מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בית הדין הרבני חייב לנמק את פסק דינו

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין הארצי החליט לאשר את פסק הדין האיזורי מטעמיו בהיותו מבוסס בעקרו על קביעות עובדתיות ועל היתרשמותו מעדותה של המשיבה ומכלול הראיות שהובאו בפניו.
שמנו לב כי במסגרת תביעה זו מנסה המשיבה לעשות מקצה שיפורים ולהשלים את המסכת הראייתית שלא הוגשה בהליך הקודם תוך הבאת ראיות כנגד כל נימוק שניתן בפסק הדין באיזורי או לשנות עובדות שהוצהר עליהן שם. עוד מעלה טענות כנגד אמינות עדות העדה מטעם המבקש בהליך הקודם ומביאה עדויות של ביתה וקרובת מישפחה שלא הובאו בהליך הקודם על אף שהיו זמינות עבורה ובשליטתה וזאת כנגד היתייחסות בית הדין בפסק דינו לעדות המשיבה כעדות יחידה.
בנסיבות אלו, קביעת בית הדין הרבני ב XXX, כי המשיבה הייתה נשואה למנוח והיא אלמנתו, אינה משנה לעניין זכאות המשיבה שעה שיש פסקי דין חלוטים לפיהם המשיבה אינה בת זוגו של המנוח, לא גרה עימו ואינה זכאית לגימלת שאירים, כשברור כעת שלא הייתה שום מניעה כפי שטענה המשיבה בהליך הקודם, לקבל פסק דין רבני לגבי תוקף נישואיה אף בחיי המנוח ושינוי רשומי מעמדה במשרד הפנים מאישה רווקה לאשה נשואה.
כפי שהוסבר לעיל, החלטה זו אינה יכולה לחייב את בית הדין בנסיבות אלו 'לפתוח' מחדש את כל המסכת העובדתית שהתבררה בהליכים הקודמים, כששאלת המגורים ביחד/ נפרדות נדונה והוכרעה.
...
אשר על כן, טענת ההתיישנות לגבי שאלת בחינת הזכאות מחדש נדחית.
התביעה נדחית.
על אף שהדברים הוסברו למשיבה במעמד הדיון, ומשמדובר בהליך מן הביטחון הסוציאלי החלטנו לא ליתן צו להוצאות.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני נתניה נפסק כדקלמן:

תיק 1388693/6 בבית הדין הרבני האיזורי נתניה לפני כבוד הדיינים: הרב אוריאל אליהו התובעת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד יצחק עמרני) הנתבע: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד אליהו מזרחי) הנידון: מזונות קטני קטנים - צדקה או חיוב נימוקים לפסק דין
ועיין באורך רב בפסקי דין של בתי הדין הרבניים בישראל חלק ז' בפס"ד המתחיל בעמ' 136 מהרבנים ש"ב ורנר וע' אזולאי, שכתבו בדעת רוב באורך רב, ומסיקים שאין מחלוקת בין מהר"ם והר"ן והרשב"א, ומוכיחים דבריהם מהחתם סופר הנ"ל, וס"ל דתרי דיני מזונות איכא, מזונות מכח האם, והיינו בקטנים עד גיל שש כשחייב במזונות אמם, בזה כו"ע ס"ל כר"ן, שהחיוב הנו מכח מזונות אשה, ובזה מיירי מהר"ם שחייב אף בשיש להם איך להיתפרנס, שהרי הוא חיוב מדינא, ובזה גם הרשב"א יודה, וכדפסק מרן בריש סי' עא, ואילו בקטינים מעל גיל שש אפילו כשחייב מזונות לאמם, או בקטנים מתחת גיל שש כשאינו חייב במזונות האם, אזי אין חיוב מן הדין אלא מכח הצדקה, ובזה מיירי הרא"ש והריב"ש בתשובות שחייב אף לבנו מן הפנויה, כפי שפסקם מרן שם סע' ו', ובזה מיירי הרשב"א שדוקא בלית להו נכסי, אבל בשיש להם נכסים, פשיטא שפטור דלא שייך בזה צדקה.
...
אני סבור כי כוונת המחוקק במה שלא ביטל בפירוש את החיוב לפי הדין האישי, הייתה להטיל על ההורים את העול הכלכלי של הילדים באופן יחסי, שיתופי ושוויוני, אך להשאיר את הדין האישי המטיל סייגים, כגון בענין ההכרח להתחשב ביכולתו הכלכלית של המפרנס/ת, דיני צדקה, בן סרבן קשר וכדומה.
סוף דבר העלנו כי ע"פ ההלכה, ע"פ הצדק וע"פ רוח ההלכה, וכן ע"פ החוק ורוח החוק, כיום האם והאב צריכים לשאת בעול המזונות באופן שיתופי, שוויוני ויחסי, זאת בעקבות שני השינויים הדרמטיים שהרחבנו עליהם, השינוי באופי הכלכלה המשפחתית והשינוי בפסיקה הקובעת איזון בזכויות, מה שמוביל בצורך לאיזון באחריות ובחובות.
סבורני, כי ערכאות השיפוט הדתיות והאזרחיות צריכות לחתור להגינות וצדק בהתאם למשפטי היושר, ולא להמתין למחוקק או למועצת הרה"ר שיעשו את השינוי המתבקש והמבורך, ומנגד על המחוקק לשנות את החוק כנ"ל ולא להמתין לשינוי אבולוציוני של מערכות השפיטה.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין הרבני האיזורי ירושלים (הרכב ח) מיום א' בסיוון התשפ"ב (31.5.22) שלפיו הופחת שכר טירחתם של הכונסים מ־2% ל־0.75% (כדעת הרוב בפסק הדין, לדעת המיעוט יש להפחית ל־0.5%) מאחר שלפי הבנת בית הדין פעולת הכנוס [שבה, לאחר היתמחרות, נקבע כי פלונית תרכוש את חלקו של פלוני בדירה המשותפת] לא הסתיימה ואינה יכולה להסתיים, בשל פטירתו של המוכר [פלוני].
לאחר שהאיש הלך לעולמו אין מקום לחייב את ילדיו לקיים את החוזה, כיוון שהוא לא חתם על חוזה המכירה.
לדעתנו, מבלי להכנס לדיון הנרחב והמנומק היטב הן בדעת הרוב והן בדעת המיעוט שבפסק הדין מושא העירעור, בנסיבות התיק לא הייתה מניעה להמשיך את פעולת הכנוס – לאשר את הסכם המכר ולהעביר את הזכויות על שם האשה, על אף פטירתו של האיש בטרם אישורו של הסכם המכר על ידי בית הדין (וכך, כאמור, אף אם נאמר שזה היה חלק מתפקידם של הכונסים).
...
והואיל וכך, בנסיבות התיק שבהן נחתם הסכם המכר בטרם פטירתו של המוכר, ובית הדין היה רשאי להמשיך בהליך הכינוס, לא מצאנו נימוק משכנע מדוע לא יקבלו הכונסים את שכרם מושלם, לאחר שאת כל פעולות הכינוס התלויות בהם כבר עשו, והפעולה הנוספת שנדרשה היא אישור ההסכם בבית הדין (שאין לכונסים מה לפעול בה) שיכולה להיעשות גם לאחר פטירת המוכר.
הצורך באישורו של בית הדין את פעולות הכינוס מטרתו לבחון שפעולות הכינוס נעשו כדת וכדין ויכולות להביא לסיום הליך הכינוס, וכפי שנעשה בנסיבות התיק שלפנינו, שמצד הכונסים לא נחסר בו דבר – 'וכי מפני שאנו מדמים נעשה מעשה?' סוף דבר, לדעתנו לא הייתה הצדקה להפחית את שכרם של הכונסים בנסיבות התיק, ומכל שכן שלא להורות להם להחזיר את חלקו לאחר שכבר שולם להם.
מסקנות והוראות אשר על כן, בית הדין פוסק: הערעור מתקבל ושכר טרחתם המקורי של הכונסים לא יופחת.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני אשדוד נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל בתי הדין הרבניים תיק ‏ 1338971/12 בבית הדין הרבני האיזורי אשדוד לפני כבוד הדיינים: הרב נחום שמואל גורטלר, הרב אלימלך וסרמן , הרב יצחק לוי התובע: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד ניר כלפה) הנתבעת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד שני בן דוד) הנידון: חלוקת רכוש ע"פ חוק יחסי ממון כשלא היה קניין נימוקים לפסק דין
במקרה שבפנינו הבעל לא רוצה להסמיך את ביה"ד שידון ויחייב אותו על פי החוק, לכן ביה"ד הרבני לא ידון בתביעת האישה לחייב את הבעל מה שהיא זכאית לקבל ממנו על חוק יחסי ממון.
הרב נחום שמואל גורטלר הרב אלימלך וסרמן הרב יצחק לוי נפרט את נימוקי ההחלטה.
...
הרמ"א בחו"מ סימן שס"ט סעי' י"א פסק וז"ל: "הנושא אשה במקום שדנין בדיני עובדי כוכבים, ומתה אשתו, לא יוכל אבי אשתו או שאר יורשיה לומר: כל הנושא אשה על דעת המנהג הוא נושא ונדון הדבר בדיני עובדי כוכבים דאם מתה לא יורשה בעלה או כדומה לזה, וליכא בזה משום דינא דמלכותא." הנה דין זה מוסכם, ולא מצאנו בזה מחלוקת.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2022 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

מאחר שמדובר במה שהוא למעלה מן הצורך כאמור, ומאחר שמן הראוי שלא לעכב את ההחלטה – כשהיא נצרכת רק למעלה מן הצורך – לשם מתן נימוקים מורחבים, כשהעיכוב עשוי לפגוע בצדדים או בצדדי ג' (בעניינינו: הזוכה) נסתפק באמור להלן בקצירת האומר: שאלה דומה לשאלה שבנדוננו עלתה בבית הדין הרבני האיזורי בנתניה (שבאורח מקרה הוא גם בית הדין האיזורי הדן בעיניינם של הצדדים, אלא שבחלוף השנים נשתנה הרכב דייניו) ונדונה בתיק 261073/13, שלושת הדיינים שהכריעו בה אז הם עתה חברי בית הדין הגדול, הרב שינדלר שכתב אז את נימוקי פסק הדין וחבריו שהצטרפו לדברים – הרב זמיר והרב שפירא, אחד החתומים מטה.
פסק דין זה צוטט פעמים רבות בבתי משפט שונים כאשר הם דנו בסוגיות שונות הנוגעות בזכייה במסגרת מיכרז (ע"ע בפסק דין ע"מ 766/08, בש"א 10518/08, בש"א 10663/08, בבית משפט מחוזי בחיפה בפני השופטים וסרקרוג, כהן ועמית מיום 15/07/08, וכן ברשות ערעור בבית המשפט העליון בפני השופט גרוניס בתיק 4891/04 ב): (2) חובתו של הנאמן לקדם את תכלית תפקידו לכנס את נכסי החייב ולמצות מתוכם את מרב התמורה לצורך חלוקתה השוויונית בין הנושים, מן הצד האחד, וחובתו לבצע את תפקידו בדרך הוגנת ובתום־לב, מן הצד האחר, מחייבות לא אחת עריכת איזונים ראויים בין אינטרסים שונים הראויים להגנה העשויים להתנגש ביניהם [.
שולי הדברים אף נעיר כי מעיון 'מלמעלה' מצאנו כי יש בהסכם אף טעות סופר (אחת לפחות) כשנכתב בו כי יוגש לאישורו של "בית המשפט לעינייני מישפחה" "בית הדין הרבני" ואף צוין "באילת", מה שייתכן שנובע מיצירתו על בסיס הסכם אחר שהיה בידי הכונס, ומצריך כמובן לוודא כי לא נותרו עוד 'שאריות' של הסכם אחר בגופו של הסכם זה. אישורו של ההסכם גם אינו צריך להעשות בבית דיננו ש'קם מכסאו' עם הכרעתו במחלוקת העקרונית.
...
] השופט י' כהן אף הרחיק לכת בגישתו המגוננת על הקונה בנוקטו את הדעה כי בהליכי הוצאה לפועל, אם חייב פורע חוב לנושה בכל עת שהיא עד להעברת רישום הנכס על שם הקונה, הרי גם אז, לאחר מתן הכרזת הקונה, לא יהיה בכך כדי לבטל את מכירת הנכס לו. הוא מנמק זאת בכך כי הדבר עלול להסב נזקים כבדים לקונה שלא באשמתו, ופירוש אחר עלול להביא לידי כך כי: "[...] כל אדם השומר נפשו יתרחק מהשתתפות במכירות בהוצאה לפועל, ובסופו של דבר יסבלו מכך החייבים, שנכסיהם יימכרו במחירים ירודים, בהעדר חוג קונים מתאים" (שם [11], בעמ' 800).
בקשתו של המשיב נדחית אפוא הן נוכח הגשתה לבית דין זה במקביל להגשתה לבית הדין האזורי ואף ללא שהדבר ייאמר בפירוש, הן לגופה.
עם זאת כפי שכתבנו בתחילת דברינו אין אנו מאשרים עתה את הסכם המכר עצמו, שכן טיוטה בלבד הוא שלכאורה ייתכנו בה עוד תיקונים לבקשת הצדדים או הזוכה, ומה גם שמדברי המשיב עולה שיש לו השגה מסוימת גם על ההסכם עצמו וזו לא נדונה לפנינו (ולכאורה לא נדונה כלל).
שולי הדברים אף נעיר כי מעיון 'מלמעלה' מצאנו כי יש בהסכם אף טעות סופר (אחת לפחות) כשנכתב בו כי יוגש לאישורו של "בית המשפט לענייני משפחה" "בית הדין הרבני" ואף צוין "באילת", מה שייתכן שנובע מיצירתו על בסיס הסכם אחר שהיה בידי הכונס, ומצריך כמובן לוודא כי לא נותרו עוד 'שאריות' של הסכם אחר בגופו של הסכם זה. אישורו של ההסכם גם אינו צריך להיעשות בבית דיננו ש'קם מכיסאו' עם הכרעתו במחלוקת העקרונית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו