מדינת ישראל
בתי הדין הרבניים
תיק 1286676/4
בבית הדין הרבני האיזורי תל אביב יפו
לפני כבוד הדיינים:
הרב צבי בן יעקב – אב"ד, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי
התובע: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד מירית ארביב-ליאני)
הנתבעת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד עדי שדה)
הנידון: שיטות בחישוב שווי עסק, זכיה בלוטו על פי חוק יחסי ממון
פסק דין
הבעל הגיש לביהמ"ש העליון בקשת רשות ערעור, וזו נדחתה, וכך כותב ביהמ"ש העליון:
"אשר לשאלת המס הכרוך בתשלום השווי למשיבה, הרי אף היא נבחנת בשים לב לתשתית העובדות והנסיבות בכל מקרה קונקריטי. מעבר לידרוש אוסיף, כי טענות המבקש אינן מגלות טעות בפסק הדין בנסיבות העניין דנן. בית המשפט קבע, כי למשיבה חלק במניות והורה למבקש להעביר לה את חלקה בכסף ולא במניות בעין. ככל שיותיר המבקש את המניות בידו ויעביר למשיבה את שוויין מכיסו, הרי לפנינו מכר רעיוני מאת המשיבה למבקש, וככל שימכור את המניות לצד ג' על מנת להעביר לה את חלקה, הרי לפנינו מכר רעיוני של המשיבה לצד ג'. בשתי החלופות הללו לפנינו מכר רעיוני שעורכת המשיבה, ולפיכך עליה לשאת בחבות המס הכרוכה במכר המניות, ככל שישנה. על רקע זה, העמיד בית המשפט לעינייני מישפחה אפשרות למבקש להציג אישור מאת רשויות המס בדבר חבות במס, בין אישור תשלום מס בפועל במכר לצד ג', ובין אישור עיקרוני בדבר חבות במס בגין העברת מניות המשיבה אל המבקש. אולם, על המבקש להבחין בין החבות במס הכרוכה בהעברת המניות מן המשיבה אליו, לבין החבות במס הכרוכה בהעמדת מימון ממקורותיו לצורך תשלום התמורה בגין מניות המשיבה. מס אחרון זה אינו מעניינה של המשיבה ולכן אין מקום שישליך על סכום התמורה בעד המניות. כשם שצד ג' הרוכש את המניות לא יוכל להנות מתחשיב נטו בהתאם למס הכרוך בהעמדת מקור המימון, כך הוא הדין אף ביחס למבקש. ודוק: המבקש עשוי לבחור בדרכים שונות למימון תמורת המניות, ביניהן מימון ממקור נזיל שהעמדתו אינה כרוכה בכל מס שהוא, מימוש נכס תוך חיוב במס בשיעור פלוני או משיכת דיבידנד הכרוכה במס בשיעור אחר, וברור שאין לקבל שבחירתו תשליך על התמורה שתנתן למשיבה בעד חלקה במניות."
הדברים ברורים ומשליכים לנדו"ד. אם לאשה היה חלק במניות החברה והן היו רשומות על שמה, ומשכך העברתן על שם הבעל הייתה כרוכה במס, על האשה היה לשאת בו. או אם היה מחליט הבעל למכור את מניות האשה לצד ג', גם אז היה יכול לנכות מחלקה את המס ששולם בגין המכירה.
מבחינת החישוב, הרי שאם הבעל היה מוכר את העסק במועד הקרע, כי אז הכסף שהיה מקבל מתמורת המכירה, היה מתחלק ומתאזן בין הצדדים.
זכייה בלוטו בהתאם לחוק יחסי ממון
אין מחלוקת שכספי זכייה של אחד מבני הזוג, בלוטו או בכל כרטיס הגרלה, במהלך החיים המשותפים, מהוים רכוש משותף ונכס בר איזון, בין אם הכרטיס הזוכה נרכש מחשבון הבנק המשותף או מכרטיס אשראי משותף, ובין אם נרכש מחשבון פרטי של אחד מבני הזוג, או מכרטיס אשראי פרטי של אחד מבני הזוג (כמו במקרה שלפנינו, בו נרכש הכרטיס הזוכה מכרטיס ויזה בנלאומי המסתיים בספרות 5887 שע"ש הבעל) .
עצם הזכייה של אחד מבני הזוג במהלך החיים המשותפים בהגרלה, לא "צובעת" את כספי הזכייה לרכושו הבלעדי של בן הזוג שזכה, ואינה מוחרגת מאיזון המשאבים בהתאם לחוק יחסי ממון או הילכת השתוף, ודינו ככל נכס אחר שנרכש במהלך החיים המשותפים.
...
במקרה שלפנינו אנו סבורים שאין להפחית משווי העסק את שוויו נכון לשנת 2014, מכמה סיבות.
"
מכל המקובץ עולה בברור שמדובר בבעל שמשקר לבית הדין, ממציא מסמך מזויף, וטוען טענת שקר כביכול אביו ואחיו שותפים בזכייה.
ושוב – לעיתים אנו קובעים שהבעל הרשים אותנו כלא דובר אמת.