מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בנייה ללא היתר באתר עתיקות

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בעניינינו – וכזכור, עסקינן במבנה אשר ניבנה במרכזו של אתר עתיקות מוכרז – העותר לא הוכיח, וממילא אין ביכולתו להוכיח, את קיומו של "אופק תיכנוני"; לא זו אף זו: העותר גם לא טען כי היתר הבניה הדרוש נמצא בהשג ידו, וצמצם את טענותיו באומרו כי "זכותו" לנקוט בהליך תיכנוני להכשרת הבנייה הבלתי חוקית.
...
לאחר עיון בכתובים שהונחו לפניי, הגעתי למסקנה כי מן הדין לדחות את העתירה על הסף מחמת היעדר עילה להתערבותנו.
עמדת העותר לפיה על המדינה להציג אינטרס ציבורי מיוחד המצדיק נקיטת הליך אכיפה נגד בנייה בלתי חוקית אינה מקובלת עליי כלל ועיקר.
נוכח האמור, העתירה נדחית על הסף.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

במועד שאינו ידוע למשיבים, ולטענת העותר בשנת 2019, החל העותר בהקמת מבנה ללא היתר בניה באתר העתיקות המוכרז "חרבת נג'ר" (להלן: המבנה).
...
לאחר עיון בכתובים שהונחו לפניי, הגעתי למסקנה כי מן הדין לדחות את העתירה על הסף מחמת היעדר עילה להתערבותנו.
משלא נפל כל פגם בהוראת הסילוק, דין העתירה להידחות, וכך נעשה.
העתירה נדחית אפוא על הסף, והעותר יישא בהוצאות המשיבים, במאוחד, בסך כולל של 5,000 ש"ח. ניתן היום, ‏ח' בתשרי התשפ"ג (‏3.10.2022).

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

לצד זאת, ראתה ועדת ההתנגדויות צורך להוסיף תנאים משלה, על מנת להבטיח שמירה על העתיקות באתר: "לאור הוראות סעיפים 9 ו-10 לחוק העתיקות, שעניינן חובה בקבלת אישורו של קמ"ט ארכיאולוגיה לבצוע בניה באתר ארכיאולוגי, מצאנו לנכון להוסיף הוראה מפורשת לקבלת אישור קמ"ט ארכיאולוגיה כתנאי למתן היתר לכל בקשה אשר תוגש מכוח התכנית" (סעיף 62 להחלטת הועדה).
חלק מהטענות שהועלו בעתירה נגעו להשפעת התכנית על בני כפר קריות הסמוך – שאף הגישו התנגדויות בהליך התיכנוני – וחלקן האחר היו כלליות יותר ונסבו על ההליך שקדם לאישור התכנית, השפעות שליליות אפשריות של התכנית על מימצאי האתר הארכיאולוגי, הקף השימושים המסחריים שאושרו במסגרתה, וכן על כך שנועדה להכשיר בנייה בלתי חוקית.
...
בהחלטת השופט מ' מזוז מיום 30.9.2015 נקבע: "בשלב זה לא ראיתי מקום לתת צו ביניים". טענות המשיבים המשיבים 4-1 (להלן: המשיבים) טוענים, כי דין העתירה להידחות על הסף ולגופו של עניין.
לעובדה זו חשיבות רבה: "מהעתירה נראה שלטענת העותרים המסגד שבאתר הוא פעיל ו'המקום נעשה קדוש לאיסלם' (סעיף 18 לעתירה). עוד טוענים העותרים, כי 'תל שילה המוכר כחורבת סיילון הינו חלק בלתי נפרד מהמורשת המקומית של הכפרים הפלסטינים באזור'. טענות אלה אינן נתמכות בחוות דעת מומחה, ולמיטב ידיעתם של המשיבים הן גם אינן נכונות. למיטב ידיעתם של המשיבים, המסגד שבתל שילה אינו מסגד פעיל, והמורשת המקומית של הכפרים הפלסטינים באזור אינה מייחסת חשיבות מיוחדת לתל שילה. פעילות דתית איסלאמית במסגדים שבתל שילה אינה מתועדת במקורות קדומים או מאוחרים, ואין עדות לפולחן דתי מוסלמי באתר זה, גם לא בתקופה המודרנית, מהממצאים שנמצאו באתר. בנוסף, מאז הפעלת האתר לא הגיעה למינהל האזרחי אפילו בקשה אחת של מי מהפלשתינים באזור, לקיים במקום טקס דתי כזה או אחר או לבקר באתר. כיוון שתושבי הכפר קריות, שהצטרפו להתנגדותו של העותר, בחרו שלא להצטרף לעתירה, ייתכן שטענות העותר אינן מקובלות עליהם... העדרו של עותר ספציפי עלול לגרום כך לפגיעה באינטרס של הגורמים שאותם מתיימר העותר הציבורי לייצג. בענייננו, יתכן בהחלט שתושבי הכפר קריות דווקא שמחים על המרכז המסחרי שעומד להיבנות בסמוך למגוריהם, שיספק להם תעסוקה. כפי שקבע בית המשפט הנכבד, אין מקום לתת לעותר ציבורי להיות לפה לעותר קונקרטי המעדיף שלא להגיש עתירה, ועל כן סבורים המשיבים כי דין העתירה להידחות על הסף" (פסקאות 33-32 לתגובת המשיבים 4-1).
לצד זאת, אני סבור כי החומר שהוגש לפנינו מלמד כי מוסדות התכנון שדנו בתכנית שבמוקד העתירה דנן נתנו דעתם לאופי הפעילות המסחרית שיש לאפשר באתר, וזאת תוך שבחנו אלו שימושים מסחריים הותרו באתרים ארכיאולוגיים אחרים.
לצד זאת, איני מקבל את עמדת חבריי כי אין לעותר זכות לטעון באשר לפגיעתה של התכנית באוכלוסייה הפלסטינית באזור.
משכך, לטעמי טענת העותר בעניין זה התייתרה וממילא אין צורך לדון בה. סיכומו של דבר, אני סבור כי דין העתירה להידחות כפי שקבע חברי השופט נ' סולברג.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הוא ציין גם כי יש להסתכל על מדרג ועוצמה של אי שמירת חוק, כאשר כאן מדובר בסטיות במדרג הנמוך ביותר, הן מבחינת הפגיעה הנטענת באתר העתיקות, שאינה קיימת, והן מבחינת היתר הבנייה כאשר אין מדובר בבנייה בלא לדאוג לתהליך של קבלת היתר, אלא תהליך זה קיים והתקבל אישור לתת היתר המותנה בתנאים, שיש לעמוד בהם, והעירייה פועלת לעמוד בהם.
...
לבקשה לצו ביניים צירפו המבקשים מכתבים של רשות העתיקות לעירייה שבהם כתבה הרשות שהעבודות מבוצעות ללא קבלת היתר וללא אישור רשות העתיקות, כי היא רואה זאת בחומרה רבה, כי העירייה נדרשת להפסיק מיד את ביצוע העבודות, כי הוכנסו מבנים יבילים נוספים בניגוד לסיכום איתה, וכי היא דורשת מהעירייה לפנות את המבנים היבילים ולהחזיר את האתר לקדמותו, ויש לתאם מועד פינוי המבנים באופן מיידי.
אוסיף כי אני סבור שצווי הבינים שיינתנו הינם בסמכות בית המשפט לעניינים מנהליים, לא רק מאחר שאינם מתייחסים רק לנושאים הקשורים לתכנון ובניה, אלא גם מאחר שהם ניתנים מכוח פרט 8 לתוספת הראשונה לחוק בתי המשפט לעניינים מנהליים, תש"ס-2000, המאפשר לבית המשפט לדון בהחלטה של רשות מקומית או של נושא משרה בה. מקום בו החליטה העירייה לבצע פעולות בלתי חוקיות, לרבות כאלה הטעונות היתר בניה, יש מקום, ליתן צווי בינים שמטרתם למנוע את ביצוען של פעולות אלה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בניה ללא היתר המצדיקה צו הריסה העיר העתיקה היא אתר עתיקות מוכרז הכולל הגבלות בניה לרבות הגבלה על בניה סמוך לחומה.
...
סוף דבר ענייננו בתביעה למתן צו הריסה, פינוי וסילוק יד, כאשר הוכח שהנתבעים בנו ללא היתר בניה תוספות בניה וזאת הן על גג הבניין שלהם והן בצמוד לבניין תוך פלישה לחלקת התובעת.
בנסיבות אלו אני מורה לנתבעים כדלקמן: בחלקת התובעת כפי שסומנה במפות המדידה של המודד פוגל – על הנתבעים להסיר כל תוספת בניה וגדר שבנו בחלקת התובעת ולפנות את החלקה מכל אדם וחפץ וזאת תוך 45 יום מהיום.
הנתבעים ישלמו לתובעת הוצאות ושכר טרחת עו"ד בסך 25,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו