מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול תניית אי תחרות בחוזה עבודה: ניתוח משפטי

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לא מצאנו לשנות מקביעת בית הדין האיזורי שעה שלא נפלה טעות משפטית או עובדתית בניתוח שערך בית הדין האיזורי ביחס לעניין זה. כמובהר, פרייבך לא טען בפנינו כי ה-"Retention Agreement" מקנה לו זכות להקצאת המניות, אלא טען לנוהג שכזה בהתבסס על כך שלמנהלים אחרים שפרשו מריטליקס הוקצו המניות.
תניית אי תחרות ריטליקס טענה בפנינו כי פרייבך הפר את תניית אי התחרות שהופיעה בחוזה העבודה שלו כאשר החל לחפש עבודה עוד בזמן שהועסק בחברה.
ההוצאות שנפסקו על ידי בית הדין האיזורי בטלות.
...
לא מצאנו לשנות מקביעת בית הדין האזורי שעה שלא נפלה טעות משפטית או עובדתית בניתוח שערך בית הדין האזורי ביחס לעניין זה. כמובהר, פרייבך לא טען בפנינו כי ה-"Retention Agreement" מקנה לו זכות להקצאת המניות, אלא טען לנוהג שכזה בהתבסס על כך שלמנהלים אחרים שפרשו מריטליקס הוקצו המניות.
כאמור, בית הדין האזורי קבע כי פרייבך לא הרים את הנטל להראות שנוצר נוהג בריטליקס לפיו שולמו למנהלים פורשים לפני שהבשילו המניות חלק יחסי מערכן, ולא מצאנו מקום להתערב בקביעה עובדתית זו של בית הדין האזורי.
סיכום הערעור מתקבל בחלקו כך שפרייבך זכאי לקבל את מענק ההיפרדות בגובה 6 משכורות מידי ריטליקס.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

לשיטתם, המרכולים הם "העץ" שהניב להם "פירות" (דיבידנדים) מדי שנה, ולפיכך ויתור על זכותם להתחרות ביינות ביתן (קרי, ויתור על זכותם להקים מרכולים) הוא בבחינת מכירת נכס העולה כדי "גדיעת העץ". עוד טוענים המערערים כי בין יינות ביתן למערערים לא שררו יחסי עובד מעביד, ולכן לא ניתן לראות את התמורה ככזו הנכנסת בגדריו של סעיף 2(2) לפקודה; כי ליינות ביתן היה דרוש זמן מוגבל על מנת להתבסס באיזור של החנויות, ועל כן אין באופייה המרוכך של תניית אי-התחרות משום סתירה לכך שהוויתור של המערערים על זכותם להתחרות הוא ויתור מוחלט; כי התכתובת בין המערערים לרשויות מע"מ אינה מלמדת כי התמורה שניתנה על פי הסכם אי-התחרות היתה פיצוי על הפסקת עבודה; וכי פיצול התמורה הכוללת לרכיבים נפרדים של "מכירה" ו"אי-תחרות" אינו מלאכותי ולא נועד להקטין את החבות במס, אלא משקף את רכיבי התמורה השונים.
באשר לאופן ניתוח תקבולי אי-תחרות, נקבע כי יש לערוך בחינה דו-שלבית: תחילה יש לבחון אם מדובר בתניית אי-תחרות אותנטית, להבדיל מכסוּת לתשלומים אחרים או מניסיון "לתפור" עסקה באופן מלאכותי לצורך הפחתת נטל המס.
ראשית, נזכיר כי הסכם המכירה שנכרת בין יינות ביתן ליד יצחק כבר כלל סעיף "אי תחרות", בו התחייבה יד יצחק בזו הלשון: "בכפוף להוראות כל דין מתחייבת [יד יצחק] שלא להתחרות באופן ישיר ו/או עקיף בכל צורה שהיא בחנויות ובפעילותן במשך תקופה של שלוש שנים..." (סעיף 15 להסכם המכירה).
עם זאת, לנוכח לשונה הגורפת של תניית אי-התחרות שאסרה על יד יצחק להתחרות בחנויות "באופן ישיר ו/או באופן עקיף בכל צורה שהיא", ספק רב אם יכלו המערערים להסתתר לעניין זה מאחורי אישיותה המשפטית הנפרדת של החברה שבבעלותם.
מקובל להתייחס לתיכנון המס "כמונח כולל, לתאור מכלול של מהלכים ופעולות משפטיות, הננקטים מתוך תיכנון מוקדם ומניבים אירוע מורכב, שתכליתו, ולרוב גם תוצאתו, היא הפחתה או ביטול חבות המס." (א' שמואלי, המנעות או הישתמטות – תיכנון מס בין הדינים, הפרקליט מח (דצמ' 2004), עמ' 137).
...
יתר על כן גם מהטעמים המפורטים בחוות דעתה של חברתי, השופטת ע' ברון – לא ניתן לבצע בדיעבד את ההפרדה שהמערערים מבקשים לחילופין לערוך בהסדרי הסכם אי-התחרות ובתמורה שנקבעה בו. בהקשר זה אוסיף כי תכנון מיסוי שנערך מלכתחילה בגבולות הדין הוא לגיטימי כאמור, אבל בדרך כלל לא ניתן לשנותו בדיעבד, שהרי הסיכוי והסיכון הכלולים בהסכם "המתוכנן" כרוכים יחדיו (יתכן וקם לכך חריג בעקבות שינוי הלכתי, ובלבד שבמהלך המגעים עם רשויות המס היה גילוי מלא מצד הנישום ועמדה עקבית מצידו לכל אורך הדרך).
לסיכום: בכפוף לכל האמור לעיל – אני מצטרף לתוצאה המוצעת ע"י חברי, השופט י' עמית.
על יסוד האמור, ואף אם נניח כי הסכם אי התחרות הוא הסכם אותנטי, התוצאה היא שיש לסווג את התשלומים שקיבלו המערערים מכוחו כהכנסה פירותית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

כנגד הטענות המשפטיות בדבר העידר תוקף לסעיף סודיות ואי תחרות, הפנה ב"כ דרדלוקס לכללי ההגבלים העיסקיים (פטור סוג להסכמי זכיינות (הוראת שעה) תשס"א-2001 (להלן "הכללים"), שהוראותיהם גוברות לטענתו על הוראות חוק החוזים האחידים תשמ"ג- 1982 (להלן-"חוק החוזים האחידים") שבהם נקבע כי בתנאים מסוימים הסכם זכיינות מהסוג שלפנינו אינו נידרש לקבל את אישור בית הדין להגבלים עיסקיים, ומותר לכלול בו כבילות שפורטו בסעיף 2 לכללים וכן כבילות נוספות הנחוצות למימוש עיקרו של הסכם הזכיינות.
בכל הנוגע לרמת ניתוח הראיות הנדרשת מבית המשפט בשלב הדיון בסעד הזמני נקבע כי:"בדונו בסעד זמני אין בית המשפט דן בניתוח מקיף של הראיות, ואף אין הוא חייב לבדוק את מכלול הראיות כאילו עמד להכריע בעיניין סופית...".)ע"א 342/83 גילו גלוזמן נ' אספירה גלוזמן, פ"ד לח(4) 105).כן נקבע כי:"בקשה לסעד זמני נחתכת לפי טענות וראיות לכאורה, ולעולם חייב השופט המקיים דיון בה להמנע במחשבה ובניסוח מקביעות מוחלטות, המתיימרות להכריע את גורל המשפט".)רע"א 160/89 קוטו שירותי מזון בע"מ נ' משכנות ים הרצליה, בע"מ פ"ד מג(1) 579, 582.
עוד נקבע (בעיקר בהקשר של חוזי עבודה) כי תניית איסור תחרות תעמוד בתוקפה אך ורק ככל שהיא מגנה על אינטרס לגיטימי של הצד הנהנה מאיסור התחרות (דרדלוקס במקרה שלפנינו) וגם אז כפופה התניה למבחני סבירות ומידתיות וכדברי בית המשפט:"מבחן הסבירות או המידתיות מבקש להבטיח כי ההגנה על "האינטרסים הלגיטימיים" של המעביד לא תחרוג מעבר לנדרש.
בענין זה מעבר לאפשרות הקיימת לבטל את תניית אי התחרות בנוסחה הגורף עקב היותה מנוגדת ל"תקנת הציבור" כהגדרתה בחוק החוזים, מתעוררת גם השאלה האם יש לראות בתניה כ"הסדר כובל" המהוה הפרה של הוראות חוק התחרות הכלכלית תשמ"ח – 1988 (להלן-"חוק התחרות").
...
לאור כל האמור, אני סבור כי גם על פי ההנחה המיטיבה ביותר עם דרדלוקס כל שניתן לאמר יהיה כי כפות המאזניים של "מאזן הנוחות" מאוינות והנזק שייגרם לדרדלוקס באם לא יינתן הצו המבוקש, שקול לנזק שייגרם לקדם באם יינתן הצו, אך כאמור דרדלוקס נדרשה להוכיח אף לצורך מתן צו מניעה קצר מועד כי מאזן הנוחות נוטה לטובתה ובנטל זה היא לא עמדה.
סיכומו של דבר, לאור כל האמור לעיל אני מורה כדלקמן: אני דוחה את בקשת דרדלוקס להוצאת צו מניעה זמני שיאסור על קדם למכור בחנות מוצרים של העין השלישית.
במקביל, ולצורך מניעת הטעיה אפשרית, אני מורה לקדם לתלות בחזית החנות, לא יאוחר מיום 6.6.21 ועד ליום 15.8.21 שלט בגודל סביר, שבו יצוין כי "חנות דרדלוקס העתיקה את מקומה לכתובת...". בנוסף,אני נותן בזאת צו מניעה זמני חלקי, ברוח ההצעה שהועלתה על ידי בדיון, ולפיו יאסר על קדם, לעשות עד ליום 15.8.21 כל פעולה יזומה של שיווק החנות ומוצריה ללקוחות שנכללו ברשימות הלקוחות שהעבירה דרדלוקס לקדם מעת לעת לצורך הזמנתם לחנות בתאריכי ימי ההולדת שלהם (כמפורט בסעיף 5(ד) למכתב נספח 5 לבקשה), או בכל רשימת לקוחות אחרת שהעבירה דרדלוקס לקדם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ראשית, כפי שפורט לעיל במהלך תהליך העבודה של EY מול החברה במסגרת שתי הערכות השווי נשלחו מספר דרישות מסמכים לחברה, לרבות בקשות להשלמות ולניתוח נתונים, לרבות: דוחות כספיים ופירוט דוח רווח והפסד; תקציב; הון חוזר (במסגרת היערכות להערכת השווי השנייה ביקשה EY להבין האם היתקיים שינוי מדיניות בתחום זה); נתחי שוק ודוח FOAT; הסבר על שינויים בהסכם עם סאמסונג (בפרט בטרם הערכת השווי השנייה); נתוני פחת של החברה לתקופות הרלוואנטיות; התפלגויות של מכירות המכשירים לפי כמויות ומחירים; ניתוחי הכנסות והוצאות לחנויות; חלוקת הכנסות ממפעילים ע"פ לקוחות (חברות); שאלות הבהרה לעניין מגמות רלוואנטיות שונות לרבות שעורי הרווחיות ממכשירים; פירוטים לגבי חוזים גדולים [תצהיר פישהוף, נספח 9]; נתונים לגבי תכניות תמריצים של סאמסונג – לרבות נתונים קודמים וחדשים; נתונים פינאנסיים של רווחיות חלקי חילוף; תכניות יעדים של סאמסונג והשוואתם לנתונים בפועל (נתון זה התבקש במסגרת הערכת השווי הראשונה ונראה על-פי התכתובות כי יועד לשיחה בעל-פה עם נתבעת 8); דו"ח משווה בין היבוא המקביל לבין מכירות החברה (נתון זה יועד גם הוא על-פי התכתובות לשיחה בעל-פה עם הנתבעת 8) [תצהיר פישהוף, נספח 10]; כמו כן, כפי שפורט לעיל במסגרת ההיערכות להערכת השווי הראשונה התבקשו על ידי EY פרטים נוספים לעניין תחזיות ההכנסות, צפי הכמויות, מחירים ועלויות ממוצעים, צפי לרווח גולמי ואיך דברים אלו עומדים מול יעדי 2014 [תצהיר פישהוף, נספח 11]; נתונים לגבי שווי אי התחרות בהסכם החברה מול בן דב [תצהיר פישהוף, נספח 12].
אשר לטענות התובעת כי גורמים ב-EY לא נחשפו לפרטי הסכם הזיכיון המקורי אלא רק לתיקוניו, אכן כפי שעלה מחקירות בעל התפקיד את רו"ח שפרלינג הסכם המסגרת המקורי לא נבחן על-ידי גורמים מ-EY "אני לא זוכרת להגיד לך, ההסכם מול המפיץ זה משהו שלא נשלח לנו אף פעם [...] מסיבות של, ככה הוסבר לנו, משפטיות, שהם לא יכולים לחשוף אותו לצדדים שלישיים" [ראו נספח 26 לדוח בעל התפקיד בעמ' 12-15; נספח 1 לכתב התביעה].
EY פעלה לפי שיקול דעתה המקצועי, ועל-פי הסטאנדרט המקובל ולא מצאתי כי יש מקום להתערבות בית המשפט בעיניין זה. אשר להערכת שווי השנייה, אמנם דעתי אינה נוחה מבחירתה של מעריכת השווי שלא לתת ביטוי לקיומו של תרחיש שלילי, לרבות לגבי הפסקת ההיתקשרות בין סאמסונג לבין החברה, זאת בפרט לאור קשייה של החברה בקבלת המימון מבנק מזרחי, שנדמה כי לא קיבלו מענה באותה עת ומשהתיקון השביעי כלל תנייה לפיה ככל שהחברה לא תעמוד ביעדי רכישה במשך שנתיים רצופות, לסמסונג זכות לבטל את ההסכם מולה.
...
תוכן עניינים הצדדים 5 רקע עובדתי 6 תמצית טענות הצדדים 9 תמצית טענות התובעת 10 תמצית טענות הנתבעים 18 דיון והכרעה 32 עילת התביעה הראשונה – חלוקות אסורות 37 מסגרת נורמטיבית – חלוקת דיבידנד וחלוקה אסורה 39 מן הכלל אל הפרט: האם עמדה החברה במבחני החלוקה הקבועים בדין? 55 מבחן יכולת הפירעון 55 השפעת הרפורמה ושינויי הרגולציה בשוק התקשורת על מצבה הכלכלי של פרטנר 56 האם הדירקטוריון יישם את מבחן יכולת הפירעון בעת קבלת החלטות החלוקה 91 מבחן יכולת הפירעון – המבחן התזרימי במרכז 92 סיכום ביניים: מבחן יכולת הפירעון מתקיים בענייננו 114 מבחן הרווח 114 האם החלוקות נועדו לשרת את טובתו של בעל השליטה? 125 אחריות הנתבעים 7-8 – נושאי המשרה בחברה 134 עוללות 136 עילת התביעה הראשונה – סיכום 140 עילת התביעה השנייה – הערכות השווי 141 מסגרת נורמטיבית – עוולת הרשלנות 143 בחינת התנהלות נושאי המשרה ביחס להערכות השווי 146 טענות התובעת להתרשלות EY בביצוע הערכות השווי 163 התובעת לא הוכיחה נזק או הסתמכות של מחזיקי אגרות החוב 184 טענות נוספות – המחאת זכויות; פטור ושיפוי 188 סוף דבר 188 הצדדים התובעת, היא חברה ציבורית שהתאגדה ביום 2.11.1971 (תחת השם סאי-טקס קורפוריישן בע"מ).
סוף דבר בהמשך לקביעותיי במסגרת פסק דין זה, מצאתי לדחות את שתי העילות בגינן תבעה התובעת.
אשר על כן, התביעה נדחית.
התובעת תשלם הוצאות ושכר טרחת עו"ד לנתבעים, בהתאם לפירוט להלן: לנתבע 1 – סך כולל של 75,000 ש"ח; לנתבעים 8-2 – סך כולל של 150,000 ש"ח; לנתבעת 10 – סך כולל של 75,000 ש"ח; לנתבעת 11 – סך כולל של 25,000 ש"ח. ניתנה היום, ט' ניסן תשפ"א, 22 מרץ 2021, בהעדר הצדדים.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

המשיבה הביעה היתנגדותה להתקשרותו של המבקש עם החברה האחרת, ולאחר שפנתה אליה בעיניין זה ביטלה כך נטען החברה האחרת את הסכם ההיתקשרות עם המבקש.
הטעם הראשון הוא כי תניית אי התחרות אינה חוקית ונוגדת את חוק יסוד: חופש העיסוק, שעה שנסיבות המקרה אינן עומדות בתנאים שנקבעו בפסיקה להצדקת אכיפת תניית אי תחרות, בין היתר נוכח אי קבלת תמורה כלשהיא בגין עבודתו, משך תקופת אי התחרות, העידר אינטרס לגיטימי למשיבה בקיומה של התנייה והנזקים הגדולים שיגרמו למבקש כתוצאה מאכיפתה.
לאחר שסקר בית הדין את כלל הראיות שהובאו לפניו בראי מבחני העזר השונים שנקבעו בפסיקה, ובכלל זאת את היתנהלות הצדדים במהלך תקופת ההיתקשרות ואת עדויותיהם לפניו, פסק בית הדין כי "לא שוכנענו כי המבקש עמד בשלב זה ברף הנידרש להוכחת יחסי עבודה בין הצדדים ומשכך לא מצאנו כי יש לידון בבקשה לגופה". בהקשר זה קבע בית הדין, בין היתר, כי לא שוכנע כי מתכונת ההיתקשרות כיועץ עצמאי נכפתה על המבקש או כי לא היה מודע להבדל בין יועץ עצמאי לעובד, כי התמורה לשירותיו באופציות נעשתה לבקשתו המפורשת וכי המבקש ביקש להיתקשר עם החברה האחרת בהסכם היתקשרות דומה ובאותה מתכונת.
קביעה זו, אשר התבססה על ניתוח מקיף של הראיות שעמדו בפני בית הדין בהליך הזמני, מצויה כאמור בלבת שיקול הדעת של הערכאה הדיונית בפניה העידו המבקש ומנכ"ל המשיבה, ואיני מוצא מקום להתערב בה. הדברים נכונים במשנה תוקף מקום בו בית הדין האיזורי אינו "הפורום הטבעי" לתביעה של נותן שירותים מקצועיים בתחום התמחותו בהקף של שעתיים בשבוע, ללא כל פקוח, כנגד אופציה להקצאת מניות ששווין עשוי היה להגיע לפי קביעתו הלכאורית של בית הדין האיזורי למיליוני שקלים.
בין כך ובין כך, מודגש כי אין בהחלטתי כדי להביע עמדה באשר להליך העקרי, ככל שיתנהל, במסגרתו ניתן יהיה לבחון לעומקן את טענותיו של המבקש הן לעניין מעמדו כ"עובד" והן לעניין תוקפה– שלא נדון ומשכך לא הוכרע ולו לכאורה – של תניית אי התחרות, לאחר שמלוא התשתית המשפטית והעובדתית תיפרש בפני הערכאה הדיונית.
...
לחלופין, ולגופה של הבקשה לסעד זמני, טענה המשיבה כי יש לדחות את הבקשה לאור הוראות ההסכם המחייב בין הצדדים, היות החברה האחרת מתחרה ישירה שלה בתחום עיסוקה, והעובדה כי המבקש היה שותף לדיונים אסטרטגיים וטכנולוגים סודיים ביותר במשיבה.
כך בענייננו, אפילו היה ניתן סעד זמני המצהיר כי ההתחייבות בטלה (באופן זמני?) היתה למשיבה זכות להגיש תובענה כספית על הפרת ההתחייבות ואפשר שאף לנקוט בהליכי אכיפה כל עוד לא ניתן פסק דין המקבל את התביעה (שכלל לא הוגשה) בתיק העיקרי תוך היווצרות מעשה בית דין, ובוודאי שזכות המשיבה היתה קיימת אפילו ניתן סעד זמני אילו התביעה היתה נדחית במלואה או בחלקה, כך שלא היה במתן סעד זמני כדי להכשיר את הפרת ההתחייבות.
בנסיבות אלה, יתכן שנכון היה שלא להיעתר לבקשת המבקש לדחות את מועד הגשת התביעה עד לאחר מתן החלטה בבקשה לסעד זמני, ולהורות בהתאם לתקנה 99 לתקנות סדר הדין על שמיעת התובענה חלף דיון בצו הזמני.
סוף דבר – בקשת רשות הערעור נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו