בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 6999/18
לפני:
כבוד המשנה לנשיאה ח' מלצר
כבוד השופט ד' מינץ
כבוד השופט י' אלרון
המערער:
שאולי בר נוי
נ ג ד
המשיבים:
1. הנהלת אגף רישום והסדר מקרקעין
2. הנהלת בתי המשפט
3. האפוטרופוס הכללי
4. דבורה ברנדווין ז"ל
5. עופר הדס ברנדויין
6. גל הדס ברנדויין
7. שחף הדס ברנדויין
8. דר הדס ברנדויין
ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' הנשיא א' אורנשטיין) ב-ת"א 912-03-18 מתאריך 07.10.2018
תאריך הישיבה:
ו' בכסלו התש"ף
(04.12.2019)
המערער:
בעצמו
בשם המשיבים 3-1:
עו"ד יעקב הילמן
בשם עזבון המשיבה 4:
עו"ד משה ביטון
בשם המשיבים 8-5:
עו"ד אלי חבוש
][]פסק-דין
]המשנה לנשיאה ח' מלצר:
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (בפני כב' הנשיא א' אורנשטיין) ב-ת"א 912-03-18 מתאריך 07.10.2018, אשר בגדריו נדחתה תביעת המערער על הסף, מחמת: העדר סמכות עניינית, מעשה בית דין, חסינות שיפוטית והשתק עילה.
בתאריך 25.05.2016 בית המשפט לעינייני מישפחה בחדרה (כב' השופט ט' פפרני) הוציא צו לקיום צוואת המנוח, לאחר שמיעת טענות הצדדים ותוך קביעה כי המערער לא הגיש היתנגדות לקיום הצוואה כדין.
במקביל לאמור לעיל – המערער הגיש ללשכות רישום המקרקעין בחיפה ובתל אביב שתי בקשות לרישום הערת אזהרה:
הראשונה – על מקרקעין בחיפה, אשר לאימו ז"ל הייתה זכות חכירה בהם, בגדרה המערער ביקש לרשום כי צוואת המנוח וצוואת אמו ז"ל הן צוואות הדדיות;
והשנייה – על דירה בתל אביב שבבעלות הוריו, שלגביה המערער ביקש לרשום את זכותו למגורים, כמו גם איסור על העברת זכויות לאחיו ולמשפחתו, וכן הערת אזהרה שהדירה לא תמכר כל עוד הוא מתגורר בה.
הבקשות הנ"ל נדחו על ידי לשכות הרישום, ובעקבות כך המערער הגיש ערר לממונה על המירשם.
כאמור, המערער גורס כי לא ניתנה לו זכות טיעון באשר להוצאות שהוטלו עליו, בהתבסס על תקנה 511(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן: התקנות) הקובעת כהאי לישנא:
"בדיון המתקיים בערכאה ראשונה, תנתן לבעלי הדין היזדמנות להשמיע את טענותיהם בדבר סכום ההוצאות או שיעורן לפני מתן הצוו להוצאות".
בהקשר זה יש להזכיר כי תקנה 14(ב) לתקנות קובעת כי אין חובה על התובע לבקש סעד כללי בכתב תביעתו, וכי שכר טירחת עורך דין והוצאות משפט באים בגדר סעד כללי (ראו גם: ע"א 37/85 ברבלק נ' שביט, פ"ד מא(1) 708 (1987)).
...
באשר לטענת המערער לכך שעמדה לו זכות תשובה בגין החלטת הרשמת לענייני ירושה – לטענה זו אין אחיזה בדין הקיים, שכן אין לבעלי דין זכות קנויה להשיב להחלטות של גורמים שיפוטיים, או מעין-שיפוטיים, ועל כן צדק בית המשפט המחוזי הנכבד בכך שלא נעתר לסעד מבוקש זה.
גם טענת המערער על כך שמוקנית לו זכות ערעור על החלטת סגנית הממונה על המרשם – דינה להידחות.
מכאן שניתנה למערער הזדמנות להתייחס לעניין ההוצאות בכתב התשובה שהגיש בתאריך 20.08.2018 לבית המשפט קמא, והוא בחר שלא לעשות כן.
נוכח כל האמור – גם טענת המערער ביחס לסוגיית ההוצאות נדחית בנסיבות.
סוף דבר
נוכח כל האמור לעיל, אציע לחבריי כי הערעור ידחה.