בית המשפט המחוזי בחיפה
פש"ר 24069-07-15 ברקו נ' כונס נכסים רישמי מחוז חיפה והצפון ואח'
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופט איל באומגרט
המבקש
ערן בר-רבי, עו"ד (הנאמן)
המשיבים
1. כונס נכסים רישמי מחוז חיפה והצפון
2. חוות השמפיניון בע"מ (הנושה)
3.רינה ברקו (החייבת)
החלטה
לטענתו, הוא פעל בהתאם למצופה בתיקים מסוג זה.
בקשת המבקשת היא בקשה קנטרנית, הוגשה בהיעדר תום לב, כאשר "המבקשת רצתה למעשה בקיום ההסדר שנקבע בהסכמתה מחד גיסא, וזאת מבלי לשלם את שכר הטירחה הראוי, מאידך גיסא, ולכן אין לתת יד".
הנאמן אף דוחה את מחאת המבקשת לעניין הפרוצידורה הנהוגה על ידי הכנ"ר במסגרתה הכספים הצבורים בקופת הכנוס מושקעים בשוק ההון, שכן הדבר נעשה בהתאם לסעיף 10 לחוק האפוטרופוס הכללי, התשל"ח – 1978 וכן מכוח תקנה 124 א לתקנות פשיטת הרגל, התשמ"ה – 1985.
(א1) ביצע בעל תפקיד פעולות החורגות באופן משמעותי ממסגרת התפקידים השגרתיים שבעדם נקבע לו שכר, רשאי בית המשפט - אם הגיש לו הכונס הרישמי בקשה לכך - לקבוע לבעל התפקיד שכר מיוחד בעד הפעולות האמורות, בהיתחשב בתועלת שהן הביאו לנושים ולמעונינים האחרים בפרוק.
בהתאם ללשון תקנה 8א(א) לתקנות עולה, כי כל בעל תפקיד (כהגדרתו בתקנה 1) אשר בוחר לעשות כן, רשאי לפנות לבית המשפט לאחר שסיים את תפקידו ולבקש כי שכרו ייפסק בהתאם לתקנה 8א(א), קרי, שכר חלוקה, וזאת חלף חישוב השכר על פי תקנות 7 ו-8, שכר ניהול ושכר מימוש "בעל תפקיד, אשר לא ביקש שכר טירחה כאמור בתקנות 7 ו-8, רשאי לבקש שכר טירחה מתוך סך כל הנשייה שחילק בפועל...".
למעשה, אפשרו לבעל התפקיד לעתור לקביעת שכרו בדרך חלופית, במטרה "לעודד בעלי תפקיד להביא לחלוקה בשיעור גבוה לכל סוגי הנושים" (עניין פלדמן).
בעיניין לנידר נקבע, כי "ככלל, הבחירה במסלול שכר כזה או אחר הקבוע בתקנות מסורה לבעל התפקיד, ומטבע הדברים יש להניח כי בעל התפקיד יבקש – ובכך אין על פניו כל פסול – ששכר טירחתו ייפסק בהתאם למסלול שמעניק לו בנסיבות העניין את השכר הגבוה ביותר. עם זאת, מובן כי ההחלטה בדבר מסלול שכר הטירחה המתאים לנסיבות העניין מסורה בסופו של דבר לבית המשפט, ועל בית המשפט לבחון האם המסלול שבעל התפקיד מבקש לפסוע בו בבקשתו הנו המסלול המתאים לנסיבות המקרה הקונקרטי והאם שכר הטירחה המבוקש הנו הוגן וצודק בנסיבות העניין".
עוד נקבע בעיניין לנידר- כי "כאשר מדובר בבקשת שכר טירחה לפי מסלול "שכר מימוש" או מסלול "שכר הניהול", על בית המשפט לבחון האם מסלול השכר המבוקש על ידי בעל התפקיד תואם את אופי פעילותו במקרה הקונקרטי.
אין מקום במקרה דנן לקבוע, כי שכר טירחתו של הנאמן יהיה על פי שכר חלוקה, כקבוע בסעיף 8א(א) לתקנות- היינו – כאשר בעל תפקיד לא ביקש שכר ניהול או שכר מימוש, הוא רשאי לבקש שכר חלוקה.
...
ברע"א 8449/14 יוסף רוטמן נ' עו"ד ליאור מזור מנהל מיוחד (פורסם במאגרים) נקבע, כי "לפי לשונן המקיפה של הוראות התקנות, קשה להעלות מצב של תקבולים שיחושבו לפי מסלול זה, אשר לא יהוו תקבולי הכנסה וגם לא תקבולי מימוש".
נוכח האמור לעיל, התוצאה היא כי המקרה הנדון עולה כדי הגדרה של תקבולי מימוש, אשר מהווים תשלומים עתיים של החייבת לצורך ביצוע ההסדר והשלמתו.
דין טענות הנושה, כי התשלומים העיתיים ששילמה החייבת, אינם באים בגדרה של תקנה 8(א) לתקנות, להידחות.
נוכח כל האמור לעיל, בקשת הנושה נדחית.