בת"א (ת"א) 115/89 הלוי נ' הלוי (פורסם בנבו, 4.4.1993) ציין בית המשפט כי:
"לבית המשפט אין שיקול דעת בתביעה לפירוק שתוף, הזכות לבקשת פירוק נתונה לאחד השותפים כזכות מהותית (ראה סעיף 37א' לחוק המקרקעין וסעיף 10 לחוק המטלטלין)".
(הדגשות בקוו תחתון בציטוטים, לכל אורך פסק הדין, אינן במקור)
על תכליתה של הוראה זו, נכתב:
"הגישה המסורתית מתייחסת אל בעלות משותפת כאל אורח נסבל גרידא, ולא כאל אורח רצוי. השתוף משמש קרקע נוחה לריב ולמדנים בין הבעלים המשותפים ובאין תמימות דעים ביניהם עשוי השתוף להכביד על פיתוח הנכס המשותף ועל האפשרות לבצע בו עסקאות. שיטות המשפט נואשו מן התקווה להשליט הרמוניה בין בעלים משותפים המסוכסכים זה עם זה, על ידי קביעת כללי היתנהגות עבורם, תוך השארת יחס השתוף על מכונו. תחת זאת, אומצה מדיניות של הקלה על פירוק השתוף כמוצא לבעלים משותפים שההסכמה אינה שורה ביניהם."
(י' ויסמן, דיני קניין - בעלות ושתוף (תשס"ז-1997), עמ' 134-135)
כך גם נכתב ברע"א 1017/97 רידלביץ נ' מודעי פד"י נב(4)625, 632:
"יהא אשר יהא יחסו של הדין אל השתוף במקרקעין כל עוד הוא קיים (ראו דגן, במאמריו הנ"ל, שם), מבקש החוק להקל ככל-הניתן על פירוקה של שותפות אם שותף לשותפות מבקש על כך: לטובת השותפים ולטובת פיתוח המשק בכללו.... המשפט אין בכוחו להשכין שלום בין שותפים צהובים זה לזה – או אף בין שותפים המתקשים להגיע להבנה זה-עם-זה – ובהעדר כלים בידו להשכין שלום ביניהם, מקנה הוא זכות-יכולת לכל אחד מן השותפים לבקש פירוק השותפות".
בנוסף, צוין בע"א 319/74 רובינשטיין ושות' חברה קבלנית בע"מ ואח' נ' תמרה פיין ואח' פד"י ל(1)454, 457, כי:
"המדיניות החקיקתית המונחת ביסוד ההוראה הזאת היא לא רק ששיתוף במקרקעין עלול לגרום לריב ומדנים, כביטויו של פרופ' ויסמן בספרו 'חוק המקרקעין, תשכ"ט-1969, מגמות והישגים', 50, אלא שפירוק השתוף מעודד בדרך כלל את המגמה הרצויה של פיתוח המקרקעין, בעוד שהמשך הפיצול של הבעלות מכביד על סחרותם בשוק ועל פיתוחם".
לצורך ביצוע פירוק שתוף במקרקעין, מחייב סעיף 37(א) לחוק המקרקעין כי המבקש יהיה: (1) שותף, (2) במקרקעין משותפים.
אשר לטענה כי הנתבעת וחיים פעלו כדי לגרום לשוכרים לעבור מקומה 4 לקומה 3, על פניו נראה כי פעולה שכזו, ככל שננקטה, עמדה בסתירה לחובתה של הנתבעת לנהל את עסקי השותפות לתועלת המשותפת, בהתאם לסעיף 29 לפקודת השותפויות [נוסח חדש], התשל"ה-1975, שכן יהיה בכך כדי להעדיף את התועלת האישית של הנתבעת על פני תועלת השותפות, בפרט כאשר מדובר בשוכרים שכבר נמצאים בקומה 4, ולא בשוכרים פוטנציאליים חדשים.
מנגד, קביעה שעל בעלי הנכס מוטלת האחריות לניקיון השטחים המשותפים מצאתי אך בהסכם השכירות של א.מ. מתן בע"מ, שבו נקבע, בסעיף 6 ג', כי המשכיר אחראי לניקיון ותחזוקת הבניין.
דא עקא, הסכם שכירות זה הסתיים לכל המאוחר בשנת 2015, ועל כן אינו מבסס הצדקה לחיוב בעלויות ניקיון בשנים 2016 ו-2017.
...
סוף דבר
לאור כל האמור, אני מורה על פירוק השיתוף בין הצדדים בקומה 4, באמצעות מכירת קומה 4 בהליך כינוס נכסים.
אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת את רכיבי התביעה הכספיים שנתקבלו, בסך כולל של 94,358 ₪.
הבקשה לצו עשה נדחית, לאחר שהתייתרה.