מונחת לפניי בקשה לאישור הסדר פשרה בתובענה הייצוגית שעניינה גביה עבור חניה בתחום עריית רמת גן. בתובענה ובבקשה לאשרה כתובענה ייצוגית נטען, כי המשיבה הפרה את הוראות הדין, ובראשן חוק עזר לעיר רמת גן (העמדת רכב וחנייתו), התש"ם-1980 (להלן: חוק עזר ערוני), וזאת כיוון שגבתה במקרים מסוימים תשלום כפול עבור חניה מבעלי רכבים, אשר חונים בתחום שיפוטה של המשיבה – הן אגרת חנייה, הן קנס.
תגובת המבקש להודעה לפי הוראת סעיף 18(ד) לחוק תובענות ייצוגיות
לעניין טענת היועמ"ש, לפיה אין להשיב אגרת חניה למי מחברי הקבוצה שהוטל עליו קנס בטעות, אך שילם אגרת חניה כנדרש, טוען המבקש כי אי השבת אגרה כאמור, תותיר את חברי הקבוצה הרלוואנטיים במצב בו שילמו הן אגרת חניה, הן קנס בגין אותה חניה בדיוק, כשהיועמ"ש לא הבהיר מהו המקור הנורמאטיבי המאפשר למשיבה לגבות גביה כפולה כאמור.
בית המשפט חזר על קביעתו לפיה אין מקום לערב בין המוסד הייצוגי לבין הליכים שמקורם במשפט הפלילי, בפסק דינו של כב' השופט ניל הנדל בעע"מ 995/18 מעוף בדיקת ארנונה והיטלים
ערוניים בע"מ נ' משטרת ישראל (פורסם בנבו, 2019), שעסק בבקשה לאישור תובענה ייצוגית בגין הטלת קנסות תעבורה:
"כך, על פי לשון החוק אין לאפשר עירוב בין שני שדות משפט אלה. הדיון הפרטני יפה להם, ולא הקבוצתי, לנוכח המאפיינים הייחודיים של המשפט הפלילי שמתמקד בפרט. הרוצה להסתייג מקנס כאמור יתכבד ויצעד במסלול של המשפט הפלילי."
על כן, השבת קנס אינה נכללת בתוספת לחוק.
...
סעיף 8 לחוק, העוסק בתנאים לאישור תובענה כייצוגית, קובע בס"ק (ג)(2) כי: "מצא בית המשפט כי התקיימו כל התנאים האמורים בסעיף קטן (א), ואולם לא מתקיימים לגבי המבקש התנאים שבסעיף 4(א)(1) עד (3), לפי הענין, יאשר בית המשפט את התובענה הייצוגית אך יורה בהחלטתו על החלפת התובע המייצג". היינו, לו היה מדובר באישור התובענה כייצוגית, היה מקום, במצב דברים זה להחליף את המבקש, התובע המייצג, במי שלו עילת תביעה אישית.
אני קובעת אפוא, כי התובענה והבקשה לאשרה כפי שהונחו לפניי, אכן מעוררות שאלות של עובדה ומשפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה וכי ישנה סבירות כי השאלות הנדונות כפי שעלו, יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה.
סוף דבר
בשלב זה לא ניתן לאשר את הסכם הפשרה.