כל זאת שעה שבהתאם לנטען בסיכומי הנתבעת "כבר במהלך מרץ 2017 בעת ביצוע ניסור היסודות לבניין", "נתגלה קיר בטון אופקי שלא הופיע בתוכניות" אשר מנהל הנתבעת מר לברט תיאר בחקירתו כ"סליק ישן", "והקונסטרוקטור נאלץ לתכנן מיקום חדש ליסודות", וארועים אלה, כנטען, "עכבו את עבודות הבנייה של שלד הבניין בכ-3 חודשים". בתצהיר העדות הראשית מטעמו עטה מנהל הנתבעת השני מר רם אלון מסיכה משונה כאשר הצהיר שם כי חרף האירוע הדרמטי המתואר לעיל של תיכנון מיקום חדש ליסודות ועיכוב בן שלושה חודשים, לו עצמו לא היה ידוע בחודש יוני 2018 על "העיכובים הצפויים", "ומסיבה זו נימסר לתובעים כי מסירת הדירה תהיה במועד החוזי" [וראו הסבריו המפוצלים של העד לעניין זה בעמ' 30-31 לפרוטוקול, ובעמ' 33]
כאשר נישאל מר אלון במהלך חקירתו על כך שבהודעת דואר אלקטרוני ששיגר לדיירים בחודש דצמבר 2018 "לא ציינת שום כוח עליון, ולא ציינת נסיבות שלא תלויים בך", השיב: "אבל זה לא מיסמך לבית משפט, זה מיסמך לדיירים, זה לא מגילה" [עמ' 29, שורות 13-15]
לתמיכה בעילת עיכוב זו הציגה הנתבעת רק תמונות ותכניות סתומות וכן "דו"ח מצב אתר" מחודש מרץ 2017 בו מנויה עבודת "ביצוע חזוק יסודות במרתף" במסגרת רשימה של "עבודות בחריגה מלו"ז". אלא שדו"ח זה כלל אינו קושר את החריגה מהלו"ז לאירוע חריג כלשהוא, ואדרבא בחלק שבו שכותרתו "דו"ח אירועים וליקויים" לא מוזכר אירוע כלשהוא של קריסת קידוחים וגילוי סליק או קיר בטון שלא הופיע בתכניות, כנטען עתה על ידי הנתבעת.
בנוסף, במסגרת רשימת העבודות האמורה לעיל המצויות "בחריגה מלו"ז" מופיעות גם "בניית פיר מעלית" ו-"בניית עמודים בחדר המדריגות" והנתבעת נימנעה מלצרף יומני עבודה מהאתר, חוות דעת מומחה ו/או אסמכתות מספקות נוספות אחרות לכך שהמדובר בארוע חריג שהביא לבדו לעיכוב שלא ניתן היה לקצרו לפחות משלושה חודשים, והיא השתמטה מלעשות כן גם ביחס ליתר הסיבות לעיכובים שהועלו על ידה.
גם הטענה לעיכוב של חודש נוסף בשל כך שבשלהי חודש דצמבר 2018 הודיעה חברת החשמל "כי הקבלן מטעמה שהיה אמור לקדוח בקרקע (לשם הנחת כבל החשמל המתחבר לבניין) לא מצא מקום מתאים למיקום מכונת הקדיחה", לא מצאה את ביטויה בהודעות הדואר האלקטרוני האמורות.
"
"נציין כי התכניות נימסרו לקבלן החפירות בתאריך 11.12.2013 אך התכניות הוחזרו על ידי עריית הרצליה בתאריך 15.01.2014 היות ולא היה לכם היתר בניה. בתאריך 28.06.2018 נימסר שוב לקבלן החפירות ובתאריך 17.07.2018 התקבלו ההיתרים מעריית הרצליה".
כך או אחרת, כאמור לעיל את הסיכון בגין עיכוב בעבודות תשתית של צד ג' ו/או עיכוב בפעולת הרשויות יש להטיל על הנתבעת שהנה בעלת השליטה והידע בתכנון ובבנייה, בקצב הבנייה, בממשק המקצועי עם צד ג' ו/או הרשות, ובהכנת הנידרש לבצוע עבודות צד ג' ולעמידה בתנאי הרשויות השונות.
...
אשר על כן, משבהודעת הנתבעת לתובעים מיום 24.1.19 [נספח ג' לתיק מוצגי התובעים] הכירה הנתבעת בכך שהתנאים המתלים התקיימו כבר ביום 16.11.16, ומשבמכתב בא כוחה לתובעים מיום 5.3.19 צוין כי "מועד המסירה של הדירה נקבע ליום 1.12.18" [נספח ז' לתיק מוצגי התובעים], ובמכתב ב"כ הנתבעת לתובעים מיום 16.4.19 צוין כי "לאור האמור בסעיף 1 ו- 2 לעיל, ביום 1.12.16 נשלחה למרשיך הודעה על קיום התנאים המתלים בהסכם המכר" [נספח ט' לתיק מוצגי התובעים] אני מקבל את עמדת התובעים לפיה יש להעמיד את מועד המסירה החוזי על יום 1.12.18.
לסיכום נקודה זו – בנסיבות הקיימות, איחור של המועצה בביצוע עבודות הפיתוח, מבלי שאף היו נסיבות מיוחדות המסבירות איחור זה, אינו מצדיק הטלת הסיכון על הרוכש, ואף אינו מצדיק חלוקת הסיכון בין החברה הקבלנית לבין הרוכש"
כן הוטעם בעניין ברייטבורט:
"אף מבחן הצדק והמדיניות המשפטית הראויה, מצדיק להטיל את הסיכון על הקבלן אשר יש לו את היכולות לזרז את ביצוע העבודות, לרבות מכוח המערכת החוזית שיש לו מול גורמים אלה, ואפשרות החזרה אל מול גורמים אלה בתביעה מה שאין לרוכש הדירה"..
הנתבעת תשלם לתובעים סך של 109,500 ₪ נכון ליום 30.12.19.