מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בעל מותקף בעקבות דיווח על בעיה זוגית האם מדובר בהגנה מן הצדק

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

בהתייחס למעשיו הסביר כי המערכת הזוגית אופיינה במתח עקב מצב כלכלי ירוד, בעת ויכוח על רקע צורך להציב גבולות לבנם הבכור התקשה לשלוט על עצמו ופעל באלימות כלפי המתלוננת.
בתסקירו המשלים מיום 27.12.17 דיווח שירות המבחן על היתקדמות הנאשם הבאה לידי ביטוי בתובנה לבעייתיות דפוסיו ונכונות לשילוב בהליך טפולי ממשי.
כמו-כן הוגש כנגד הנאשם כתב אישום נוסף בגין תקיפת אחר שסבר כי הנו בן זוגה של המתלוננת במהלך ארוע תרבותי.
עוד הוסיף שהטיפול תרם לו לשלוט בכעסיו ולהתמודד עם בעיותיו השונות.
דברים ברוח זו נאמרו גם בע"פ 6758/07 פלוני נ' מדינת ישראל, מיום 11.10.07: "מעשי אלימות בתוך המשפחה נתפסים כבעלי חומרה מיוחדת במערכת האיסורים הפליליים העוסקים בעבירות אלימות. הציפייה האנושית הטבעית הנה כי בתוך המשפחה ישררו יחסי אהבה, הרמוניה, וכבוד הדדי. הפרתה של ציפייה זו הופכת את השמוש באלימות במשפחה לתופעה העומדת בנגוד עמוק לחוש הצדק האנושי. יתר על כן, במסגרת המשפחה, מופעלת האלימות על פי רוב על ידי החזק כלפי החלש. פערי הכוחות הם גדולים כשמדובר באלימות כלפי קטינים או כלפי בת זוג;" מיתחם הענישה בעבירות אלימות במשפחה רחב ביותר ותלוי חומרת העבירות ומידת פגיעתן במתלוננת.
אנמק החלטתי: בסעיף 40ג'(ב) לחוק העונשין נקבע כי: בתוך מיתחם העונש ההולם יגזור בית המשפט את העונש המתאים לנאשם, "...ואולם בית המשפט רשאי לחרוג ממיתחם העונש ההולם בשל שקולי שקום או הגנה על שלום הציבור לפי הוראות סעיפים 40ד ו-40ה". סעיף 40ד'(א) לחוק העונשין קובע כך: "קבע בית המשפט את מיתחם העונש ההולם בהתאם לעקרון המנחה ומצא כי הנאשם השתקם או כי יש סיכוי של ממש שישתקם, רשאי הוא לחרוג ממיתחם העונש ההולם ולקבוע את עונשו של הנאשם לפי שקולי שקומו, וכן להורות על נקיטת אמצעי שקומי כלפי הנאשם, לרבות העמדתו במבחן לפי סעיפים 82 או 86 או לפי פקודת המבחן [נוסח חדש], התשכ"ט-1969." התשובה לשאלה אילו מן המקרים ייחשבו כשיקום כמשמעותו בסעיף 40ד' לחוק ואילו לאו, היא מורכבת ותלויה במספר פרמטרים, בין היתר חומרת העבירה, נסיבות הנאשם, טיבו של הליך השקום והסכון להישנות עבירות.
...
עוד שוכנעתי שהנאשם הפנים את חומרת מעשיו, מצוי בהליך טיפולי מעמיק ומשמעותי וכתוצאה מכך חלה הפחתה ניכרת ממידת הסיכון הנשקף ממנו להישנות מעשי אלימות.
באשר למידת הסטייה ממתחם העונש ההולם, אני סבורה כי הענישה המומלצת ע"י שירות המבחן אינה מידתית, מוטה לטובת האינטרס האישי של הנאשם ואינה הולמת חומרת מעשיו, גם בהינתן שיקומו המוצלח.
אשר על כן, הנני גוזרת על הנאשם את העונשים כדלקמן: מאסר בפועל בן 4 חודשים שירוצה בדרך של עבודות שירות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2014 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

הנאשם, מוחמד רעד יליד 1975, הורשע בעקבות הודאתו בעובדות כתב אישום מתוקן בשנית, במסגרת הסדר טיעון, בבצוע עבירות של תקיפת קטין וגרימת חבלה של ממש, תקיפת בן זוג וגרימת חבלה של ממש, היזק בזדון, איומים וחבלה במזיד ברכב.
כבר מהיום הראשון התעוררו בעיות עם הפיקוח ובנוסף הנאשם הפר פעמיים כללים וגבולות המקום, לא נענה לסמכות הצוות הטיפולי תוך היתנהלות מניפולטיבית שערערה את היכולת לתת בו אמון.
בנגוד לעמדה שהציגה כלפי שירות המבחן בהליך המעצר, אז דיווחה על היתנהגות אלימה ושתלטנית לאורך מרבית שנות הנישואין לנאשם, ולמרות שבשנת 2012 פנתה בבקשת גירושין לבית הדין השרעי, טענה המתלוננת במסגרת האיבחון בהליך העקרי כי האלימות בגינה נעצר הנאשם היא אלימות חריגה.
שירות המבחן התרשם כי עמדתה המגוננת של המתלוננת לא תאפשר לה להעביר מסר חד משמעי של גבול למול אלימות מצידו ואף עלולה לתרום לשמירת מעגל התלות והאלימות הזוגית.
ההגנה הגישה מיסמך מאגף הרווחה של עריית קלאנסווה (נע/1) בו נרשם כי המשפחה עברה שינוי והנאשם והמתלוננת מבקשים לשקם את התא המשפחתי.
כפי שפסק בית המשפט העליון בע"פ 6758/07 פלוני נ' מדינת ישראל, (11.10.2007); פסקה 7 לפסק הדין): "מעשי אלימות בתוך המשפחה נתפסים כבעלי חומרה מיוחדת במערכת האיסורים הפליליים העוסקים בעבירות אלימות. הציפייה האנושית הטבעית הנה כי  בתוך מישפחה ישררו יחסי אהבה, הרמוניה, וכבוד הדדי. הפרתה של ציפייה זו הופכת את השמוש באלימות במשפחה לתופעה העומדת בנגוד עמוק לחוש הצדק האנושי. יתר על כן, במסגרת המשפחה, מופעלת האלימות על פי רוב בידי החזק כלפי החלש. פערי הכוחות הם גדולים כשמדובר באלימות כלפי קטינים או כלפי בת זוג; באלימות במשפחה, נגישותם של קרבנות העבירה למערכת המשטרתית או למערכות הסיוע האחרות היא ענין מרוכב וקשה, הטעון רגשות חזקים, פחדים ואימה. הבושה, והרצון לשמור על שלמות המשפחה הופך לא אחת את התלונה על אלימות במשפחה למהלך קשה וטעון. לא אחת, קיימת תלות כלכלית ורגשית של בן הזוג המוכה בבן הזוג המכה, ותלות זו גם היא מקשה על חשיפת הפגיעה. גורמים אלה ואחרים בשילובם, משווים מימד מחמיר לעבירות אלימות במשפחה. נפוצותן של עבירות אלה, והצורך להגן על קרבנות האלימות שהם על פי רוב חסרי ישע, תורמים אף הם להחמרה הנדרשת בענישה בעבירות אלה." לאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים ועיינתי בפסיקה, הגעתי לכלל מסקנה כי מיתחם העונש ההולם את כלל מעשי העבירה שביצע הנאשם, בהיתחשב בערך החברתי החשוב שניפגע מבצוע עבירותיו וממידת הפגיעה הניכרת בו, ובנסיבות ביצוע העבירה שפורטו לעיל (לרבות הניצול לרעה שניצל הנאשם את כוחו העדיף כלפי אישתו וילדיו הרכים במסגרת ביצוע העבירות – סעיף 40ט(11) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, להלן – "חוק העונשין), הוא בין 12 חודשי מאסר בפועל ל-40 חודשי מאסר בפועל.
...
בסיכומו של דבר נמנע שירות המבחן מהמלצה טיפולית בעניינו של הנאשם.
כפי שפסק בית המשפט העליון בע"פ 6758/07 פלוני נ' מדינת ישראל, (11.10.2007); פסקה 7 לפסק הדין): "מעשי אלימות בתוך המשפחה נתפסים כבעלי חומרה מיוחדת במערכת האיסורים הפליליים העוסקים בעבירות אלימות. הציפייה האנושית הטבעית הינה כי  בתוך משפחה ישררו יחסי אהבה, הרמוניה, וכבוד הדדי. הפרתה של ציפייה זו הופכת את השימוש באלימות במשפחה לתופעה העומדת בניגוד עמוק לחוש הצדק האנושי. יתר על כן, במסגרת המשפחה, מופעלת האלימות על פי רוב בידי החזק כלפי החלש. פערי הכוחות הם גדולים כשמדובר באלימות כלפי קטינים או כלפי בת זוג; באלימות במשפחה, נגישותם של קרבנות העבירה למערכת המשטרתית או למערכות הסיוע האחרות היא ענין מרוכב וקשה, הטעון רגשות חזקים, פחדים ואימה. הבושה, והרצון לשמור על שלמות המשפחה הופך לא אחת את התלונה על אלימות במשפחה למהלך קשה וטעון. לא אחת, קיימת תלות כלכלית ורגשית של בן הזוג המוכה בבן הזוג המכה, ותלות זו גם היא מקשה על חשיפת הפגיעה. גורמים אלה ואחרים בשילובם, משווים מימד מחמיר לעבירות אלימות במשפחה. נפוצותן של עבירות אלה, והצורך להגן על קרבנות האלימות שהם על פי רוב חסרי ישע, תורמים אף הם להחמרה הנדרשת בענישה בעבירות אלה." לאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים ועיינתי בפסיקה, הגעתי לכלל מסקנה כי מתחם העונש ההולם את כלל מעשי העבירה שביצע הנאשם, בהתחשב בערך החברתי החשוב שנפגע מביצוע עבירותיו וממידת הפגיעה הניכרת בו, ובנסיבות ביצוע העבירה שפורטו לעיל (לרבות הניצול לרעה שניצל הנאשם את כוחו העדיף כלפי אשתו וילדיו הרכים במסגרת ביצוע העבירות – סעיף 40ט(11) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, להלן – "חוק העונשין), הוא בין 12 חודשי מאסר בפועל ל-40 חודשי מאסר בפועל.
הנאשם נפלט מ"בית נועם" מן הטעמים המפורטים בתסקירי שירות המבחן שהונחו לפניי.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

בית משפט קמא ציין כי בסיומה של החקירה "לא עלה בידי חוקרת הילדים להגיע למסקנה חד משמעית, וזאת בשל יכולותיה הורבליים המוגבלים של [המתלוננת א']". בחוות דעתה ציינה חוקרת הילדים, בהתייחס לעדותה על המתלוננת א' כי היא, "מדווחת על אלימות פיזית ומינית, אני מעריכה כי הילדה עברה את האירועים עליהם היא מדווחת. עם זאת, יש קושי להעריך את הדיוק של התכנים בשל האמביוולנטיות שבה היא מדווחת. הילדה משנה את גירסתה, היא לא עקבית וחוזרת בה. אופן דיווח זה מקשה על הערכת המהימנות, עם זאת, יתכן שהאמביוולנטיות היא על רקע של חשש מהוצאה מהבית, חשש ורגשות אשמה מלדווח על חלקה שלה באירועים. וכך לגבי אלימותה של אמה כלפיה. חשש מהפללתה". בעדותה בבית המשפט מסרה חוקרת הילדים, את הערכתה לגבי מהימנותה של המתלוננת א', בזו הלשון: "לגבי [המתלוננת א'] היה לי קושי להעריך מהימנות כי היכולת הורבלית שלה דלה, אני הרגשתי שהיא מאד אמביוולנטית בדווח שלה, לא תמיד היא הבינה אותי ולפעמים התשובות שלה היו בהפוך על הפוך, כמו 'כימעט לא יצא לי דם' או משהו כזה, ולכן היה לי קושי... לגבי [המתלוננת א'] יש קושי, זה לא אומר שלא קרה מה שקרה, זה אומר שלילדה יש קושי לתאר את זה, אבל יחד עם זה יש הרבה מחשבות מה חושב הפוגע, יש תסכולים של השרדות שהיא מספרת עליהם באיך ומה עשתה כדי להגיע למצב שלא יפגע בה. הרבה מאד דברים שהם היו מאד חזקים בעוצמה הרגשית שלה, אבל כשיש יכולות דלות לצערי, וזה מה שאני בודקת, אבל בגדול אני כן חושבת שהילדה מתארת את האירועים שהיא חוותה". בחקירתה הנגדית של חוקרת הילדים, היא ציינה לגבי המתלוננת א' כי "בהחלט שנדלקו לי נורות האדומות, אני יכולה לתת הרבה מאד הסברים למה הדבר הזה קרה, אבל זו תהיה פרשנות שלי שלא מבוססת על מה שהילדה אמרה". בהמשך, אומרת חוקרת הילדים "אבל אני יודעת שכשהילדה נותנת את האירועים היא לא מגזימה בכלל, אין נטייה לשקר והגזמה, היא מספרת שהוא עושה את זה רק כשהוא שיכור וכשהוא לא שיכור הוא בסדר גמור, היא גם אומרת מתי הוא נוהג להישתכר, בימים שהוא לא עובד...". על עדותה של חוקרת הילדים בבית המשפט והערכתה את דבריה של המתלוננת א', אומר בית משפט קמא: "דברים כדורבנות, המקובלים עלי כמות שהם. מדובר בדברים בעלי רגישות, דקות איבחנה ושיקול דעת". אשר לדבריה של המתלוננת א', שנמסרו במסגרת חקירתה על-ידי חוקרת הילדים, צוטטו על-ידי בית משפט קמא קטעים מהעדות, שבהם מתארת המתלוננת א' את האלימות שהפעיל כלפיה המערער, בכך שחבט את ראשה בקיר, לאחר שהשליכה אבנים על חבר שממנו נפרדה, בתגובה להשלכת אבנים על-ידו.
המתלוננות מוכרות לה, בעקבות דיווחים של שכנים וגם מבית ספרן של המתלוננות.
אשר לסיוע הנידרש לעדותן של המתלוננות, בהתאם לסעיף 11 לחוק לתיקון דיני הראיות (הגנת ילדים), התשט"ו-1955 (להלן: חוק הגנת ילדים), מנה בית משפט קמא ראיות סיוע אלה: עדויות שתי המתלוננות מסייעות האחת לרעותה, שעה שמדובר בשתי עדות מהימנות, המעידות על דברים דומים.
השמוש באלכוהול "מבליט את חלקיו התוקפניים" של המערער, אשר עסוק בהצגת עצמו כקורבן וממזער את "חלקיו התוקפניים, האלימים וההתמכרותיים". ההתרשמות היא כי המערכת הזוגית שיצר המערער, היתה רצופת קשיים ובעיות במשפחה, אשר חיה בבידוד חברתי, דבר התואם את שנאמר בספרות לגבי מישפחות בהן קיימת תופעה של גילוי עריות.
בית משפט קמא ציין כי התובעת נימנעה, בצדק, מלחקור את עורך חוות הדעת כיוון שחסרים בה פרטים עובדתיים רבים, ובעיקר כאשר ד"ר סטיר קיבל את גירסתו של המערער כפי שהיא, לרבות הטענה כי אינו צורך אלכוהול במידה מופרזת.
מאחר שמדובר, בעקרו של דבר, בעירעור על קביעות עובדתיות וממצאי מהימנות, שנעשו על-ידי בית משפט קמא, היה ברור לסניגור כי עומדת לפניו משוכה קשה ביותר, ובמקום להיתמקד בטענה כי מדובר בחריג או בחריגים לכלל אי ההתערבות, הוא בחר לתקוף את הרכב בית המשפט, וזאת, כאמור, ללא כל בסיס וללא כל שחר.
...
לסיכום חלק זה, הנני סבור כי אין להתערב בממצאי העובדה ובקביעות המהימנות אשר נעשו על-ידי בית משפט קמא, כאשר מחד גיסא קיבל בית משפט קמא את עדותן של המתלוננות בפני חוקרת הילדים כעדות מהימנה, שעליה ניתן להשתית את הממצאים העובדתיים, ומאידך גיסא דחה כבלתי מהימנה את עדותו המכחישה של המערער, ואת גרסתה הבלתי אמינה של האם, וזוגתו של המערער, ס.א..
סבורני, כי נמצאו במקרה דנן ראיות סיוע, די והותר, על-מנת לשמש כתוספת ראייתית לעדותן של המתלוננות בפני חוקרת הילדים.
בנסיבות אלה, ובהעדר הבעת חרטה ואמפטיה לקורבנות העבירה, היה מקום להשית על המערער עונש מאסר לתקופה ממשוכת, ואיננו סבורים כי יש בעונש זה משום סטייה מרמת הענישה בעבירות דומות, ובודאי שאין מדובר בסטייה קיצונית המצדיקה את התערבותנו בגזר דינו של המערער, ודין הערעור להדחות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2013 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

הנאשם הורשע על יסוד הודאתו בעובדות כתב אישום מתוקן, במסגרת הסדר טיעון, בבצוע עבירות של תקיפה בנסיבות מחמירות, לפי סעיפים 380 ו- 382(ג) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין") ותקיפת סתם של קטין על-ידי אחראי, לפי סעיף 382(ב)(2) לחוק העונשין.
קצינת המבחן שוחחה עם המתלוננת, אשר תארה מערכת זוגית סבוכה ומתוחה לאורך חיי הנישואין, על רקע העידר עבודה יציבה של הנאשם, צריכת אלכוהול ואלימות כלפיה וכלפי ילדיהם.
המתלוננת דיווחה על רגיעה ביחסים בינה לבין הנאשם וכן ביחסיו לילדיהם ובפרט למתלונן.
הדגישה כי הרשעותיו הקודמות ישנות מאוד (הרשעתו האחרונה הנה משנת 2001), מצויות ברף הנמוך ביותר של החומרה ומעידות על כך כי אין המדובר באדם בעל דפוסים אלימים.
הצדק עם ב"כ המאשימה, כי עולה צורך להטיל על הנאשם עונש אשר יכלול מסר ברור וחד-משמעי.
למרות זאת, מקובלת עליי גישת ההגנה, כי לא יהיה זה מידתי להטיל על הנאשם עונש מאסר מאחורי סורג ובריח.
כמו-כן, לא ניתן להיתעלם מכך שהמדובר בנאשם לא צעיר, יליד 1962, קשה-יום, אשר עושה מאמצים להיתפרנס מאיסוף ברזל כשבנוסף נטען לבעיות בריאות.
...
למרות זאת, מקובלת עליי גישת ההגנה, כי לא יהיה זה מידתי להטיל על הנאשם עונש מאסר מאחורי סורג ובריח.
לאור האמור לעיל, גם אם סברתי בתחילה כי העונש הראוי הוא השתת מאסר בדרך של עבודות שירות, שוכנעתי – לא בלי התלבטות – כי ראוי לסיים את עניינו של הנאשם בהטלת ענישה הרתעתית מכבידה לבל יעז שוב לפגוע בגופם של הקרובים לו ו/או כל אדם אחר לצד ענישה כספית מוחשית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מחוות דעת פסיכיאטרית מחודש אוקטובר 22' עלה כי מדווחת על הפרעות שינה קשות, סיוטי לילה והתעוררות בבהלה.
להערכת שירות המבחן היתה נתונה במצב דחק נוכח קשיים בקשר הזוגי וגידול ילדיה בעלי הצרכים המיוחדים ובפרט בתקופת הקורונה, אשר התנקזו לרגשות כעס וזעם שבאו לידי ביטוי בהתנהגות אלימה.
בהתייחס לגזר הדין שניתן בפרשת מעודה, שם עתרה המאשימה לעונש של 14 שנות מאסר בגין 18 עבירות היתעללות ו-13 עבירות תקיפת קטין, כאשר היא היתה הגננת ובעלת הגן, ונדונה לעונש של 9.5 שנות מאסר.
ההגנה עתרה לחרוג ממיתחם העונש משקולי צדק בשל הנסיבות החריגות במקרה זה ולהטיל על הנאשמת עונש שניתן לרצותו בעבודות שירות.
בעלת הגן היא האחראית ומשרה את "רוח המפקד". במקרה זה האשימו את בעלת הגן בעבירות של אי דווח ואי פקוח למרות שהיא ראש הגן ועתרו לגביה לעונש של שנתיים.
עם זאת, סבורני כי אין מדובר בנסיבות חריגות עד כדי חריגה ממיתחם העונש ההולם משקולי צדק.
שלושה מילדיה הם בעלי צרכים מיוחדים, התאומים בני ה-6 נמצאים על הרצף האוטיסטי ובתה בת ה-10 סובלת מבעיות רגשיות ולימודיות והם משולבים בחינוך המיוחד.
...
אני גוזר על הנאשמת 2 את העונשים הבאים: 4.5 שנות מאסר בפועל , בניכוי ימי מעצרה מיום 29.7.20 ועד ליום 17.9.20.
אני גוזר על הנאשמת 3 את העונשים הבאים: 4 שנות מאסר בפועל , בניכוי ימי מעצרה מיום 29.7.20 ועד ליום 17.9.20.
אני גוזר על הנאשמת 4 את העונשים הבאים: 3.5 שנות מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרה מיום 29.7.20 ועד ליום 17.9.20.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו