כך, סעיף 221(ד) ל-חוק התו"ב קובע כי "צו הריסה מינהלי יכול שיחול גם על חלק מבניין שניבנה כדין...". כך, סעיף 217 ל-חוק התו"ב מקנה סמכות להוצאת צו הריסה נוסף בגין תוספות בנייה אשר ניבנו שלא כדין ו-סעיף 221(ג)(5) ל-חוק התו"ב קובע הוראות בדבר "צו הריסה מינהלי על עבודה אסורה נוספת באותם מקרקעין...". בהחלטתה ב-עפמ"ק 50531-07-19 אשוי נ' הוועדה לתיכנון ובניה רהט (25.7.19) (להלן: ענין אשוי) דנה כב' הנשיאה כץ בטענה דומה לזו שלפניי בקשר לבית מגורים, במקרה בו נטען כי במקום היה קיים מבנה שניבנה בהיתר, וקבעה דברים היפים גם לענייננו (ההדגשות לא במקור - זד"ל) -
"סעיף 221 לחוק התיכנון והבניה מכוחו הוצא צו ההריסה אינו מבחין בין בנייה ללא היתר שהיא ביניין שלם במיגרש ריק לבין תוספת של ביניין ללא היתר במיגרש בו כבר קיימים מבנים אחרים. יתר על כן, סעיף 221 עצמו קובע בס"ק (ד), כי 'צו הריסה מינהלי יכול שיחול גם על חלק מבניין שניבנה כדין...', כאשר סעיף 217 מקנה לועדה אמצעי נוסף להוצאת צו הריסה בגין תוספות בנייה שנעשו שלא כדין (ור' גם הוראת סעיף 221(ג)(5) שעניינו 'צו הריסה מינהלי על עבודה אסורה נוספת באותם מקרקעין...') ואינה שוללת סמכותה להוציא צוי הריסה גם מכוחו של סעיף 221 לחוק נגד המבנה כולו, אפילו מדובר בתוספת בנייה".
עולה מן המקובץ, כי תוספות הבנייה לנכס ניבנו ללא היתר, כאשר לבניית תוספות אלו נידרש לקבל היתר עובר לבנייתן, ומשכך לא מדובר בעבודה שבוצעה כדין [ראו והשוו החלטת כב' הש' שהם ב-רע"פ 4833/18 בן עזרא נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה עכו (14.8.18)].
לא נפל בצו פגם חמור שבשלו יש לבטל את הצוו
הראציונאל העומד מאחורי הוצאת צו הריסה מינהלי הוא לעקר תופעת הבנייה הבלתי חוקית, שהוגדרה לא פעם בפסיקה כ"מכת מדינה", כפי שנקבע בסעיף 10 להחלטת כב' הש' שהם ב-ענין דמקני והאסמכתאות שם -
"בית משפט זה עמד על החשיבות שבניהול מאבק יעיל בתופעת הבנייה הבלתי חוקית, אשר הפכה ל'מכת מדינה', וזאת בשל הפגיעה הקשה בסדר הצבורי וביסודות שילטון החוק"
על מנת לקדם תכלית זו העניק המחוקק לרשות המנהלית כוחות וסמכויות נרחבים, כנטען על ידי ב"כ הצדדים וכעולה ממרבית הפסיקה אליה הפנו ב"כ הצדדים.
...
אכן, כנטען על ידי ב"כ המבקש, בית המשפט שאל במהלך הדיון את ב"כ המבקשת באמצעות מי מבקש להגיש את טופס ההוועצות והעיר כי ב"כ המבקשת, החתום על טופס ההוועצות, הוא לא עד. אולם, לאחר שעיינתי בפסיקה הרלוונטית ובכלל זה ענין אבו ואקד אליו הפנה ב"כ המבקש, באתי לכלל מסקנה כי ניתן להגיש טופס ההוועצות גם באמצעות ב"כ המבקש, החתום עליו, כמפורט לעיל.
בענין זה אין לי אלא להביא מקביעתו של כב' הש' קרא ב-סעיף 15 להחלטתו ב-רע"פ 9801/17 מוחמד ורדה נ' הועדה המחוזית לתכנון ובניה (22.1.18) (להלן: ענין ורדה) -
"המבקש בנה את המבנה ביודעו כי הוא עושה כן ללא היתר ולכן שם כספו על קרן הצבי וכפי שציינה המשיבה כבר נפסק כי קשיי תכנון או עיכובים בתכנון, גם לתקופה משמעותית, אינם מכשירים בניה בלתי חוקית"
סוף דבר
בהינתן ההלכה לפיה יש לבצע צווי הריסה מינהליים באופן מיידי ומהיר, בהינתן ההלכה באשר להיקף המצומצם של הביקורת השיפוטית על צווי הריסה מינהליים, וכי ביטולם יעשה רק במקרים נדירים [ראו והשוו סעיף 13 להחלטת כב' הש' קרא ב-ענין ורדה והאסמכתאות שם והחלטת כב' הנשיאה כץ ב-ענין אשוי].
משמצאתי כי אין למבקש זכות עמידה, משקבעתי כי צו ההריסה הוצא כדין ולא מצאתי שנפל כל פגם בדרך הוצאתו - אני מורה על דחיית הבקשה.