רקע ועובדות
התובעת, רשות מקרקעי ישראל (וכשמה במועדים הרלוואנטיים לתובענה "מנהל מקרקעי ישראל", והיא תכונה להלן, לפי ההקשר, גם "המנהל") , מופקדת על ניהול מקרקעי המדינה, רשות הפיתוח והקרן הקיימת לישראל (קק"ל) על פי דין, וביניהם המקרקעין, בשטח של 2,486 מ"ר, שבבעלות קק"ל המצויים בחלקה 62, גוש 326 במושב באר טוביה (להלן:- "המקרקעין", "הנחלה" או "המשק").
בכתב העברת הזכויות, אשר אושר על ידי התובעת בחתימתה, הוגדרו זכויות החכירה המועברות:
"מעבירים בזה "המעבירים" ל"מקבלי העברה" את כל זכויותיהם והתחייבויותיהם מחוזה החכירה שבהתאם לשטר החכירה הרשום בלישכת רישום המקרקעין ברחובות, מספר 16157 מיום 19.8.62 להלן: ("חוזה החכירה") על המקרקעין המפורטים ברשימה דלקמן והרשומים בשם קרן קיימת לישראל בע"מ המיוצגת ע"י מינהל מקרקעי ישראל (להלן: "המינהל").
...
בע"א 1910/07 מרשי נ. קרן קיימת לישראל, (24.12.08, פורסם בנבו) התייחס בית המשפט למועד שבו היה ידוע ההבדל שבין משק עזר לנחלה:
"זאת, משום שכפי שכבר צוין ההבדל בין "משקי עזר" ל"נחלות" היה ידוע ומוכר בהתיישבות במשך שנים רבות קודם לכן והחלטות מועצת מקרקעי ישראל שנתקבלו בהקשר זה מאז יסודה ויסוד המינהל בשנת 1960, שיקפו ומיצבו במידה מסוימת (אם כי לא בכל דבר ועניין) את המציאות העובדתית והמשפטית ששררה ביישובים עוד קודם לכן (ראו והשוו ה"פ 10871/99 (מחוזי ת"א) מפעל המים רמות-השבים אגודה חקלאית נ' מינהל מקרקעי ישראל-תל אביב, פיסקה 21 ([פורסם בנבו], 30.1.2003) – הערעור נדחה (ע"א 2621/03) [פורסם בנבו]).
בעניין זה, מקובלת עליי עמדת הנתבע, כי ההסכם משנת 1962 אינו גורע מזכות הנתבע להאריך את תקופת השכירות.
הימנעות מלהציג חוזים דומים מעוררת סימני שאלה גם על רקע האמור בת/1 שהוא לכאורה מטעם האגודה, שם צויין, כי ישנן 94 נחלות במושב, בעוד שעל פי החוזה שבין האגודה לתובעת, ישנן 150 נחלות ועניין זה בוודאי טעון בירור, כאשר ייתכן ובאגודה השיתופית ישנו הסדר מיוחד מול בעלי הנחלות, שאינם עוסקים בחקלאות, בשים לב להסכמים שנחתמו עמם.