מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בניית קובעת לבניין על פי סעיף 1 לתקנות התכנון והבנייה

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בעניינים מקומיים ראשון לציון נפסק כדקלמן:

היתיישנות עבירת הבנייה, האמנם? בסעיף 204(א) לחוק נקבע עונש מאסר של שנתיים בגין ביצוע עבודה או שימוש במקרקעין בלא היתר כשביצועם טעון היתר לפי החוק, ומכאן, מדובר בעבירה מסוג "עוון" על פי סיווג העבירות שבסעיף 24 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין").
סעיף 1 לחוק התיכנון והבניה, קובע כי "שימוש חורג" בקרקע או בבניין הוא בין היתר שימוש בנגוד לתכנית או היתר: "השמוש בהם למטרה שלא הותר להשתמש בהם, הן במיוחד והן מהיותם באיזור או בשטח מיוחד, לפי כל תכנית או תקנה אחרת שלפי חוק זה החלות על הקרקע או הבניין או לפי היתר על- פי כל חוק הדן בתכנון ובניה". הכלל שנקבע בהלכה הפסוקה לעניין שימוש חורג הוא כי שימוש הנעשה בכל ביניין חייב להתאים הן לתכנית ביניין עיר החלה על האיזור והן להיתר הבניה שניתן בעת הקמת הבניין.
...
טענות לקיומם של מחדלים נוספים אין בידי לקבל את הטענה אשר להעדר אחריותו של הנאשם בנכס אף כי בעליו הוא.
טענת הנאשם לפיה אי צירוף תשריט לכתב האישום עולה לכדי פגם מהותי, אינה מקובלת עליי.
לא זו אף זו, הנאשם עצמו אישר כי הוא מודע לפרטי העבירה המיוחסת לו. סוף דבר לאחר ששמעתי את העדים, ועיינתי בפרוטוקולים ובמוצגים שהוגשו לעיוני, אני קובע כי אשמתו של הנאשם הוכחה מעבר לספק סביר ואני מרשיע אותו בכל העבירות המיוחסות לו בכתב האישום.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הועדה המקומית איננה מוסמכת לאשר הקלה אם יש בכך סטייה ניכרת מתכנית (סעיף 151(א) לחוק), אלא שחריגה מקוי ביניין לצורך בניית ממ"ד כתוספת לבניין קיים אינה נחשבת לסטייה ניכרת מתכנית וזאת על פי תקנה 4(א)(1)(ג) לתקנות סטייה ניכרת.
סעיף 23 קובע כי מוסד תיכנון מוסמך לאשר תכנית מפורטת על פי הוראות תמ"א 38, ובין היתר לקבוע הוראות הנוגעות לשטחי בניה וקוי ביניין.
...
סוגיה זו היא שמאית במהותה וככלל בית המשפט לעניינים מינהליים יימנע מהתערבות בה. אינני יכול לקבל את טענת המערערות לפיה העובדה שהמרפסות נבנו עם הקמת הבניין כמקורות וסגורות באמצעות תריסים (כלפי חוץ) מובילה למסקנה כי לא קיימת כל הפרדה בין השטח העיקרי של הדירה ובין שטח המרפסות.
אשר לאמירת השמאית המכריעה בתיק נאות הרצליה (עמ"נ 69224-12-19) לפיה "השטח המבוקש [שטח עיקרי על פי תמ"א] קטן מהשטח הקיים בהיתר בפועל עם תוספת הזכויות בגין תמ"א 38" (סעיף 11.1 לשומה המכרעת), הרי מקובלת עלי עמדת הוועדה המקומית כפי שהיא הובאה בסעיף 64 להחלטת ועדת הערר: האמירה הנ"ל יוצאת מנקודת מוצא כי שטחי המרפסות כבר נחשבים כשטח עיקרי (ואינם על חשבון התוספת המתאפשרת לפי תמ"א 38) והיא מניחה את המבוקש בסוגיית הטלת היטל השבחה על עצם הסבת שטחי המרפסות לשטח עיקרי.
לסיכום הערעורים נדחים, פרט לעמ"נ 38773-11-19 ועמ"נ 69224-12-19 המתקבלים בנושא ההקלה לבניית ממ"ד (בלבד).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

בסעיף 1 לתקנות התיכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות) תש"ל – 1970 (להלן: "תקנות התיכנון והבניה"), נקבע כדלקמן: "מתכנן שלד הבניין – מי שהורשה להגיש חישובים סטאטיים לרשות מוסמכת על פי תקנות המהנדסים, ושחתם על הבקשה להיתר ועל נספחיה כאחראי לתיכנון שלד הבניין נושא הבקשה ולבצוע פקוח עליון על הקמתו". לא צריכה להיות מחלוקת, שעל המתכנן/מהנדס להכין תכניותיו רק לאחר קבלת חוות דעת יועץ קרקע, שאם לא כן, תהא מלאכתו רשלנית.
...
בהתחשב במהות הליקויים, שגורמים להפרעה משמעותית לשימוש בבית, הצורך בעבודות רחבות היקף לתיקון הליקויים, הצורך לפנות את הדירה בעת ביצוע התיקונים לפרק זמן של חודשיים, ההכבדה על שיגרת חייהם, סבורני, כי יש מקום לפסוק לתובעים פיצויי בגין נזק לא ממוני, אותו אני מעמיד על סכום של 50,000 ₪.
מנגד, הנתבעים לא העלו כל טענה בעניין זה. בע"א 5602/03 אבי ושרה סגל ואח' נ' שיכון ופתוח לישראל בע"מ ואח' (28/2/2005), נפסק כי: "פסיקת הריבית מיועדת להעמיד את הנפגע במצב בו היה אלמלא ההפרה או אילו תוקנה זו במועד, שאחרת יוצא המפר נשכר מחלוף הזמן והנפגע יוצא חסר (ע"א 611/89 דרוקר זכריה חברה קבלנית לעבודות אזרחיות ופיתוח בע"מ נ' נחמיאס פ"ד מו (2) 60, 67-68). קביעת המועד ממנו תחושב הריבית נתונה לשיקול דעת בית המשפט. ככל שמדובר בפסיקת ריבית ביחס לליקויי הבניה, אין לקבל את טענת בעלי הדירות לפיה שגה בית המשפט המחוזי בקבעו כי הריבית המגיעה להם תחושב ליום מתן חוות דעתו הראשונה של וגמן וכי היה עליו לקבוע את הריבית למועד היווצרות העילה, דהיינו למועד מסירת הדירות לידיהם. מוקדם של הפיצויים שנפסקו למערערים הוא בליקויים שנמצאו בדירותיהם וברכוש המשותף ועל כן ראויה קביעתו של בית המשפט המחוזי כי הריבית תחושב למועד קביעת שווים של מרבית הליקויים – מועד עריכת חוות הדעת (ראו גם: ע"א 9085/00, שם, בעמ' 479; ע"א 2934/94 סולל בונה בע"מ נ' איתן ואח' (לא פורסם, ניתן ביום 2.6.96))". נוכח האמור, הגעתי למסקנה, כי המועד לחישוב ההצמדה והריבית, על סכום הפיצוי, למעט רכיב הנזק הלא-ממוני, יהיה ממועד מתן חוות הדעת של המומחה מטעם בית המשפט, 15/5/2020.
סוף דבר הנני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעים הסכומים כדלקמן: עלויות תיקון ליקויי הבנייה (סעיף 88 לעיל) 243,243 ₪ דיור חלופי (סעיף 91 לעיל) 20,000 ₪ עוגמת נפש (סעיף 98 לעיל) 50,000 ₪ לסכומים המפורטים בסעיפים א' + ב' יתווספו הפרשי הצמדה למדד תשומות הבניה וריבית חוקית מיום עריכת חוו"ד המומחה (15/5/2020) ועד היום.

בהליך בקשות בנייה (בב"נ) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בע"א 15/64 יוסף אריה מוזס נ' יוסף מוזס (31.5.65), קבע בית המשפט כי יש לשים קץ לשימוש לרעה בהליך המשפטי ולהטרדה בלתי צודקת מצד התובע: "אין נתבע חייב לסבול שהתובע יציק לו, בשל אותה עילה ממש, בשתי תביעות בבתי משפט שונים. כפילות תביעות שכזו כמוה, לכאורה, כשימוש לרעה בהליך משפטי. כדי לשים קץ למעשה של הטרדה שאין לו צידוק יעמיד בית-המשפט את התובע. בענין כזה, לפני הברירה, ועליו יהיה לבחור באיזו תביעה ימשיך; התביעה השניה תבוטל". כמו כן, על פי טיוטת תקנות התיכנון והבניה (סדרי דין בהליכים לפי פרקי') התשע"ח-2018) שטרם אושרה וקיבלה תוקף של תקנות בנות פועל תחיקתי, ניתן ללמוד כי בכוונת המחוקק להכניס בעתיד תנאי על פיו, חובת תובע במסגרת בקשה למתן צו שפוטי תהיה בהגשה מיסמך שיכלול גם את פירוט כל ההליכים המינהליים והמשפטיים שהתנהלו ומתנהלים בנוגע לאותו מושא הצוו המבוקש.
הגדרתו של ביניין על פי סעיף 1 לחוק התיכנון והבניה היא: "כל מבנה, בין שהוא בנוי אבן ובין שהוא בנוי ביטון, טיט, ברזל, עץ או כל חומר אחר, לרבות-
(1)   כל חלק של מבנה כאמור וכל דבר המחובר לו חיבור של קבע; (2)   קיר, סוללת עפר, גדר וכיוצא באלה הגודרים או תוחמים, או מיועדים לגדור, או לתחום, שטח קרקע או חלל; מכאן, שעל פניו, נראה כי התורן ניכנס לתחום הגדרת "ביניין" על פי חוק התיכנון ובניה ומכאן, לכאורה נידרש לו היתר על פי סעיף 145 (א) לחוק התיכנון והבניה, כאשר ההיתר ינתן רק אם העבודה שבוצעה תואמת לאותה תכנית ביניין עיר באותו המקרקעין, על פי סעיף 145(ב) לחוק התיכנון והבניה.
...
היתר לשינוי מיקום המשדר ניתן בסופו של דבר על ידי המשרד להגנת הסביבה לגובה של 76 מטרים, ההיתר ניתן בתאריך 13.5.15 והוגש לתיק כראיה (ראו מש/9).
זאת ועוד, גם אם כל עניין שלעצמו לא היה מוביל למסקנה שיש לדחות את הבקשות האמורות, הרי שהצטברותן הכוללת של המחדלים מצד המבקשת, ובעוצמתם המצטברת יש בכדי להטות את הכף לטובת קבלת טענת ההגנה מן הצדק על כל חלקיה שנמנו לעיל בהחלטתי.
העולה מן המקובץ, כי בנסיבות שתוארו באריכות, לא מצאתי לנכון להיעתר לבקשה ואני דוחה אותה.

בהליך צו מניעה - סגירה מנהלית לעסק (צ"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה השאלה המשפטית היא האם השמוש שעושה המשיב בשטחו, דהיינו הצבת מכולות אשפה לפינוי פסולת ביניין, מכולות רגילות, "רמסות", ציוד מכאני הנדסי ופסולת ביניין, מהוה שימוש אסור סעיף 203 לפי חוק התיכנון והבניה, דהיינו "שימוש במקרקעין הטעון היתר שנעשה בלא היתר, או בנגוד לתנאי היתר או שימוש במקרקעין בנגוד לתכנית". המסגרת הנורמאטיבית לפי סעיף 145 לחוק התיכנון והבניה, לא ניתן לעשות שימוש בקרקע שנקבע בתקנות כשימוש הטעון היתר, ללא היתר רשות הרשוי המקומית.
סעיף 1 לתקנות התיכנון והבניה (התקנת מקומות חניה), תשמ"ג-1983 (להלן: "תקנות התקנת מקום חניה") קובע כי מקום לחניה תפעולית הנו "מקום חניה לפריקה או לטעינה, להעלאת נוסעים או להורדתם, או לרכב שירותים או הצלה, לצרכי השמוש בנכס או תפעולו". סעיף 2ד לתקנות התקנת מקום חניה קובע כי בהיתר הבניה יש לקבוע מקומות לחניה תפעולית של משאית, בתחום המיגרש או בסמוך לו, על פי שימושי הקרקע, נוסף על מקומות החניה שנקבעו בתוספת.
...
המבקשת טוענת שהשימוש שנעשה בקרקע, בהצבת המכולות, מהווה "אחסון" דין הטענה להתקבל.
גם לגופה אין לקבל את הטענה, מאחר שהתחשב בטיב המעשה, בנסיבותיו, בתוצאותיו ובאינטרס הציבור, סבורני שלא ניתן לשחרר מאחריות את המשיב, ובלתי סביר לראות בו מי ששלח ידו במעשה "קל ערך". התוצאה היא כי בית המשפט מצא לצוות על הפסקת השימוש למטרת הפעלת עסק לאחסנת מכולות אשפה לפינוי פסולת בניין של המשיב או מי מטעמו במקרקעין בשטח של 3,000 מ"ר בנ.צ. 211361/633742, בעין נקובא .
נוכח השיקולים האמורים בפרק י"ח לתקנות סדר הדין האזרחי, אשר נראים לבית המשפט נכונים להפעלה גם בהליך מנהלי, ובאיזון בין שיקולים אלה קובע בית המשפט כי המשיב ישלם למבקשת הוצאות בסך של 15,000 ₪ אשר ישולמו בתוך 90 יום ולאחר מועד זה יישאו הפרשי ריבית והצמדה עד למועד התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו