להלן מספר דוגמאות לזוגות של חברות המשתייכות לאותו ענף וקיים ביניהן מתאם שאפשר לתובעים לנקוט באסטרטגיה של "לונג-שורט", כפי שפורטו בכתבי הטענות: "שופרסל" - "אלון ריבוע כחול"; "מליסרון" - "שיכון ובינוי"; "אפריקה נכסים" - "גזית גלוב"; "איי. די. בי החזקות" - "דיסקונט השקעות".
במסגרת ההליך דנן הוגשו חוות הדעת של רו"ח רן סוקולובסקי (להלן: "סוקולובסקי") מטעם התובעים ושל מר יוסי בהיר (להלן: "חוו"ד בהיר") מטעם הבנק, ובמסגרת שני ימי הוכחות נשמעו עדויותיהם של הבאים: עדותו של מר מוטי גל שהיה מנהל מחלקת המט"ח בבנק בתקופה הרלוואנטית; עדותו של מר חגי חבצלת, פקיד הבנק שהכיר את התובעים והמליץ להם על ניהול השקעותיהם בבנק, ומי שהיה אחראי על חדר המסחר בתקופה הרלוואנטית; עדותו של רו"ח סוקולובסקי; עדותו של מר אלישע אדר; עדותו של מר אבנר שם טוב (להלן: "אבנר"), מנהל מחלקת ניירות ערך בסניף בתל-אביב בתקופה הרלוואנטית; עדותו של מר יוסי בהיר ועדותו של שרון נתנאל.
לפיכך, מפנים התובעים לע"א 489/83 ליפשיץ נ' בנק אגוד לישראל בע"מ, פ"ד מ(2) 205(1986) (להלן: "עניין ליפשיץ"), שם נדונה השאלה כיצד יש לחשב נזק אשר נגרם על-ידי סוכן ניירות ערך שמעל באמון שלקוחה נתנה בו כאשר הפקידה בידיו כספים, ונקבע כי יש להחיל את כלל "הערך הגבוה ביותר" ולבדוק מהו המחיר הגבוה ביותר שאליו הגיעו ניירות הערך מיום מכירתם ועד יום מתן פסק הדין.
ניתן ללמוד מעניין סוראקי כי מקום בו בנק לוקח על עצמו לאפשר באמצעותו ביצוען של עיסקאות אשר חשופות לתנודתיות, עיסקאות בהן עתוי הבצוע הוא מהותי - עליו להיות ערוך לכך בצורה מקצועית; שכן להבדיל ממצבים אחרים בהם נותן הבנק שרות ללקוחותיו ועיתוי ביצוע הפעולה אינו מהותי, במקרים מסוג זה - עיכובים או השתהות גורמים נזק ללקוח.
סבורני כי במצב דברים מסוג זה, לקוחות הבנק מאבדים בו אמון ומצפים מהבנק ליטול אחריות לנעשה [פרוטוקול מיום 7.7.2014, עמוד 189, שורות 19-12]:
"ת....לא חתמתי על השאלה אחת. לא חתמת אפילו על השאלה אחת מאז שהוא נעצר ואז בשיחות עם ניצה, ניצה אומרת לי תשמע אנחנו לא יודעים מה קרה פה. אנחנו לא יודעים מי נגד מי, לא יודעים מה היה. אמרתי אוקי, אני לא חותם על ההשאלות, מבחינתי תיקחו את הניירות שהם קנו, תעשו עם זה מה שאתם חושבים. את התוצאה נראה אחר כך מי נגד מי אבל בנתיים אני לא חותם. אמרתי לה איך את רוצה שאני [אתן, ח.כ.] לך פקודה לחתום על ההשאלה בזמן שאני לא פתחתי אותה ואני לא יודע מאיזה סיבה היא ניפתחה גם כן כי כולם חשדו, אף אחד לא ידע באותו רגע מה שרון נתנאל עשה. אך אחד לא ידע בבנק".
וכן שם, עמוד 191, שורות 6-1:
"..אני מבחינתי ברגע שלא חתמתי על השאלה שנסתיימה הבנק היה צריך לקנות את הניירות ערך ולחייב אותי בחשבון, מה רצית שאני אעשה? שאני אבצע את הפעולה? הבנק היה אמור ברגע שלא חתמתי על השאלה, ניגמר תוקף ההשאלה אני עושה השאלות במטבע חוץ, בדברים כאלה, הבנק לא שואל אותי אלישע, קונה לי דולרים מעמיד אותי במינוס, תישבור את הראש עם החובה".
יובהר כי אי-חתימה על חידוש הסכמי תאכ"ל לשאילת ני"ע הנו ארוע חריג, כפי שהעיד שרון בחקירתו הנגדית [פרוטוקול הדיון מיום 8.7.14, עמוד 360, שורות 12-9] [ההדגשות שלי, ח. כ.]:
"אם הוא לא חותם אז אומרים לו שבדרך כלל זה במקרים קצוניים, אין, מה זה לא חותם? אז, אין שום סיבה שלא יחתום ברגע שהוא לא חותם אז הבנק מזיכרוני אני לא בקיא עד הסוף, רשאי בכל מיני הגבלות משפטים שאני שוב, לא בקיא בהם עד הסוף רשאי לסגור את זה. הוא רשאי אבל זה מקרים מאוד קצוניים".
התובעים סברו כי הפוזיציות הפתוחות בחשבונותיהם, אשר ניפתחו על-ידי שרון, צריכות להיסגר על-ידי הבנק - בצורה מקצועית ומבוקרת, כך שלא ייגרם להם נזק.
באשר לטענת הבנק לפיה "ניצלו" התובעים את המצב והמשיכו לסחור בניירות הערך ה"ריווחיים" בלבד, אכן סבורני כי דרך היתנהלות זו של התובעים פוגמת בזכותם לבוא לבית-המשפט ולטעון בניקיון כפיים, שהרי יכלו הם לבחור בין אופציה א' - שומת ניירות הערך ביום מעצרו של שרון, או באופציה ב' - להמשיך ולפעול בכל ניירות הערך ולא לבוא בטענות לבנק בגין אי חתימה על הארכת תוקף הסכמי ההשאלה.
...
סבורני כי במצב דברים מסוג זה, לקוחות הבנק מאבדים בו אמון ומצפים מהבנק ליטול אחריות לנעשה [פרוטוקול מיום 7.7.2014, עמוד 189, שורות 19-12]:
"ת....לא חתמתי על השאלה אחת. לא חתמת אפילו על השאלה אחת מאז שהוא נעצר ואז בשיחות עם ניצה, ניצה אומרת לי תשמע אנחנו לא יודעים מה קרה פה. אנחנו לא יודעים מי נגד מי, לא יודעים מה היה. אמרתי אוקי, אני לא חותם על ההשאלות, מבחינתי תיקחו את הניירות שהם קנו, תעשו עם זה מה שאתם חושבים. את התוצאה נראה אחר כך מי נגד מי אבל בינתיים אני לא חותם. אמרתי לה איך את רוצה שאני [אתן, ח.כ.] לך פקודה לחתום על ההשאלה בזמן שאני לא פתחתי אותה ואני לא יודע מאיזה סיבה היא נפתחה גם כן כי כולם חשדו, אף אחד לא ידע באותו רגע מה שרון נתנאל עשה. אך אחד לא ידע בבנק".
וכן שם, עמוד 191, שורות 6-1:
"..אני מבחינתי ברגע שלא חתמתי על השאלה שנסתיימה הבנק היה צריך לקנות את הניירות ערך ולחייב אותי בחשבון, מה רצית שאני אעשה? שאני אבצע את הפעולה? הבנק היה אמור ברגע שלא חתמתי על השאלה, נגמר תוקף ההשאלה אני עושה השאלות במטבע חוץ, בדברים כאלה, הבנק לא שואל אותי אלישע, קונה לי דולרים מעמיד אותי במינוס, תשבור את הראש עם החובה".
יובהר כי אי-חתימה על חידוש הסכמי תאכ"ל לשאילת ני"ע הינו אירוע חריג, כפי שהעיד שרון בחקירתו הנגדית [פרוטוקול הדיון מיום 8.7.14, עמוד 360, שורות 12-9] [ההדגשות שלי, ח. כ.]:
"אם הוא לא חותם אז אומרים לו שבדרך כלל זה במקרים קיצוניים, אין, מה זה לא חותם? אז, אין שום סיבה שלא יחתום ברגע שהוא לא חותם אז הבנק מזיכרוני אני לא בקיא עד הסוף, רשאי בכל מיני הגבלות משפטים שאני שוב, לא בקיא בהם עד הסוף רשאי לסגור את זה. הוא רשאי אבל זה מקרים מאוד קיצוניים".
התובעים סברו כי הפוזיציות הפתוחות בחשבונותיהם, אשר נפתחו על-ידי שרון, צריכות להיסגר על-ידי הבנק - בצורה מקצועית ומבוקרת, כך שלא ייגרם להם נזק.
באשר לטענת הבנק לפיה "ניצלו" התובעים את המצב והמשיכו לסחור בניירות הערך ה"רווחיים" בלבד, אכן סבורני כי דרך התנהלות זו של התובעים פוגמת בזכותם לבוא לבית-המשפט ולטעון בניקיון כפיים, שהרי יכלו הם לבחור בין אופציה א' - שומת ניירות הערך ביום מעצרו של שרון, או באופציה ב' - להמשיך ולפעול בכל ניירות הערך ולא לבוא בטענות לבנק בגין אי חתימה על הארכת תוקף הסכמי ההשאלה.
סוף דבר
לאור האמור לעיל, אני מחייב את הנתבעים 1 ו-2 לשלם לתובעים את הסכומים הבאים, באופן המפורט להלן:
בגין התקופה הראשונה סך של 26,000 ש"ח, בהם יישאו הנתבעים 1 ו-2 ביחד ולחוד, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום 28.7.2009 (יום מעצרו של שרון) ועד ליום מתן פסק דין זה.
בגין התקופה השנייה, סך של 189,194 ש"ח, בסכום זה יישא הנתבע 1, הבנק, בלבד, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום 28.7.2009 (יום מעצרו של שרון) ועד ליום מתן פסק דין זה.
כמו כן, אני מחייב את הנתבעים לשלם לתובעים, ביחד ולחוד, שכ"ט עו"ד והוצאות משפט בסכום כולל של 40,000 ש"ח שישולם תוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן, יישא הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום מתן פסק הדין ועד לתשלום בפועל.