עד לסוף שנת 2012, חברה מנהלת שביקשה להעלות את דמי הניהול נדרשה לעשות כן בהתאם להוראת תקנה 53ב(א) לתקנות מס הכנסה, שקבעה כך:
"קופת גמל, למעט קופת גמל המבטיחה תשואה כמשמעותה בתקנה 38ב1, תשלח לעמיתיה הודעה בדבר העלאת דמי הניהול הקבועים בתקנון או דמי הניהול הנגבים בפועל, והעלאה כאמור לא תחול אלא בתום חודשיים מהמועד שבו נשלחו הודאות כאמור".
על תכליתה של תקנה זו עמדה כב' סגנית הנשיאה דרורה פלפל באחת הפרשות (תצ 22593-03-12 שמידט נ' הראל גמל והשתלמות (1.1.14)):
"המטרה בבסיס התקנה היא לוודא שהעמיתים יקבלו הודעה על העלאת תעריפי דמי הניהול, זמן סביר מראש, בכדי לאפשר להם להחליט באופן מושכל כיצד לנהל את כספיהם, לבדוק הצעות ממתחרי החברה המנהלת, וכן ליתן אפשרות לאחרונה לשפר את הצעתה; ולבסוף להחליט האם ברצונם להשאיר את הכספים בניהול החברה המנהלת או לאו, לאור ההעלאה המתוכננת של דמי הניהול".
ראו, לענייננו, דוגמא בפסק דין מן העת האחרונה שאישר הסדר פשרה בתובענה ייצוגית שבגידרו הוחזרו דמי ניהול שנגבו מעמיתים שלפי הנטען בבקשה לאישור הודעות שנשלחו אליהם בדבר העלאות דמי ניהול לא תיאמו את הוראות התקנה: ת"צ 59823-03-15 צדקני נ' כלל פנסיה וגמל (13.12.18, כב' השופטת תמר בזק רפפורט)).
ועתה, לאחר שסיימנו לפרוש את התשתית הנורמאטיבית הכללית לגביית דמי ניהול, כמו גם להעלאתם על ידי החברות המנהלות, ובהן המשיבה, נעבור לידון בשתי הפלוגתות המרכזיות שבין הצדדים, שהצגנו כזכור כבר בפתח החלטה זו. כדי להקל על הקורא, נחזור עליהן גם כאן:
השאלה הראשונה, האם רשאית היתה המשיבה לגבות דמי ניהול מקסימאליים מעמיתים שניפתחה להם "באופן אוטומאטי" קרן פנסיה כללית – לאחר שהפקדותיהם חצו את תיקרת ההפקדות המותרת בקרן הפנסיה המקיפה – וזאת על אף שאותם עמיתים סיכמו עמה על הנחה בדמי הניהול שייגבו מהם?
השאלה השניה, האם רשאית היתה המשיבה להעלות את דמי הניהול חודשיים בדיעבד, בהתאם להסדר ולתנאים שנקבעו בעיניין זה בחוזר דמי הניהול שניכנס לתוקף בשנת 2013, וזאת אף לעמיתים שקבלו הנחה בדמי הניהול עוד קודם לכניסתו לתוקף של חוזר זה?
מבחינת סדר הדברים, נדון תחילה בשאלה האם הוכיח המבקש, במידה הנדרשת לצורך אישור תובענה ייצוגית, כי עומדות לו עילות תביעה אישיות ביחס לכל אחת מהן.
בפרשה זו קיבל בית המשפט המחוזי בקשה לאישור תובענה כייצוגית כנגד מספר חברות ביטוח, מכוח הטענה כי חברות הביטוח גבו עמלה בשם "גורם פוליסה", מבלי שקבלו הסכמה לגבייתה מלקוחותיהן.
...
אף שמוסכם עלינו כי אכן יש ליתן לחריג פרשנות מצמצמת – אף בלא להביא בחשבון את העובדה שהחריג בוטל לחלוטין החל מיום 1.4.18 – הרי שאף המבקש אינו טוען כי לא היה תוקף לחריג בתקופה שבה היה בתוקף – מיום 1.3.13 עד ליום 1.4.18 – וכאמור לא מצאנו כי המשיבה פעלה בניגוד להוראות החריג.
נוכח כל האמור, משהגענו לכלל מסקנה שלמבקש לא עומדת עילת תביעה אישית, דין חלק זה מבקשתו לאישור תובענתו כייצוגית להידחות.
לסיכום
לאור כל המפורט לעיל, יש מקום לאשר את ניהול התובענה כייצוגית, אך זאת רק ביחס למחלוקת הראשונה מבין השתיים שנותרו להכרעתנו, בהתאם למפורט להלן:
חברי הקבוצה: כל עמית של המשיבה, שבמהלך התקופה שמיום 12.12.09 ועד ליום 30.4.19 (יום אישור בקשה זו) נפתחה עבורו קרן פנסיה כללית, לאחר שחצה את תקרת ההפקדות הסטטוטורית בקרן הפנסיה המקיפה, ושחויב, באופן אוטומטי ובלא שנמסרה לו הודעה על כך, בדמי הניהול המקסימליים האפשריים על פי דין בגין הפקדותיו לקרן הכללית, זאת, אף שבהתאם להסדר הנחות שהיה בתוקף בעניינו הוא היה זכאי להנחה בדמי הניהול בקרן המקיפה.