ביום 18.3.2021 השיבה קומטק בכתב למכתב אינספוקוס, חזרה על טענותיה ממכתבה הראשון והוסיפה הערה לפיה, אם אינספוקוס לא תחדל להשתמש במערכת ה-BI שלה, היא תהא חשופה לסנקציות והליכים משפטיים מצידה.
אשר על כן, לטענת אינספוקוס, עצם קיומה של המחלוקת מול קומטק ואיומיה בכתב מסכנים את פעילותה ואת יכולתה לשרת את לקוחותיה ולכן היא החליטה שלא להמתין לתביעה עתידית שקומטק הייתה מגישה בשלב כזה או אחר והיא הגישה את התובענה דנן, במסגרתה מתבקש בית המשפט להצהיר כדלקמן:
מבנה בסיס הנתונים לא מהוה "סוד מסחרי" של קומטק כמשמעותו בחוק עוולות מסחריות, תשנ"ט-1999 (להלן: "חוק עוולות מסחריות");
מעשי אינספוקוס לא מהוים הפרת "סוד מסחרי" שכן הם הושגו באמצעות הנדסה חוזרת – המותרת לפי סעיף 6(ג) לחוק עוולות מסחריות;
גם אם מדובר בסוד מסחרי, השמוש בו מותר בנסיבות העניין בשל תקנת הציבור לפי סעיף 7(א) לחוק עוולות מסחריות;
ככל ואינספוקוס השתמשה במבנה בסיס הנתונים בתוכנה של קומטק, מדובר בשימוש מותר, שכן הוא נעשה במטרה לאפשר יצירת תוכנת מחשב אחרת המתממשקת עם התוכנה של קומטק, בהתאם להורות סעיף 24(ג)(3) לחוק זכות יוצרים, תשס"ח-2007;
אינספוקוס לא עוולה כלפי קומטק בעוולה של "גרם הפרת חוזה" כמשמעותו בסעיף 62 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש].
למעשה, בתי המשפט איפשרו, בפסיקה עניפה פעם אחר פעם, לנהל הליכים למתן סעד הצהרתי שלילי ואפילו נעתרו לסעדים הנתבעים מפעם לפעם; אין ממש בטענות הנוספות שהעלתה קומטק: ביחס למכתב האזהרה, קשה לטעון כי שליחת מכתב אזהרה אינה מלמדת על כוונתה להגיש תביעה, בייחוד נוכח נוסח המכתב במקרה דנא.
למעשה, העלאת טענה זו מהוה חוסר תום לב משום שככל וקיימות עובדות נוספות, על קומטק היה להעלותן בכתב הגנתה; למעשה, הדיון הנוסף היחיד שעלול להווצר כתוצאה מהגשת התובענה, היא מצב בו ייקבע כי אינספוקוס הפרה סוד מסחרי, ואז קומטק תגיש תביעה חדשה לפצוי בגין נזקיה.
באותו אופן, בע"מ 227/77 בנק ברקליס דיסקונט בע"מ נ' ברנר, פ"ד לב (1) 85, פס' 9 (1977) נקבע כי: "מכח סעיף 34 לחוק בתי המשפט, תשי"ז-1957 [...] מוסמך בית המשפט להעניק לתובע סעד של הצהרה אפילו לא תבע את הסעד הממשי שבגררה. בנסיבות אלה, שומה על בית המשפט לקבוע נקודת איזון בין שני אינטרסים מנוגדים: האנטרס של הנתבע שלא יוטרד פעמיים בשל אותו עניין, בנסיבות שבהן פיצול הסיכסוך לתובענות שונות עשוי להוות שימוש לרעה בהליכי בית משפט מחד, והאנטרס של התובע, בנסיבות המיוחדות של העניין הממשי הנידון, לקבל הצהרה בלבד באותו שלב [...] הדברים אמורים בנתבע העותר למתן הצהרה שאינו חייב את הסכום הנידרש ממנו ועל ידי כך הוא מקדים את התובע העומד להגיש נגדו תובענה".
עם זאת, סעד הצהרתי שלילי הוא סעד חריג ביותר, המצוי בשקול דעתו המוחלט של בית המשפט.
...
מעיון במסקנות אליהן הגיעו בתי המשפט השונים עולה, כי רובן המכריע של הבקשות לסעד הצהרתי שלילי נדחות, למעט במספר מצומצם של קטגוריות (חנס ורוזן צבי).
לא נעלמה מעיני הפסיקה עליה הסתמכה אינספוקוס בתגובתה לבקשה, אולם לאחר עיון באותם פסקי דין, הגעתי לכלל מסקנה כי אין לגזור גזירה שווה מאותם מקרים לענייננו:
כך, בה.פ. (מחוזי ת"א) 37077-01-17 סנטוויש בע"מ נ' CHANEL (נבו 30.10.2019), הסכימו הצדדים כי אין ביניהם מחלוקת עובדתית וכי אין צורך בבירור עובדתי (כאמור בסעיף 13 לפסה דין באותו עניין), אלא בסוגיה משפטית בלבד.
סוף דבר
לאור מכלול האמור לעיל, מתקבלת הבקשה והתביעה נמחקת.