תביעה לביטול הליכי הבוררות מחמת חוסר סמכות והטעם החלופי כי מטרתו של הסכם הפשרה בכלל ושל סעיף 6 בפרט – פיצול החברה - הוגשמה ואין עוד צורך במינויו של שופט מחוזי בדימוס; בבקשתו למתן סעד זמני ביקש לעכב את הליכי הבוררות עד להכרעה בתביעה העיקרית; בנסיבות אלה - נוכח טענת נוהאד כי אין הסכם בוררות והפיצול הושלם, אין מנוס מלדון – ולו לכאורה - בסוגיית המקדמית, האם קיים הסכם בוררות בין הצדדים, והאם הושלם פיצול החברה.
לסיכום, נוהאד, שבקשתו לוקה בשיהוי ממשי, לא עמד בנטל המוגבר לשכנע כי סיכויי התביעה ומאזן הנוחות נוטים לזכותו וכי למשקלם עוצמה ניכרת.
סיכום דברים נוכח כל אשר לפניי, אני דוחה את בקשתו של נוהאד למתן צו מניעה זמני כמבוקש בבקשתו, ו/או לעיכוב הליכי הבוררות עד שתוכרע שאלת סמכותו של הבורר, ויינתן פסק דין בתיק העיקרי.
אני קובעת דיון בתיק העיקרי ליום 17/1/22 בשעה 9:00 .

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הבוררים יהיו רשאים לקבל החלטות ביניים, למנות מומחים, רואי חשבונות ומנהלי ספרים, לנקוט בכל פעול, ולקבל כל החלטה ולהשתמש בכל יפוי כוח, כדרוש ליישוב חילוקי הדיעות באופן סופי.
ויודגש, הסכם זה נכרת בין הטכניון ומכון הקרמיקה בלבד, ומרכז הפלסטיקה אינו שותף לו. לצד ההסדרים הכספיים, עליהם הוסכם בין הטכניון ומכון הקרמיקה, הסכימו הצדדים (בסעיף 7 להסכם) כדלקמן: "הצדדים מסכימים, כי על אף האמור בהסכם משנת 1956, סמכות השיפוט הבלעדית בכל מחלוקת שתתגלע ביניהם, ביחס לאמור בהסכם זה, תנתן לבתי המשפט במחוז חיפה בלבד." כבר כאן אציין, כי להבנתי, ביטול תניית הבוררות הקבועה בזכרון הדברים משנת 1956, הוא ביטול מצומצם ביותר, והוא חל רק מחלוקות שתתגלענה ביחס לאמור בהסכם שנכרת בין הטכניון ומכון הקרמיקה בשנת 2015.
בא כוח מרכז הפלסטיקה מדגיש, כי מרכז הפלסטיקה אינו שולל פניה לבוררות לפני בורר דן יחיד המוסכם על הצדדים, ואף פנתה למבקש לשם כך ביום 22.07.2021, טרם הפניה לבית המשפט לקבלת הסעד הדחוף שבורר לא היה יכול להעניק לה. עם זאת, משהתבהר מצב הדברים המשפטי הנכון בנוגע לתוקף תניית הבוררות, סבר צרכז הפלסטיקה, כי למעשה בית המשפט הוא בעל הסמכות להכריע בכלל הסיכסוך.
...
עם כל הכבוד, אין אני מקבל טענות אלה ואנמק.
סוף דבר אשר על כל האמור לעיל, הנני מחליט כדלקמן: (א) הנני נעתר לבקשת הטכניון, והנני מחליט לעכב את ההליכים בתובענה לפי סעיף 5 לחוק הבוררות, תשכ"ח – 1968.
(ג) הנני מחייב את המשיב (מרכז הפלסטיקה והגומי לישראל (1986) בע"מ), לשלם למבקש (הטכניון מכון טכנולוגי לישראל) הוצאות הבקשה, כולל שכ"ט עו"ד ומע"מ, בסכום כולל של 11,700 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביחס לטענת התובעת כי תניית הבוררות אינה אופראטיבית מאחר והחוזה מעולם לא בוטל/הפרויקט מעולם לא הושלם, טענה המדינה כי ההגבלה על פניה להליכי בוררות נוספים חצוניים מתייחסת אך ורק להליכי ערעור על החלטת המילת"ב ולא לקיום הליכי בוררות בפני המבקשת אשר הנה הגורם המקצועי אשר אמור ליפתור את המחלוקות המתגלעות בזמן אמת, משך תקופת הפרויקט.
במקרה כזה, שבו אחד הצדדים אינו משלים עם החלטת המילת"ב, נקבע כי הצדדים יהיו רשאים, ועל פי דרישת אחד הצדדים יהיו חייבים, להעביר את חילוקי הדיעות ביניהם להכרעת בורר דן יחיד, אשר הכרעתו תהיה סופית ומחייבת את הצדדים, והוא ימונה על ידי הצדדים בהסכמה, ובהיעדר הסכמה ימונה הבורר על ידי שר התשתיות הלאומיות או על ידי מי שיכהן באותה עת כראש המילת"ב. נקבע כי בקשת המדינה לעיכוב הליכים והעברת הסיכסוך נשוא התביעה לבירור בפניה אינה מתיישבת עם הסעיף הקובע כי אם "נתגלו חילוקי דיעות כלשהן, בין הקבלן לבין המזמין, בכל הקשור לעבודות הבצוע שבמסגרת חוזה זה, פרושו או ביצועו, יועברו חילוקי הדיעות להכרעתו של המנהל או מי שהמנהל הסמיכו לכך". צוין כי במקרה דנן המחלוקת הכספית שהתגלעה בנוגע לזכאות התובעת לתשלום דמי הפקדון שנוכו מהחשבונות שאושרו לה אינה בין התובעת לבין עריית אלשאג'ור שפורקה ואינה קיימת עוד אלא בינה לבין מי מהנתבעות שאין חולק כי אינן צד פורמלי להסכם הבוררות הנ"ל. נקבע כי המדינה אינה מצביעה על מקור משפטי מכוחו ניתן לקבוע כי מי מהנתבעות בא בנעלי המזמינה המקורית בכל הקשור לנטילת התחייבות חוזית לבירור חילוקי דיעות בכל הקשור לעבודות הבצוע שבמסגרת החוזה, בפני ראש המילת"ב או בפני בורר.
המשיבה 1 טוענת כי היא רואה בביהמ"ש את הפורום הנכון לידון ולקבוע את זהות חליפיו של המזמין, היינו הגורם שבאחריותו לשלם את דמי הפקדון, ולא באמצעות הליך הבוררות הנטען.
עוד נטען כי במסגרת פרק יישוב הסכסוכים בחוזה נתונה הזכות לכל צד להפעיל את המנגנון ליישוב סכסוכים עד לקבלת תעודת השלמה או לאחר ביטול החוזה.
...
כפי שפירט בימ"ש קמא בהחלטתו, התובעת טענה כי יש לדחות את בקשת המדינה ואין לעשות שימוש במסמכי המכרז המצורפים לבקשה בהיותם נוסח לדוגמא שאינו חתום על ידי מי מהצדדים.
דיון והכרעה: לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ואת החלטת בימ"ש קמא הגעתי למסקנה כי יש לדחות את בקשת רשות הערעור שכן לא נפל בהחלטת בימ"ש קמא פגם המצדיק התערבות.
גם אני סבור, כפי שקבע בימ"ש קמא, כי בקשת המדינה לעיכוב הליכים והעברת הסכסוך נשוא התביעה לבירור בפניה אינה מתיישבת עם הסעיף העוסק בהעברת חילוקי דעות בין הקבלן לבין המזמין בכל הקשור לעבודות הביצוע שבמסגרת החוזה, פירושו או ביצועו, להכרעתו של המנהל או מי שהמנהל הסמיכו לכך.
בימ"ש קמא לא מצא צורך להידרש לשאלה האם עלה בידי המבקשת להוכיח כי מתקיימים כל התנאים המצטברים הקבועים בסעיף 5(א) לחוק הבוררות ואף אני איני סבור כי קיים צורך להידרש לשאלה זו, מה גם שנראה על פני הדברים כי המבקשת לא הוכיחה כי מתקיימים התנאים בסעיף זה. על כן, לאור המפורט לעיל, בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 14/7/21 הגישו המבקשים נוהאד ח'זנה ומעון התקווה והחיים בירכא בע"מ (להלן גם: נוהאד) תובענה, שעניינה "בקשה דחופה ביותר לביטול החלטת הבורר כב' השופט בדימוס יעקב שמעוני מיום 8/7/21 ובקשה לביטול מינוי כב' השופט יעקב שמעוני כבורר, ומתן החלטה למינוי רואה חשבון ליישוב המחלוקת הכספית בין הצדדים כמוסכם". כן ביקשו נוהאד לבטל את ההחלטה של הבורר השופט בדימוס יעקב שמעוני אשר מונה כבורר על-ידי לישכת עורכי הדין (להלן גם: הבורר) מיום 8/7/21 שניתנה בהעדרם, למתן סעד זמני במעמד צד אחד המחייב את המבקשים לשלם למשיבים אליף ח'זנה ומעון אליף ח'זנה ירכא בע"מ (להלן גם: אליף) סך של 350,000 ₪ בתוך 7 ימים, וכן הוצאות משפט בסך 7,000 ₪ בתוספת מע"מ. ביום 2/9/21 הוגשה בקשה לצוו מניעה זמני, האוסר על בעל התפקיד (הבורר שמעוני –ד.ס) לשמש בורר בריבם של הצדדים, עד שתתברר ותוכרע שאלת סמכותו, וכן צו המעכב את הליכי הבוררות לפני התפקיד, או צו מניעה זמני האוסר על קיומם של הליכי הבוררות, עד שתתברר ותוכרע שאלת סמכותו של בעל התפקיד.
אשר לטענתו של נוהאד כי ההסכמים המאוחרים ביטלו את סעיף 6 ו- 7 להסכם הפשרה, לא נעלם מעיני כי בהסכם הפיצול הסכימו הצדדים ש"כל מחלוקת ו/או בירור שלא יקבל מענה הדדי בין הצדדים יופנה למגשר מר זאיד עטאללה אשר ייתן מענה לכל בירור"; דא עקא, שב"הסכמה ההדדית", המאוחרת להסכם הפיצול, חזרו ואשררו מפורשות את ההסכמים שקבלו תוקף של פסק דין, ללא סייג, משכתבו "מוסכם כי אין במסמך זה על מנת לגרוע את לפגוע בפסקי הדין ובהסכמות שניתנו וגובשו בין הצדדים או בטענות ו/או זכויות הצדדים... על מנת לקדם את הוראות פסקי הדין מוסכם בשלב זה כי הצדדים יפעלו אופן מידי כדלקמן...". יתר על כן, לכאורה, על אף המחלוקות בין הצדדים, אין ראיה לכאורה כי נוהאד הציע לאליף, עובר למינויו של הבורר שמעוני, או לאחריו, להפנות את המחלוקות לגישור; גם בטיעוניו בבקשה זו ביקש למנות רואה חשבון ולא להפנות את הסיכסוך למגשר עטאללה; לא זו אף זו, מטיעוני אליף שלא נסתרו לכאורה בטיעוני נוהאד, עולה כי עו"ד נאמן פנה לעו"ד פראג' בהודעה כי הוא מתכוון לפנות לבוררות, ולא נענה.
...
בין השאר נקבע כדלהלן: "לא נפלה אפוא כל שגגה בידי בית המשפט המחוזי אשר בחן כהלכה האם עמדו המבקשים בנטל המוגבר החל עליהם כאמור. בהחלטתו המנומקת של בית המשפט המחוזי ניתנה הדעת בהרחבה למערכת ההסכמים שנחתמו בין הצדדים, בראי הוראות הדין, משמצא כי על פני הדברים סיכויי ההליך אינם מטים את הכף לטובת קבלת הבקשה. מדובר במסקנה מנומקת ומפורטת שניתנה לאחר ניתוח הנתונים העובדתיים שהתבררו לפני בית המשפט אשר לא מצאתי להתערב בה. גם אין לקבל את טענת המבקש כי לא היה מקום שבית המשפט ידון בבקשה ללא שמיעת עדויות, משמדובר בסוגיה שעניינה ניהול המשפט ודרכי הדיון המסורה מטבע הדברים לשיקול דעתה של הערכאה הדיונית". לאחר דברים אלה נשמעו ראיות הצדדים בתיק זה. כפי שנקבע גם בהחלטה, נוהאד הגיש תביעה לביטול הליכי הבוררות בטענה כי לא נכרת הסכם בוררות וכן מחמת חוסר סמכות של הבורר; לחלופין טען כי מטרתו של הסכם הפשרה בכלל ושל סעיף 6 בפרט – פיצול החברה - הוגשמה ואין עוד צורך במינויו של שופט מחוזי בדימוס.
בנתונים אלה, אף שמדובר בעניין שנוי במחלוקת, ויש ממש גם בטיעוניהם המשפטיים של נוהאד, באתי לכלל מסקנה, גם לאחר שמיעת הראיות, כי הלשון שנקטו הצדדים בהסכם הפשרה בדבר מינויו של שופט בדימוס שיבצע את הפיצול, מלמדת על מתן סמכויות ביצוע נרחבות, וממילא גם מתן החלטות ביניים, שיש בהן כדי לקדם את הפיצול, בין השאר בדרך של העברת כספים, דהיינו צווי עשה.
משוא פנים גם דין טענתו של נוהאד כי איבד את האמון בבורר – להידחות.
וכך נכתב בהחלטה מיום 18/12/21: "אשר לטיעוניו החלופיים של נוהאד, כי משניתנה החלטת הבורר בבקשה לסעד זמני, ומשדחה הבורר את בקשותיו לדחיית דיון וכיוצא בזה, הוא איבד את אמונו בבורר, גם הסיכוי לקבלת טיעונים אלה אינו גבוה. זאת, באין מחלוקת כי הבורר נעתר לבקשת הדחייה הראשונה שהגיש נוהאד, בחן בתשומת לב רבה את בקשתו השנייה של אליף, דחה אותה לגופו של עניין לאחר ששמע את טיעוניו של נוהאד, ועוד". סוף דבר נוכח כל המקובץ לעיל, תביעתו של נוהאד נדחית איפוא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו