הסוגיות המשפטיות שמעוררת בקשה זו הן, כאמור, האם יש להכיר ב"זכות חרטה" או ב"זכות הישתחררות" ביחס לעסקה מתמשכת מסוג זה.
שאלת זכות הלקוח להשתחרר מעיסקאות מתמשכות כבר עלתה בלפחות שתי תובענות ייצוגיות קודמות: ת"צ (מרכז) 3482-11-09 פרידמן נ' הולמס פלייס אינטרנשיונאל בע"מ (ניתנה ב- 17.11.2010 ע"י השופטת מיכל נד"ב. להלן: "עניין הולמס פלייס". לאור הערות בית המשפט העליון, חזר בו המבקש מערעור שהגיש על פסק דין זה. ראו פסק דין מיום 20.9.2012 בע"א 215/11), אשר עסק בהתקשרות מתמשכת עם מפעילת רשת מכוני כושר; ת"צ (מרכז) 53033-12-12 לוי נ' זאפ גרופ בע"מ (ניתן ב- 11.5.2014 על ידי.
ייחודה של שיטת הלימוד המוצעת בוול סטריט (המבוססת כאמור בעיקרה על אמצעים טכנולוגיים ולא על הרצאות פרונטליות) היא שקורס הלימוד שונה מ"קורס" במובן המקובל של המונח, כגון קורסים המוצעים במוסדות הלימוד האקדמיים או כהכנה לבחינה הפסיכומטרית.
קיום שאלה מהותית שיש אפשרות סבירה שתוכרע לטובת חברי הקבוצה
כידוע, התנאי המרכזי בבחינת בקשה לאישור תובענה כייצוגית, הוא זה הקבוע בסעיף 8(א)(1) לחוק תובענות ייצוגיות, דהיינו האם "התובענה מעוררת שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה, ויש אפשרות סבירה שהן יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה".
התובענה שלפני מעלה שאלה משפטית מרכזית, העומדת הן ביסוד העילה האישית לה טוענים המבקשים, והן ביסוד תביעות אפשריות של יתר חברי הקבוצה: האם קיים פגם במדיניות שהנהיגה וול סטריט, לפיה אין היא מאפשרת ללקוחותיה לבטל את חוזה ההיתקשרות לאחר שהחלו בלימוד הקורס, וכנגזר מכך תובעת מהם לשלם לה בעבור מלוא תקופת הקורס אליו נרשמו (להלן: "השאלה המשפטית המשותפת").
גם הטענות שהועלו על ידי המשיבה נגד התאמת המבקשים, בשל הנסיבות האישיות שהביאו להגשת התובענה, אי ההבנה האישית של תוכן החוזה, והטענה כי עיקר תלונותיהם של המבקשים נטועות במישור האישי ונעדרות כל פן ייצוגי, אינן מצדיקות את דחיית בקשת האישור.
...
זמן מה לאחר תחילת הלימודים מגיע האדם למסקנה כי אין הוא מעוניין להמשיכם.
בנסיבות אלו, ובשלב הדיוני בו אנו מצויים, סבורני שיש לאפשר למבקשים לטעון כי כבילה לתקופה העולה על זו שנחוצה ללימוד רמת לימוד אחת היא מקפחת.
סיכומו של דבר, קיימת אפשרות סבירה שההכרעה בשאלה המשפטית המשותפת, דהיינו האם נפל פגם בהוראה המגבילה את אפשרות הלקוחות להפסיק את ההתקשרות, וזאת משני היבטים: ההוראה אינה מכירה בזכות חרטה (לכל המאוחר, לאחר ההשתתפות בשיעור בעברית), ואינה מכירה בזכות השתחררות (למעט בהתקיים מניעה אובייקטיבית חמורה), באופן העלול להביא לביטולה או לשינויה כתניה מקפחת בחוזה אחיד, ולפסיקת השבה בגין רמות לימוד שלא נלמדו, ולחילופין להפחתת סכום התשלום הנגזר ממנה כפיצוי מוסכם מופרז בהתאם לסעיף 15(א) לחוק התרופות.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, דין הבקשה להכרה בתובענה כייצוגית להתקבל, וזאת בתנאים כמפורט להלן:
חברי הקבוצה – לקוחות קבוצת קידום, אשר התקשרו בהסכם ללימוד אנגלית בתוכנית וול סטריט החל מיום 9.1.2005 (שבע שנים קודם הגשת התובענה ואילך), ואשר נגבה מהם תשלום בגין רמת לימוד אשר לא למדו בפועל (ולא ילמדו)".