מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בית המשפט הורה על תיקון צו הירושה ביוזמתו

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהתייחס לתגובות הנתבעים, אבהיר כי מאחר שלפי הנטען המנוח הותיר צוואה בה הוריש את כל רכושו לאישתו, אין חובה להמתין עד מתן הכרעה בבקשה לצוו קיום הצוואה שהוגשה לבית המשפט לעינייני מישפחה.
הרקע להגשת בקשתם של התובעים לצרוף נתבעים, פורט בהרחבה בפס' 21 ואילך להחלטתי הקודמת מיום 23.6.2019, והמעוניין יעיין שם. בהתייחס למה שיכול להשתמע מטיעוני התובעים בתשובתם מיום 23.9.2019, כאילו בית המשפט הורה לתובעים לעתור לצרוף נתבעים, אבהיר כי לא כך הדבר.
זאת ועוד; בתיק טרם הוגשו תצהירים וראיות, ומכאן שהשלב הדיוני בו מצוי ההליך מאפשר להעתר לבקשה בהיבט זה. מאידך גיסא, בשים לב למהות הסעדים המבוקשים בתביעה העיקרית, ובשים לב לכך שבקשת התובעים לצוו מניעה זמני נדחתה ברובה בהחלטתו של כב' השופט טפרברג מיום 28.6.2017, נראה כי היה על התובעים לעקוב באופן יזום אחר שנויי רישום של בעלויות ומשכנתאות בפנקס הבתים המשותפים לגבי נכס המריבה.
התובעים לא הציגו בדיון קדם המשפט שנערך לפניי או בתגובותיהם בכתב הסבר ממשי, בודאי לא הסבר משכנע, מדוע לא עתרו עוד בשנת 2017 לתיקון כתב התביעה לצורך צירוף נתבעים שניתן היה לדעת על קיומם כבר אז באמצעות עיון פשוט בנסח עדכני של פנקס הבתים המשותפים.
מנגד, התובעים טוענים כי מכלול ההסכמים בין הצדדים, לרבות מנגנוני הקזוז וההפחתה שנקבעו במסגרתם, בטלים וכי יש להורות על השבה מלאה בין הצדדים.
...
יודגש כי כל האמור לעיל נאמר על-פני הדברים בלבד, ובלא קביעת מסמרות, בשים לב לשלב המקדמי בו מצוי ההליך שבכותרת, ובהתחשב בעובדה שהצדדים טרם הגישו את ראיותיהם וממילא טרם נשמעו העדויות מטעמם.
יחד עם זאת, בבואי לדון בבקשת הנתבעים לחיוב התובעים בהפקדת ערובה להבטחת הוצאותיהם, אני סבורה כי אין להתעלם מכך שהתביעה העיקרית ניצבת לפני משוכות ממשיות.
בהתחשב במשקלם המצטבר של מכלול הטעמים האמורים – היות מרביתם המכריע של התובעים תושבי חוץ, שאלת תושבותו של הנתבע 4 דרך קבע בארץ, והקושי במתן מענה לשאלה האם לתובעים נכסים ברי מימוש בישראל (סוגיות שהנטל לגביהן הוא על התובעים); סיכוייה המוּקשים לכאורה של התובענה במתכונתה הנוכחית; והתנהלות דיונית בעייתית מצד התובעים התורמת באופן מהותי להתמשכות ההליך ומגדילה טרחה והוצאות לצדדים שכנגד – אני רואה להיעתר לבקשת הנתבעים, ולחייב את התובעים בהפקדת ערובה להבטחת הוצאותיהם.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

המערערים הוכרו כיורשי המנוח מצד אמו וביום 24.3.2014 נתן בית המשפט לעינייני מישפחה צו ירושה חלקי לפיו הם יירשו מחצית מהעזבון.
בית המשפט הורה כי המשיב יוכל להגיב על בקשת הפסלות בתוך 15 יום וביום 5.10.2020 הגישו המערערים בקשה לתיקון הבקשה ובית המשפט נעתר לכך בקובעו, בין היתר, כי "מאחר שהמשיב 1 כבר הגיש תשובה לבקשה המקורית והיה עליו להגיש תגובה לבקשה החדשה, הדבר יילקח בחשבון במסגרת שקילת ההוצאות" (להלן: ההחלטה מיום 20.10.2020).
המערערים שבים על טענותיהם בבקשת הפסלות בדבר הפגמים שנפלו בהחלטה ומבקשים להסתמך בהקשר זה על פסק-הדין שניתן בע"פ 2981/20 תל גנים יזמות לבניה בע"מ נ' עריית רמת גן (23.6.2020)) (להלן: עניין תל גנים).
...
בית המשפט הורה כי המשיב יוכל להגיב על בקשת הפסלות בתוך 15 יום וביום 5.10.2020 הגישו המערערים בקשה לתיקון הבקשה ובית המשפט נעתר לכך בקובעו, בין היתר, כי "מאחר שהמשיב 1 כבר הגיש תשובה לבקשה המקורית והיה עליו להגיש תגובה לבקשה החדשה, הדבר יילקח בחשבון במסגרת שקילת ההוצאות" (להלן: ההחלטה מיום 20.10.2020).
דין הערעור להידחות.
הערעור נדחה, אפוא.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בהעדר עילה להתערב במימצאי העובדה שנקבעו בבית משפט קמא ביחס לתוקף הסכם המכר בין מישפחת יונס למשפחת עקל, מצאתי כי יש להורות על החזרת הקרקע על שמו של המנוח ראשיד.
מאז תוקנו ההנחיות והנהלים בנושא, לרבות לאחר מתן פסק הדין בעיניין המוסד לביטוח לאומי (ראו והשוו: בג"ץ 2825/04 בארד נ' היועץ המשפטי לממשלה (4.12.2005); פסקה 33 לפסק הדין בעיניין המוסד לביטוח לאומי; נוסחה העדכני של הנחיית פרקליט המדינה 16.8 "העלאת טענת היתיישנות על ידי המדינה" (31.3.2019)).
למעשה, רשות מקרקעי ישראל היא העומדת מאחורי ההליך, שכן היא שיזמה את הליך סילוק היד בבית משפט השלום בחיפה.
ודוק, המדובר בצו הירושה הרישמי והמחייב על פי הדין הישראלי של האדם הרשום כבעלי המקרקעין עובר לבצוע העסקה, ואשר מכוח ירושתו טען האפוטרופוס לזכויות בשעתו (וראו סעיף 6(1) לפקודת הירושה, הדין שהיה בתוקף בשנת 1953, אשר הורה כי "לבתי הדין המושלמיים יהא שפוט יחיד בכל הענינים הנוגעים לירושת נכסי מת מושלמי, בין עפ"י צוואה ובין באופן אחר").
עם זאת, כפי שציין בית המשפט קמא, רשות הפיתוח לא הציגה כל תרשומת, זכרון דברים או מיסמך אחר מהם ניתן להבין מהם הנימוקים אשר הובילו את האפוטרופוס להכריז על השטח שבמחלוקת כנכס מוקנה, וממילא לא הובאה כל ראיה ממנה ניתן להסיק כי בוצעה בדיקה כלשהיא, ולו מינימאלית, לצורך בירור קיומו של צו ירושה בעיניינו של המנוח ראשיד בטרם ביצוע רישום זכויות השייכות לעיזבונו.
...
לאור האמור, מקובלת עלי מסקנתו של חברי, השופט קרא, כי במקרה דנן אין תחולה לסעיף 17 לחוק נכסי נפקדים, ואולם לגישתי הסיבה לכך היא שהאפוטרופוס ורשות הפיתוח לא עמדו בדרישת תום הלב הקבועה בסעיף הנזכר.
בהתאם, הערעור נדחה איפוא.
השופט ד' מינץ : מסכים אני עם חבריי כי דין הערעור להידחות.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ביום 26.10.2020 הודיע האפוטרופוס הכללי על כוונתו להתערב בהליכים מהטעם לפיו "לאור המפורט בבקשה לתיקון צו קיום צוואה, הרי שלמנוחה בן נוסף בשם ע', אשר נפטר בעיראק ככל הנראה לפני עשרים שנה, והותיר אישה ו- 2 בנות. לאור האמור לעיל, על המבקש לפעול לבירור תאריך פטירתו המדויק, ובהתאם לזהותו יורשיו/צאצאיו...". ביום 29.10.2020 הורה רשם הירושה על העברת הדיון בבקשה לבית משפט זה, "בשל השהוי הניכר בהגשת בקשה ובהתאם לסיפא לסעיף 72 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965 ועל פי סעיף 67א(א)(8) לחוק הירושה, התשכ"ה-1965...". ביום 28.12.2020 הגיש המבקש בקשה מתוקנת לתיקון צו הירושה (ר' החלטה מיום 13.12.2020 בבקשה מס' 5) (להלן – הבקשה המתוקנת).
לטענת המבקש, אשר לא נסתרה, הוא לא ידע על כך שניתן צו ירושה ואף לא ידע שהוגשה בקשה לצוו ירושה, אלא הדבר נודע לו רק בשנת 2015, לאחר שפנה מיוזמתו לרשם הירושה; מיד כשנודע לו על קיומו של צו הירושה, פעל בזריזות והגיש את תביעת האמהות, במסגרתה עתר לתקן את צו הירושה.
ראשית, תיקון צו הירושה התבקש במסגרת תביעת האמהות, בה נתבקש בית המשפט "...להורות על תיקון צו הירושה שניתן בתיק 145958 ביום 24.10.10 כך שהתובע יירשם כיורש 1/8 מעזבונה" (נספח ו' לכתב התשובה); אלא שבשל כך שעתירה זו לא יכלה להתברר במסגרת דיונית של תביעת אמהות, היא כלל לא נדונה (ר' החלטות מהימים 15.7.2015, 10.6.2016 תמ"ש 31326-07-15).
...
עם זאת, אין בידי לקבוע, כקביעה משפטית, כי המדובר בע'.
מקובלת עליי עמדת האפוטרופוס הכללי, כי במועד פטירת המנוחה, התגבשה נפקדות ביחס ליורש פוטנציאלי נוסף ויש להחיל על חלקו בעיזבון המנוחה את חוק נכסי נפקדים [ע"א 5685/94 עמותת א.ל.ע.ד. אל עיר דוד נ' עזבון המנוחה אחמד חסין מוסא אלעבסי (2.9.1999)].
סוף דבר אשר על כן, אני קובעת כדלקמן: צו הירושה שניתן ביום 1.12.2011 יתוקן, כך שהמבקש ויורש פוטנציאלי נוסף של המנוחה יירשמו כיורשיה של המנוחה על פי דין, וחלקו של כל אחד מהם בעיזבון המנוחה יהא בשיעור של 1/10; חלקו של המשיב יהא בשיעור של 8/10.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

במסגרת הבקשה עתרה המבקשת כי הרשם לעינייני ירושה יורה על ביטול צו הירושה או על תקונו, ויקבע כי המבקשת, כידועה בציבור של המנוח, זכאית לרשת מחצית מעזבונו (כיורשת על פי דין).
תמצית טענות הצדדים טענות המבקשת המבקשת עותרת לביטולו ולחילופין לתיקונו של צו הירושה, ומבקשת כי בית המשפט ייקבע שהייתה ידועה בציבור של המנוח, ומכאן שהיא זכאית לרשת מחצית מעזבון המנוח כיורשת על פי דין, ואילו ארבעת ילדי המנוח זכאים לרשת 1/8 מהעזבון, כל אחד.
הבת טענה בתצהיר עדותה הראשית כי "הרישום בטבו של הדירה לא השתנה ורק לאחרונה עודכן. עד אז היה רשום על שם שני הוריי. התיקון לא נעשה בידיעתנו" (עמ' 3, סעיף 20 לתצהירה של הבת).
לטענתה, על האפוטרופוס הכללי היה לפנות אליה מיוזמתו, ודי בכך כדי לבטל את צו הירושה שניתן בטעות.
...
אשר על כן ולאור כל הנימוקים לעיל, אני מורה כדלקמן: ת"ע 5392-12-20 – בקשה לתיקון/ ביטול צו ירושה מיום 9.3.2016 שהוגשה על ידי המבקשת – נדחית.
ת"ע 6154-12-20 - בקשה לצו ירושה שהוגשה על ידי המבקשת – נדחית.
הוצאות ההליך – לאחר שבחנתי את היקף ההליכים שהיו בפניי, הסוגיות שחלקן משפטיות וחלקן עובדתיות, והתוצאה אליה הגעתי, אני מורה לגבי הוצאות ההליך כדלקמן: המבקשת תישא, בהוצאות המשיבים 1-2 בהליך זה בסך של 35,100 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו