המחוקק קבע הסדר ייחודי למקרים של משקל חורג ברכב, המסמיך שוטר – ולאו דוקא קצין מישטרה – להורות על איסור מיידי של השמוש ברכב (סעיף 57א(א)(1) לפקודה), ללא חובת שימוע, תוך הטלת חובה למתן הודעה לבעל הרכב על איסור השמוש (סעיף 57א(ד)(1) לפקודה) וקביעת מנגנון ביקורת המקנה לקצין מישטרה או לבית המשפט לבטל את האיסור בהתקיים תנאים מסויימים (סעיפים 57א(ה) ו-57ב(ב) ו-(ג) לפקודה).
כמו כן, קבע המחוקק כי ניתן להורות על איסור שימוש מינהלי אף ללא שמיעת בעל הרכב (שאינו בהכרח הנהג) ואת האיזון בין הזכויות הנוגדות בנידון, הוא מצא בכך שנקבעה חובה על הרשות להודיע לבעל הרכב על איסור השמוש (ס' 57א'(ד)(1) לפקודה וכן תקנות התעבורה (איסור שימוש ברכב), תשנ"ט -1999) וכן בכך שבעל הרכב יכול לפנות לבית המשפט ולבקש את ביטול איסור השמוש, דרך בה אכן נקט המשיב בעניינינו.
וראו עפ"ת (מחוזי חיפה) 50638-07-19 שהואן עאמר בע"מ נ' מדינת ישראל, 22.7.19:
"אני מניחה כי איסור שימוש ברכב מסוג משאית עלול לגרום לנזקים, אך נזקים אלה לא רק שלא הוכחו בהיקפם, אלא שהם אינם באים כדי ליתן מענה לסיכון הרבה שהיה בנהיגה של המשאית בכביש 6 בציר ראשי, כאשר ברכב המדובר היה עליו מטען של חלקי פיגומים, עת השקילה הכוללת של הרכב הייתה 18,220 ק"ג העולה ב- 21.5% מעל המותר".
נהיגה תוך הובלת מטען חורג הנה עבירה חמורה שיש בה כדי לסכן את ציבור המשתמשים בדרך כפגיעה ביכולת השליטה ברכב ובבלמיו; ובעבירות הנוגעות להעמסת יתר של רכבים מסחריים טמונה סכנה ברורה לכלל ציבור משתמשי הדרך (ראו בש"פ 3434/21 יוסף אלנאשף נ' מדינת ישראל (נבו 15.06.2021), פסקה 43; וע"ח (מחוזי חיפה) 70323-01-19 מיט 2 איט בע"מ נ' מדינת ישראל, 5.2.19: "...והובלת המטען החורג היא עבירה המסכנת את ציבור המשתמשים בדרך באופן ממשי המצדיק את האיסור המנהלי." "ההגבלה של המשקל המותר ברכבם מסוג זה נועדה לצורכי בטיחות וביטחונם האישי של עוברי הדרך למיניהם. מן המפורסמות כי משקל יתר פוגע בכושר הבלימה של הרכב, והדבר חשוב שבעתיים ברכבם גדולים וכבדים, אשר פגיעתם רעה בעת תאונה. (ואין בכך כדי להוציא דיבתם של הרכבים הכבדים רעה, אלא לציין עובדה ידועה). נסיעה בגשם מסוכנת מעצם טבעה יותר מנסיעה על כביש שאינו רטוב, ובשל סכנת החלקה, ומעובדה זו נגזרת גם המסקנה כי יש להקפיד שבעתיים על משקלם של רכבים כבדים." (ע"ח (מחוזי חיפה) 30656-12-18 ג.א.ן. תברואה את מוטי זיבאי בע"מ נ' מדינת ישראל, 16.12.18).
...
מכל האמור לעיל, לא מצאתי כי נפל פגם בהחלטת השוטר; ובנסיבות אלו, ולאור הסכנה הטמונה במשקל חורג כאמור לביטחון הציבור, אין מקום להתערב בהחלטה על איסור שימוש מנהלי.
וראו דברי בית המשפט בע"ח (מחוזי באר שבע) 36865-03-21 מדינת ישראל נ' פרחן, 17.3.21:
"ההחלטה על איסור שימוש הינה החלטת רשות מינהלית, והביקורת של בית המשפט במסגרת סעיף 57ב לפקודת התעבורה הינה בהתאם לעילות הביקורת במשפט המינהלי. בית המשפט אינו שם את שיקול דעתו תחת שיקול דעת הרשות המינהלית אשר הטילה את האיסור, והבחינה הינה של סבירות ההחלטה ועמידתה בהוראות החוק והכללים המינהליים."
אני סבורה, כי בנסיבות שפורטו לעיל, קיים קושי לקבוע חוסר סבירות להחלטה המינהלית בענייננו; ולא מצאתי כי יש מקום להתערב בהחלטת הרשות המינהלית אשר הטילה את איסור השימוש.
אשר על כן, אני דוחה את הבקשה.