חוקי העזר מייצרים לשיטתה איבחנה באופן החיוב בין נכס "המשמש או שייעודו למגורים" ובין נכס לצורכי "תעשייה או לבית עסק". חלוקה זו מייצרת הבחנה באופן חישוב התעריף לכל ייעוד, כך שככל שמדובר בנכס ל'מגורים' התעריף יחושב על פי שטח הבניה, בעוד עבור ביניין שייעודו 'תעשיה או בית עסק' החישוב יתבצע על פי נפח הבניה.
עוד מפנה התובעת לספרו של עו"ד עפר שפיר 'אגרות והיטלי פיתוח ברשויות מקומיות', שם נאמר כי "הסיבה להטלת חיוב לפי יחידת נפח היא שמרבית המבנים שייעודם מסחרי או תעשייתי נבנים מלכתחילה כמעטפת, היינו כמבנה בעל חלל אחד גדול, שהחלוקה הפנימית בו נעשית בשלב מאוחר תוך התאמה לדרישות השוק ולצורכי הרוכשים או השוכרים" [עמ' 194, פורסם בנבו].
דומה כי על פניו, ואם נעזר בלשון החוק בלבד, הסווג המתאים יותר הנו "נכס למגורים", וגם הנתבעת עצמה אינה חולקת על כך שהבניין מיועד למגורי דיירי הדיור המוגן, ראו דברי יעקבי בעמ' 47 שו' 12; ראו גם הסייג שנזכר כתנאי למתן היתר הבנייה "לא הוצג גג ירוק לשימוש הדיירים".
עם זאת, מלאכתנו אינה מסתיימת בכך.
יש איפוא לשאול מתי ובאילו מקרים השירותים הנלווים יסווגו כמגורים ומתי כבית עסק, ולכך הוצעו מספר מבחנים, כשאשר על הפרק עמדה שאלת סיווג לצורך חיוב בארנונה.
...
לטענת הנתבעת, אף שנוסח ההסדר הקבוע בתוספת השלישית לתקנות היתר בניה שונה בשנת 2006, והנוסח המחייב הוא הנוסח שעמד בתוקף במועד החיוב (קרי הנוסח החדש), הרי שעדיין אין הדבר מוביל למסקנה כי פירי מעליות אינם שטחים ברי חיוב בתשלום היטלי פיתוח, שכן נמחקה ההגדרה של המונח "שטח קומה". חרף שינוי זה, נוסח תקנה 1.00.2 לתוספת השלישית כיום קובעת כי "שטחו של בנין או תוספת לבנין הוא השטח הכולל שהותר לבניה, המחושב לפי תקנות אחוזי בניה, והכולל שטחים למטרות עיקריות ושטחי שירות...", תוך הפניה לתקנות חישוב שטחים, בהם שטחי שירות מוגדרים כ"שטחים שנועדו בתכנית רק למתן שירותים נלווים למטרה מן המטרות העיקריות.
כן ראוי להפנות גם בנקודה זו להלכה בדבר התנהלות הרשות במשך השנים, התומכת בפרשנות התובעת, והתנהלותה בעניין תדהר, ראו גם המובאות בעניין זה בסעיפים 45-46 לעיל, היפים גם לנקודה זו. לפיכך, לא מצאתי כי המקרה נדון מצדיק החלת קריטריונים אחרים ביחס לתובעת, ויש לקבל את תביעת התובעת במלואה, ככל שנוגעת היא לרכיב זה.
לאור המסקנות אליהן הגעתי בעניין הסיווג, ומאחר ונדרש חישוב על פי הקריטריונים אותם קבעתי לעיל, מתייתר הצורך לדון בטענה השלישית החלופית, בדבר סבירות תעריפי הנפח.
סוף דבר (לשלב זה) – יש לפעול כאמור בסעיף 50 לעיל; יש להשיב את הסכומים הנדרשים בגין חיוב יתר הנובע מפירי המעליות.